ogórki - 26028 przepisów (strona:490/1736)

Imprezowa sałatka alibabka 76

osobiście ta sałatka z zupką chińską bardzo pozytywnie zaskoczyła smakiem. Z innymi składnikami  tworzy naprawę pyszne połączenie.       (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 2 zupki chińskie 4 ogórki kiszone puszka kukurydzy konserwowej puszka czerwonej fasoli 500g piersi z kurczaka 3 łyżki majonezu 2 łyżki śmietany kwaśnej (18%) sól ,pieprz ,papryka czerwona   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Wykonanie: Zupki(...)pokruszyć. Wsypać przyprawę pikantną z jednego opakowania .Zalać wrzątkiem, tylko tak, aby przykryć makaron. Odstawić na 10 minut.  Kukurydzę i fasolę odcedzić. Przepłukać wodą.  Ogórki pokroić w kosteczkę Kurczaka pokroić w kostkę. Doprawić solą pieprzem papryką i usmażyć. Odstawić do wystudzenia. Do miski wkładamy wszystkie składniki ,prócz kurczaka ,doprawiamy troszkę solą i pieprzem. Majonez łączymy ze śmietaną

Olcia gotuje!
Sałatka z makaronem z zupek chińskich i kurczakiem 880

makaronem z zupek chińskich z kurczakiem-składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka ok.500-600g makaron z 2 zupek chińskich 2 cebule mała kapusta pekińska 2 papryki czerwone  4 ogórki konserwowe 1 puszka kukurydzy konserwowej ok. 3 łyżki przyprawy do Gyrosa olej rzepakowy do smażenia 5 łyżek majonezu 5 łyżek ketchupu pikantnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z makaronem z zupek(...)oleju .Wymieszać i odstawić na około pół godziny. Następnie na rozgrzanej patelni podsmażyć mięso.  Cebulkę pokroić w kosteczkę i również podsmażyć na tym samym tłuszczu co smażyliśmy mięso. Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. Kapustę poszatkować. Kukurydzę odsączyć z zalewy., Wszystkie składniki razem z pokruszonym makaronem (poza kapusta pekińską) przekładamy do miski , dodajemy majonez i ketchup. Wymieszać.  Najlepiej

Olcia gotuje!
Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą 77

rodzaju przyjęcia. Zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą- składniki: 5-6 filetów śledziowych ala matias w oleju-ok.460g po odsączeniu 5 ogórków konserwowych 3 ugotowane jajka na twardo 1 por średniej wielkości (biała częśći jasnozielona pół puszki czerwonej fasoli 2-3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle(...)cienkie paski lub kostkę.  Pora pokroić i pokroić w półtalarki, a następnie przelać wrzątkiem na sitku, aby zmiękł. Czerwoną fasolę dokładnie odsączyć i również na situ przelać wrzątkiem. Ogórki oraz jajka pokroić w kostkę. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki dodać majonez oraz sól i pieprz do smaku. Całość dokładnie wymieszać, Wstawić na około 30 minut do lodówki

Olcia gotuje!
Sałatka z tortellini i szynką konserwową 70

zachęcam do wypróbowania mojego przepisu. Sałatka z tortellini składniki: 250 g makaronu tortellini (świeżego, niez półki )ze szpinakiem i ricottą. 140 g szynki konserwowej 125 g sera żółtego 4 ogórki konserwowe 3 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku 1 garść roszponki 3 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na sałatkę z tortellini(...)Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu .Ugotowany odsączamy na sitku i studzimy Ogórki konserwowe pokroić w kosteczkę. szynkę pokroić w paseczki. ser pokroić w kosteczkę. Koperek i szczypiorek drobno posiekać. Do miski wrzucamy wszystkie składniki, dodajemy majonez oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i odstawiamy sałatkę do lodówki na co najmniej 30 minut, aby smaki się przegryzły

Olcia gotuje!
Sałatka z tuńczykiem i ryżem 71

woreczek ryżu (u mnie parboiled ),ponieważ zachowuje swój kształt i się nie rozgotowuje. 3 jajka 1 puszka tuńczyka w sosie własnym lub w oleju (tuńczyk w kawałkach) 3 ogórki konserwowe pół puszki konserwowej kukurydzy połowę malutkiej cebulki czerwonej pęczek koperku 4 łyżki majonezu sól i pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z tuńczyka wykonanie: Ryż ugotować w posolonej wodzie .odcedzić(...)pozostawić do ostudzenia. Jajka gotujemy na twardo .Studzimy i kroimy w kosteczkę. Ogórki konserwowe odsączyć z zalewy i pokroić w kostkę.. Kukurydzę również odsączyć z zalewy .(potrzebne do sałatki pół puszki). Tuńczyka odsączyć z zalewy. Cebulkę drobno posiekać. Koperek też posiekać drobno. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki.Dodać majonez (można dodać mniej lub więcej majonezu wg. uznania).Dodać

