ŁOSOŚ PIECZONY w SZYNCE PARMEŃSKIEJ Składniki na 4 porcje : 400g łososia bez skóry 125g mozzarelli 8 listków szałwii 8 plastrów szynki parmeńskiej Ulubione dodatki – u mnie ryż pełnoziarnisty parboiled (100g) i sałatka caprese (pomidor, mozzarella, bazylia i kilka kropel oliwy) Łososia opłukać, osuszyć i sprawdzić czy nie pozostały w nim ości (wyjąć pęsetą jeśli potrzeba). Pokroić w paski(...)plasterek mozarelli i zawinąć w szynkę parmeńską. Układać w naczyniu żaroodpornym. Piec około 30-40 minut w temperaturze 160 stopni (z termoobiegiem). W międzyczasie przygotować dodatki – ugotować 100g ryżu, pokroić 2 pomidory i pozostałą część kulki mozzarelli, ułożyć naprzemiennie pomidora z mozzarellą i bazylią. Można skropić dobrej jakości oliwą. Jak pewnie zauważyliście nie podałam informacji o przyprawianiu łososia. Szynka
Dietologpieprz ulubione zioła – tymianek, kolendra, szałwia – kilka gałązek/listków Cebulę posiekać i przesmażyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem na łyżce oliwy z dodatkiem łyżki masła. Dodać ryż i smażyć, aż stanie się szklisty, półprzezroczysty. Zalać winem, wymieszać i poczekać aż wino odparuje. Dodać opłukaną koniczynę i chochlę wywaru warzywnego, zmniejszyć ogień pod patelnią. Odparowujący płyn trzeba
Dietologpokroić w drobną kostkę. Podsmażyć na oliwie. Kurczaka pokroić w kostkę, dodać do cebuli i czosnku. Podsmażać kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać wodę i przepłukany ryż. Gotować ok. 15 minut. Pod koniec dodać, śmietankę, posiekane liście mięty i doprawić do smaku. Gotować jeszcze 5 minut
zadanie-gotowaniełyżka sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu ostrygowego ½ papryczki chili 1 łyżeczka skrobi ryżowej lub ziemniaczanej + 1 łyżka zimnej wody olej sezamowy/ryżowy do smażenia ugotowany na sypko ryż lub makaron do podania
Karo in the KitchenSposób przygotowania: Warzywa myjemy, obieramy (oprócz patisnów, wykrajamy tylko pestki z wewnątrz) i kroimy w kostkę. Skrzydełka przepłukujemy i zalewamy zimną wodą. Czekamy, aż się będą gotować. Następnie dodajemy ryż oraz warzywa. Gotujemy na małych ogniu przez 15-20 minut. Na koniec dodajemy przyprawy. Po ugotowaniu wyjmujemy ziela angielskie i liście laurowe. Blendujemy na gęsty krem. Smacznego
Truskawkowa Fiestakilkoma składnikami. Różni się od innych maki tym, że nori jest wewnątrz walca, a ryż znajduje się na zewnątrz. Nigiri sushi (ściskane) – jest to niewielka porcja ryżu uformowana w dłoniach w prostokąt z kawałkiem ryby na wierzchu Tamago nigiri – jest to rodzaj nigiri tylko zamiast warzyw czy ryby kładzie się japoński omlet. Ponoć traktowane jako deser
Pieguskowa Kuchniadużym garnku który pomieści kapustę zagotować wodę, posolić. Z kapusty zdjąć wierzchnie liście, wyciąć głąb i włożyć do wrzącej wody. Po kolei sparzyć liście i odkładać je na talerz. Ryż ugotować i ostudzić, dodać do mięsa mielonego razem z pokrojoną w drobną kosteczkę cebulą. Wbić jajko, wsypać przyprawy i dokładnie wyrobić masę. Z sparzonych liści kapusty odciąć zdrewniałe części
Pieguskowa Kuchniaząbków czosnku, pokrojonych na plasterki 8 dymek, pokrojonych w kostkę 2,5 łyżki soku z cytryny 0,5 l bulionu drobiowego sól, pieprz olej natka pietruszki, koperek do sosu ryż basmati Wszystkie składniki na pupety włożyć do dużej miski. Dodać 3/4 łyżeczki soli, dużo czarnego pieprzu, najlepiej młotkowanego i wymieszać dobrze rękami. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego i smażyć(...)rzadki, zdjąć pokrywkę i nieco zredukować. Dodać posiekane zioła , 1 łyżkę soku z cytryny oraz obrany bób. Lekko zagęściłam sos mieszanką wody i mąki. Zagotować i podawać z ryżem. Artykuł Klopsy z bobem i cytryną pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapozostałością po kwiatku, by uzyskać płaskie podstawy cukiniowych miseczek. Skropić cukinie olejem i posypać solą. Ułożyć na blasze polanej odrobiną oleju. W misce wymieszać składniki na farsz: ugotowany ryż, mięso mielone, szpinak i paprykę pokrojone w kostkę, rozdrobnioną natkę pietruszki. Farsz dokładnie wymieszać, doprawiając solą, ostropestem i pieprzem. Cukiniowe miseczki wypełnić farszem, lekko dociskając go do dna. Farsz
