Jest to bardzo smaczna sałatka imprezowa. Czosnkowy kurczak, ananas, rodzynki i makaron w kształcie ziaren ryżu to cała jej tajemnica. Większość osób degustujących tę sałatkę myśli, że jest z ryżem, ze względu na kształt makaronu. Kolorystycznie jest zbyt monotonna, doskonałym jej uzupełnieniem są więc czerwone pestki granatu. Składniki: • makaron w kształcie(...)ryżu – Orzo 250 g • 1 duży filet z kurczaka • 1 puszka ananasa • garść rodzynek • sól, pieprz, zioła prowansalskie • 2 ząbki czosnku • 4 łyżki majonezu • sok z 1/2 cytryny • olej do smażenia kurczaka • ziarna granatu do dekoracji – można pominąć Wykonanie: • Rodzynki zalać gorącą wodą. • Makaron ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i przepłukać zimną
To co kochamnaturalny jogurt • kilka gotowych bezików Wykonanie: • Czarną porzeczkę zagotować z wodą, przestudzić i zmiksować, po czym przetrzeć przez sitko. • Dodać cukier i cukier waniliowy, ugotowany ryż, jogurt i ponownie zmiksować. • Schłodzić i podawać z bezami
To co kochamobranych pistacji • sól, pieprz do smaku • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej • 1 łyżeczka majeranku Wykonanie: • W maszynce do mielenia zmielić mięso kaczki razem ze skórą, ugotowany ryż i warzywa z rosołu. • Dodać tłuszcz, jajka i przyprawy. Doprawić solą i pieprzem do smaku. • Wymieszać mięso z pistacjami. • Mięso przełożyć
To co kochamłyżki mielonych orzechów włoskich Wykonanie: • Czekoladę połamać na kawałki, dodać śmietankę i rozpuścić w kuchence mikrofalowej lub na małym ogniu. • Do blendera wsypać ugotowany ryż, obrane ze skórki i pokrojone awokado, lekko przestudzoną czekoladę, kakao i miód. • Miksować, aż zrobi się jednolita masa. • Po wyjęciu z blendera wymieszać
To co kochambyły na dnie słoika, tak żeby nie moczyć w nich sałaty czy bardziej delikatnych składników. Jaki obiady chciałabym zabrać ze sobą do biura? Dobrze wygląda słoik po kreolsku z ryżem i krewetkami, oraz nordycki z łososiem i ziemniakami. Z deserów chętnie bym zjadła tutti frutti, oraz rabarbar z bezami. Ponieważ uwielbiam sałatki, mogłabym jeść takie zestawy codziennie. Jedyna uwaga(...)wtedy sama przed komputerem, nie odzywając się do nikogo, co mi się niestety zdarza teraz. Miałam też okazję spróbować zupełnie nowych smaków, bo jedna z koleżanek przynosiła aromatycze, egzotyczne ryże i warzywa inspirowane krajem pochodzenia swojego chłopaka, druga przemycała tradycyjne mazowieckie smaki (jak np. pyszne drożdżowe sójki), a kolega dobrze przyrządzał mięso, którego ja nie jadam zbyt często
Ugotowane pozamiataneorzechowego 1 łyżeczka oleju kokosowego 2 łyżeczki masła orzechowego w proszku lub zmielonych orzeszków ziemnych 1 łyżeczka miodu Olej kokosowy rozpuścić z masłem orzechowym i miodem. Dodać kaszę lub ryż i wymieszać, aż masa dokładnie ją oblepi. Dodać zmielone orzeszki. Z masy formować kulki. Można zrobić to łyżeczką. Schłodzić, aż pralinki stwardnieją. Smacznego
Chocolate Muffin Blogprzez około 5 minut. Dodajemy paprykę, cebulę, smażymy jeszcze chwilę. Dodajemy przecier pomidorowy, 150 ml wody, sól i przyprawy, dusimy przez około 15 minut często mieszając, do momentu aż ryż zmięknie i wchłonie całą wodę. Wtedy dodajemy oliwki i groszek, smażymy jeszcze chwilę. Przed podaniem możemy posypać danie posiekaną natką pietruszki
Szefowa kuchnimniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. Pulpety z indyka możecie podawać z różnymi dodatkami. Ja najbardziej lubię z kaszą jaglaną, ale równie dobrze sprawdzi się ryż, makaron lub ziemniaki. Pulpety z indyka możecie również przygotować w Klasycznym włoskim sosie pomidorowym , którego przypis znajdziecie tutaj . Dla wszystkich gustujących w takich obiadach polecam również inny przepis(...)sosu. Delikatnie wymieszać. Przykryć. Gotować na małym ogniu 5-10 minut , do momentu kiedy dogotują się w środku. Gotowe pulpety z indyka podawać w towarzystwie kasz (polecam kaszę jaglaną) , ryżu lub makaronu. W kolejnych dniach przy podgrzewaniu proponuję klopsy podzielić na mniejsze kawałki. Dzięki temu szybciej się zagrzeją i nasiąkną sosem. The post Pulpety z indyka appeared first
