ryż smażony - 6533 przepisów (strona:229/436)

Żeberka w miodowo-musztardowe z warzywami 154

tego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia do smaku: Owoce jałowca ok 8-10 szt, Majeranek

Swojskie jedzonko
Indyk z pieczarkami i rukolą w sosie śmietanowym 167

pieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie.  3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego

kruche babeczki
Schab po bałkańsku 379

niej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg schabu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kilka sztuk pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa     *** Schab kroimy w plastry

Blog z Apetytem
Klopsiki z kosmosy ryżowej i marchewki 130

takie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam przed smażeniem. Masy do tych klopsików jest

greenscarf
Papryka faszerowana kuskusem i warzywami 124

niedawno była z mięsem i  ryżem, tak więc  dziś była wersja wegetariańska.  Pyszna, sycąca po  brzegi wypełniona  kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć

magiczna kuchnia Kasi
schab po bałkańsku 3014

ryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre.  Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki chilli 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Klopsiki z kurczaka w sosie pomidorowym 115

soczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu 100 ml śmietanki 1 jajko masło lub olej do smażenia Sos 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 kartony

codojedzenia
Kotlety z kalafiora, kaszy jaglanej i najlepszy Colesław 171

różyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami na złoty kolor, delikatnie obracamy na drugą

Słodki Kompromis
Kotlety z kapusty 232

podtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody

Trzeci talerz
Nuggetsy z wątróbki 115

jajku i obtaczam w pokruszonych piramidkach.  2. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania panierki wykorzystałam piramidki kukurydziane, które otrzymałam do testowania od firmy POPCROP . Piramidki są przygotowywane tylko z naturalnych składników, nie zawierają żadnych konserwantów i aromatów. W skład piramidek kukurydzianych wchodzą: kukurydza, ryż biały, ryż brązowy oraz sól morska. Piramidki

Tradycyjna kuchnia Kasi
Łosoś w maku 133

oryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego smak jest również nietuzinkowy. Z dodatkiem ryżu jaśminowego z pesto pietruszkowo bazyliowym tworzy na talerzu

mojewypiekiinietylko
Kurczak tikka masala 168

smażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy aż składniki się połączą w gładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy, przyprawiamy solą do smaku i jeszcze chwilę dusimy aby sos zgęstniał i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego

sierotka maRysia w kuchni
Curry z botwinką i kurczakiem 156

złoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą

Smakowity Blog Kulinarny
Czerwone curry z kurczakiem 167

dodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem

królestwo garów
Chili con carne 120

warzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem

Moja Delicja
Grzybowe risotto z szafranem i kurczakiem pod krewatkami. 147

będzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu. Mieszamy wszystko do połączenia składników, tak by risotto było aksamitne. Krewetki: -200 gram krewetek pozbawionych przewodu i pancerzyka -50 gram masła -dwie łyżki posiekanej natki pietruszki -szczypta soli Masło podgrzewamy, wrzucamy krewetki, smażymy 3-5 minut, solimy i zasypujemy pietruszką. Podsmażamy

BaRepas
Indycze kotleciki i zapiekane ziemniaczki 114

przypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku.  Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu  i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych

ClauditteMissCooking
Shaorma z kurczaka z pysznym sosem 2256

Oliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać.   Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: ·        z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką

Mania Gotowania
Chrupiąca wołowina po azjatycku 189

sobą dokładnie.  Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka.  Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły. Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje.  Podajemy natychmiast z ryżem

Mania Gotowania
Indyk po meksykańsku 131

papryki ostrej 2 ząbki czosnku sól olej do smażenia Przygotowanie Mięso pokroić w paski, paprykę i cukinię również. Pora pokroić w plastry. Olej rozgrzać, wrzucić mięso - podsmażyć. Dodać warzywa - dusić. Pod koniec duszenia dodać koncentrat, ewentualnie podlać trochę wody. Na koniec doprawić do smaku - czosnkiem, papryką i solą. Podawać z ryżem

kolorowotorcikowo
C - Imbirowy kurczak w mleczku kokosowym 123

rozgrzaną patelnię, na niewielką ilość oliwy i smażyć aż lekko się zarumieni. Cukinię umyć, pokroić w kostkę, dodać do mięsa, podobnie jak paprykę, przykryć i dusić do miękkości. Następnie dodać mleko kokosowe i kukrydzę odsączoną z zalewy. Doprawić solą i pieprzem do smaku., dusić jeszcze kilka minut. Podawać z ryżem

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Czosnkowo-paprykowe kąski z warzywami 161

zeszklić na oleju, dodać pokrojoną cukinię i paprykę. Smażyć aż warzywa lekko zmiękną ale nadal pozostaną chrupiące, od czasu do czasu mieszać. Doprawić do smaku solą ziołową i dodać posiekany koperek. Na koniec dodać śmietankę i dokładnie wymieszać. Gotowe warzywa podawać z kąskami kurczaka, do tego zestawienia można też podać ryż lub kuskus

Monia miesza i gotuje
Butter chicken – indyjski kurczak w lekkim pomidorowym curry 236

drobno posiekany imbir. Smażymy razem przez 2-3 minuty. Wrzucamy przyprawy (bez soli i cukru oraz garam masali!) – wszystkie razem uprzednio tłuczemy w moździerzu. Dodajemy jeszcze łyżkę masła i smażymy cebulę, imbir, czosnek i przyprawy około 3 minut na małym ogniu, stale mieszając, aż przyprawy uwolnią swój aromat. Wlewamy do rondla puszkę pomidorów, razem z zalewą, a puszką odmierzamy sobie(...)mieszamy całość. Na sam koniec dodajemy cukier i sól, a także garam masalę.   Do sosu wrzucamy usmażonego wcześniej kurczaka i podgrzewamy go w sosie. Danie tradycyjnie podajemy z ryżem lub chlebkami naan, posypane świeżą kolendrą, skropione sokiem z limonki i z kleksem kokosowej śmietanki lub gęstego jogurtu. MIĘSO I MARYNATA 500-600g mięsa z piersi kurczaka

