ryż smażony - 6533 przepisów (strona:227/436)

Boczniaki z koreańską kiszonką kimchi. Pełne smaku danie wegańskie 94

mniejsze kawałki boczniaki oraz cebulę pokrojoną w pióra, smaż na dużym ogniu prawie cały czas mieszając przez 2-3 minuty. Czosnek i imbir posiekaj, następnie rozetrzyj z odrobiną soli przy pomocy noża lub widelca na pastę. Dodaj do boczniaków, smaż jeszcze minutę. Kapustę pokrój dość grubo, także wrzuć na patelnię, smaż kolejną minutę, dodaj kimchi, wymieszaj. Mąkę ziemniaczaną rozrób(...)wody, wlej na patelnię cały czas mieszając, zagotuj, dopraw kilkoma łyżkami sosu sojowego, raz jeszcze wymieszaj i od razu podawaj posypane uprażonym sezamem, plasterkami chili i szczypiorkiem, z dodatkiem ryżu. Rada: Gotowe kimchi kupicie na dziale azjatyckim w większości supermarketów, wiele osób kiszonkę robi też samodzielnie. Artykuł Boczniaki z koreańską kiszonką kimchi. Pełne smaku danie wegańskie pochodzi z serwisu Kulinarna

Kulinarna Polska
PRZEPIS NA POROWE RISOTTO Z KREWETKAMI I SALSĄ Z AWOKADO I POMIDORA 116

jeśli tak podlej wodą. Czynność tą powtarzamy aż ryż będzie ugotowany i miękki. Na samym końcu dodaj listki z gałązki tymianku i wymieszaj.  KREWETKI: - cztery duże garście koktajlowych krewetek - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - odrobina startego świeżego imbiru Na patelni na maśle przesmaż czosnek, imbir, dodaj krewetki i smaż około 4 minuty (im większe tym dłużej). Krewetki

SMYKWKUCHNI
Butter Chicken 133

łyżkę stołową czosnku granulowanego, 1 łyżkę stołową kolendry, łyżkę garam masala, łyżeczkę imbiru. Doprawiam pieprzem. Cebulę kroję w drobna kostkę. 2 łyżki oleju rozgrzewam na patelni i wrzucam cebulę. Smażę do momentu kiedy delikatnie się zeszkli, Następnie przekładam ją do małego naczynia i blenduję na papkę. Dodaję do jogurtu z przyprawami. Dokładnie mieszam. Do tak powstałej marynaty dodaję kurczaka. Całość(...)minut. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju. Smażę kurczaka ok. 15-20 min. Następnie dodaję go do sosu i gotuję jeszcze ok. 5-10 min. Po tym czasie nasz Butter Chicken jest gotowy :)  Po wyłożeniu do miseczki dekoruję go jeszcze kawałkami orzechów oraz posypuję kolendrą. Proponuję podawać z ryżem bądź chlebkiem Naan. Smacznego :) Butter Chicken

Przepis na Dzień Dobry
Gulasz z indyka z marchewką i fasolką 195

Pokrojone warzywa oraz fasolkę dodaj do mięsa i smaż przez kilka minut. Dodaj 2 liście laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, szczyptę kminku, sól oraz pieprz. Wszystko wymieszaj i gotuj pod przykryciem przez 20-25 minut. W międzyczasie ugotuj kaszę. Spróbuj także: Dietetyczny gulasz z indyka indyk papryka kasza gryczana Ryż z łososiem i brokułami gotowany na parze ryż

Fit&Fast Kitchen
KOTLET Z ANANASEM I SEREM BLUEE 109

smaku. Następnie panierujemy w jajku i mące, smażymy na oleju, z jednej i drugiej strony na złoto. Blaszkę od piekarnika smarujemy oliwą, układamy na niej kotlety na które kładziemy po plastrze pomidora, ananasa i posypujemy pokruszonym serem bluee. Zapiekamy 15 minut aż ser się rozpuści. Kotlety podajemy z ryżem i dowolną surówką. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Piersi kurczaka w parmezanowej panierce zapiekane z pomidorami i cebulką 190

