Ryż z warzywami i tuńczykiem to dzisiejsza propozycja na pyszny, sycący obiad. Do tego dania można dodać również inne warzywa np. cukinię albo czerwoną paprykę i również będzie pysznie, polecam. Składniki: 1 woreczek ryżu 1 puszka tuńczyka 1/2 puszki kukurydzy 2 marchewki żółta fasolka szparagowa zielona fasolka szparagowa 1 duży zabek czosnku 1/2 pęczka natki pietruszki(...)sól, pieprz Wykonanie: Ryż ugotować na sypko w osolonej wodzie. Marchewką obrać, pokroić w kostkę, z fasolki odciąć końce i pokroić na mniejsze kawałki. Do garnka wlać wodę, wrzucić marchewkę z fasolką i ugotować al dente. Tuńczyk i kukurydzę osączyć z zalewy. Natkę pietruszki i czosnek drobno posiekać. Do miski wrzucić wszystkie składniki, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. Podawać
magiczna kuchnia Kasiczęsto podczas różnych świąt i rodzinnych spotkań. Składa się z 4 składników, które są ogólnie dostępnie i tanie. Klasyczna sałatka ryżowa Składniki: 400 g wieprzowiny (najlepiej szynki) 200 g ryżu (2 woreczki, u mnie parboiled) 4 jajka ugotowane na twardo około 5-6 ogórków kiszonych 5 łyżek majonezu pieprz sól Mięso gotujemy do miękkości w osolonej wodzie lub bulionie. Gotowe(...)pozostawiamy do wystudzenia. Gotujemy ryż, odcedzamy i pozostawiamy do wystudzenia. Mięso, jajka, ogórki kiszone kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Dorzucamy ryż. Dodajemy majonez i doprawiamy pieprzem i solą. Dokładnie mieszamy i gotowe. Smacznego Artykuł Klasyczna sałatka ryżowa pochodzi z serwisu PatiGotuje
PatiGotujemiesiąc to by była właśnie ta propozycja! To jedno z dań które najczęściej pojawia się w mojej kuchni. Prosto, bo tak ma być a jak smacznie! Składniki: 25 dag ryżu arborio 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 30 dag bobu 1 puszka groszku Bonduelle 1 papryka podłużna Ramiro 1 cukinia 150 ml białego wytrawnego wina Około 1 litr bulionu(...)kroję w kostkę. Cebulę siekam drobno, tak samo obrany czosnek, wrzucam na głęboką patelnię lub do rondla, dodaję 2 łyżki masła i przesmażam aż się zeszkli, wtedy wsypuję ryż, smażę 2,3 minuty aż stanie się szklisty, podlewam ostrożnie białym winem i duszę aż wino odparuje. Lekko solę do smaku, dodaję pokrojoną paprykę, oraz cukinię, wlewam chochlę bulionu
Wanilia i Kardamonporcji Czas przygotowania: 30 min + chłodzenie (minimum 4 godziny) Składniki: Spód: – 1,5 szklanki suszonych śliwek – 0,5 szklanki pokruszonych orzechów włoskich Masa: – 1 szklanka ryżu jaśminowego (lub białego jeśli nie mamy jaśminowego) – 400 ml mleczka kokosowego z puszki – 200 g wiórków kokosowych – 3 łyżeczki białego cukru Królewski lub więcej jeśli lubimy słodsze(...)pokruszone orzechy i łączymy razem za pomocą blendera. 3. Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy olejem kokosowym. Dłoń moczymy w zimnej wodzie i wykładamy masą śliwkową dno tortownicy. 4. Ryż przepłukujemy w zimnej wodzie, przekładamy do rondelka, dodajemy 2,5 szklanki wody i gotujemy 15 min – do rozgotowania. 5. Do ugotowanego ryżu dodajemy mleczko kokosowe oraz wiórki kokosowe (zostawiamy
