ryż smażony - 6533 przepisów (strona:225/436)

Negimaki z shiitake 194

kroimy w plasterki, kilka zostawiamy w całości – do ozdoby), smażymy chwilę, aż się lekko zrumienią, wlewamy marynatę – gotujemy do zredukowania (zgęstnienia) sosu. Negimaki (gdy mięso „odpocznie”) kroimy na kawałki grubości nie większej, jak 2,5 cm (na jeden kęs). Podajemy posypane sezamem, z przygotowanym sosem z marynaty i ugotowanym ryżem. R A D Y: Wołowinę na negimaki wybieramy zawsze dobrej

mojewypiekiinietylko
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 109

się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone

Martyna Cooks
Cukiniowy sos na zimę 140

słoików lub zamrozić. Pasuje do wszystkiego – mięs, ryżu, makaronu. Ja najchętniej zjadam go z ugotowaną kaszą i wtedy robi staje się cukiniowym gulaszem. Do przygotowania potrzebujemy: 1 czebulę, utartę na tarce 500 g utarte j cukinii ok 100 ml śmietanki wegańskiej 2-4 łyżki curry tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku ok. 150 ml bulionu do podlania

Szybko Tanio Smacznie
Ryżowe racuszki z sokiem owocowym 114

owocowego (ja użyłam gęstego wiśniowego domowej roboty) -olej Przygotowanie Ryż sparzyć wrzątkiem na sicie, zalać mlekiem i ugotować na sypko. Gdy ostygnie, dodać żółtka utarte z cukrem i masłem oraz mąkę ziemniaczaną. Z białek ubić pianę i dokładnie wymieszać z masą ryżową. Kłaść masę łyżką na gorący tłuszcz i smażyć z obydwu stron, rumieniąc. Racuszki podawać polane sokiem

Zielona Kuchnia
Kurczak tikka masala 137

marynujemy minimum 2h Cebulę, paprykę i przyprawy smażymy doslownie 3 minuty, dodajemy pomidory i jogurt. Gotujemy kolo 10 min, nastepnie blendujemy całość na dość gładki sos.  Zamarynowane piersi podsmażamy doslownie kilka minut, przekladamy do sosu i calosc gotujemy 10 min.  I gotowe!  U mnie dziś podane z ryżem naturalnym

Mamuśka wraca do formy
"Cygańskie" gołąbki. 3860

Kapustę ucieramy na tarce. Dodajemy mięso, jajka, ryż, łyżeczkę płaską soli, łyżeczkę pieprzu, łyżkę papryki, parę łyżek bułki. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla stężenia.   Potem wyjmujemy i sprawdzamy czy można ulepić kotlety, jeżeli nie to dosypujemy trochę bułki. Uformowane kotlety/gołąbki  otaczamy mąką i smażymy. Usmażone odkładamy na papierze kuchennym dla odsączenia

chleba naszego
Czerwone curry z indykiem 184

plastry oraz paprykę pokrojoną w cienkie paski i chwilę smażymy. 4. Dodajemy pomidory z puszki, zmniejszamy ogień i dusimy do czasu, aż pomidory się rozpadną, a nadmiar płynu odparuje. 5. Na koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki, śmietankę, doprawiamy curry, mieloną papryką, solą i pieprzem. Curry podajemy z Waszym ulubionym ryżem. Smacznego

W kuchni Katie
Placuszki czosnkowe z kurczaka 120

obiadu lub odgrzewanie wczorajszego. Idealne pasuje do ryżu, kaszy, ziemniaków. Czas wykonania: 2 h 15 min Ilość porcji: 4 – 5 Składniki: podwójna pierś z kurczaka (700 g) 3 łyżki majonezu 1 ½ łyżki musztardy 2 ząbki czosnku 2 jajka 3 łyżki mąki 1 łyżeczkę vegety pieprz olej do smażenia Przygotowanie: Skroić pierś z kurczaka

KuchniaWeDwoje.pl
Pierś z kurczaka na parze z mizerią a'la tzatziki 214

czosnku, kilka łyżek jogurtu i dopraw solą. Wszystko wymieszaj. Ryż ugotuj w osolonej wodzie. WIem co jem Gotowanie na parze jest polecane ze względu na dużą ilość zalet tej obróbki termicznej. Przede wszystkim przygotowane w ten sposób potrawy tracą mniej witamin i substancji odżywczych niż podczas gotowania, pieczenia czy smażenia. Jedzenie tego typu jest bardziej lekkostrawne oraz nie wymaga

