banany i marchewki, jabłka ze skórką, cząstki mandarynek wkładać do otworu wyciskarki, resztki z pojemnika przełożyć do miseczki wsypać ryż z woreczka, kostkę rosołową, kucharka, gotować do miękkości ryżu, pod koniec wlać mleko, wsypać pieprz, paprykę CIASTO: jajka, palmę, cukier, aromat migdałowy mikserem utrzeć z 3 minuty na dużych obrotach, masa będzie zważona, ale tak ma być wsypać mąkę
W Mojej Kuchni Lubiępapierków i przekładam do garnka. Dodaję margarynę. Garnek układam na małym ogniu. Mieszam, do momentu, aż cukierki całkowicie się rozpuszczą. 2. Do masy dodaję kakao. Dokładnie mieszam. Następnie wsypuję ryż preparowany. Mieszam. 3. Masę zdejmuję z ognia. Z masy formuję owalne, podłużne szyszki. Ciastka układam na talerzu i odstawiam na 15 minut w chłodne miejsce, aby zastygły
Tradycyjna kuchnia KasiNastał czas kiedy za oknem jest zimno, a człowiek potrzebuję rozgrzania. Zachęcam do wypróbowania zupy z pieczonej dyni piżmowej i ryżu. Bardzo rozgrzewająca i sycąca. Gwarantuję, że każdy sięgnie po dokładkę! Składniki: 1 dynia piżmowa 2 skrzydłka kurczaka włoszczyzna: marchew, pietruszka, seler 2 łyżki ryżu białego (suchego) przyprawy: 2 liście laurowe, 3 ziela angielskie, pieprz ziarnisty, pomidory suszone, jarzynka(...)przez ok. 20 minut w 180 stopniach. Między czasie skrzydełka kurczaka zalewamy zimną wodą i czekamy, aż się zagotuję. Obieramy, myjemy i kroimy w słupki włoszczyznę. Warzywa wraz z ryżem wrzucamy do wrzącej wodzie. Po upieczeniu, dynię studzimy, obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze porcje i wrzucamy do gotującego się bulionu. Pod koniec gotowania dodajemy przyprawy. gotujemy jeszcze
Truskawkowa Fiestachilli suszonego 1 duża cebula 2 ząbki czosnku papryczki chlli* 2 filety z kurczaka puszka pomidorów lub passaty** 200 ml mleczka kokosowego sól liście curry (opcjonalnie) łyżka skrobi zmieniaczanej ryż lub chlebki naan * W zależności od pożądanej skali ostrości - u nas przy 1 nie czuć nic, polecam dodać czerwoną papryczkę, ze względów estetycznych - obecność pomidorów * U nas był(...)limonki. Cały sos zagęszczamy skrobią. Aby nie powstały grudki, skrobię mieszamy z wodą, dodajemy do niej łyżkę sosu i dopiero po zahartowaniu wlewamy na patelnię. Sos podajemy z ryżem lub chlebkami naan (polecam zrobić je samemu - są dużo delikatniejsze niż te ze sklepu i przede wszystkim pozbawione konserwantów). Smacznego
Kuchnia od dwojgaJuż przekonywałam o walorach smakowych gruszki z makaronem, a teraz czas na gruszkę z ryżem. Połączenie jak najbardziej trafione i godne polecenia. duża twarda gruszka jedna pierś z kurczaka łyżka masła 5 orzechów włoskich 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne szczypta soli szklanka ugotowanego ryżu Na suche patelni prażymy pokrojone orzechy, gdy się zrumienią przekładamy na talerz. Mięso nacieramy solą(...)pieprzem i smażymy na tym samym tłuszczu co mięso. Gdy owoc jest al dente ściągamy go z patelni. Filet kroimy w plastry podobnej grubości co gruszka, naprzemiennie układamy na ryżu, a całość posypujemy orzechami. Niewiele pracy, niewiele tłuszczu a jak już to ten dobry, dużo białka i ogólnie niezła radocha dla podniebienia. Czerwony pieprz i sól z masła
Dieta moja pasjalimonka świeża chili szalotka lub dymka świeża tajska bazylia 2 łyżki Oleju kokosowego House of Asia Pieprz Cukier kokosowy House of Asia i sól do smaku Do podania ryż jaśminowy. Przygotowanie: Dynię usmaż do miękkości na oleju kokosowym, dopraw do smaku solą, cukrem i sokiem z limonki. Dodaj pastę Tom Yum i połowę mleka, smaż chwilę aż zacznie pachnieć(...)uzyskania oczekiwanej konsystencji, doprowadź do wrzenia, gotuj 1-2 minuty. Przełóż do misek, na wierzchu połóż grzyby, plastry szalotki i chili oraz sporą porcję świeżej bazylii tajskiej. Podaj z ryżem
