ryż smażony - 6533 przepisów (strona:228/436)

Kurczak z kapustą pekińską – delikatne chińskie stir fry z ostrym sosem 372

leciutkie, świeże i aromatyczne chińskie danie – łatwostrawne i delikatne, nadające się nawet dla dzieci. W wersji wzbogaconej o charakterny, czerwony sos – pikantna bomba smaku na podniebieniu. Wybór wersji podania smażonego kurczaka z kapustą pekińską zostawiam Wam – my przeszliśmy na ostrą stronę mocy! Mięso kurczaka osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy je w poprzek włókien na półcentymetrowe plasterki. W misce robimy(...)ryżu, imbiru, czosnku i pasty z papryki. W małej miseczce mieszamy pastę Gochujang z olejem sezamowym. Dodajemy ocet ryżowy i tyle wody (ok.4 łyżek – dodawajcie po jednej i każdą dokładnie wmieszajcie), żeby rozcieńczyć pastę do wodnistej konsystencji. Odkładamy.   Kurczaka odcedzamy z marynaty – nie wylewajcie jej, i ona wróci do woka! Odcedzonego kurczaka otaczamy w skrobi i zaczynamy smażenie. Rozgrzewamy

Karo in the Kitchen
Kreolska Jambalaya – daleka krewna paelli 226

Całość smażymy na średnim ogniu, mieszając co jakiś czas, około 7-8 minut, aż warzywa ładnie się zeszklą i widocznie zmiękną. Do warzyw dodajemy podsmażoną wcześniej kiełbasę, kurczaka, wlewamy całą zawartość puszki pomidorów (jeśli są w całości – rozdrobnijcie je w dłoni), dodajemy pozostałą kreolską mieszankę przypraw, wlewamy bulion.   Całość dokładnie razem mieszamy i wsypujemy surowy ryż. Mieszamy dokładnie

Karo in the Kitchen
Przepis na turbota 128

mąka do obsypania ryby przed smażeniem Przygotowanie: Rybę umyj, osusz, dopraw solą i pieprzem oraz pokrop sokiem z cytryny. Ostaw na 10-15 minut. SMAŻENIE: jeśli Twój turbot lub turboty są mniejsze możesz przygotować je bezpośrednio na patelni. Nie ma konieczności obtaczania ryby w mące, choć zabezpieczy to nieco skórkę przed przywieraniem do patelni. Smaż rybę przez 5-7 minut(...)PIECZENIE: rybę przygotuj podobnie jak przed smażeniem. Piekarnik rozgrzej do 190 st C. Masło klarowane rozpuść w garnuszku. Rybę lekko nakłuj widelcem i połóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Polej rozpuszczonym masłem i wstaw do piekarnika. Piecz przez około 15 minut aż się zrumieni i zmięknie. Turbota możesz podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą, najlepiej w towarzystwie surówki

nietylkopasta.pl
Kotlety z udka kurczaka w chrupiącej panierce 105

smażone lub gotowane. Kotlety w panierce będą znakomitą odmianą. Taki obiad ze smażonym kotletem z kurczaka na pewno posmakuje dzieciom. Jeśli nie przepadają za kotletami i udkami, zaserwujmy im mięso jako nuggetsy. Nuggetsy z udek możemy zrobić smażone lub lżejszą wersję z piekarnika. Na czym smażyć kotlety z kurczaka? Kotlety z udek jak i z innych części kurczaka najlepiej smażyć(...)zamocz rozbite mięso z udek i odstaw na godzinę. Panieruj w bułce tartej, smaż na małym palniku po 4 - 5 minut z każdej strony.  Po usmażeniu osusz na papierowym ręczniku. Uwaga! Nigdy kotletów nie przewracamy wbijając widelec. Takie podziurawione kotlety raz pryskają w czasie smażenia ( wypływa z nich sok) a dwa będą wychodzić suche. Mięso się zamyka, a więc

Dieta moja pasja
Fasolka w sosie pomidorowym 176

jajka. Zmniejszyć ogień na mały i smażyć do momentu, w którym białko jajek zetnie się całkowicie. Żółtko powinno tylko lekko się ściąć. Po usmażeniu powinno być nadal płynne. Jajka można posolić do smaku solą i doprawić pieprzem a także świeżo krojoną natką pietruszki. Fasolkę podać można z mięsem z kurczaka, serem żółtym, ryżem, boczkiem lub kiełbasą. Szpinak po włożeniu

mecooks
Szarpane kotleciki drobiowe z camembertem 187

podać z ziemniaczkami, frytkami lub ryżem albo w bułce – w formie burgerów. Świetny pomysł na pyszny, rodzinny obiad!     Składniki: 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 łyżka majonezu 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 60g sera camembert 1/3 czerwonej papryki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki pieprzu olej do smażenia       *** Filet

Blog z Apetytem
Czwartek: Kurczak po włosku w sosie balsamicznym 228

się mogło, że nie ma nic prostszego. Z tym przepisem sprawa jest naprawdę prostsza. Czas przygotowania : 10 minut Marynowanie : Minimum godzina Smażenie : 16-18 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji : 2 Pół biedy jeśli na patelni smażymy udko kurczęce z natury nieco tłustsze, o mięsie bardziej zwartym, wymagające dłuższego przypiekania. Prawdziwa sztuka to dobrze usmażyć filet z kurczaka. Delikatne mięso(...)połóż na nim filety z kurczaka. Smaż 6-8 minut z każdej strony. Jeśli mięso zacznie się przypalać zmniejsz ogień. Mięso powinno być mocno przypieczone z zewnątrz, ale białe i soczyste w środku. Zdejmij mięso z patelni i odstaw na talerz na 5 minut do przestygnięcia. Podawaj filety posypane siekaną natką z ryżem, kaszą lub gotowanymi warzywami. Przyprawa włoska

