Składniki (na 1 porcję) - filet z pstrąga łososiowego (ok. 100 g), - pół szklanki świeżego soku z pomarńczy (ok. 125 ml), - pół woreczka ryżu parabolicznego (ok. 50 g) - 2 plastry pomarańczy (ok. 80 g), - marchew (ok. 105 g), - małe jabłko (ok. 100 g), - natka pietruszki, - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka. Sposób przygotowania 1. Filet z pstrąga łososiowgo marynujemy w soku(...)małych oczkach a jabłko na dużych oczkach). 3. Smażymy pstrąga obustronnie na patelni teflonowej (bez tłuszczu) przez około 10-15 min. 4. Pstrąga podajemy z plastrami pomarańczy w towarzystwie ryżu i surówki. 5. Całość posypujemy natką pietruszki. Pstrąg w pomarańczach w towarzystwie ryżu i surówki jest bogaty w: - pełnowartościowe białko (pochodzące z pstrąga), - kwasy omega-3 (pochodzące z pstrąga), które
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachKurczak z papryką, ananasem i marchewką w sosie słodko-kwaśnym. Najlepiej smakuje z ryżem. Z przepisu wychodzą dwie duże porcje obiadowe. 300 g mięsa z piersi kurczaka 2 ząbki czosnku 1 mała cebula 1/2 czerwonej papryki 1 mała marchewka 1/2 łyżeczki suszonej, słodkiej papryki 2 łyżki sosu sojowego jasnego szczypta soli szczypta suszonego chilli 2 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego(...)szklanki sosu z ananasów 4 plastry ananasa z puszki 1 łyżeczka octu winnego olej do smażenia Dodatkowo: 100 g ryżu Kurczaka oczyścić, umyć i pokroić w kostkę. Przełożyć go do miski i zalać sosem sojowym. Dodać wyciśnięty ząbek czosnku i dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na co najmniej pół godziny. Marchewkę obrać. Paprykę i marchewkę pokroić w cienkie słupki. Cebulę
Bulliogarść kiełków ( ja użyłam z lucerny ) 1 łyżeczka oleju sezamowego 3 łyżki wina Mirin 1 łyżeczka cukru 4 łyżki sosu sojowego jasnego chilli do smaku sól do smaku Ugotowany ryż do podania Wołowinę , kroimy na cienkie plasterki , takie naprawdę ,bardzo cienkie , przezroczyste . Marynujemy w łyżce sosu sojowego , łyżeczce oleju sezamowego , 1 łyżce wina Mirin , wyciśniętym praską czosnku i startym(...)mieszając smażymy na dużym ogniu przez minutę . Dolewamy resztę wina Mirin , sosu sojowego , cukier, sól i chilli do smaku . Smażymy około 3 – 4 minuty . Wykładamy na ugotowanym ryżu i posypujemy kiełkami . Gotowe . Smacznego Post Wołowina po kantońsku z woka pojawił się poraz pierwszy w Ogrodnik w podróży
Ogrodnik w podróżyŁOPATKA W CIEMNYM SOSIE Z RYŻEM JAŚMINOWYM Smaczny obiad dla całej rodziny. Mięciutkie mięso wieprzowe, w aromatycznym ciemnym sosie. Jeśli jem mięso, to musi ono być bardzo dobrze doprawione i aromatyczne, przede wszystkim mięciutkie, rozpływające się w ustach. Dużym ułatwieniem przy obróbce mięsa okazał się dla mnie wok żeliwny. Już kiedyś wspominałam Wam o kaczce z gęsiarki żeliwnej, która była(...)mięsa przygotowywane w sosie własnym, bądź z dodatkiem aromatycznych przypraw. Unikam ciężkich i gęstych od mąki sosów. Dzisiaj polecam Wam przepyszną łopatkę w ciemnym sosie. SKŁADNIKI: - 4 porcje ugotowanego ryżu jaśminowego - 700g do 1 kg łopatki wieprzowej - 3 łyżki oliwy z oliwek - 4-6 ząbków czosnku - 1 gwiazdka anyżu - 4-5 łyżek sosu sojowego ciemnego - 2-4 ziarenka pieprzu czarnego
SMYKWKUCHNIplastry selera z ryżem, serem i pomidorem. Edyta Guhl. Walentynki bez cukru :-) Przepyszne danie warzywne to moja szczególna propozycja na Walentynki. Delikatne plastry selera połączone z kwaskowym pomidorem, aromatyczny ryż i zapieczony żółty ser są genialnym zestawieniem. Przepis tak prosty i jaki smaczny. Nawet się nie spodziewałam się, że zapieczony seler z pomidorem
dolcevitainmykitchenpieprzu, 100 g oliwek zielonych pokrojonych w kosteczkę, niewielka ilość soku z cytryny sparzonej i wyszorowanej. Przygotowanie: Placki: Starta na tarce cukinie wrzucamy do miski, dodajemy do niej ryż oraz mąkę. Następnie do składników dodajemy suszone pomidory, jajko, doprawiamy odrobiną oregano, dodajemy posiekany czosnek. Na końcu do masy dodajemy 2-3 łyżki jogurtu greckiego. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, doprawiamy
