kukurydzą według Piotra jest smaczna, lekka i pożywna, doskonale sprawdza się w codziennym i świątecznym menu. składniki: 5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach warzywa ugotowane w rosole: 3 marchewki 1/2 selera 1 pietruszka korzeń +natka 280 g (puszka) kukurydzy złocistej z groszkiem 3 szt. ogórek kiszony 5 jajek ugotowanych na twardo 3 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sarepskiej sól i pieprz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięlodówce. Uwagi: Wspomniałam, że do wywaru można dodać warzywa. Myślę, że pasztet byłby wtedy bardziej aromatyczny. Co dokładniej dodać? - Warzywa dodawane zazwyczaj do rosołu, czyli korzeń pietruszki i selera, marchewki i cebulę. Jeszcze jedno. Pasztet musi być naprawdę dobrze doprawiony. Jeżeli jednak z jakiegoś powodu dodacie za mało soli lub pieprzu, to nic straconego. Pasztet można doprawić również bezpośrednio
Passions hobbies lifemięsa wołowego rosołowego (szponder, mostek, łata, pręga, goleń), 3 listki laurowe, 15 ziaren pieprzu czarnego, 12 ziaren ziela angielskiego, cukier, 2 ząbki czosnku, 400 g włoszczyzny: kawałek selera, kawałek pora, 3 marchewki, 1-2 pietruszki, cebula, 2-3 grzyby suszone, tymianek, sól, dodatki: 2 piersi kaczki (1 pierś na 2 osoby), makaron (oczywiście najlepszy domowy), jajka przepiórcze (3 na osobę
królestwo garówmuszę mieć dużo. Tak samo jak energii. Ale żeby nie pochłaniać zaraz po basenie wielkich ilości jedzenia zaczęłam znów przygotowywać pyszne i ZDROWE koktajle. Takie jak: zielone smoothy z selerem naciowym, jabłkiem, mandarynkami i roszponką (na zdjęciu poniżej), zielone smoothy z jarmużem czy smoothy na bazie zielonej herbaty . Inne przepisy na zdrowe smoothy / koktajle już niedługo pojawią się na blogu
Słodkie okruszkiSkładniki: 650 g mięsa z kurczaka, pozostałego z gotowania rosołu (waga samego ugotowanego mięsa, po oczyszczeniu z kości i skór); 100 g włoszczyzny ugotowanej w rosole (np. marchewka, seler, por, pietruszka, grzyby suszone); 1/2 szklanki rosołu drobiowego; 1/4 szklanki bułki tartej; 2 duże surowe jaja + 4 jaja ugotowane na twardo; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego pieprzu; 1/2 płaskiej łyżeczki mielonego
Gospodyni Miejskakażda się nada, byle nie za słona) 200 gram soczewicy czerwonej (wolałem dac więcej aby zupa była gęstsza) 1 cebula 3 ząbki czosnku 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera puszka pomidorów w zalewie kostka rosołowa lub bulion (około litra) liśc laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz Jak robimy? Soczewicę zalewamy wrzatkiem i odstawiamy na pół godziny. Warzywa kroimy jak lubimy (kostka
Snejkusiowe PrzepisySkładniki: 2 udka z kurczaka 1 nóżka wieprzowa 1 golonka wieprzowa 3-4 marchewki 1 mały seler 1 pietruszka 1 mały por 1 cebula 1 główka czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren pieprzu 4 ziarna ziela angielskiego 1 op. żelatyny 2 jajka sól pieprz natka pietruszki cząstki cytryny do dekoracji ocet Sposób przygotowania: Nóżkę opalić, starannie oczyścić, umyć i sparzyć
Prosto i Smacznie z Anetądzisiaj mam dla Was grochówkę pyszną bo na kiełbasie bekonowej Hańderek . Zapraszam :) Składniki : 3 pętka kie ł basy bekonowej Hańderek 2 marchewki kawałek pora i selera 1,5 szklanki grochu około 2,5 l wody sól, pieprz ewentualnie domowa vegeta do smaku 1 łyżka oregano szczypta majeranku około 4, 5 ziemniaków 100 m słodkiej
Sama słodycz i szczypta chiliśrednie pietruszki, obrane i pokrojone na cztery części 4 małe cebule czerwone, obrane i pokrojone na połówki 1 duży burak, wyszorowany i pokrojony na cienkie półplasterki 1 mały seler, obrany i pokrojony w kostkę 200 g brukselki, odcięte końcówki, większe przekrojone na pół, mniejsze w całości 1,5 łyżki igiełek rozmarynu, świeżego lub suszonego** 3 rozgniecione ząbki czosnku sól
Chilli Czosnek i Oliwatydzień o tej porze ZUPKA!!!!! :D Tym razem tradycyjna pomidorowa :) Składniki: 1 duże kurze udo 3 duże marchewki 1 duża pietruszka (korzeń) 1/2 małego selera pół pora słoiczek koncentratu pomidorowego 3 łyżki śmietany 2 łyżki mąki natka pietruszki vegeta lub kostka rosołowa sól, pieprz Przygotowanie: Zagotować 3 litry wody, mięso opłukać, wrzucić do gotującej się wody
Malinowo w kuchniskładniki (2 foremki 10 x 23 cm) 500 g nogi królicze - z kością 400 g boczku 220 g surowej wątróbki kurzej włoszczyzna ( 1 pietruszka, 1 marchewka, 1/2 selera, por, cebula) 2 jajka ok 45 g (4-5 łyżek) tartej bułki 2 łyżeczki drobno posiekanego rozmarynu 1 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
Stare Garynieporównywalnie mniej kaloryczne. Dodatek sosu nadaje im ostrości ( jak w typowej golonce ). Koniecznie wypróbujcie. Składniki: 2 goloneczki z indyka 2 marchewki 1 cebula 1 pietruszka Kawałek korzenia selera Liść laurowy Ziele angielskie Sól Pieprz Papryka słodka mielona Bulion warzywny Olej do obsmażenia Sos: Chrzan tarty Żurawina do mięs ( ze słoika ) Majonez Wykonanie: Goloneczki przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Pozostawiamy
Smaki Ewybardzo nadziane groszkiem. Składniki: 2 litry rosołu 40g żelatyny mięso drobiowe z rosołu słoiczek marchewki z groszkiem Rolnik listki natki pietruszki sól, pieprz opcjonalnie jeśli zostały warzywa z rosołu - seler, pietruszka Rosół podgrzewam tylko by był lekko ciepły, ale nie gorący i doprawiam go pieprzem i solą - ma być bardzo wyrazisty w smaku i lekko pikantny. Przecedzam bulion dwa razy
Gotowanie i blogowanie