Fit&Fast Kitchen
KASZA JAGLANA Z GROSZKIEM I JAJKIEM SADZONYM 158

jęczmienną. Danie będzie równie smaczne z białym lub brązowym ryżem. SKŁADNIKI / 2 porcje 1/3 szklanki surowej kaszy jaglanej 1/2 szklanki mrożonego groszku (wcześniej odmrożonego) 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę 8 pomidorków cherry przekrojonych na połówki 3 ząbki czosnku starte na tarce 2 jajka + masło i oliwa do smażenia 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1/4 papryczki chili drobno pokrojonej

cool and minty
Udka zapiekane z cukinią, marchewką i cebulą 167

kaszą gryczaną i warzywami . Poniższe danie podałam z ryżem basmati. Składniki na 3-4 porcje: co najmniej 0,5 kg udek z kurczaka (bez skóry i kości) 2 średniej wielkości marchewki 1 duża czerwona cebula 1 cukinia sól, pieprz przyprawa do kurczaka mąka krupczatka do obtaczania olej do smażenia Mięso umyć, osuszyć i przyprawić solą, pieprzem oraz przyprawą do kurczaka

Ugotować
Kotleciki ryżowe z soczewicą 188

pieprz i sól do smaku'; document.write(" "); Krok 1 Gotujemy ryż. Wyjmujemy i odstawiamy do przestygnięcia. Soczewicę odcedzamy. Paprykę, cebulę, szczypiorek i czosnek siekamy w kostkę. Wszystkie składniki łączymy. Krok 2 Do podanych składników dodajemy jajka, oraz 4-5 łyżek bułki tartej. Mieszamy dokładnie do uzyskania zwartej konsystencji. Krok 3 Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do zezłocenia. Podajemy

Kuchnia Bazylii
Kurczak w kremowym sosie paprykowym z makaronem 240

szybkie i pyszne danie. Można podawać z makaronem lub ryżem. Składniki: 400 g piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka 1 papryka czerwona 300 g pieczarek 2 serki topione śmietankowe (każdy po 100g) 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 szklanki mleka bazylia sól, pieprz olej do smażenia dowolny makaron np. kokardki, świderki, rurki Sposób przygotowania: 1. Pierś

Na Ciasteczkowych Papierach
Koperkowe pulpety 191

czyli koperkowe pulpety. Najczęściej podaję je z ziemniakami lub ryżem oraz surówką. Polecam!!! SKŁADNIKI: 1/2 kg łopatki wieprzowej, 1 cebula, 1/2 pęczka koperku, 1 jajko, 2 łyżki bułki tartej, 1 litr wody, 1 łyżka mąki, 1/2 łyżki papryki słodkiej mielonej, 1,5 łyżki śmietany 18%, sól, pieprz, olej do smażenia. PRZYGOTOWANIE: 1.    Mięso razem z cebulą mielę przez

Tradycyjna kuchnia Kasi
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 115

się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone

Martyna Cooks
FETTUCINE Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM / SMOKED SALMON FETTUCINE 113

się wody zawsze dodaję kostkę rosołową – makaron (czy ryż) jest wtedy moim zdaniem smaczniejszy. Gdy woda się grzeje siekamy łososia na drobne kawałki, cebulę kroimy w drobną kostkę, pomidorki przekrawamy na pół, a ser ścieramy na drobnych oczkach tarki. Na patelnię rozgrzaną z łyżeczką oleju wrzucamy cebulę i smażymy aż się zeszkli. Do cebuli na patelnię dorzucamy pokrojone

Martyna Cooks
Leczo pieczarkowe 222

Dodać słodką paprykę, oregano, sól i pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem

Monia miesza i gotuje
Kurczak z ananasem 103

puszka ananasów (mała), 2 łyżki mąki ziemniaczanej, oliwa do smażenia. Wykonanie: Mięso opłukać, pokroić i zrumienić na oliwie posypując mąką ziemniaczaną. Następnie wlać sok z puszki razem z ananasami i zagotować, w razie potrzeby delikatnie posolić. wyłożyć mięso na półmisek, polać sosem, obłożyć plastrami ananasa i podawać np. z ryżem