Moja Delicjasoli łyżeczka pieprzu ziołowego 50 g płatków kokosowych lub wiórków czubata łyżka oleju kokosowego (najlepiej nierafinowanego) do smażenia ryż w ilości wedle uznania Przygotowanie (razem z gotowaniem ryżu w międzyczasie maksymalnie 30 minut): Cebulę pokrój w półplasterki i podsmaż na dużej patelni/garnku przez 3 minuty. Dodaj dynię i mieszając od czasu do czasu smaż razem przez 10 minut
greenscarfnasze dania lądują na stole. Gdyby nie fakt, że to miejsce publiczne rzuciłabym się na moją rybę. Zamiast tego kulturalnie próbuję, a ona rozpływała się w ustach. Do tego ryż z owocami morza był strzałem w dziesiątkę. Nie powiem, grillowana ośmiornica prezentowała się bardzo godnie na talerzu, nawet skubnęłam kawałek. Jednak ich dorsz wygrał wszystko. Żałuję w takich sytuacjach
Pink Envelopełyżeczki kaparów (ok 20 g) 80 g oliwek bez pestek 1/2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozgniecionych nasion kopru włoskiego sól i pieprz 2 łyżki oliwy z oliwek do podania ryż lub makaron np z sepią przygotowanie Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. Najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli kupiliśmy(...)ustawieniu low 3,5 - 4 godziny, do czasu aż kalmary będą zupełnie miękkie. Kiedy kalmary są już miękkie, doprawić sos solą i pieprzem. Wymieszać. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego
Stare Garymasy krówkowej Przepis 1 Masę krówkową przekładamy do rondelka i podgrzewamy do momentu, aż masa uzyska jednolitą konsystencję. 2 Kiedy lekko przestygnie, ale będzie jeszcze lejąca, wsypujemy do niej ryż preparowany. 3 Mieszamy dokładnie, aby pokryć wszystkie ziarna masą. 4 Za pomocą dwóch łyżek formujemy szyszki. Odkładamy na papier do pieczenia. 5 Kiedy całkowicie wystygną wkładamy do stężenia
Kuchnia Bazyliiwarzywami z dodatkiem mięsa, po które dość chętnie sięgam. Ma w sobie wszystko co lubię, czyli wyraziste przyprawy, sporo warzyw i białko z soczewicy. Wystarczy ugotować do niego ryż, aby cieszyć się wszystkimi smakami w kompletnym posiłku. Składniki na 6 porcji: 300 g czerwonej soczewicy 1 cukinia 1 czerwona papryka 3 marchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku(...)oraz dokładnie opłukaną i odcedzoną soczewicę. Dusić ok. 7-10 minut do miękkości soczewicy i marchewki ( w zależności ile ma się gotować soczewica wg opakowania). Podawać z ugotowanym ryżem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówpokrojone w słupki ½ szklanki zielonego lub cukrowego groszku 2 cm imbiru startego sok z limonki do smaku 2 łyżki oleju kokosowego House of Asia szczypta cukru Do podania: ryż jaśminowy posiekana kolendra, tajska bazylia lub natka pietruszki chili w plastrach dymka Przygotowanie: W rondlu na zupę podsmaż cebulę i czosnek na oleju kokosowym. Dodaj pastę curry, połowę mleka(...)kawałki, gotuj 5 minut. Dodaj pomidory, dopraw do smaku sosem rybnym, sokiem z limonki, solą i szczyptą cukru, zagotuj. Przed podaniem posyp zieleniną i chili. Podaję z ryżem
SzczyptaSmaQminuty. W sos wmieszać koncentrat pomidorowy, słodką i wędzoną paprykę. Wymieszać. Wlać odmierzone wino i gotować na dużym ogniu przez 3 minuty. Sos powinien się zmniejszyć o połowę. Odmierzony ryż płuczemy i wsypujemy do sosu. Musimy go dokładnie wmieszać i zagotować. Gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień i gotujemy około 10 minut pozwalając ,aby całość ładnie pyrkała na ogniu. Mieszamy
Z Kuchni Do Kuchni