Podwójnaporcjazdrowego deseru! Nie zastanawiajcie się nawet, od razu róbcie z podwójnej, a nawet potrójnej porcji! Polecam :) Składniki: (na 3 małe porcje) 50 g białego ryżu 300 ml mleka 1 łyżka tahini (polecam domowej roboty ) 1 łyżka miodu 100 g borówek amerykańskich garść truskawek Przygotowanie: Biały ryż zmielić na pył w młynku do kawy(...)Mleko przelać do garnuszka, dodać zmielony ryż, postawić na palniku. Od zagotowania gotować jeszcze przez około 5 minut cały czas mieszając, by nie utworzyły się grudki. Gdy pudding zgęstnieje zdjąć garnuszek z ognia i odstawić na 5-10 minut do przestudzenia. Po tym czasie dodać do niego miód oraz tahini, wymieszać. Owoce umyć, osuszyć. Borówki zmiksować
Nastoletnie Wypiekaniepółka) i zapiekać przez około 45 minut, posypując, na około 10 minut przed zakończeniem pieczenia, startą mozzarellą (około 50 gramów). Podawać gorące, bezpośrednio po przygotowaniu, same lub np. z ryżem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą 4 połówki bakłażanów, co stanowi, w zależności od apetytów, porcję dla 2 - 3 osób. Smak farszu można wzbogacić o pokrojoną(...)kostkę i podsmażoną szynkę/kiełbasę/pierś z kurczaka (około 250 g) i/lub ugotowany ryż. Ja nie obieram pieczarek, tylko dokładnie je myję pod bieżącą wodą. Tak przygotowane bakłażany je się razem ze skórą, która na wskutek pieczenia staje się miękka i bardzo dobra w smaku. Faszerowanego bakłażana można jeść jako samodzielnie danie lub np. z ryżem. Źródło przepisu
Gospodyni Miejskapokrojoną w piórka i również zamarynować, a potem usmażyć. Jest bardzo smaczna, choć w naszej dzisiejszej wersji cebulki nie ma. 1 podwójna pierś z kurczaka sos teriyaki torebka brązowego ryżu sól kurkuma sezam (do posypania, u mnie czarny) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pierś z kurczaka oczyścić z błon i pokroić w paski lub większą kostkę. Całość zalać sosem teriyaki i odstawić(...)lodówki na godzinę. Brązowy ryż ugotować w wodzie z solą i kurkumą. Ostudzić. Po godzinie kurczaka wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć z obu stron, aż kurczak będzie błyszczący. Ugotowany ryż rozłożyć na talerzu, na środku wyłożyć kawałki kurczaka. Posypać sezamem i listkami kolendry. Podać np. z sałatką z makaronem ryżowym . * Do przyrządzania kurczaka w sosie teriyaki świetnie nadaje się
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieBardzo szybki i pyszny obiad. To jedno z nielicznych dań, które robię w bardzo duuużej ilości, by można było dokładać w nieskończoność Bardzo nam smakuje. Składniki: 3 torebki ryżu 1 duża papryka czerwona 2 filety z kurczaka 1 łyżeczka curry 1 puszka zielonego groszku 2 duże marchewki sól pieprz 1/2 szkl. bulionu drobiowego olej do smażenia Ryż gotuję według czasu(...)curry i solę. Dodaję pokrojoną w kostkę paprykę i startą na tarce na małych oczkach marchewkę. Chwilę duszę. Dodaję pół szklanki bulionu warzywnego. Doprawiam pieprzem. Do dużej miski wrzucam ryż, groszek zielony z puszki (bez zalewy) i zawartość patelni. Mieszam. Pyszne – polecam. Artykuł Risotto z kurczakiem curry pochodzi z serwisu Moja Qchnia Pełna Smaku
MojaQchnia.plsię jada gołąbki? Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu 5 suszonych pomidorów 4 łyżki oleju z zalewy suszonych pomidorów 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka pierzu ziołowego szczypta gałki muszkatołowej 0,5 łyżeczki słodkiej papryki sól czarny pieprz 1 litr bulionu warzywnego (lub łyżka domowej(...)zdejmować. W dużym garnku zagotować wodę, włożyć kapustę i obgotowywać, zdejmując kolejno liście. Liście ułożyć na talerzu, a gdy wystygną, obkroić gruby nerw. W lekko osolonej wodzie ugotować ryż na półmiękko, ostudzić. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, zrumienić cebulę. Suszone pomidory pokroić w kostkę. Mięso zmielić. Dodać ryż, cebulę, suszone pomidory, przyprawy, posolić