Tradycyjna Kuchnia
kurczak w sosie curry 147

praskę i podsmażamy na maśle. Dodajemy pokrojone mięso i smażymy, aż się zrumieni. Następnie wlewamy bulion, dodajemy przecier pomidorowy, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 20 min. Po tym czasie dodajemy śmietanę, mieszamy i doprowadzamy do zagotowania. Opcjonalnie jeszcze przyprawiamy. całość posypujemy natką pietruszki i podajemy np. z ugotowanym ryżem

Domowy Smak Jedzenia
Kurczak z czosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką 246

patelni wszystko co do niej przywarło podczas smażenia. Dodać bulion, sok i skórkę z limonki, miód. Dobrze wymieszać. Do sosu włożyć udka skórą do góry. Piec na środkowej półce bez przykrycia przez ok. 35 minut. Przed podaniem posypać zieleniną i obłożyć plasterkami /cząstkami limonki. Podawać z ryżem lub kaszą, chociaż i tak na koniec przyda się kawałek bagietki

Pełny talerz
Kotlety de volaille z serem 2418

środku, można serwować z ziemniaczkami pure, kaszami, ryżem, frytkami - zawsze doskonale smakują Składniki: 2 filety z kurczaka 4 plastry sera żółtego Gouda 4 plastry szynki Szwarcwaldzkiej papryka mielona słodka sól, świeżo zmielony pieprz Ponadto  2 jajka 2 łyżki mleka mąka bułka tarta smalec gęsi lub olej do smażenia Wykonanie: Filety  myjemy przekrawamy na pół bardzo  delikatnie

kgwjanczewo
Miejski substytut grillowania, czyli marynowana pierś z kurczaka z patelni grillowej 196

ulubionymi dodatkami. U nas tym razem z gotowanym ryżem i leczo produkcji Teściowej. Obiad pyszny, szybki, zdrowy i niekłopotliwy. Mięso z patelni grillowej wychodzi aromatyczne i soczyste. Nie jest to dokładnie to co pieczenie na węglu drzewnym, mimo to smakuje wyśmienicie i jest z pewnością zdrowsze niż tradycyjne smażenie na tłuszczu

Kuchnia po mojemu
KURCZAK W SOSIE SEROWYM 288

serek topiony śmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju

Ostra na Słodko
Filety z Flądry w mleczku kokosowym 89

Przygotowanie: Masło sklarować, dodać drobno posiekanego pora, czosnek smażyć chwilkę po czym dolać wina niech odparuje na wolnym ogniu. Fileciki ułożyć na porach dodać mleczko kokosowe i dusić, aż będą miękki ok 2-3 min. Nie trzeba ich przewracać!! bo się rozpadną:-)  Posypać posiekaną natką i zajadać z ryżem lub pieczywem. Smacznego

Gaździnka warzy
K... Kurczak curry w mleku kokosowym, z papryką i fasolką. 378

łyżka sosu sojowego opcjonalnie: ryż brązowy Przygotowanie:  Ryż gotujemy wg wskazówek na opakowaniu. Rozgrzewamy olej na patelni (lub w woku), dodajemy pastę curry i podsmażamy ok. 1minutę na średnim ogniu. Dodajemy czosnek. Mieszamy. Kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy w kostkę, opruszamy solą i pieprzem. Dodajemy na patelnię i smażymy ok. 5min, aż kurczak nie będzie surowy. Paprykę myjemy

Kitchens Alphabet
Wieprzowina po birmańsku 214

rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, czosnek i pokruszone papryczki chilli, Smażymy do zeszklenia. Dodajemy kurkumę i pastę krewetkową, dokładnie mieszamy, po czym dodajemy mięso. Przesmażamy kilka minut i zalewamy wodą tamaryndową. Dusimy przez godzinę co jakiś czas mieszając (pół godziny pod przykryciem, a następnie pół godziny bez przykrycia). Podajemy z ryżem, ewentualnie posypujemy tartą skórką limonki. Smacznego! :)Follow my blog with

