ryż - 22970 przepisów (strona:479/1532)

Delikatna potrawka z warzywami i rybą 140

powodów zdrowotnych musicie ograniczyć spożywanie dań smażonych, mam dla Was coś specjalnego:) Delikatna potrawka z warzywami: marchewką, kalarepą, cukinią i zielonym groszkiem w towarzystwie gotowanej ryby. Do tego ryż lub kasza jaglana, albo zwykłe ziemniaki z wody i lekki, zdrowy obiad gotowy. #smacznieiszybko? Oczywiście, że tak!:) #krakus 2 płaty miruny (ok 600-700g) 200-250 g mrożonego groszku(...)sosu dodajemy ugotowane jarzyny i ponownie krótko podgrzewamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i ewentualnie odrobiną soku z cytryny. Na koniec posypujemy danie koperkiem. Podajemy od razu, z ryżem, kaszą lub ziemniakami

Smaki Na Talerzu
Zupa z brukselką i fasolką szparagową 190

przygotowania: Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Włoszczyznę obieramy i kroimy w kostkę lub talarki. Do zimnej wody wrzucamy skrzydełka. Czekamy, aż woda będzie się gotować. Następnie dodajemy wszystkie warzywa oraz ryż. Gotujemy ok. 15-20 minut. Kolejno dodajemy przyprawy i koncentrat pomidory. Gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut. Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Sos słodko - kwaśny 148

słoika w połączeniu z kurczakiem i ryżem. To było jedno z moich ulubionych dań na studiach. Wystarczy Kurczak pokrojony w kosteczkę + sos słodko kwaśny + ugotowany ryż i obiad gotowy.  Śmiało mogę się przyznać, że wtedy kurczak był najtańszy i robiło się z niego dosłownie wszystko. Niestety nie zawsze mieliśmy gotowe słoiki z sosem

Niezły Młynek
3 proste przepisy na zdrowe jedzenie 150

świeżego brokuła podzielonego na małe różyczki 1 jajko i 1 białko 2-3 starte plastry żółtego sera 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1 łyżeczka oregano sól i pieprz. Ugotuj ryż i nastaw piekarnik na 200 o C. W misce zmieszaj ze sobą wszystkie składniki – tak, by utworzyły dość gęstą masę. Umieść ją w foremkach do muffinek i włóż

codojedzenia
Jednogarnkowe danie z ryżem, mięsem mielonym i dynią 134

przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy mięso mielone. Wszystkie przyprawy łączymy ze sobą i dodajemy do mięsa (łącznie z solą oraz pieprzem), mieszamy. Gdy mięso się przesmaży dodajemy suchy ryż i soczewicę. Smażymy wszystko przez około 2 minuty po czym podlewamy całość bulionem. Dodajemy też pokrojoną w kostkę dynię oraz pomidory z puszki. Patelnię przykrywamy i dusimy

Smaki Na Talerzu
Schab po bałkańsku 20076

był wpis u Danka pichci , w którym wprowadziłam niewielkie modyfikację. Danie to można przygotować dzień wcześniej, a następnego dnia tylko odgrzać. Świetnie pasują do niego kasze różnego typu, czy ryż. Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px(...)przykryciem przez ok. 15 minut. Pod koniec duszenia ewentualnie odkryć pokrywkę, by nadmiar płynów nieco odparował, a sos zgęstniał. Na koniec doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem, kaszą lub po prostu z pieczywem. Smacznego! Polecam również przepis na: Schab duszony w sosie własnym (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Schab po bałkańsku appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Papryki faszerowane 175

można go dowolnie modyfikować, dodając grzyby lub ulubione warzywa. Zamiast czerwonej papryki użyć możecie także żółtej lub zielonej. Składniki: - 4-5 dużych papryk - 0,5 kg mięsa mielonego - woreczek ryżu - 1 duża cebula - koncentrat pomidorowy - starty żółty ser do posypania - tymianek, bazylia, oregano - czosnek granulowany - słodka papryka - sól, pieprz - olej do smażenia Zaczynamy od ryżu - standardowo należy zagotować osoloną wodę(...)koncentratu pomidorowego, tak by całość lekko zmieniła kolor i konsystencję, ale bez przesady, wszak nie jest to farsz pomidorowy ;) Jeśli trzeba doprawiamy do smaku, a następnie mieszamy całość z ryżem tak, by powstała jednolita masa i można faszerować :) U mnie farszu wystarczyło idealnie do napełnienia pięciu papryk, ale pamiętajcie, że wszystko zależy od ich wielkości. Teraz już z górki - rozgrzewamy

Kulinarne zapędy Kokosa
Risotto z pieczarkami 168

piórka, przesmażamy w garnku na maśle, dodajemy pokrojone w ćwiartki pieczarki i paprykę pokrojoną w kostkę. Smażymy przez około 3 minuty, dodajemy kolejną łyżkę masła, jak się rozpuści dodajemy ryż i smażymy przez około minutę. Następnie dolewamy 1/2 szklanki wina, mieszamy, jak już odparuje dodajemy kolejne pół szklanki wina i łyżkę suszonej bazylii, następnie dodajemy po 1/2 szklanki bulionu

