seler - 8745 przepisów (strona:383/583)

Flaki 186

sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra gałka muszkatołowa mąka smalec (adsbygoogle = window.adsbygoogle

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
RYBA PO GRECKU 140

białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam:  trzy marchewki, dwie pietruszki, jednego małego selera. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół słoiczka  koncentratu pomidorowego

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z BROKUŁÓW 185

nawet po ugotowaniu? Zawierają dużo błonnika,żelaza, wapnia i są niskokaloryczne. Zatem jedzmy je jak najczęściej pod różnymi postaciami. Proponuję zupę krem brokułową. Obrałam dwie marchewki,pora,selera,pietruszkę. Warzywa gotowałam jak na rosół, można z dowolnym mięsem. Dodałam liść laurowy,ziele angielskie,sól i pieprz do smaku. Po ugotowaniu w garnku zostawiłam marchewkę  i dodałam różyczki brokuł

potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 163

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko

potrawyregionalne
DOMOWY PASZTET PIECZONY / FASZEROWANE PIECZARKI 244

mięsa: ( wątróbka,kawałek wołowego, podgardle, łopatka wieprzowa, kawałek mięsa z kurczaka bądź indyka) 2 szt.cebuli 2 szt. jajek 2 szt. marchewki 1 szt. pietruszki 0,5 szt. selera kawałek pora 1 szt. cebuli parę suszonych grzybków liście laurowe ziele angielski imbir gałka muszkatołowa majeranek czosnek sól, pieprz,ostra czerwona papryka sucha kajzerka 4 plastry boczku wędzonego Mięsa pokroiłam na mniejsze

potrawyregionalne
ZUPA Z SOCZEWICY Z WĘDZONYMI ŻEBERKAMI 208

gotowałam zupę aż soczewica będzie miękka. Pokroiłam cebulę i parę ząbków czosnku w kostkę. Zeszkliłam je na patelni.  Starłam na tarce o grubych oczkach marchewkę,pietruszkę i kawałek selera. Podsmażyłam warzywa na patelni na maśle. Dodałam je wraz z cebulą i czosnkiem do zupy. Wrzuciłam suszone grzybki,dodałam przyprawy (sól,pieprz,majeranek) i gotowałam  do momentu

potrawyregionalne
ZUPA SZCZAWIOWA 131

jest jeszcze zima,to można zrobić zupkę ze szczawiu zamkniętego w słoiczku. Składniki: 300g szczawiu ( ze słoiczka ) mięso na bulion (skrzydełka,udka czy korpus z kurczaka) marchew pietruszka seler kawałek pora cebula ziemniaki ziele angielskie liście laurowe śmietana do zupy 1-2 szt.jajek łyżka masła sól i pieprz do smaku Do garnka z wodą włożyłam korpus z kurczaka,pokrojone warzywa

potrawyregionalne
WARZYWNA ZUPA Z SERKIEM TOPIONYM 217

Polecam szybką warzywną zupkę z serkiem topionym. Wiosenną już można by rzec ;-) Składniki: 3 szt. marchewki 1 szt.pietruszki 0,5 szt. selera kawałek białej części pora parę różyczek brokuł 3 ziemniaki 1 większy topiony naturalny serek litr bulionu ziele angielskie liście laurowe sól,pieprz do smaku 2 łyżki masła Warzywa pokroiłam w kostkę. Do garnka z wodą

potrawyregionalne
DORSZ W TEMPURZE 177

jest potrawą kuchni japońskiej. Tempurę robi się ze wszystkiego: z ryb,owoców morza, drobnych warzyw (strąki groszku, fasolka szparagowa, szparagi), większych warzyw pokrojonych w plasterki lub słupki (marchew, pietruszka, seler, ziemniaki, cebula, cukinia, bakłażan, papryka),  z różyczek kalafiora i brokułów. Ja do dzisiejszego dania wykorzystałam flety z dorsza. Pokroiłam je na małe kawałki. Rybę posoliłam i posypałam pieprzem. Można

potrawyregionalne
WYCISKANY SOK Z MARCHWI I BURAKÓW 210

trawy pszenicznej itp.,  przez wszystkie owoce, w tym miękkie (maliny, aronie, porzeczki, jeżyny itp.)  i cytrusowe (grejpfruty, pomarańcze,ananasy, mango, granaty) do twardych warzyw korzeniowych (marchew, burak, seler itp.),  liściowych oraz ziół. Dziś napiszę o soku z marchwi i buraków. Sok z marchwi Można go pić bez ograniczeń. Marchew odmładza,ponieważ uelastycznia i podnosi odporność skóry. Witamina

potrawyregionalne
SURÓWKA Z KOPREM WŁOSKIM ROSZPONKĄ I PRAŻONYMI PESTKAMI SŁONECZNIKA 175

włoskiego połowa świeżej czerwonej papryki 2-3 garście roszponki dymka szczypiorek 2 łyżki pestek słonecznika/dyni sól pieprz odrobina ostrej papryki Ja nie dodałam, ale idealnie pasuje do sałatki seler naciowy. Chrupie i nadaje surówce pyszny smak.   Składniki na dressing: 6 łyżek oliwy z oliwek 2-3 łyżki octu jabłkowego sok z połowy cytryny łyżka miodu pół łyżeczki musztardy

potrawyregionalne
ZUPA Z CIECIERZYCY 209

zmielony czarny pieprz papryczka chili (opcjonalnie) Składniki na bulion: 2szt. skrzydełek z kurczaka / 1 udko z kurczaka 2-3 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 2-3 szt.marchewki kawałek selera / lub nać pietruszka kawałek pora   Zacznijmy od bulionu. W garnku gotowałam na małym ogniu skrzydełka  z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Użyłam młodej włoszczyzny. Obrałam ją,umyłam

potrawyregionalne
KRÓLIK W ŚMIETANIE 216

łyżki masła 3-4 łyżki oliwy świeże gałązki rozmarynu zioła prowansalskie sól pieprz 0,5 l wody mąka do obtoczenia królika (ja nie obtaczałam) marchew,por,seler (opcjonalnie) Królika umyłam i osuszyłam. Natarłam go solą, pieprzem i czosnkiem.  Pokroiłam na porcje.   Posypałam go ziołami prowansalskimi. Skropiłam cytryną i przełożyłam świeżym rozmarynem.  Przykryłam i przełożyłam na 2 godziny

potrawyregionalne
NÓŻKI W GALARECIE 213

składników jest żelatyna. Mnie jest ona niepotrzebna. W nóżkach wieprzowych jest wystarczająca ilość kleju, aby nóżki się związały. Składniki: 2 golonki wieprzowe 2 nóżki wieprzowe włoszczyzna (marchewka, por, seler, pietruszka) 4 liście laurowe parę ziarenek ziela angielskiego 6 ząbków czosnku sól pieprz Nóżki i golonkę umyłam i oczyściłam.    Przełożyłam je do garnka. Zalałam zimną wodą

potrawyregionalne
BARSZCZ UKRAIŃSKI Z KISZONYCH BURAKÓW 430

czernihowskim”. Jest wiele sposobów na jego przyrządzanie. Najlepszy jest z kiszonych buraków z sokiem z nich. Składniki: żeberka wędzone 2 szt. marchewek 1 szt. pietruszki pół albo jeden mały seler kawałek pora około 100-150 g białej fasoli drobnej typu Piękny Jaś karłowy firmy KUPIEC ćwiartka małej główki kapusty włoskiej/białej 2 szt.cebuli 2-3 szt. ziemniaków

potrawyregionalne