Łosoś, szpinak i to wszystko zapieczone w cieście francuskim... jak dla mnie był to strzał w dziesiątkę! Składniki: 500 g mrożonego szpinaku, 2 łyżki masła, 1
Aga w kuchnipomarańczowa 2 bulwy kopru włoskiego 600 g mrożonych kostek z dorsza 250 ml śmietany 30 lub 36 % 100 ml piwa (rodzaju witbier) 250 g ryżu brązowego masło klarowane do smażenia pieprz kolorowy, sól morska do smaku świeża zielenina do przystrojenia lub posypania Do zaserwowania razem z daniem: 4 piwa rodzaju witbier Przygotowanie: Kostki z dorsza umyć pod bieżącą wodą(...)odparować sos aż się zagęści. Ryż brązowy posolić i ugotować w 0,5 l wody. Ryż nałożyć na talerze, polać sosem, na wierzch wyłożyć duszone warzywa i usmażone kawałeczki ryby. Można polać dodatkowo sosem. