łyżki masła 1 łyżka mąki ostra i słodka melona papryka imbir mielony gałka muszkatołowa majeranek bulion 400 g mięsa wołowego 1 duży ogon wieprzowy 3 marchewki 2 pietruszki mały seler 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 ziaren ziela angielskiego 2-3 liście laurowe sól, pieprz Wykonanie: Zaczynamy od ugotowania bulionu. Mięso umyć zalać wodą i gotujemy, aż będą miękkie
magiczna kuchnia KasiPuree prawie zawsze jest dobrym dodatkiem do obiadu. Kiedyś było tylko z ziemniaków a teraz coraz popularniejsze są jego przeróżne wersje: z selera, groszku, marchwi, kalafiora. Długo by wymieniać. Dziś powrót do korzeni - do warzywa, które kiedyś było popularne w Polsce a teraz w kuchni używane jest niezbyt często
Milion Smakówmuszę zaznaczyć że dość tłusta więc idealnie nadaje się na chłodniejsze dni. Będziemy potrzebować: na wywar: kawałek kurczaka (ja przygotowałam z 1 ćwiartki i 2 skrzydełek) kawałek pora kawałek selera (około 50 g) 2 marchewki (około 150 g) 1 cebula 1 pietruszka (około 60 g) 2-3 listki laurowe kilka ziarenek ziela angielskiego kilka ziarenek pieprzu czarnego oraz
Uwaga Babcia Gotujezupy idealne. Pewnie jeszcze coś z nich kiedyś zrobię. Składniki: Ok. 2 - 2 ½ l wody Kawałek mięsa do zupy ( idealnie pasuje antrykot ) 2 -3 marchewki Korzeń pietruszki Kawałek selera 1 cebula Opakowanie boczniaków ( 500 gram ) Sól Pieprz Majeranek Liść laurowy Ziele angielskie Odrobina oleju Wykonanie: Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego
Smaki EwySkładniki : pierś z kurczaka, u mnie pojedyncza 1 cebula 3 ząbki czosnku 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 marchewki kawałek selera łyżka bazylii tłuszcz do smażenia szklanka wody lub rosołu sól, pieprz, cukier Przygotowanie ; Mięso umyć, pokroić w paski Warzywa obrać i pokroić ( oprócz cebuli i czosnku), ( zmiksowałam na drobno) Pokrojoną cebulę i czosnek przesmażyć, dodać pokrojone
Proste Potrawysuszonymi pomidorami i kukurydzą, z sosem z tahini i płatków drożdżowych (vegan) buraczane placki gryczane z tahini burger z hummusem i falafelami, pomidorowe frytki z selera (vegan) *bułka dom. w części gryczana, hummus z dodatkiem pieczonej marchewki, falafele z dodatkiem tartej marchwi tofu pieczone w sosie orzechowym z sosem sojowym i syropem klonowym, kuskus, brokuł (vegan
More food, love and dreamsnaturalny (polecam Bielucha) + żółta papryka + pomidor koktajlowy + warstwa serka (barwiony kilkoma kroplami soku z buraka) + ziarenka granatu 2. Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + plasterki jabłka + plasterki selera naciowego + rodzynki 3. Biały serek naturalny (plus szczypta kurkumy dla koloru) + drobno pokrojone mango + pomidorki koktajlowe + pietruszka posiekana 4. Zblendowane/zgniecione dojrzałe awokado z czosnkiem + ogórek + pomidorki koktajlowe + żółta papryka
Powiedz dietom niefarsz do pasztecików. Składniki: mięso z dwóch ugotowanych piersi gęsich (obrane z kości i skóry) 1 marchew z rosołu 1 pietruszka z rosołu 3 ząbki czosnku z rosołu kawałek selera z rosołu 3 łyżki tłuszczu z gęsi sól pieprz gałka muszkatołowa imbir słodka czerwona papryka Ugotowane mięso i warzywa zmiksować w malakserze razem z tłuszczem i przyprawami. Przełożyć do miski
Czerwień i błękitsmaczne danie jednogarnkowe. Dodatek cieciorki sprawia, że jest pożywne i wegetariańskie. Składniki 1 opakowanie makaronu kokardki 1 puszka cieciorki gotowanej na parze firmy Bonduelle 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 1 cebula natka pietruszki sól pieprz … Czytaj dalej
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymięsa wieprzowego (łopatka lub karkówka) -½ kg surowego tłustego boczku lub podgardle czy pachwina -½ kg wątroby drobiowej lub wieprzowej -jedna pierś z kurczaka -1 cebula -3 marchewki -1 pietruszka -½ małego selera -5 liście laurowe -10 ziaren ziela angielskiego -20 ziaren czarnego pieprzu -15-17 g soli na wagę mięsa i podrobów razem -1/3 szklanki bułki tartej -2-3 jajka
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.ząbki czosnku - ok.800g passaty pomidorowej lub 2 puszki pomidorów - rosół lub bulion warzywny (u mnie ok.400ml) - warzywa z rosołu (u mnie 2 marchewki, korzeń pietruszki i łodyga selera naciowego) - ok.60g sera typu blue - słodka śmietanka (ok.50ml) - sól i pieprz - ksylitol lub cukier do smaku (moja passata jest bardzo pomidorowa i kwaskowa dlatego dodałam 2 łyżeczki ksylitolu) - nie jest to konieczne
Smaczne Zdroweświeżego pełnoziarnistego pieczywa. Jest to świetny zamiennik tradycyjnej kanapki, na śniadanie czy do pracy. Polecam:) SMACZNEGO :) SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka 6 pomidorków suszonych 2 łodygi selera naciowego 10 dag sera żółtego tartego Sos 3 łyżki jogurtu 0 % 1 łyżka ketchupu pieprz i sól SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Filet z kurczaka gotujemy. Ostudzamy i kroimy w kostkę
Gotowanie Patkipyszne, zachęcam do wypróbowania :) Pomidorowy pasztet z warzyw i czerwonej soczewicy 200 g suchej czerwonej soczewicy 4 małe marchewki 3 małe pietruszki mały por (biała cześć) pół małego selera szalotka ząbek czosnku (wszystkie warzywa ugotowane do miękkości, ja wykorzystałam warzywa z rosołu który gotowałam dzień wcześniej) 3-4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej łyżka sosu sojowego 3 łyżki oliwy 3 łyżki
Mienta blogzimie nasz klimat nie rozpieszcza ilością dostępnych świeżych warzyw i owoców. To co nas ratuje to warzywa korzeniowe, które szczególnie teraz warto włączyć do jadłospisu. Puree z selera możecie potraktować jako substytut ziemniaków do obiadu (które zresztą również znajdują się w składzie) - jest lekkie i pożywne a przy tym bardzo smaczne
Milion Smakówpołówek grochu • porcja rosołowa • 20 dag wędzonki i 20 dag chorizo • 3 cebule • 1/2 korzenia selera • 3 duże ziemniaki •4 marchewki • 2 pietruszki • 5 kulek ziela angielskiego • 5 listków laurowych • 1 łyżka majeranku • sól • pieprz Do zimnej wody wrzucamy porcję rosołową, obrane i pokrojone warzywa, ziele i listek laurowy. Czekamy do zagotowania się wody i zmniejszamy ogień. Gotujemy wywar
KuchcikoweLove