Weekendy w domu i ogrodziekolendry (do rozgniecenia w moździerzu; można zastąpić kolendrą mieloną) 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i świeżo zmielony pieprz garść posiekanej kolendry + dodatkowo do podania: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Kalafiora opłucz i podziel na różyczki. Pomidory wraz z zalewą zmiksuj na gładką masę. Cukinie pokrój(...)solą, pieprzem i w razie potrzeby – pozostałymi przyprawami. Około 5 – 7 minut przed końcem gotowania – dodaj cukinię zieloną i żółtą. Curry podawaj w głębokich miseczkach z ugotowanym wcześniej ryżem. Przed podaniem posyp posiekaną kolendrą
Moja pasja smakuugotować (woda musi tylko przykryć cebulę) po ugotowaniu zmiksować marchew poszatkować pomidory pokroić w kostkę i włożyć do dużego (bardzo dużego garnka) razem z cebulą i marchewką dodać tuńczyka, ryż (ja wcześniej ugotowałam) i pozostałe składniki wymieszać i gotować 1 h (uwaga trzeba od czasu do czasu wymieszać żeby się nie przypaliło ;-) ) gorący paprykarz przekładamy do słoiczków, zakręcamy
Gotowanie z pasjątalerz. Na tej samej patelni smażę pokrojone w plastry chorizo, do momentu wytopienia się tłuszczu. Dodaję czosnek i cebulę. Smażę minutę i dodaję cukinię pokrojoną w kostkę. Wsypuję ryż, majeranek i skórkę z cytryny. Składniki smażę kilka minut i wlewam Cydr, który redukuję o połowę. Wlewam bulion i pozwalam paelli gotować się na wolnym ogniu do momentu aż wchłonie
Mango Papajawykonania : Cukinię umyj, przekrój wzdłuż na połowę. Łyżeczką wydrąż z jej środka miąższ z nasionkami. Cebulę pokrój w kostkę , zrumień na 2 łyżkach oleju. Dodaj mięso , przesmaż mieszając. Dodaj ryż, podlej bulionem i duś ok. 15 minut. , dopraw. Przygotowanym farszem napełnij połówki cukinii. Ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Na patelni rozgrzej masło, wsyp mąkę , chwilkę przesmaż mieszając. Wlej mleko
Różne smaki w kuchnimarchewki, końcówki z pietruszki, gałązki koperku, skorupka z cebuli) 3 marchewki 2 łyżki oleju 1 litr wrzątku sól, pieprz 2 ziarenka ziela angielskiego 1 liść laurowy 100 g ryżu 100 g serka topionego pęczek koperku Obierki z warzyw podsmaż dość mocno na oleju, zalej wrzątkiem, dodaj obrane marchewki, ziele angielskie, liść laurowy, gotuj godzinę po przykryciem na małym ogniu(...)przygotowany wywar przecedź przez sitko wyłożone gazą. Z gazy wybierz całe marchewki zblenduj na papkę z dodatkiem odrobiny zupy, dodaj do zupy razem z ryżem i serkiem topionym i gotuj do uzyskania ulubionej miękkości ryżu. Na koniec przypraw solą, pieprzem, dodaj posiekany koperek. Moja wersja jest wegetariańska. Jeśli chcesz uzyskać mięsną wersję dodaj ugotowaną osobno pierś z kurczaka lub indyka
Mój pomysł nasmaku: sól, pieprz , papryka słodka i ostra, czubryca, piersi cytrynowy Przygotowanie: Mięso mielone łączymy dokładnie w misce Dodajemy jajko i pokrojoną w kosteczkę cebulkę Dodajemy ryż i dokładnie mieszamy Kapustę pekińską siekamy drobno i dodajemy do mięsa Całość doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami, musi być intensywnie ;) Zwilżonymi dłońmi formujemy kotlety, które delikatnie obsmażamy na rozgrzanej patelni
Gotowanie z pasją