Olcia gotuje!
Sałatka z pieczarkami 71

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczarkami składniki: 250 g pieczarek 2 łyżki siekanego szczypiorku 2 łyżki siekanej natki pietruszki pół mniejszej cebuli 1 łyżka soku z cytryny 2 średnie ogórki konserwowe 2 jajka 2 czubate łyżki majonezu sól i pieprz do smaku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z pieczarkami wykonanie: Pieczarki należy oczyścić. Zagotować wodę i włożyć pieczarki. Gotować(...)Pokroić w drobną kosteczkę. Jajka ugotować na twardo.po ugotowaniu jajek należy zalać je zaraz zimną wodą, lekko stłuc skorupki i po paru minutach obrać. Następnie pokroić w małą kosteczkę. Ogórki odsączyć i również pokroić w kosteczkę. Cebulkę obrać i bardzo drobno posiekać. Szczypiorek oraz pietruszkę też drobno posiekać. Do miseczki przełożyć wszystkie składniki doprawić solą pieprzem i dodać majonez

Olcia gotuje!
Sałatka do słoików z białej kapusty 77

tylko. Serdecznie polecam do wypróbowania przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików – składniki: 1 średnia kapusta 3 średnie marchewki 1 papryka czerwona 2 łyżki koperku 4 średnie ogórki gruntowe 1,5 łyżki soli Zalewa do sałatki: 2 szklanki wody 1/4 szklanki octu pół szklanki cukru 3 liście laurowe 4 ziarenka ziela angielskiego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka do słoików(...)sposób wykonania: Kapustę szatkujemy na drobno. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Ogórki pokroić w plasterki. Paprykę oczyścić, wydrążyć gniazdo i pokroić w cienkie paseczki. Koperek posiekać. Wszystkie składniki przekładamy do miski dodajemy sól i odstawiamy na około 1,5 godziny . Następnie mieszankę przekładamy do słoiczków Gotujemy zalewę. Wszystkie składniki do zalewy zagotować. Przestudzoną zalew dopełniamy słoiczki

Olcia gotuje!
Leczo z cukinią 79

składniki 2 kiełbasy np. podwawelska – około 0,5 kg. 3 – 4 cukinie – około 1,2 kg 2 średnie papryki żółte 2 papryki czerwone 5 średnich ogórków kiszonych 2 ząbki czosnku passata pomidorowa z kartonika 2 cebule olej rzepakowy do smażenia 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 czubata łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka suszonego(...)oregano, cukier oraz sól i pieprz. Posmakowałam. Jeżeli lubicie więcej przypraw to można dodać wg. uznania, Dusiłam wszystkie warzywa około 25 minut z przykrywką na mniejszym płomieniu. Potem pokroiłam ogórki w kostkę i dodałam do duszących warzyw. Przemieszałam i jeszcze dusiłam wszystko 10 minut. Na koniec dodałam jeszcze trochę soli i pieprzu. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Inspiracja: leczo

Olcia gotuje!
Sałatka na co dzień 191

jest niebywale smaczna. Czasem z prostych składników wychodzą najlepsze dania. Wypróbujcie sami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SAŁATKA NA CO DZIEŃ SKŁADNIKI: 1 pęczek rzodkiewki około 1 kilogram ziemniaczków 3 średnie ogórki konserwowe 1/2 pęczka koperku 1/2 pęczka szczypiorku SKŁADNIKI NA SOS: 100 ml jogurtu gęstego naturalnego 3 łyżki majonezu 1 płaska łyżeczka soli 2 ząbki czosnku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SAŁATKA(...)DZIEŃ- WYKONANIE: Rzodkiewkę kroimy w cienkie plastry. Ogórki kroimy w niedużą kostkę. Ziemniaczki kroimy również w kostkę. Szczypiorek i koperek siekamy drobno. Przygotowujemy sos. W tym celu połączyłam majonez z jogurtem. Dodałam sól i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko razem wymieszałam i odstawiłam na chwilę, aby smaki się przegryzły. Do miski przełożyłam wszystkie składniki na sałatkę, dodałam

Olcia gotuje!
SAŁATKA Z GOTOWANYCH PIECZAREK. EXPRESOWA I PYSZNA 98

Składniki: 400 g pieczarek 5 jajek kilka rzodkiewek 4 ogórki konserwowe biała część z 1 pora sól pieprz zielenina: natka, szczypiorek majonez Wykonanie: W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę. na wrzątek wrzucamy oczyszczone pieczarki. Gotujemy je  10 minut, po czym odcedzamy , studzimy i kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, studzimy i kroimy również w kostkę. Podobnie postępujemy(...)białą częścią pora, ogórkami konserwowymi i rzodkiewkami. Wszystkie składniki mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy majonez. Na koniec dodajemy posiekaną zieleninę. Chłodzimy w lodówce przed podaniem minimum

