ryż - 22970 przepisów (strona:501/1532)

Zupa gołąbkowa 23651

false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy i razem z mięsem mielonym podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Pod koniec dodajemy koncentrat pomidorowy, chwilę smażymy i zalewamy bulionem warzywnym. Następnie wsypujemy ryż, od czasu do czasu mieszamy. Po 10 min dodajemy poszatkowaną (dosyć grubo), kapustę. Gotujemy do jej miękkości. Dodajemy posiekany koperek, dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. /* Style Definitions

R'n'G Kitchen
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi {v, gf, sf} 176

Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To niewątpliwie moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak makaron z truskawkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach(...)roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy. A całość posypałam

Fill The Bowl
Sałatka wszystko i nic z ryżem 135

sałaty 50 g żółtego sera  50 g wędliny 2 sosy sałatkowe włoskie Przygotowanie: Wszystkie składniki pokroić w kostkę, sałatkę porwać na mniejsze części, dodać do nich ryż i sos sałatkowy przygotowany według instrukcji na opakowaniu. Wszystko dokładnie wymieszać. SMACZNEGO

Malinowo w kuchni
KURCZAK NA RYŻU Z WARZYWAMI 216

soli Wykonanie: Kurczaka natrzeć ulubionymi przyprawami. Odstawić na około 2 godziny. Przygotować zalewę: Gorącą wodę wymieszać z koncentratem pomidorowym, cukrem, ziołami i przyprawami. Na blachę wysypać ryż, na to warzywa mrożone. Całość zalać gorącą zalewą. Na wierzchu ułożyć kawałki kurczaka. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C i piec około półtora godziny, co chwilę

Zrób to smacznie
Makaron ryżowy z truskawkami, kokosową śmietanką i chipsami kokosowymi. 148

Ryż z truskawkami i śmietaną… Pamiętacie ten smak? To niewątpliwie moje wspomnienie z dzieciństwa, tak samo jak truskawki ze świderkami! Pamiętam to jak dziś – makaron, twaróg, roztopione masło, cukier i truskawki – kwintesencja wszystkiego czego jeść nie powinnam! Wspomnienia tego smak powracają do mnie zawsze gdy robi się nieco cieplej, kwiaty kwitną, truskawki pojawiają się w sklepach(...)roku o niedogodnościach potruskawkowych zapominam ;)). Dzisiaj mam dla Was mój smak dzieciństwa w nowoczesnym wydaniu – jak zawsze bezglutenowym i bezcukrowym, ale także wegańskim. Zamiast pszennego makaronu, w nawiązaniu do ryżu – makaron ryżowy. Śmietanę i twaróg zastępuje tutaj śmietanka kokosowa, którą przygotowałam z dodatkiem wanilii. Z truskawek zrobiłam sos, który po wymieszaniu ze śmietaną robi się idealnie kremowy

Fill The Bowl
Zapiekanka gołąbkowa 2742

około 10 minut. Odcedzamy, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego.  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone wraz z cebulą. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Dodajemy surowy ryż, mieszamy. Całość wykładamy na kapustę do naczynia żaroodpornego. 3. Passatę mieszamy z wodą, doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy do naczynia żaroodpornego. Naczynie szczelnie owijamy folią aluminiową. 4. Całość pieczemy

Szefowa kuchni
Indyk w sosie mango 141

łyżka rozmarynu 2 cm świeżego imbiru 1 łyżka ksylitolu 500 g mięsa z udźca indyczego olej do smażenia ( 2 łyżki ) 2 łyżki soku limonki tajskiej 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej ryż natka pietruszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mango obieramy, usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki. Przekładamy do rondla, zalewamy wodą(...)wrzucamy mięso i dusimy na małym ogniu przez 10 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozpuszczoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Zagotowujemy. Podajemy z ryżem i posiekaną natką pietruszki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding

R'n'G Kitchen
Warzywne leczo z naleśnikami 114

Kochani! Kiedy byłam w liceum irytowała mnie odpowiedź znajomego na postawione przeze mnie pytanie, jak zrobić riosotto... "Wrzuć wszystko, co masz w lodówce i dodaj do tego ryż" ;) Wszystko, czyli co? - Dopytywałam zniecierpliwiona. "No warzywa, jakieś mięso, no to co rośnie w ogródku" - A jak to doprawiasz? - drążyłam. "Sól, pieprz i inne przyprawy. Zależy od tego, jakie dania lubisz(...)koperkiem lub natką pietruszki. * Tak przygotowane warzywne leczo można zaciągnąć śmietaną, żeby miało gęstszą konsystencję. Ja tym razem pozostawiłam je bez zaciągania. * Tak zrobione warzywka idealnie pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy lub naleśników:) fot. Izabela Magdalena fot. Izabela Magdalena Smacznego

