kremowym sosie porowym Jeśli nie macie pomysłu na obiad, to polecam Wam dziś przepyszne domowe klopsiki w delikatnym, kremowym sosie śmietanowym z porem. Danie możemy podać z makaronem, ryżem lub duszonymi ziemniaczkami. Jest proste i szybkie w przygotowaniu, a w smaku… niebo w ustach! Składniki: 0,5kg mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 3 łyżki bułki tartej przyprawy(...)pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą oraz przyprawy- do smaku. Całość dokładnie mieszamy *** *** Z masy mięsnej formujemy niewielkie klopsiki, które następnie obtaczamy w mące
Blog z Apetytemszczypta cukru puszka pomidorów łyżeczka curry Marynata: 3/4 szklanki jogurtu naturalnego szczypta soli sok z połowy limonki 1 łyżeczka mielonej kurkumy papryczka chili pieprz mielony Dodatki: ryż pita zrobiona z mąki, rozmarynku, soli i wody. Uprażona na patelni. Zaczynamy od pokrojenia piersi z kurczaka w dość spore kawałki, około 2-3 centymetrowe. Następnie robimy(...)zaczną "strzelać" możemy wrzucić cebulkę oraz starty czosnek i imbir. Gdy tylko cebula będzie zeszklona możemy do niej i do przypraw wrzucić kurczaka wraz z całą marynatą i tak smażymy około 6-7 minut na dość sporym ogniu. Dodajemy curry. Teraz czas na pomidory, wrzucamy je na patelnię do kurczaka i gotujemy wszystko przez około 20-30 minut
Mango Papajatego pyszne warzywa,ugotowałam do tego jeszcze ryż i pyszny obiad gotowy Składniki: 800 g żeberek 100 ml białego wytrawnego wina 3 łyżeczki Musztardy rosyjskiej Prymat 3-4 łyżki miodu 1 biała cebula 2 marchewki 1 seler naciowy 1 pietruszka 3 pomidory pelati z zalewą 50 ml oliwy + do smażenia do smaku: Owoce jałowca ok 8-10 szt, Majeranek
Swojskie jedzonkopieczarek i cebuli. Następnie dodajemy czosnek drobno pokrojony. Smażymy, co jakiś czas mieszamy, dodajemy pieprz, i zioła prowansalskie. 3. Rukolę myjemy, osuszamy na sitku. Jak mięso będzie usmażone dolewamy śmietankę. Chwilę dusimy (śmietanka powinna się nam zagęścić), doprawiamy solą i pieprzem, dorzucamy rukolę, mieszamy i gotowe. Podajemy z kaszą, ziemniakami, ryżem. Smacznego
kruche babeczkiniej mięso wieprzowe. Danie można podać z ryżem, kaszą lub duszonymi ziemniaczkami. Składniki: 0,5 kg schabu 1 czerwona papryka 1 żółta papryka kilka sztuk pieczarek 2 ogórki kiszone 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 puszka pomidorów krojonych przyprawy: sól, pieprz, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa *** Schab kroimy w plastry
Blog z Apetytemtakie klopsy. Ja prawdę powiedziawszy wolę curry i ryż pod każdą postacią, ale jak to bywa, przypadkiem (miały być z jaglanki, ale się skończyła, itd. )zrobiłam te klopsy i muszę przyznać, że jestem z nich dumna. Serio, naprawdę mi smakują, zresztą wszystkim smakowały, masa jest tak dobra, że wyżerałam przed smażeniem. Masy do tych klopsików jest
greenscarfniedawno była z mięsem i ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Marchewkę obrać, zetrzeć
magiczna kuchnia Kasiryżem lub kaszą. To akurat zjedliśmy z ryżem, fajnie pasowało ale z ziemniakami też byłoby dobre. Składniki: około 700 g schabu bez kości czerwona papryka 200 g pieczarek cebula puszka pomidorów krojonych 3-4 ogórki kiszone ząbek czosnku kawałek papryczki chilli 2-3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Schab pokroić w paseczki, oprószyć solą i pieprzem
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniasoczyste. Do podania proponuję makaron, bulgur lub ryż. Co wolicie, co lubicie najbardziej! Klopsiki z kurczaka Składniki: 5-6 porcji 800 g mielonego z kurczaka 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oregano 2 łyżeczki soli ¾ łyżeczki czarnego pieprzu 100 ml śmietanki 1 jajko masło lub olej do smażenia Sos 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 2 kartony
codojedzeniaróżyczki, za pomocą malaksera rozdrabniamy do wielkości ziarenek ryżu 3. Łączymy kalafiora z kaszą, jajkami, startym parmezanem, bułką tartą, dodajemy posiekaną dymkę, natkę pietruszki i doprawiamy solą i pieprzem 4. Z masy formujemy kotleciki, dość mocno ściskamy masę w dłoni, żeby składniki się skleiły 5. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kotleciki partiami na złoty kolor, delikatnie obracamy na drugą