Walijskie Pichcenie
Wydajne i niezawodne szatkownice do warzyw 83

www.gastropuls.pl/szatkownice-gastronomiczne dostępne są różne rodzaje Szatkownic do warzyw, takie jak ręczna, elektryczna i robot kuchenny. Krajalnica do warzyw może być używana do wielu celów, takich jak krojenie ogórków, krojenie selera w kostkę, krojenie pomidorów i cebuli. Należy pamiętać, że ręczna krajalnica do warzyw ma swoje ograniczenia, ponieważ może być używana tylko do miękkich lub średnio-twardych warzyw, takich(...)ogórki, seler i pomidory. Są łatwe w użyciu, mają długi okres trwałości i oszczędzają czas. Największą zaletą posiadania takiego urządzenia jest to, że ułatwia pracę użytkownikowi. Krajalnice do warzyw występują w różnych kształtach i rozmiarach w zależności od potrzeb użytkownika. Istnieją również wersje ręczne i elektryczne urządzenia, które mogą być używane zarówno do użytku domowego, jak i komercyjnego, dlatego

Trochę smaku
Beef Stroganow, boeuf Strogonow 67

przepisie polędwica ”a la Strogonow” poleca dodać , sardele, słoninę i sos Cabul. W książkach innych autorów dodawano śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, paprykę w proszku... Nie dodawano do „strogonowa” ogórków kiszonych i pieczarek, również w Polsce powojennej. Beef Stroganow podawany był w PRL-owskich restauracjach według przepisu z „Kucharza gastronoma” książki dla zakładów gastronomicznych. Tak pisano w przedmowie do wydania(...)szkolenia”. Według przepisu z „Kucharza gastronoma” boeuf strogonow przygotowuje się z polędwicy wołowej, cebuli, śmietany, papryki w proszku, soli, pieprzu, mąki i oczywiście tłuszczu do smażenia. Pieczarki ani ogórki nie znajdują się na liście składników. W Leksykonie sztuki kulinarnej z 1983 roku, Maciej Halbański tak pisze o tym daniu : „ potrawa rosyjska pochodząca z początku XIX wieku, przyrządzona z pokrajanej

królestwo garów
Marchewka kiszona 90

kiszenia wybrałam niewielkie, dość cienkie marchewki. Użyłam takich samych przypraw jak do kiszenia ogórków. Składniki : marchew sól, kilka ząbków czosnku, gałązki kopru, liście laurowe, ziarna ziela angielskiego, chrzan Przygotowanie: Marchew obrać ze skórki, umyć Przygotować zalewę,( 1 łyżka soli na 1 litr wody) do każdego słoja włożyć przyprawy, ucisnąć ciasno marchewki Wlać zalewę tak by marchewki były całkowicie zanurzone(...)cieple Potem wynieść do chłodnej piwnicy. Marchewkę po ukiszeniu starłam i przygotowałam tradycyjną surówkę z kiszoną kapustą, jabłkiem i oliwą. Dodałam tez ciut pieprzu i cukru. Kto lubi kiszone ogórki to takie kiszone, chrupiące marchewki też mu będą smakować

Proste Potrawy
Gyrosowe ślimaczki z ciasta francuskiego 118

przykład sosu czosnkowego.     Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego ok 2-3 łyżki pikantnego ketchupu Farsz: 1 filet z kurczaka 2 łyżki przyprawy gyros 1 cebula 2 ogórki konserwowe pół czerwonej papryki pół szklanki kukurydzy konserwowej 20dkg żółtego sera (u mnie ser gouda oraz mozzarella) Dodatkowo: olej do smażenia       *** Przygotowujemy farsz. Mięso kroimy w niewielką(...)kostkę, posypujemy przyprawą gyros, mieszamy *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy mięso na rumiany kolor *** *** Usmażone mięso odkładamy do wystudzenia. W międzyczasie kroimy ogórki, cebulę i paprykę w drobną kostkę *** *** Do przestudzonego mięsa dodajemy pokrojone warzywa, odsączoną z zalewy kukurydzę oraz połowę startego lub drobno pokrojonego żółtego sera *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy *** *** Ciasto francuskie rozkładamy i smarujemy

Blog z Apetytem
Sałatka z mortadelą 84

Sałatka z mortadelą to błyskawiczna i pożywna propozycja dla zapracowanych osób. Ten smak jest wart wypróbowania. Składniki 200 g mortadeli 150 g sera żółtego 3-4 ogórki kiszone 3 jajka majonez sól pieprz Przygotowanie Jajka ugotować na twardo, obrać i zetrzeć na tarce i dużych oczkach. Mortadelę, ser żółty i ogórki kiszone pokroić w kostkę. Składniki przełożyć

Wasze Przepisy