Kuchnia smaków
Lekka zupa koperkowa 788

kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno.   Składniki 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 szalotki 100 g ryżu 1/2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek koperku 50 ml mleka 1,5% sól, pieprz   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę i seler ścieramy(...)tarce do jarzyn. Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zabielamy mlekiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style

R'n'G Kitchen
Gołąbki w skórkach 240

sól, pieprz naturalny i ziołowy - słodka papryka - czosnek niedźwiedzi Kapustę sparzamy przez chwilę w bulionie warzywnym i odsączamy. Skórki przyprawiamy solą, pieprzem ziołowym i papryką. Kapustę drobno kroimy. Łączymy ryż, mięso i kapustę. Doprawiamy do smaku i mieszamy. Nakładamy na skórki. Zawijamy. Układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy pod przykryciem 45 minut w temperaturze 180 st. C  oraz

Maminek kulinarny
Bulgur z pomidorami 124

Bulgur z pomidorami to inaczej kasza pszeniczna, która świetnie zastąpi tradycyjną kaszę czy nawet ryż lub kuskus a także ziemniaki. Bulgur z pomidorami jest bardzo lubiany przez całą naszą rodzinę – najmłodszy, gdy widzi bulgur to prócz niego nie chce jeść niczego więcej. Każdy, kto nie miał jeszcze okazji zjeść bulgur – przetestujcie tą wersję, […] The post Bulgur z pomidorami

Magiczny Garnek
Sałatka ryżowa z parówkami 291

woreczek (100gr) ryżu typu parboiled 4 parówki z dużą zawartością mięsa 4-5 kawałków papryki marynowanej niecała puszka kukurydzy pół pęczka koperku 2 łyżki ulubionego majonezu sól, pieprz Przygotowanie : Ryż gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu i studzimy.  Parówki kroimy w cienkie półplasterki a paprykę w kosteczkę. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą dodając poszatkowany koperek, majonez i doprawiając

Mechanik w kuchni
Kolorowa sałatka ryżowa z tuńczykiem 214

mnie basmati) 1 puszka kukurydzy 1 czerwona papryka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 cebulki dymki 3 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu  sól, pieprz Przygotowanie: Ryż dokładnie ostudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć z zalewy, paprykę umyć, osuszyć, pokroić w kosteczkę. Cebulki obrać i posiekać drobniutko.  Majonez wymieszać z jogurtem, dodać sól i pieprz. Wszystkie składniki

Cakes By Kejt
Kaczka w cieście z warzywami – lepsza niż ta od ‘Chińczyka’ 305

solimy skórę, żeby stała się chrupka i odwodniona. Odkładamy piersi kaczki na przynajmniej godzinę, żeby zdążyły przejść smakiem. W tym czasie można na przykład naszykować resztę dania, ugotować ryż, warzywa, no i zmielić w malakserze bułkę. Ważne, żeby nie używać tutaj naszej zwykłej tartej bułki a zrobić z bułki płatki – zróżnicowana tekstura, więcej chrupkości. Tarta bułka dałaby gładką panierkę(...)mocnego zezłocenia panierki, co jakiś czas obracając mięso dla równomiernego smażenia. Podajemy kaczkę od razu po usmażeniu, pociętą ostrym nożem na cienkie plastry, z mieszanką orientalnych warzyw i jaśminowym ryżem. Milion razy lepsza niż ta u ‘naszego’ chińczyka za rogiem – w środku różowa i soczysta, bardzo aromatyczna, cudnie chrupiąca. No nic… najwyżej będziemy im wesoło machać przez szybę, skrywając

Karo in the Kitchen
Kulki ryżowe 168

krówek - 1 łyżka mleka - 63 g margaryny - 1 i 1/2 łyżeczki kakao Na małym ogniu podgrzewamy margarynę, mleko i krówki. Mieszamy do czasu rozpuszczenia krówek, następnie dodajemy kakao oraz ryż. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Z masy formujemy kulki

Zainspirowana w kuchni