wody, puree lub pieczonymi ziołowymi. Klasycznie wybieram schab z kością, marynuję noc w mleku i krążkach cebuli (słynny sposób M. Gessler), panieruję, smażę na smalcu, wychodzą naprawdę genialne kotlety! Klasyka to klasyka… Zdarza się, że schabowe smażę bez dodatku panierki, duszę je z krążkami cebuli, są mięciutkie, rozpływające się w ustach. Czasem na jedną stronę ścieram trochę pieczarek(...)musztardzie z dodatkiem czosnku. Pyszny, mówię Wam! Usmażony w chrupiącej panierce dodatkowo. Myślę, że taki obiad w tygodniu to fajny pomysł na oderwanie się od wege dań z kasz, ryżu i moich ukochanych makaronów:) Jeśli jadasz mięso i lubisz schabowe to zapraszam po przepis! SKŁADNIKI: 1 kg schabu, u mnie bez kości, pokrojony w plastry-kotlety 3 jajka 4 ząbki
Zasmakuj Kuchniugotowanej na wywarze z kombu i sardeli (ang. anchovies) zagęszczonej kimchi i tofu. Ja “zweganizowałam” tę potrawę i zastąpiłam mięso grzybami. Jest pysznie pikantna, super rozgrzewająca, a podana z ryżem bardzo sycąca. Polecam! Składniki: Bulion: 25 g (1 opakowanie) suszonych wodorostów kombu (inaczej zwanych kelp) korzeń małej pietruszki 2 szklanki wody Gulasz: 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 cebulka dymka(...)paprykę chilli. Smażymy aż cebula się zeszkli. Dodajemy namoczone i pokrojone grzyby, kimchi, sól i cukier oraz szklankę bulionu warzywnego. Zagotowujemy, skręcamy ogień i gotujemy przez około 15 minut aż grzby będą miękkie. Co jakiś czas mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojoną dymkę, odcedzone tofu i delikatnie mieszamy. Całość gotujemy jeszcze przez około 5 minut. Podajemy z ryżem. Smacznego! Artykuł Koreański gulasz
Lamarida.plodrobina ziół, nie spodziewałam się fanfarów. Zero smażenia, zero cebul, minimalizm i kropka. I fakt, fanfarów nie było, ale zupa była smaczna. Naprawdę. Cała nasza trójka wyjadła ją do dna. I zupełnie nie irytuje mnie fakt, że za parę dni znowu będziemy ją jeść. Chociaż myślę czy kaszy nie zastąpić ryżem. Tylko wtedy to już chyba nie będzie krupnik
Kardamonovyrozgrzać olej. Kiedy gorący włożyć roladki z kurczaka. Smażyć z każdej strony na dużym ogniu, do momentu aż każda z roladek nabierze rumianego koloru. Podsmażone roladki ułożyć w naczyniu żaroodpornym, podlać winem oraz śmietanką. Nie przykrywać. Kurczaka włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na godzinę. Upieczonego kurczaka podawać z ryżem lub kaszą. Kurczak z fetą i szparagami Smacznego
mecookscałkowicie się wchłonie . Odstawiamy do wystygnięcia . Zimny ryż z warzywami , powinien być kleisty i miękki . Nabieramy duża łyżkę , wkładamy do środka kawałek mozzarelli i formujemy kulkę . Każda kulę obtaczamy w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , powtarzamy czynność dwukrotnie . Wkładamy na godzinę do lodówki ,żeby kule dobrze się związały . Smażymy na głębokim oleju , na złoty kolor . Serwujemy
Ogrodnik w podróżysię zeszkli dodajemy pokrojonego w paski kurczaka i smażymy przez chwilę,mieszając. Wrzucamy drobno poszatkowaną kapustę i dusimy aż będzie aldente. Dodajemy posiekana kolendrę z drobno porwanymi liśćmi sałaty.Trzymamy na ogniu cały czas mieszając. Na koniec dodajemy łyżkę sosu sojowego i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z gotowanym ryżem i czerwoną fasolą
Cytryna&Co.między czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju. Wrzucamy czerwoną paprykę i smażymy 3 minuty. Dodajemy mięso mielone i miąższ z bakłażana, smażymy aż mięso się zarumieni. Dodajemy przecier pomidorowy, ketchup, doprawiamy ostrą i słodką papryką, bazylią i oregano. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Smażymy, często mieszając, aż większość płynu odparuje (ok 7 minut). Zdejmujemy z ognia. 3. Piekarnik(...)rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Plastry sera kroimy w drobną kostkę. W bakłażanach układamy farsz, posypujemy cheddarem. Pieczemy 20-25 min, aż ser się zarumieni. Podajemy z kaszą, ryżem lub puree ziemniaczanym. Smacznego! :) Po więcej przepisów LOW FODMAP zapraszam TUTAJ