SzczyptaSmaQdomu ciepło. Pałki na ryżu bardzo proste danie i nie wymaga dużo czasu na przygotowanie. Podudzia kurczaka zamarynujcie w przyprawach poprzedniego wieczoru a w dniu pieczenia po prostu wsypcie ryż i warzywa do naczynia. Na to pałki i do pieca. Przez godzinkę zajmijcie się czymś innym albo odpocznijcie bo obiad robi się dalej sam. Ja bardzo lubię takie szybkie
Smaczna Pyzasezonie mango czyli kwiecień/maj. Przysmak ten serwowany jest w dwóch wariantach - jako ryż z mango lub tapioka z mango, w obu przypadkach przygotowanie polega na doprowadzeniu ryżu/tapioki do bardzo kleistej formy i podanie ze zblendowanym, dojrzałym mango. Dzięki dekoracji ze świeżych kwiatów deser wygląda bardzo wykwintnie. Składniki: 600ml mleczka kokosowego House of Asia 50g tapioki „małe perełki
Gotowanie i blogowanieużyłem chlebków do jedzenia, bo zmywać mi się nie chciało… nie zawsze musi się przecież chcieć, a każda wymówka jest dobra Dzisiaj natomiast do odgrzanego dahl-u ugotowałem ryż. Obie opcje są pyszne i godne polecenia! Artykuł Dahl z czerwonej soczewicy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmanrondlu rozgrzewamy oliwę i masło, dorzucamy rozdrobnioną szalotkę, czosnek, seler i grzyby. Podsmażamy je na średnim ogniu aż wszystko zmięknie ale nie zbrązowieje- jakieś 15 minut powinno wystarczyć. Dosypujemy ryż, zwiększamy ogień i mieszamy. Dolewamy wino i ponownie mieszamy. Kiedy wino wyparuje (ten zapach!) zaczynamy dolewać rosół. Robimy to stopniowo po chochelce, za każdym razem mieszając i czekając
les mirabellesnawet zwykła pszenica. Nie jest tak mocno zielona jak na opakowaniu (raczej brązowo - zielona), ale za to bardzo wartościowa. Zawiera ponad trzy razy więcej błonnika i białka niż brązowy ryż. Ponadto posiada niski indeks glikemiczny, dzięki(...)czemu mogą spożywać go diabetycy. Sporo w nim też minerałów, między innymi magnezu, żelaza, cynku czy potasu. W smaku lekko orzechowy i chrupiący. Całkiem niezła alternatywa dla kaszy i ryżu
Poranek na słodkosmaku ale ogólnie smak sosu powinien być zdecydowany, słodko-kwaśno-ostry. Ja osobiście podaję ryż od razu wymieszany z całym sosem ale można również sos podawać osobno do ryżu a nawet makaronu. U mnie w towarzystwie zielonej surówki , która moim zdaniem idealnie do niego pasuje
W garach u Gosiząbek czosnku. Dokładdamy mięso mielone i dokładnie obsmażamy. W między czasie obieramy dynię i marchewkę oraz kroimy w kosteczkę. Mięso doprawiamy solą i pieprzem oraz dorzucamy pozostałe przyprawy. Dosypujemy ryż oraz soczewicę, przez minutę podsmażamy. Dorzucamy warzywa, pomidory w puszce, a całość podlewamy ciepłym bulionem. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Brytfankę przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Kolizje Smakówmała łyżeczka cukru wanili. 2 małe jajka 2 łyżki jogurtu naturalnego około 1/2 szkl maki pszennej 1 jabłko ( ewent. rodzynki, żurawina, cynamon ) cukier puder olej do smażenia 1. Ryż mieszamy z jajkami, cukrami oraz mąką. Dodajemy jogurt naturalny oraz jabłko pokrojone lub starte na tarce. 2. Smażymy na rozgrzanym oleju, pamiętając aby po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku nasze
Gotowanie...to proste !powiedzieć, że jest cichy. Gdy już wiedziałam, że trafi do mojego domu, to zaplanowałam sobie co przygotuję w pierwszej kolejności. Najpierw postanowiłam sprawdzić funkcję mielenia, na pierwszy ogień poszedł ryż (2,5 minuty), kasza jaglana (1 min.), gryczana (2 minuty) i cukier (20 s), wszystko się mieli dzięki przyciskowi turbo i trwało to dosłownie tyle ile podałam. Z mąki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię