czasu wyciągam trochę, rozmrażam i przygotowuję z niej posiłek. Dzisiaj zupa z dyni z krewetkami. Pycha. Składniki: dynia ( ilość tyle co mała dynia ) 2 marchewki 1 pietruszka 2 łodygi selera naciowego 2-3 ziemniaki Ok 2 ½ bulionu warzywnego Sól chili sól opakowanie krewetek ( około 200 gram ) 100 ml mleczka kokosowego Wykonanie: Wszystkie warzywa ( razem z dynią ) po umyciu / obraniu kroimy
Smaki Ewynudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie: Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię i przyprawiamy solą, pieprzem i skrapiamy cytryną. Zawijamy
W Moim Magicznym DomuAromatyczne danie kuchni orientalnej :) Składniki 1 filet z kurczaka 1 marchewka po kawałku pora, selera, cukinii 1/2 cykorii garść kiełków fasoli mung z zalewy garść grzybów mun marynata: 3 … Czytaj dalej Domowa chińszczyzna
czarrna od kuchnimusisz kurczowo trzymać się miar które podaje (ta zasada nie dotyczy wypieków!) , nic się nie stanie jeżeli dasz 400 g pieczarek czy 600, a np. pietruszkę zastąpisz selerem, to są tylko wskazówki jak i co ze sobą łączyć, baw się w kuchni, ja chcę Cię tylko zainspirować
greenscarfAromatyczny kurczak z warzywami i ryżem Składniki 1 pojedynczy filet z kurczaka 3 pomidory 2 łodygi selera naciowego 1/2 pora 250 g drobnych pieczarek sos sojowy sos słodko kwaśny pieprz … Czytaj dalej Potrawka z kurczaka
czarrna od kuchnifilmu z przygotowania: Zupa z kaszy jaglanej Przygotowanie: Przykładowy przepis na wywar drobiowo-warzywny: Do garnka przekładam kawałek kurczaka, dodaję umyte i oczyszczone warzywa: marchew, pietruszkę. por, cebulę, seler (warzywa kroję na mniejsze kawałki) i zalewam wodą (2,5L). Garnek stawiam na gazie i pod przykryciem gotuję od momentu zagotowania około 45 minut. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru
Uwaga Babcia GotujeZupa krem z ziemniakami, włoszczyzną i chrzanem. Podana z boczkiem i jajkiem jest pyszna i sycąca. Składniki: 5-6 średnich ziemniaków por pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle
e-PrzepisyKulinarnekukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio
Passions hobbies lifemięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę
królestwo garówmuszę mieć dużo. Tak samo jak energii. Ale żeby nie pochłaniać zaraz po basenie wielkich ilości jedzenia zaczęłam znów przygotowywać pyszne i ZDROWE koktajle. Takie jak: zielone smoothy z selerem naciowym, jabłkiem, mandarynkami i roszponką (na zdjęciu poniżej), zielone smoothy z jarmużem czy smoothy na bazie zielonej herbaty . Inne przepisy na zdrowe smoothy / koktajle już niedługo pojawią się na blogu
Słodkie okruszkiSkładniki: 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
Gospodyni Miejskakażda się nada, byle nie za słona) 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera puszka pomidorów w zalewie kostka rosołowa lub bulion (około litra) liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Jak robimy? Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na pół godziny. Warzywa kroimy jak lubimy (kostka
Snejkusiowe Przepisy