małych śliwek z kompotu 4 łyżki bułki tartej olej do głębokiego smażenia ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Mleko zagotowujemy razem z cukrem oraz ze szczyptą soli(ewentualnie z cynamonem lub laską wanilii).Ryż opłukać,osączyć,wsypać do wrzącego mleka.Gotować na małym ogniu(...)mieszać od czsu do czasu, aby nam nie przywarł do dna garnka.Odstawic do wystudzenia.Rozbijamy 3 jajka.Oddzielamy żółtka od białek.Białka ubijamy na sztywną pianę.Żółtka mieszamy z zimnym ryżem.Dodajemy mąkę i piane z białek.Starannie wyrabiamy ciasto.Z przygotowanega ciasta formujemy na ręce placuszki,nakładamy śliwkę i formujemy ciasto w kulę.Pozostałe jajka roztrzepać.Zanurzać ryżowe kule,następnie
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiWygląda niepozornie... jedni widzą w niej mięso, inni robale. Nic z tych rzeczy! to wege sałatka z dzikim ryżem i fasolą pinto :) Odświeżona wersja tzw. ostrej sałatki :) Sałatka z ananasem, porem, fasola i dzikim ryżem puszka fasoli pinto 1 czerwona papryka 1 por 1 puszka ananasa 120 g sera żółtego + 1/2 łyżeczki ostrej papryki 80 g majonezu 1 torebka(...)ryżu (mieszanka białego z dzikim) Ryz gotujemy i studzimy. Fasolę odcedzamy i płuczemy. Paprykę kroimy w drobna kostkę, pora siekamy. Ananasa odcedzamy i kroimy w drobne kawałki Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach, zasypujemy papryką mieloną, mieszamy. W misce łączymy wszystkie składniki. Mieszamy i chłodzimy w lodówce ok godziny przed podaniem
Dzieje kuchennej Wiewióryprodukty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia i niekomfortowe uczucie pełności. Najwięcej energii dostarczają węglowodany złożone czyli na przykład pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, kasza gryczana, nasiona strączkowe i warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty
Menmagazinemięso, tak aby było „sypkie”. Na drugiej patelni rozgrzewamy olej (2 łyżki), podsmażamy cebulę, dodajemy passatę, koncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy
R'n'G Kitchensojowy. Zalewamy wodą (1,2 l), dodajemy liść kaffiru, posiekany czosnek i imbir. Wrzucamy paski grzybów mun i mięso kaczki. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień i gotujemy 10 min. Następnie dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Do smaku doprawiamy mieloną kozieradką. Podajemy z posiekaną natką pietruszki. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenprodukty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia i niekomfortowe uczucie pełności. Najwięcej energii dostarczają węglowodany złożone czyli na przykład pełnoziarnisty makaron, brązowy ryż, kasza gryczana, nasiona strączkowe i warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty
Menmagazinerozgrzałam 3 łyżki oliwy. Wrzuciłam cebulę, żeby się zeszkliła. Dodałam pokrojone kurki. Podsmażyłam do odparowania płynu. Doprawiłam do smaku solą i pieprzem. Dodałam natkę pietruszki, bułkę tartą a następnie ryż. Wymieszałam. Bakłażany wydrążyłam z miąższu zostawiając brzegi. Miąższ pokroiłam i podsmażyłam na patelni na łyżce oliwy. Dodałam go do przygotowanego farszu. Wymieszałam i wyłożyłam na wydrążone łódeczki