Tajskie smaki
Chilli con carne z pieczarkami- chilli con carne with mushrooms 267

oleju. Wyciskamy do cebuli przez praskę czosnek. Dodajemy mięso- smażymy aż mięso przestanie być różowe.Dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Dodajemy fasolę I pomidory- doprawiamy- ok 0,5 łyżeczki soli , pieprzu I chilli. Dusimy pod przykryciem ok 40 min. Doprawiamy do smaku I gotowe :) Chilli con carne podajemy z ryżem lub chlebem.Życzę smacznego :) * chilli con carne - historia

Smaki Edyty
Filety z kurczaka z karmelizowanymi gruszkami. 213

patelnię wlać miód i wymieszać z sosem ze smażenia. Dodać połówki gruszek i ćwiartki kiwi, podsmażyć na silnym ogniu, raz przewracając na drugą stronę. Owoce wyjąć, a do sosu dolać sok z gruszek i sypnąć trochę pieprzu.Obok plastrów mięsa położyć karmelizowane owoce, polać sos .Dobrym dodatkiem jest ryż.To proste, ale wykwintne danie zrobimy w trakcie gotowania ryżu

Kulinarny karnet Christophera
Wieprzowina po chińsku 274

pokrojoną w paski paprykę i pokrojoną w piórka cebulę. Smażyć przez kilka minut i dodać wieprzowinę. Gdy mięso będzie podsmażone, dodać wodę, sos sojowy, cukier i ocet. Powinien powstać sos, w którym mięso z warzywami powinno dusić się jeszcze przez kilka minut na małym ogniu pod przykrywką.  Podawać z ryżem lub makaronem

Pasja Smaku
Wieprzowina Duszona w Jarzynach 199

się na obiad podana z ryżem lub ziemniakami . Będziemy potrzebować : 1 kg mięsa wieprzowego (łopatki lub szynki bez kości) 450 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej 3 łodygi selera naciowego (200 g) 1 por (150 g) 400 g marchwi 2 strąki papryki czerwonej 2 cebule (150 g) 4 łyżki sosu sojowego olej do smażenia 100 ml wody przyprawy : 2 łyżeczki(...)pieprz cayenne 1 duża szczypta , sól do smaku ) Pod koniec duszenia sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam – wieprzowina duszona z jarzynami jest gotowa . Tak przygotowaną wieprzowinę podaję z ryżem lub ziemniakami można również podać z pieczywem . Życzę smacznego . Pozdrawiam Babcia

Uwaga Babcia Gotuje
Kurczak w sosie pomidorowym do ryżu 323

miałam za bardzo pomysłu na obiad, miałam składniki na ryż z warzywami, albo spaghetti bolognese a wyszło że oglądając zdjęcia na facebookowej grupie Gotowanie i Pieczenie z Pasją pewna użytkowniczka dodała przepis na takiego kurczaka ;) Więc czemu by nie spróbować ;) Składniki na sos (na ok. 3, 4 porcje): filet z kurczaka (ok. 300g)   2 cebule   2 małe(...)Smażymy na złoty kolor, następnie wrzucamy cebulę i czosnek, trochę imbiru i dusimy aż cebula lekko się zeszkli.   Do podduszonych filetów wlewamy puszkę pomidorów i sok pomidorowy.   Dodajemy cukier i gotujemy na małym gazie jeszcze około 20 min. Próbujemy i jesli jest taka potrzeba doprawiamy solą i pieprzem i nasz sos jest gotowy.   Najlepiej podawać z ryżem

W kuchni bez szafek
Pieczone arabskie pulpety 175

troszkę inną wersję pulpetów, mianowicie będą to pulpety po arabsku, czyli bardzo aromatyczne i pełne korzennych smaków. Danie to jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a idealnie pasuje do niego ryż ugotowany na sypko. Mięso mielone daje nam mnóstwo możliwości w kuchni. Zmielić możemy wszystkie gatunki mięsa, od drobiu poczynając, poprzez wołowinę, wieprzowinę, a na dziczyźnie kończąc. Wszystkie te gatunki(...)idealne będą kotlety wykonane z mięsa drobiowego. Mielone mięso idealnie nadaje się także do przygotowania klopsików. Klopsiki możemy podawać z rożnymi sosami, na przykład pomidorowym lub śmietankowym. Możemy je smażyć z cebulą lub z pieczarkami, albo podawać w formie zapiekanek z dodatkiem ziemniaków czy też makaronu. Mielone także idealnie sprawdzi się w zapiekankach. Właśnie w ten sposób jest często przygotowywane

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania