Składniki: 1 torebka ugotowanego ryżu (100g) 1 puszka kukurydzy konserwowej 4-5 ogórków konserwowych 200g miękkiego sera żółtego 150g szynki konserwowej mały por majonez sól pieprz Sposób przygotowania: Kukurydzę odlać z zalewy i dodać do wystudzonego ryżu. Ogórki, ser i szynkę pokroić na mniejszą kostkę. Również dodać do ryżu. Por umyć i pokroić na drobno. Połączyć z resztą składników
Prosto i Smacznie z AnetąSkładniki: papryka żółta 8 sztuk, mięso mielone drobiowe 1/2 kg, ryż ugotowany 2 woreczki, kucharek 2 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw(...)płynie - do smaku, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, jajka 1 sztuka, koperek 1/2 pęczka, natka pietruszki 1/2 pęczka, woda 2 szklanki mięso mielone drobiowe dokładnie wyrobić z ugotowanym ryżem, przyprawami, jajkiem, posiekaną zieleniną z papryk ściąć czubki, usunąć pestki, opłukać papryki i czubki i do pełna nadziewać papryki sitko rozkładane rozłożyć w szybkowarze, układać na sitku papryki, nakryć ściętymi czubkami
W Mojej Kuchni Lubięząbek 1 łyżeczka oregano sól, pieprz - do smaku Przygotowanie : Brokuła podzielić na różyczki, ugotować w osolonej wodzie na półtwardo. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić . Ryż ugotować w lekko osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Tuńczyka odcedzić. Pieczarki pokroić na kawałki. Wszystkie składniki przełożyć do miski i przygotować sos. Sos : Jogurt grecki przelać do szklanki
Kuchnia DanusiKolejna odsłona moich ulubionych pulpetów. Tym razem mięso wzbogaciłam brązowym ryżem (zamiast namoczonej kajzerki), a sos aromatycznymi warzywami. Wyszło lekko i pysznie :)) Składniki: 600g mięsa mielonego (u mnie zmielona w domu łopatka) 1 woreczek ugotowanego brązowego ryżu (100g) 1 jajko 1 cebula 2 marchewki kawałek pora 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki mąki sól pieprz liść laurowy ziele(...)angielskie majeranek koperek śmietana 18% olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Do miski wrzucamy zmielone mięso, 3/4 woreczka ugotowanego ryżu, podsmażoną i wystudzoną cebulę i jajko. Solimy, pieprzymy, dodajemy majeranek i wyrabiamy dokładnie, aż do połączenia się składników. Zwilżonymi dłońmi formujemy nie duże pulpety. Do garnka z lekko osoloną wodą wkładamy starte na oczkach marchewki
Walijskie Pichcenietrochę inną wersję ryżu z jabłkami. Tym razem przygotowałam tą zapiekankę z płatków ryżowych błyskawicznych ze sporą ilością jabłek i żurawiny. Powiem wam, że jest to równie pyszne jak ryż z jabłkami. Kto nie wierzy musi koniecznie spróbować. Składniki: 2 szkl płatków ryżowych błyskawicznych 2 szkl mleka 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią 1 łyżka cukru trzcinowego
Ala piecze i gotujeDziś przedstawiam Wam mój pomysł (przepis) na zapiekany ryżowo-jabłkowy deser z cynamonem. Nie jest, to tradycyjne podejście do tej znanej i powszechnie lubianej potrawy. Bardzo lubię ryż z jabłkiem, czy to z piekarnika czy też z patelni. Ale czasem nie mam czasu na przygotowanie nawet tak prostego dania. Dlatego pomyślałam, aby zamienić tradycyjny przepis na coś szybszego
Słodkie okruszkiprzepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe danie smakuje najlepiej Oczywiście naan to nie jedyny dodatek w kuchni indyjskiej w postaci chlebka