Kuchnia u Krysipyszną odmianę naszych klasycznych pulpetów, czyli na pulpety masala z fasolką szparagową. Przygotowałam je na bazie mięsa indyczego z dodatkiem orientalnej nuty, czyli przyprawy garam masala. Do tego ugotowany ryż i pyszny i lekki obiad mamy gotowy. Zachęcam do wypróbowania ! Pulpety masala z fasolką szparagową Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1/2 pęczka mięty(...)mięsa, wlewamy pomidory, dodajemy pokrojoną na mniejsze kawałki surową fasolkę . Mięso dusimy na małym ogniu przez 20 minut. Podajemy z ryżem posypane tajską bazylią
Kulinarne przygody Gatitydanie. Przygotowanie zajmuje w sumie 30 minut, a jak nagotujecie sobie gar, to macie obiad na dwa dni. Składniki na 3-4 porcje (gdy podane jako samodzielne danie, dodając ryż wystarczy nawet dla 6 osób): 2-3 młode, średniej wielkości cukinie 200 g marchewki (2-3 średniej wielkości, ja użyłam odmiany Paryskiej, czyli takich małych okrągłych marchewek) 1 średnia
greenscarfprzywiezioną z Madery. Składniki kiełbasa chorizo ok 300g 1 szt żółtej papryczki peperoni 1 cebula 250 g ryżu thaibonne oliwa z oliwek pół czerwonej papryki Przygotowanie Ryż ugotowałem w osolonej wodzie z dodatkiem. Kiełbasę pokroiłem w grubsze plastry. cebulę w krążki. Papryczkę oczyściłem z pestek, ( jeśli ktoś lubi bardzo ostre dania, można pestki zostawić). Następnie drobno
R'n'G Kitchenangielskiego Vegeta 1 serek mały topiony holenderski sól i pieprz ********************************************* Do garnka wlać 2 litry wody,ugotować BUlION warzywny,dodać starte warzywa i mięso mielone.Gotujemy 30 minut.Dodać przyprawy,ryż,cukinię wraz skórkę pokrojoną w kostkę i serek topiony oraz przecier.Zagotować aby serek się roztopił a zupa trochę zgęstniała.Zaprawić mąką ziemniaczaną rozrobioną z odrobiną wody,zagotować ,można
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkipokrojona na 2 cm kawałki, delikatnie mieszamy. Smazymy minutę, zalewamy pomidorami, wsypujemy sól. Przylrywamy i dusimy pod przykryciem ok 8 minut. W tym czasie gotujemy ryż. Podajemy z ryżem, posypane natka kolendry i udekorowane papryczkę chili
Dzieje kuchennej Wiewióryszczypta sproszkowanej trawy cytrynowej (opcjonalnie) 2 płaskie łyżeczki cukru trzcinowego 2 łyżki sosu rybnego 1 lub pół czerwonej papryczki chili w zależności od preferencji (świeża lub suszona) Do podania: ryż jaśminowy lub makaron ryżowy, świeża kolendra PRZYGOTOWANIE: Rybę i owoce morza rozmrozić jeśli używamy zamrożonych. W wysokim garnku o grubym dnie rozgrzać olej i podsmażyć na nim pokrojoną(...)około 5 minut dodając sól do smaku, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę pomidory i drobno posiekane chilli. Całość gotuję jeszcze ok. 2 min, Danie podawać z ugotowanym ryżem, bądź makaronem ryżowym oraz posiekaną świeżą kolendrą, która spaja całe danie
Calzonella.comwędzona makrela 100 g ryżu 1 duża cebula 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka pikantnego ketchupu sól/pieprz Sposób wykonania: Rybę obieramy i czyścimy, wkładamy do dużej miski. Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ostudzeniu dodajemy do ryby.Cebule kroimy w bardzo drobną kostkę. Wszystko mieszamy z koncentratem, ketchupem solą i pieprzem. Smacznego
Smaki Nataliipuszka kukurydzy 2 łyżki majonezu sól, pieprz Sposób wykonania: Pierś z kurczaka gotujemy do miękkości. Studzimy. Następnie kurczaka i ananasa kroimy w kostkę. Wrzucamy do dużej miski. Dodajemy ugotowany ryż, rodzynki(można je wcześniej namoczyć w wodzie około 1h) i kukurydze. Doprawiamy majonezem, solą i pieprzem do smaku. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, żeby smaki się połączyły. Smacznego
Smaki Natalii