Jeżeli znudziły się Wam smażone kotlety drobiowe a'la schabowy, to zachęcam do przygotowania piersi z kurczaka w parmezanowej panierce zapiekanych z  pomidorami, cebulką i startym żółtym serem. Danie szybkie do przygotowania i bardzo smaczne. Poniższe piersi możecie podawać z młodymi ziemniakami jak i ugotowanym ryżem.  Składniki na porcję dla 4 osób: 1 duża, podwójna pierś z kurczaka

Ugotować
Potrawka z bakłażana, pomidorów i ciecierzycy 143

oleju. Dodać posiekany drobno czosnek i jeszcze chwilę smażyć. Wlać 1/2 szklanki wody i chwilę dusić. Dodać pomidory, passatę i ciecierzycę. Gotować kilka minut pod przykryciem, następnie dodać przyprawy i gotować 3-4 minuty. Na końcu dodać posiekaną natkę, doprawić solą, pieprzem i cukrem. Podawać z ugotowanym na sypko ryżem (użyłam jaśminowego), posypane natką pietruszki

Czerwień i błękit
Piersi kurczaka z marchewką, kukurydzą i pomarańczą w sosie słodko-kwaśnym 227

samą patelnię wsypać marchewkę. Podlać odrobiną wody i smażyć, aż marchewka będzie miękka. Następnie wlać sos, który należy zredukować (musi trochę odparować, zgęstnieć). Na sam koniec dodać kawałki kurczaka, kukurydzę i pomarańczę. Wszystko ze sobą wymieszać i chwilę przesmażyć. Przed podaniem posypać posiekanym szczypiorkiem. Gotowe danie świetnie smakuje z ryżem jak i makaronem (danie podałam z chińskim makaronem

Ugotować
Chińszczyzna z kurczakiem 517

się zezłociła dodałam wszystkie przyprawy i jeszcze chwilę smażyłam. Do kurczaka dodałam mrożone warzywa. Dusiłam pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 15-20 minut, co jakiś czas mieszając. Do warzyw dodałam koncentrat pomidorowy i ok. 6 łyżek wody. Całość wymieszałam i dusiłam jeszcze przez 2 minuty. Podawałam z ryżem brązowym

Kulinarny Pamiętnik
Indyjskie curry z kurczaka z jabłkiem 108

masala, imbir, czosnek, sól, ostrą paprykę i mielone migdały. Smażyć przez kilka minut cały czas mieszając. Wlać jogurt i dokładnie wymieszać. Dodać obrane i pokrojone w plastry jabłka oraz posiekaną kolendrę, przykryć i gotować przez 10-15 minut, lub aż mięso będzie ugotowane, a jabłka lekko zmiękną. Podawać natychmiast z ryżem lub chlebkiem nan, posypane uprażonymi płatkami migdałów i listkami

Codzienne Gotowanie
Kurczak z warzywami w sosie słodko- kwaśnym 379

oliwie. Dodaję mieszankę chińską oraz ostrą mieloną paprykę. Smażę na małym ogniu około 5 minut. Mięso oraz warzywa podlewam wodą i duszę około 5 minut.  2. Sos słodko - kwaśny dodaję do kurczaka i warzyw. Mieszam i duszę kolejne 5 minut. Doprawiam do smaku solą oraz pieprzem. Potrawę podaję z ryżem. Do przygotowania potrawy wykorzystałam sos słodko- kwaśny, który otrzymałam

Tradycyjna kuchnia Kasi
Sałatka z makaronem i kurczakiem 1014

każdą okazję. Składniki: 100 g makaronu w kształcie ryżu 4 ogórki kiszone podwójna pierś z kurczaka puszka kukurydzy papryka czerwona sól, pieprz, przyprawa do kurczaka 3 łyżki majonezu Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, oprószamy solą i przyprawą do kurczaka i smażymy na patelni. Paprykę i ogórki kroimy w kostkę. Ostudzony makaron

e-PrzepisyKulinarne
Roladki z szynki pieczone w niskiej temperaturze 192

rozgrzać olej z pestek winogron (lub inny do smażenia w wysokiej temperaturze) i dokładnie obsmażyć roladki z każdej strony, by zamknąć mięso. Obsmażone roladki przełożyć do rozgrzanego naczynia żaroodpornego, wstawić bez przykrycia do piekarnika i piec 3 godziny. Swoje roladki podałem z  sosem z soku z granatu  oraz z ryżem barwionym kurkumą