Delusional Trine
Risotto z maślakami 162

białego wina wytrawnego niteczki szafranu Przygotować bulion z niteczkami szafranu. W kostkę pokroić cebulę.Czosnek posiekać. Rozgrzać rondel z oliwą i masłem wrzucić cebulę i czosnek szklić chwilę. Dodać ryż i smażyć chwilkę. Wlać wino, odparować. Wlać bulion, zamieszać całość i dusić wolno ok 15 minut. Na drugiej patelni: Maślaki obrać ze śluzowatej skórki. Pokroić. Cebulę pokroić w kostkę

AZgotuj!
Kotlety ryżowo-drobiowe 195

Kotlety ryżowo-drobiowe to jeszcze jedna propozycja na oszczędny zdrowy obiad. Dzięki dodaniu do masy mięsnej ryżu otrzymujemy większą porcje kotletów niż zwykle :) Co jest niewątpliwym plusem ;) Dodatkową zaletą tych kotletów jest piękny zapach lubczyku, który roznosi się po całej kuchni podczas smażenia. Wspaniały bardzo aromatyczny. Takie właśnie są te kotlety smaczne i  pożywne. Jest to świetna alternatywa(...)zwykłych kotletów mielonych. Spróbujcie. 50 dag mielonego mięsa drobiowego 1 torebka ugotowanego ryżu 1 cebula 1 jajko pęczek posiekanego lubczyku sól, pieprz bułka tarta do panierowania olej do smażenia Cebulkę siekamy i podsmażamy na oleju. Mięso mieszamy z wystudzonym ryżem i cebulką, dodajemy jajko oraz posiekany lubczyk. Doprawiamy solą , pieprzem i dokładnie wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy owalne kotlety, które

Krokusowy Dom
Pulpety w sosie pomidorowo-śliwkowym. Kufteh. 139

pomidorów 200 g suszonych śliwek oliwa sól i pieprz bułka tarta (opcjonalnie) Wykonanie: Groch ugotować w 2 szklankach wody (około 40 - 60 minut). Odcedzić. W dużej misce połączyć groch, ryż, mięso, zioła, jajko, sól i pieprz. Wymieszać dokładnie.  Wilgotnymi dłońmi formować duże kule z 1 śliwką w środku. Jeśli masa jest zbyt luźna - dodać bułki tartej. Na dużej

zadanie-gotowanie
Ryżowiec jako danie i do chleba. 153

zmięknie, następnie dodać pomidory, ziele angielskie, listek laurowy,paprykę w proszku, cukier,  dusić na małym ogniu około 15 minut aż warzywa  będą się rozpadać, następnie wsypać ryż i gotować co jakiś czas mieszając aż wszystko zgęstnieje. Przyprawić jeszcze ewentualnie do smaku, solą lub pieprzem. Do wyparzonych i suchych słoiczków nakładać ryżowiec, dobrze zakręcić. Dno dużego garnka wyłożyć

Sama słodycz i szczypta chili
Kotlety z grzybów. 625

dodać posiekane grzyby. Teraz grzyby powinny odparować część wody, należy często mieszać. Podgrzewać grzyby na średnim ogniu przez ok. 20 minut. Następnie przełożyć grzyby do miski i dodać ugotowany ryż, dokładnie wymieszać. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju. Pod koniec smażenia dodać zmiażdżony czosnek, rozmaryn i kolendrę. Cebulę przełożyć do miski z grzybami, wymieszać

Codziennik Kuchenny
Tarta ze śliwkami 292

tartę i dociskamy do brzegów, dziurkujemy spód widelcem. Zgniatamy w kulkę kawałek papieru do pieczenia, rozkładamy na spodzie i wysypujemy warstwę ryżu – dzięki temu spód się nie wybrzuszy, ryż po pieczeniu dalej nadaje się do jedzenia. Spód pieczemy ok. 20 min. w temperaturze 180 stopni. Rozdzielamy białka od żółtek – odkładamy dwa białka osobno, będą potrzebne do zrobienia

Ciastkozercy
Sałatka z kurczakiem i ananasem 109

kukurydzy -5 dag rodzynek sułtanek -sól -pieprz -majonez -olej Przygotowanie Filet z kurczaka pokroić w kostkę i podsmażyć na gorącym tłuszczu. Ananas odsączyć i pokroić w kostkę, kukurydzę odsączyć. Ryż ugotować według instrukcji na opakowaniu. Wszystkie składniki wymieszać, dodać rodzynki, majonez, sól i pieprz. Przygotowaną sałatkę wstawić na ok. 30 minut do lodówki. Smacznego

Zielona Kuchnia