Obiad gotowysię dużo szybciej niż tradycyjne. Farsz, skromnie mówiąc, uczyniłam rewelacyjny. Bardzo polecam i zapraszam do wykonania! Składniki na 7 sztuk: 7 wierzchnich zielonych liści młodej kapusty, 200 g ryżu pełnonoziarnistego, 1/2 małej bulwy selera, 1 cebula, 1 por (biała część), 8 kawałków suszonych pomidorów, 4 łyżki posiekanego świeżego koperku, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 1/2 łyżeczki(...)łyżka posiekanego koperku, 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu. Wykonanie: Liście kapusty myjemy, umieszczamy w dużej misce lub garnku i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy liście i studzimy. Ryż gotujemy do miękkości. Selera startego na tarce, drobno pokrojoną cebulę i pora podsmażamy na oleju kokosowym. Następnie dodajemy do ryżu wraz z drobno pokrojonymi pomidorami i przyprawami. Dokładnie mieszamy
Jeść, by żyć w zdrowiujakości. Najlepsze sushi, jakie jadł do tej pory mój Syn, a jest jego wielkim smakoszem . Pasaż handlowy na dworcu, restauracja Uogashizushi. Shizuoka – Chirashi Don: miska ryżu z różnymi owocami morza, plastrami sashimi (surowa ryba cięta w odpowiedni sposób) oraz omletem. Shizuoka – Tennen Maguro, dosłownie naturalny tuńczyk: miska ryżu z różnymi kawałkami świeżego(...)ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu: ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo
Kuchcik gotujeBłyskawiczna propozycja na smaczny posiłek na słodko z dzieciństwa... ;) Składniki na 2 porcje: 2 woreczki ryżu 0,5 l kefiru 0,5 kg owoców tj. truskawki, borówki, maliny miód lub cukier puder Ugotować ryż, odcedzić.. Do blendera wrzucić owoce, zostawiając kilka do dekoracji i zmiksować. Dosłodzić ewentualnie i ponownie zmiksować. Na talerz wyłożyć ryż, polać koktajlem i posypać owocami
wyzwania kuchennerodzaje szparagów, ja na początek skosztowałam i zrobiłam risotto z zielonych, kolejne kolory za rok zapraszam ☺ Składniki: pęczek szparag ( zawsze są w sprzedaży w pęczku ) szklanka ryżu do risotto, np. arborio ok. 3 szklanki bulionu, ewentualnie z kostki ( nie polecam) 2 łyżki oleju rzepakowego + duża łyżka masła cebula szalotka szklanka wina wytrawnego białego(...)warzyw. Gotować cały pęczek w wodzie z łyżką cukru i odrobiną soli ok. 5-8 minut. Przygotować soffrito, czyli bazę z cebuli zeszklonej na oleju. Do bazy dodać ryż, delikatnie wymieszać tak aby każde ziarenko pokryło się tłuszczem. Następnie dodać wino, raz na jakiś czas mieszać. Kiedy wino odparuje dodawać partiami gorący bulion. W między czasie
pieprzny smaczekdodatkiem ananasa i lekko wyczuwalnego smaku curry. Bardzo smaczna propozycja i dość szybka propozycja na obiad :) Składniki : - 1 pierś z kurczaka ( ok. 0.5 kg ) - 4 torebki ryżu brązowego - puszka ananasów w syropie - 2 łyżeczki curry - 2 łyżeczki przyprawy Gyros - olej rzepakowy - natka pietruszki - sól Sposób przygotowania: Ryż gotujemy w wodzie z curry(...)minut. W międzyczasie pierś kroimy na drobne kawałki ( ok. 1,5 cm kostki ) i przyprawiamy przyprawą Gyros . Na rozgrzanej patelni obsmażamy pokrojoną pierś . Dodajemy ugotowany ryż i ananasa pokrojonego razem z syropem z puszki .Całość podgrzewamy i doprawiamy według własnego uznania i smaku
Różne smaki w kuchni