My Culinary Artcebulę w wiórka. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy cebulę aż się zeszkli. W miseczce mieszamy sos sojowy, cukier, ocet ryżowy i ziarna sezamu. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy grzyby, marchewkę i zalewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Zmniejszamy ogień i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż grzybki będa miękkie. Podajemy z ryżem lub makaronem ryżowym. Polecam hojnie posypać prażonymi ziarnami
Lamarida.plcebulę z czosnkiem można też zmiksować w malakserze ). Smażyć razem około 2 minut. Dodać pastę curry, dobrze rozprowadzić po patelni. Całość zalać wodą i zagotować. Następnie dodać kalerosse i fasolę z puszki, wlać mleko kokosowe i gotować 2-3 minuty. Curry doprawić do smaku solą i sokiem z limonki. Podawać z ryżem. Smacznego
kolorowotorcikowogrzankami, surowym chlebkiem lnianym, kaszą lub ryżem, to już mamy prawdziwy odlot! Polecamy gorąco gorący krem z cukinii na chłodne (jesienne) i mroźne (zimowe) dni! Składniki na 4 porcje: 1,5 średniej wielkości cukinii, 1 cebula, 4 ząbki czosnku, 100 ml wody, 300 ml mleka kokosowego, olej kokosowy do smażenia, 1 łyżeczka suszonego koperku, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
Jeść, by żyć w zdrowiuostatnim talerzu układamy gotowe zapanierowane kotlety. Piersi smażymy na rozgrzanym tłuszczu po ok. 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania chrupiącej złocisto-brązowej skórki. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, by osiąknęły z nadmiaru tłuszczu. Tak przygotowany kurczak smakuje świetnie z każdymi dodatkami - frytkami, ziemniakami w mundurkach czy ryżem. My zjedliśmy go z mieszanką warzyw na patelnię oraz jogurtowym
Cooking Monsterpieprzu cytrynowego 1/4 cytryny sól Do dzieła!!! Ryż gotujemy z curry. Lekko studzimy. Pieczarki przekrajemy na 4 i kroimy w plasterki, cebulę drobno siekamy i dusimy na maśle z pieczarkami. Wszystkie składniki razem mieszamy, formujemy z nich kulki - do środka każdej kulki wkładamy kosteczkę sera żółtego i obtaczamy w bułce. Smażymy na bardzo rozgrzanym oleju do zarumienienia się
sierotka maRysia w kuchnidużą kostkę, odsmażamy na maśle. Dodajemy zielone curry, smażymy jeszcze kilka minut ciągle mieszając, dolewamy gorącego bulionu, dodajemy ananasa oraz miąższ kokosa i dusimy na wolnym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie sos redukujemy lub zagęszczamy mąką ziemniaczaną rozrobioną w zimnej wodzie. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ryżem jaśminowym. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenolejem, przyprawami do dołu i smażyć mieszając około 2 minut. Jeśli lubisz lekko słodkie dodaj cukier. Ja dodałam :) Jeśli będzie potrzeba dodać łyżkę wody. Szpinak powinien być lekko chrupiący , nie spalony. Prawie surowy. Zdjąć z woka i od razu podawać. Doskonały dodatek do wszelkiego rodzaju dań kuchni azjatyckiej, ryżu jak i samodzielna potrawa. UWIELBIAM
Jemy Pijemyprzyprawami, wymieszać i odstawić na 15 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju. Po odparowaniu wody dodać dynię i płatki migdałowe, podsmażyć.Przełożyć do garnka, dodać pokrojonego ananasa, mleko i wodę, gotować kilka minut. Łyżkę mąki rozprowadzić w kilku łyżkach zimnej wody, wlać do gorącego sosu i zagotować do zgęstnienia.Podawać z ryżem lub makaronem z fasoli mung albo tapioki
głodny alergik