Karo in the Kitchen
Kurczak w sosie curry z brązowym ryżem i warzywami 164

aromatycznych przypraw. Kurczak w sosie curry to danie, którego przygotowanie nie zajmie Ci więcej, niż 30 minut. Składniki Ilość porcji: 4 Mięso z piersi kurczaka – 500 g Brązowy ryż – 200 g Słodki ziemniak – 150 g Brokuł – 150 g Zielony groszek z puszki – 150 g Krojone pomidory z puszki – 400 g Mleczko kokosowe(...)curry, kolendry, trawy cytrynowej, cynamonu, kminku Przygotowanie Filet z piersi kurczaka myjemy, kroimy w kostkę, oczyszczamy z błonek, doprawiamy solą, pieprzem, curry, smażymy na oliwie z oliwek i odstawiamy. Rozgrzewamy w garnku oliwę z oliwek i smażymy drobno posiekaną czerwoną cebulę do momentu, aż się zeszkli. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli, czosnek, starty imbir, pieprz, sól, curry, kolendrę, trawę cytrynową, cynamon

ale Pysznie
Kremowy sos z pieczoną cukinią i suszonymi pomidorami 87

pieprz do smaku łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego łyżeczka listków świeżego tymianku lub 1/3 łyżeczki suszonego parmezan do podania Do podania: ugotowany al dente makaron, ryż lub kasza   Nagrzewamy piekarnik na 200°. Cukinie myjemy, osuszamy i kroimy w kawałki wielkości kęsa – ja pokroiłam w podłużne ćwiartki a je następnie w kawałki. Przekładamy cukinię(...)przemieszać.   W międzyczasie przygotowujemy sos – pomidorki siekamy na drobno, czosnek obieramy. Na patelnię wrzucamy pomidorki, smażymy je około 3 minuty, mieszając. Do nich dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jeśli używamy suszonych ziół, rozcieramy je w rękach i dodajemy. Wszystko smażymy minutę, cały czas mieszając. Do tego dodajemy kremowy serek, śmietanę i wszystko dokładnie rozprowadzamy na gładki

Smaczna Strona
POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM. 173

śmietanowym z koperkiem - zna chyba każdy takie połączenie. Nie trzeba wiele, wystarczy bowiem dobry,świeży kawałek ryby, sos śmietanowi broni się sam, no i niezbędne źródło zdrowych węglowodanów, czyli ryż czy kasza.Tym razem wybrałam polędwicę z tuńczyka.Jest to ryba o czerwonym mięsie, bogata w witaminę A (działa korzystnie na oczy), D (dba o nasze kości) oraz witaminy(...)rybne steki, do grillowania, pieczenia i smażenia. POLĘDWICA Z TUŃCZYKA W SOSIE KOPERKOWYM 4 polędwice z tuńczyka 250 ml słodkiej śmietanki 12% pęczek posiekanego koperku  1 /2 szklanki mleka sok z 1/2 cytryny 3 łyżki masła 2-3 łyżki mąki ziemniaczanej sól, pieprz Polędwice z tuńczyka obsmażam z obu stron, pod koniec smażenia doprawiając solą i pieprzem. Masło rozpuszczam

W kuchni Karmel-itki
Chili sin carne 141

pikantnych przypraw, użyjcie mniej chili w proszku lub je pomińcie. Do przyprawienia użyłam wystarczająco dużo aromatycznych przypraw, aby potrawa bez chili była nadal pyszna.  Chili najbardziej smakowało z ryżem i kubkiem jogurtu naturalnego. Składniki:  puszka czerwonej fasoli (400 g) 1 puszka krojonych pomidorów bez skórek (400 g) 1 mała puszka kukurydzy (200 g) 1 duża cebula 1 czerwona(...)octu balsamicznego 1 łyżka oleju sól do smaku Przygotowanie: Na rozgrzanym oleju podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę.  Następnie dodać paprykę pokrojoną w kostkę i marchewkę pokrojoną w półplasterki - smażyć jeszcze 2-3 minuty.  Do podsmażonych warzyw dodać pomidory z puszki i dusić warzywa ok. 20 minut na wolnym ogniu pod przykryciem. Jeśli sos pomidorowy zbytnio się zredukuje, dodać

Codziennik Kuchenny
Bibimbap 162

łyżki nasion sezamu 1 marchewka 3 cebulki ze szczypiorem 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżeczki pasty chili (np. Sambal Oelek) Wykonanie: ryż ugotować wg wskazań na opakowaniu. Ugotowany ryż odstawić do piekarnika, by czekał w cieple na resztę składników ogórka przeciąć na pół, miękki miąższ z pestkami usunąć przy pomocy łyżeczki. Ogórka pokroić w drobną kostkę(...)smaku. Zdjąć z patelni i dołożyć do piekarnika cebulkę razem ze szczypiorkiem pokroić w krążki i podsmażyć na 2 łyżeczkach oleju sezamowego, dodać mięso, 1 łyżkę sosu sojowego i smażyć do zrumienienia. Gotowe zdjąć z patelni i umieścić w piekarniku na tej samej patelni podsmażyć pokrojone w paski  grzyby shiitake. Odłożyć do piekarnika z reszty składników przygotować dressing

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!