W SMAK
Bourguignon z kurczaka 343

zestaw gotowanych warzyw Osobiście lepiej mi smakowało z ryżem gotowanym z dodatkiem 2 chochel sosu, który powstaje z potrawy. Próbowałam obie kombinację. Sposób przygotowania: Nagrzać piekarnik do 150 stopni. W żaroodpornym naczyniu obsmażyć kurczaka, po czym wyjąć i zostawić na później. Do naczynia wrzucić pieczarki, boczek, szalotki i czosnek. Smażyć 4 minuty do podsmażenia. Do warzyw dodać ponownie kurczaka, posypać

W kuchni wieczorem
Gulasz 156

mąką, mieszamy i przez chwilę smażymy.   Dodajemy warzywa i mieszamy.   Dolewamy wodę tak, aby zakryła mięso.Doprowadzamy do wrzenia.Doprawiamy do smaku przyprawą do mięs, warzywkiem i pieprzem.   Przykrywamy, zmniejszamy ogień i gotujemy do miękkości mięsa, co pewien czas mieszając.   Gulasz doskonale smakuje z kaszą gryczaną, ryżem, makaronem i dowolną surówką.Smacznego

Maminek kulinarny
Massaman Curry z kurczakiem 389

łyżeczki puree z tamaryndowca* 2 łyżeczki cukru* +do podania: ryż jaśminowy CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Kurczaka i ziemniaka kroimy w kostkę o boku 2 cm, cebulę kroimy w piórka, orzeszki prażymy na suchej patelni. 2. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy pastę curry i smażymy 1 minutę. Dodajemy mleko kokosowe i kurczaka, doprowadzamy

Tajskie smaki
Kurczak w sosie słodko kwaśnym -sweet&sour chicken 224

czystym woku dodajemy 2 łyżki oleju - smażymy czosnek i imbir ok 1 min. Dodajemy marchew i cebulę- ok 2 min. Na koniec paprykę- 1 min. Gdy warzywa są już "podsmażone" dodajemy kurczaka, sos słodko kwaśny, łyżkę oleju sezamowego i szczypiorek. Mieszamy i odkładamy z ognia Podajemy z ryżem; smacznego

Smaki Edyty
Pulpety w sosie pomidorowym 146

czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów. Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny. Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz. Składniki: ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula 1 marchewka 1/3 szklanki gazowanej wody 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka cukru 2 liście laurowe 3 ziarnka ziela angielskiego sól, pieprz, majeranek, vegeta natur, papryka ostra olej do smażenia klarowane masło   Wykonanie: Do mięsa dodaj jajko, gazowaną wodę, namoczoną w mleku i odsączoną połówkę bułki, przyprawy (bez cukru), dobrze wymieszaj. Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną

Zasmakuj Kuchni
Polędwiczki z fasolką 94

fasolką Danie, które rozpływa się w ustach, tak przyrządzone jest idealne na sobotni obiad, delikatne mięso z polędwiczek wieprzowych z dodatkiem sezonowej fasolki szparagowej w aromatycznym sosie, podane z ryżem, czy to nie kusząca propozycja? 8 porcji 40 minut czas przygotowania Składniki: ·        2 polędwiczki wieprzowe ·        3 ząbki czosnku(...)mieszamy. 3.    Imbir oraz czosnek obieramy, drobno kroimy i szklimy na rozgrzanej oliwie. Dodajemy obraną z nasion, umytą, pokrojoną w krążki papryczkę Chili. Następnie dodajemy mięso i smażymy do chwili uzyskania brązowego koloru. Podlewamy ½ szklanką wody i gotujemy do miękkości mięsa. 4.    Grzyby odlewamy z wody i kroimy w podłużne paski, łączymy z polędwiczkami

Kulinarna Chwila