Mieszam w GarnkuPrzygotować bulion. W kostkę pokroić gruszkę i cebulę.Czosnek w plasterki a seler w talarki. Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Po tym czasie wrzucić gruszkę i ser. Wymieszać. Gotować ok 3 minuty
AZgotuj!wdzięcznym produktem, dlatego bardzo wygodnie tworzy się z niej pasty, kotlety czy pasztety, ale też jest po prostu zdrowszą alternatywą dla białego ryżu. Oczywiście, jeśli chcesz możesz poszaleć i zamieniać kaszę jaglaną na dowolne inne kasze i ryże, ale jak dla mnie jaglana jest najlepsza! Bardzo istotne jest to, aby nie rozgotować kaszy. Powinna być w miarę możliwości
Blendmanrównież dawniej często jadałem koktajl z ryżem lub makaronem. Bardzo prosty sposób na szybki obiad. Jest to jednak coś specyficznego i nie każdy lubi. A Wy w dzieciństwie jedliście ryż lub makaron z koktajlem? Składniki: Truskawki – 600g Orzechy nerkowca – 100g Daktyle – 100g Wanilia – 1 łyżeczka/laska Mleczko kokosowe – puszka Mięta (świeża) – garstka Wykonanie
Blendmanśniadanie :-) SKŁADNIKI 1/2 szklanki ryżu 1 puszka tuńczyka w oleju 1/2 puszki kukurydzy 3 - 4 jajka 3 ogórki konserwowe 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki ostrej musztardy sól, pieprz Ryż gotujemy w dużej ilości lekko posolonej wody, a następnie odcedzamy i studzimy (możecie też przelać go na sitku zimną wodą, wtedy szybciej wystygnie). Jajka gotujemy na twardo, studzimy
Czary - gary w kuchnipiersi razem ze skórą 4 pomarańcze garść złotych rodzynek 150 ml wytrawnego cydru kawałek kłącza imbiru 1 łyżka miodu szczypta cynamonu olej do smażenia świeżo mielony pieprz, sól długoziarnisty ryż do podania (np. basmati) * PRZYGOTOWANIE Pierś z kaczki umyj i wysusz papierowym ręcznikiem. Skórkę natrzyj na krzyż. Zetrzyj odrobinę imbiru i natrzyj nim pierś. Mięso posól i popieprz delikatnie(...)rodzynki) i smaż przez krótką chwilę, aż sos się zagotuje. Dopraw według uznania dodatkową porcją imbiru. Kaczkę pokrój w plasterki i podawaj z gotowym sosem oraz ugotowanym na sypko ryżem
Food Squaremasło orzechowe/krem rafaello do rozpuszczenia się cukru. Doprowadzić do wrzenia i od razu zdjąć z palnika. Morele drobno posiekać. Wsypać pozostałe składniki i wymieszać tak aby płatki i ryż były dokładnie pokryte masą. Formę kwadratową o wymiarach 25cm x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wyłożyć gotową masę, i dobrze docisnąć łyżką natłuszczoną olejem. Włożyć do lodówki, do momentu
Pyry na Gazwędzone udka kurczaka • 1 kg pieczarek • 1 cebula • 1 puszka groszku • 4-5 ogórków kiszonych • 1 pęczek koperku • majonez (używam Kieleckiego) • sól, pieprz, kostka bulionowa • olej Sposób przygotowania: 1. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Przesypać do miseczki, ostudzić. 2. Pieczarki obrać, pokroić w kosteczkę. 3. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Podsmażyć pieczarki, dodając kostkę bulionową. Grzyby
W mojej kuchnigouda 1 puszka ananasa 1 puszka kukurydzy 1 drobiowa kostka bulionowa * 3 łyżki oliwy Sos 4 łyżki majonezu 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy pieprz sól Instrukcje Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Odstawiamy do ostudzenia. Filety z kurczaka kroimy w kostkę. Do miseczki wlewamy oliwę, dodajemy pokruszoną kostkę bulionową i dokładnie rozcieramy
Wędrówki po kuchni