Niedzielny kucharz
PIKANTNY KURCZAK W SOSIE Z CZERWONEGO WINA 143

rondla z udkami, zalewamy tłuszczem ze smażenia oraz winem, dodajemy suszone śliwki, szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu, aż mięso będzie miękkie a powstały sos gęsty i aromatyczny. Krok 4. Porcje mięsa układamy na wygrzanym półmisku, przybieramy przepołowionymi śliwkami lub cząstkami mandarynek, całość zalewamy gorącym sosem, przybieramy zieleniną. Danie podajemy z ryżem, rukolą lub sałatą ze śmietaną oraz pomidorkami

Moja Książka Kucharska
Orientalny kurczak curry z mango 166

Całość najlepiej pasuje w duecie z ryżem. 2 porcje: * pierś z kurczaka- około 250 g * cebula- 1 mniejsza sztuka * papryka czerwona- 1 mniejsza sztuka * mango- 1/2 szt. * woda- 1 szklanka * mąka kukurydziana- 1 łyżeczka * przyprawa curry- 1 łyżeczka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * sezam, natka pietruszki- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Mięso pokroić w większą kostkę, doprawić solą

Kraina Miodem Płynąca
Gulasz z dyni 149

Gulasze należą do jednych z moich ulubionych dań. Podobnie jak placki można przygotować je praktycznie ze wszystkiego. Świetnie smakują zarówno w wersji wegetariańskiej jak i mięsnej, z dodatkiem ryżu, makaronu czy kaszy. Stanowią znakomitą propozycję na lunch do pracy, ciepłą kolację czy obiad. Dzięki dodatkom rozgrzewających przypraw są niezastąpione kiedy nastanie jesienna słota. Mamy wrzesień a to oznacza, że sezon(...)puszka groszku konserwowego puszka pomidorów por 2 filety z kurczaka czerwony pieprz, sól, czosnek, odrobina chilli, imbir natka pietruszki Przygotowanie: Fileta kroimy w kostkę. Doprawiamy odrobiną chilli oraz imbiru. Smażymy na patelni aby uzyskać złotą skórkę. Dynię obieramy i kroimy w zgrabną kostkę. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Warzywa konserwowe odsączamy z nadmiaru płynu. Do garnka

Życie ze smakiem
Dietetyczny kurczak z cukinią i brokułami 2215

już nieco miękka, dorzucić brokuła, wymieszać. Smażyć jeszcze przez ok. 2-3 minuty. Dodać kaszę, wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem. Przełożyć na talerze. Smacznego! Zobacz również przepisy na: Mega szybkie i dietetyczne muffinki śniadaniowe Dietetyczny obiad, czyli pieczona pierś kurczaka z warzywami Pulpeciki z cukinii w sosie pomidorowym Cukinia faszerowana ryżem i kaszą jaglaną – fit! Koktajl z jarmużu

Kulinarne Przeboje
Szparagi zawijane 312

olej, układamy po kilka ruloników i smażymy na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsączamy układając na papierowych ręcznikach. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego i chilli nitki. RADY: Na jeden rulon można dać po dwa plasterki szynki. Poniżej szparagi mojej Mamy. Szparagi zawijane wspaniale sprawdzą się jako oryginalna przystawka lub aromatyczna kolacja. Z dodatkiem ryżu – nie do pogardzenia również na obiad. Przepis

mojewypiekiinietylko
Szparagi zawijane 312

olej, układamy po kilka ruloników i smażymy na rumiano. Nadmiar tłuszczu odsączamy układając na papierowych ręcznikach. Do dekoracji użyłam kwiaty czosnku niedźwiedziego i chilli nitki. RADY: Na jeden rulon można dać po dwa plasterki szynki. Poniżej szparagi mojej Mamy. Szparagi zawijane wspaniale sprawdzą się jako oryginalna przystawka lub aromatyczna kolacja. Z dodatkiem ryżu – nie do pogardzenia również na obiad. Przepis

mojewypiekiinietylko
Polenta z szybkim sosem bolońskim 209

zmiękczyć. Polentę można podawać, jako zamiennik ziemniaków,ryżu, makaronu lub samodzielne danie. Całości dokona sos pomidorowy, lub, jak u mnie, sos boloński. Tradycyjny przepis składa się z mąki/kaszki kukurydzianej, wody, soli. Obecnie wzbogacana o masło, ser, zioła. Idealną cechą polenty jest to ,że można podawać ja w formie papki, grillować lub smażyć-zawsze smakuje wybornie. SKŁADNIKI NA POLENTĘ

Kopystką po garach
WARZYWNE CHILI 139

oraz około 5 łyżek wody i smażę jeszcze 2 minuty. Następnie wlewam przecier pomidorowy, chwilę później wrzucam soczewicę, opłukaną fasolę i krojone pomidory. Wlewam bulion, całość doprowadzam do wrzenia, zmniejszam ogień, gotuję na małym ogniu około 80 minut (co jakiś czas mieszam). Danie można podać w plackach tortilli z sosem czosnkowym, z ryżem lub pieczonymi ziemniakami

JejKuchnia