laurowy, doprowadzić do wrzenia. Dodać kapustę, posolić do smaku i gotować na wolnym ogniu 15 minut. Po tym czasie do kapusty dodać obsmażone z cebulą mięso i suchy ryż, zamieszać i gotować kolejne 15 minut. Na koniec doprawić koncentratem pomidorowym, pieprzem, sproszkowaną papryką i jeszcze ewentualnie solą. Koncentratu proponuję dodać najpierw 2-3 łyżki, spróbować i dodać jeszcze
Kuchenne zapiski Edytybulion ok 750 ml 3/4 szklanki białego wina pół szklanki zielonego groszku papryki zielona i czerwona cytryna 4 łyżki oliwy Oliwę rozgrzać, dodać pokrojoną drobno cebulę, dodać ryż, paprykę, szafran, czosnek. Wymieszac. Wlać białe wino, odparować. Wlewać bulion. Po 15 minutach wrzucić na wierzch owoce morza i groszek. dusić ok 3 minut
AZgotuj!Przygotowanie: Masło rozpuszczamy i studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Jajko ubijamy z cukrem, dodajemy przestudzone masło, kakao, cukier waniliowy, wiórki kokosowe oraz rozpuszczoną. Całość dobrze mieszamy i dodajemy ryż. Z przygotowanej masy formujemy ciasteczka i odstawiamy je na pół godziny w chłodne miejsce
Zainspirowana w kuchnipietruszki 4-5 ogórków kiszonych 200 g grzybków marynowanych 1 jabłko słoiczek sosu tatarskiego Roleski 1 łyżka śmietany 2 łyżki majonezu sok z 1 cytryny bazylia, estragon sól, pieprz Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu, wystudzić. Jajka ugotować na twardo, wystudzić. Ogórki i grzybki pokroić w kostkę. Jabłko i jajka zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Wszystkie składniki przełożyć
kulinarnyswiatdomipieprz czarny grubo mielony - świeżo starta gałka muszkatołowa (do smaku) - 1 ząbek czosnku - śmietanka kokosowa (z 1 puszki mleka kokosowego) - olej kokosowy Opcjonalnie: - ziemniaki ugotowane (tzw. „z wody”) - ugotowany ryż jaśminowy - jajka ugotowane na twardo Do dekoracji: - kwiaty czosnku niedźwiedziego - koperek - chilli nitki (kupisz TUTAJ ) - igiełki pomidorowe (kupisz TUTAJ ) W zależności od tego, czy chcemy zupę w wersji mięsnej(...)kostkę marchew z bulionu oraz pozostały czosnek niedźwiedzi (nie miksowany). Doprawiamy solą, czarnym pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową – zagotowujemy. Podajemy z jajkiem na twardo i, do wyboru, z ryżem, ziemniakami z wody lub – z czym kto lubi. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego, koperek, chilli nitki i igiełki pomidorowe . Zupa z czosnku niedźwiedziego jest daniem błyskawicznym i bardzo prostym
mojewypiekiinietylkopodkreślą smak dania. Składniki: 190 g kiełbasy 1 duża cebula 4 duże pieczarki połowa papryczki chili pieprz, papryka słodka, majeranek olej do smażenia Dodatkowo: 500 g kopytek, klusek śląskich. Ryż, kasza lub makaron. Przygotowanie: Kiełbasę, obraną cebulę pieczarki i chili kroję w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażam do miękkości, przyprawiam Dodaję podsmażone na rumiano kopytka i jeszcze
Zasmakuj Kuchnipuszka kukurydzy puszka ananasa dobrej jakości, chuda szynka 3 jajka pół pora seler ze słoika jogurt naturalny – w wersji dla nie dbających o linię, majonez można też dodać ryż. Jeśli nasza dietetyczna sałatka na słodko ma być bardziej syta. Jak robimy naszą sałatkę? Jaja gotujemy na twardo, kroimy na grube kawałki. Ananasa odsączamy z zalewy i również kroimy(...)pokrojonego pora. Szynka w kosteczkę, i również do miski. Jeżeli lubicie bardziej na słono – dodatkowo solimy. Jeśli sól jest Wam zbędna, polecam doprawić tyko pieprzem. Można podać z ryżem, ale to nie jest konieczne. Fajny, charakterystyczny smak. Warto spróbować. SMACZNEGO! Artykuł Dietetyczna sałatka na słodko pochodzi z serwisu MATYLDA GOTUJE
Matylda Gotujebidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: podwójny filet z kurczaka puszka kukurydzy puszka ananasów 2 woreczki ryżu opakowanie przyprawy curry ½ cebuli czerwonej 1/2 czerwonej papryki majonez sól, pieprz Ryż ugotować, wystudzić. Fileta umyć, pokroić w niedużą kostkę, posypać curry i wgnieść w mięso ręką. Odstawić na kilka minut. Mięso usmażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć
kulinarnyswiatdomicytrynowej (lub 1 czubata łyżeczka mielonej w zalewie) 2 liście kafiru 2 ząbki czosnku 500ml esencjonalnego bulionu drobiowego (może być z kostki) olej arachidowy sól do smaku Do podania ryż, najlepiej jaśminowy jajka ugotowane na (pół)twardo Instrukcje Słodki ziemniak, seler, imbir i czosnek obieramy. Ziemniaka kroimy w grubą 2-3cm kostkę, seler w słupki grubości kilku
Kulinarna PokusaSałatka z jajkiem i ryżem jest prosta i szybka w przygotowaniu. Powstała w potrzebie chwili i okazała się naprawdę smaczna i pożywna. Idealna na kolację, spotkania z przyjaciółmi czy inne imprezy. Doskonale sprawdzi się także na świątecznym stole wielkanocnym. Do sałatki wykorzystałam majonez kremowy od Folwark , który od czasu jak go spróbowałam pierwszy raz stał się(...)mnie numerem 1 :) Składniki: * 6 jajek ugotowanych na twardo * 1 szklanka ugotowanego ryżu * 5 łyżek kukurydzy konserwowej * 5 łyżek groszku konserwowego * 3 większe ogórki konserwowe * garść posiekanego szczypiorku * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek, pokroić w kostkę. Do miski wsypać pokrojone jajka, szklankę ugotowanego, zimnego ryżu. Dodać groszek
Zrób to smaczniemogła to zrobić osoba, która nie umie gotować. Każde śniadanie ma podobną strukturę: owoc lub warzywo w dużych ilościach drugi owoc i drugie warzywo zboża np. płatki, nasiona konopii, ryż białka np. orzechy, ser, mięso posypki np jagody goji, mak dressingi np. jogurt, pure z banana Od razu widać, że autor jest psychofanem sałatek, bo każde danie jest taką
Ugotowane pozamiatanełyżka oleju np. kokosowego lub klarowanego masła 2 świeże pomidory 200 ml passaty pomidorowej 200 ml mleka kokosowego szczypta ostrej papryki w proszku / opcjonalnie DODATKOWO : ugotowany biały ryż do podania, mizeria * można zastąpić marynatą przygotowaną z mieszanki przypraw: po 1 łyżeczce kurkumy, curry w proszku, tartego imbiru, czosnku oraz 1 łyżki oleju kokosowego lub oliwy WYKONANIE Pierś(...)przez kolejne 10 minut lub dłużej, aż sos zredukuje się i lekko zgęści. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką w proszku. Podajemy z ryżem i mizerią
cool and mintydużej misce łączymy ze sobą wszystkie składniki sałatki tj.: pokrojony w kostkę schab pieczony, wydrylowane czereśnie,roszponkę, osączone z zalewy groszek oraz kukurydzę, ogórek, cebulę, seler, ugotowany ryż, wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem, mieszamy. Krok 4. Sałatkę polewamy sosem, posypujemy posiekanym koperkiem. Podajemy na udekorowanym półmisku. Smacznego :) Przepis ten bierze udział w konkursie : "Kujawski ze smakiem do sałatek
Moja Książka Kucharskalitra bulionu warzywnego lub drobiowego 1 litr dobrego soku pomidorowego puszka mleczka kokosowego około 250ml sól oraz pieprz do smaku ulubione zioła (ewentualnie) dodatkowo: ugotowany makaron lub ryż posiekane zioła do posypania PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy posiekaną cebulę, oprószamy solą - smażymy, aż cebula zmięknie. Krok 2. Do podduszonej cebuli dodajemy posiekany czosnek oraz umyte, pozbawione(...)kokosowe, mieszamy i chwilkę gotujemy - doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy również przyprawić chilli lub pieprzem cayenne - zupa będzie wtedy fajnie rozgrzewająca. Zupę podajemy z makaronem lub ryżem. Świetne będą również grzanki lub ser mozarella porwany na kawałki. Całość posypujemy posiekaną zieleniną : koperkiem, pietruszką lub bazylią. Smacznego :) Zobacz również inne przepisy na udane zupy
Moja Książka Kucharskałyżki sklarowanego masła lub oliwy z oliwek świeże zioła do posypania i dekoracji sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz do smaku 1 łyżeczka ziół dalmatyńskich dodatkowo: ugotowany ryż lub makaron do podania wraz z zupą gęsta śmietana PRZYGOTOWANIE: Krok 1. W garnku rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy posiekaną cebulę, posypujemy brązowym cukrem, chwilę zasmażamy. Gdy zmięknie, dodajemy rozgniecione płaską(...)blenderem , dolewamy pozostały, gorący bulion i doprawiamy do smaku. Zagotowujemy i gotowe. Aby zupa była naprawdę aksamitna i delikatna, należy ją przecedzić przez perlonowe sito. Zupę podajemy z ugotowanym ryżem lub makaronem, na wierzchu polewamy śmietanką i dekorujemy świeżymi ziołami. Polecam
Moja Książka Kucharska