Słodki Kompromispodtrzymuję tę opinię :) Proponuję podać je z ryżem lub ziemniakami i ciepłym sosem. Składniki na około 20 niewielkich sztuk: 1 średnia główka białej kapusty 2 cebule 2 łyżki masła 1 sucha bułka 1 jajko 3 łyżki kaszy manny sól i pieprz kilka łyżek bułki tartej do panierowania olej do smażenia Kapustę grubo poszatkować, wrzucić do gotującej się, posolonej wody
Trzeci talerzjajku i obtaczam w pokruszonych piramidkach. 2. Smażę na rumiano na rozgrzanym oleju. Podaję z ulubionym sosem. Do przygotowania panierki wykorzystałam piramidki kukurydziane, które otrzymałam do testowania od firmy POPCROP . Piramidki są przygotowywane tylko z naturalnych składników, nie zawierają żadnych konserwantów i aromatów. W skład piramidek kukurydzianych wchodzą: kukurydza, ryż biały, ryż brązowy oraz sól morska. Piramidki
Tradycyjna kuchnia Kasioryginale – oliwę z oliwek), kładziemy porcje łososia. Smażymy po 3 – 4 minuty z każdej strony, w zależności od grubości ryby (i ewentualnych upodobań). Łososia w maku odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Łosoś w maku zaskakuje nie tylko swoim niepospolitym wyglądem. Jego smak jest również nietuzinkowy. Z dodatkiem ryżu jaśminowego z pesto pietruszkowo bazyliowym tworzy na talerzu
mojewypiekiinietylkosmażymy kilka minut. Następnie dodajemy pomidory i całość smażymy aż składniki się połączą w gładki sos. Następnie dodajemy tandoori masalę, (opcjonalnie mleczko kokosowe), kurkumę i migdały. Mieszamy, przyprawiamy solą do smaku i jeszcze chwilę dusimy aby sos zgęstniał i wszystkie składniki dobrze się połączyły. Przed podaniem posypujemy kolendrą. Podajemy z ryżem lub chlebkami naan. Smacznego
sierotka maRysia w kuchnizłoty kolor. Usmażone mięso wyjmujemy z patelni i smażymy na niej pokrojoną cebulę, seler naciowy, papryczkę, czosnek, imbir i buraczki. Po 10 minutach dodajemy usmażone mięso i pokrojone liście i łodygi botwinki. Zalewamy bulionem i mleczkiem kokosowym. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki. Gotujemy jeszcze 10 minut. Podajemy z ryżem i świeżą kolendrą
Smakowity Blog Kulinarnydodać masło, wymieszać. Dodać cebulę, czosnek i paprykę, smażyć mieszając, aż cebula lekko zbrązowieje. Następnie dodać mięso, zamieszać. Wlać bulion, pomidory i przykryć, gotować na małym ogniu 20 minut aż mięso będzie miękkie. Dodać śmietanę, pastę tamaryndową oraz barwnik spożywczy. Gotować około 15 -20 minut aż sos zgęstnieje. Podałam z ryżem. Nie jestem przekonana do barwnika, dodałam ale nie wiem
królestwo garówwarzywa puszczą sok i przybędzie wody w garnku. Smażenie na średnim ogniu bez przykrywki umożliwi nam odparowanie nadmiaru wody) . Zmniejszyć ogień do minimum, garnek przykryć i dusić kolejne 15-20 minut. Gdy mięso będzie miękkie dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Gotować jeszcze z 5 minut. Chili con carne podawać z ryżem, kaszą (polecam kaszę jaglaną) lub ze świeżym chrupiącym pieczywem
Moja Delicjabędzie "na ząb". W ostatnim etapie ściągamy ryż z ognia dodajemy masło, parmezan i małą szczyptę szafranu. Mieszamy wszystko do połączenia składników, tak by risotto było aksamitne. Krewetki: -200 gram krewetek pozbawionych przewodu i pancerzyka -50 gram masła -dwie łyżki posiekanej natki pietruszki -szczypta soli Masło podgrzewamy, wrzucamy krewetki, smażymy 3-5 minut, solimy i zasypujemy pietruszką. Podsmażamy
BaRepasprzypali. Za to będzie się powoli smażyło w swoim własnym tłuszczyku. Nie odmawiaj dziecku podawania dan z curry. Kariera curry zaczęła się 4 tys. lat temu i mimo upływu czasu niezmiennie trwa nadal. Swą popularność curry zawdzięcza nie tylko bogatemu intensywnemu smakowi, który doskonale współgra z drobiem, rybami, ryżem czy warzywami. Curry uważana jest za jedną z najzdrowszych
ClauditteMissCookingOliwę rozgrzać na patelni. Kurczaka smażyć aż będzie złocisty. Ser zetrzeć. Posypać nim kurczaka. Patelnię przykryć pokrywką, zmniejszyć ogień i piec do momentu aż ser się stopi. Składniki sosu dokładnie wymieszać. Propozycje podania: Tak przygotowanego kurczaka możemy podawać na wiele sposobów. Oto kilka moich propozycji: · z frytkami, ryżem i ulubioną sałatką
Mania Gotowaniasobą dokładnie. Odlewamy olej, na którym smażyliśmy mięso z woka. Wołowinę przekładamy z powrotem do woka, dodajemy wcześniej podsmażone warzywa. Podgrzewamy jeszcze chwileczkę aby smaki się połączyły. Do woka wlewamy sos i podgrzewamy cały czas mieszając, na dość dużym ogniu, do momentu aż sos zgęstnieje. Podajemy natychmiast z ryżem
Mania Gotowania