Państwo Wojtczuk gotujądoprawić ,solą,pieprzem do smaku,wlać szklankę bulionu dobrze wymieszać i odstawić z ognia. Wlać do naczynia na mięso. Wierzch dekorujemy cukinią i startym serem Układanie potrawy od dna ===== ryz z cebulka na to mięso posypać cienką warstwą sera startego na to wyłożyć sos pomidorowy całość zakończyć plastrami cukinii posypane startym serem Piec około 40 minut w nagrzanym piekarniku
w mojej kuchniSkładniki: kapusta biała 1 średnia, ryż 200 gram, mięso mielone 60 dag, marchew 1 większa, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, papryka ostra mielona 1 łyżeczka, cebula 1 sztuka, Przyprawa do makaronów 1 opakowanie, olej rzepakowy(...)szklanki, woda 2 litry, pomidory w puszce 1 puszka, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku mieloną łopatkę dobrze wymieszać z jajkami, przyprawą do makaronu, ugotowanym ryżem, kucharkiem, staretą marchewką na grubszych oczkach i startą cebulą z główki kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku, obgotować i ściągać liście z kapusty, z liści wystudzonych wyciąć gruby nerw, nakładać porcję
W Mojej Kuchni Lubięketchup, gotujemy na małym ogniu, aż sos będzie gęsty, doprawiamy solą i pieprzem (ewentualnie 2-3 krople maggi), wyjmujemy ziele i liść laurowy, miksujemy, aby otrzymać sos, ugotowany ryż łączymy z rozdrobnioną rybą, dodajemy stopniowo do sosu, ciągle mieszając, kiedy paprykarz osiągnie odpowiednią konsystencję przekładamy go do słoika, zalewamy kilkoma kroplami oleju(rozlewamy go na całej powierzchni), zakręcamy
Kuchnia Beatytwardo * 5 ogórków kiszonych * 1 mała cebula * 1 por- biała część * 1 puszka groszku konserwowego * 1 mała czerwona papryka * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Ryż ugotować tak, by nie był rozgotowany, wyjąć z woreczka, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, oskubać, pokroić w drobną kostkę. Ogórki, paprykę, cebulę i por drobno pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy
Zrób to smaczniemasala 1 łyżeczka kuminu 1 łyżeczka mielonego chilli 1/2 łyżeczki czarnej soli (kala namak)** świeża kolendra - opcjonalnie do posypania barwnik spożywczy - opcjonalnie (u nas odrobina czerwonego) chlebki naan lub ryż Tutaj przepis na chlebki naan (klik). * można kupić w każdym supermarkecie w małych słoiczkach, kosztuje ok. 5 zł. ** można pominąć, jeśli nie mamy Cebulę kroimy w piórka, imbir(...)śmietankę i pastę z tamaryndowca i smażymy na małym ogniu jeszcze 15 min. aby całość się zredukowała i zgęstniałą. Podajemy wedle uznania posypane kolendrą lub nie w towarzystwie z ryżem lub placuszkami naan. Smacznego
Kuchnia od dwojgaosoloną wodą, gotujemy przez 10 minut. Wlewamy na sito, czekamy aż wystygnie. Cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy na patelnię wraz z 2 zgniecionymi ząbkami czosnku. Chwilę podsmażamy na oleju. Ryż gotujemy według czasu podanego na opakowaniu- może być trochę krócej (tak o 3 minuty krócej). Do dużej miski dajemy mięso, dodajemy wystudzoną kapustę, cebulę z czosnkiem, przyprawy. Mieszamy
MojaQchnia.plbyło w przypadku klopsików. Miały to być mięsne klopsiki w sosie do ryżu na sypko. Gdzieś między obieraniem imbiru, a przeciskaniem czosnku przez praskę zaczęłam wątpić w ryż. Doszłam do wniosku, że klopsiki w sosie będą ciekawsze z noodles z batatów . Nie musiałam myśleć dwa razy. Od razu zaczęłam szukać mojego weggie twister …O dziwo małżonek włożył
codojedzeniaposypania Pieczarki z cebulką drobniutko kroimy , wręcz siekamy i podsmażamy na złoty kolor na patelni . Odstawiamy do wystygnięcia . Mięso mielone przekładamy do miski , dodajemy pieczarki z cebulką ,surowy, nieugotowany ryż , sól , pieprz do smaku i dokładnie mieszamy -wyrabiamy na jednolitą masę . Kapustę spażamy w dużym garnku we wrzątku , tak aby łatwiej było zdjąć liście , które nabiorą sprężystości dzięki temperaturze
Ogrodnik w podróżyZapraszam Składniki: 1 szkl ugotowanego ryżu 1/3 szkl mleka 1 łyżka miodu 1 łyżka dżemu Łowicz 100% z dzikiej róży kilka chipsów bananowych Przygotowanie: Do wysokiego naczynia wkładamy ugotowany ryż, dolewamy mleko i łyżkę miodu. Całość dokładnie blendujemy aż masa nie będzie miała grudek. Następnie przekładamy do salaterki lub miseczki. Na wierzchu kładziemy łyżkę dżemu z dzikiej róży
słodkie i nie tylko historie kulinarne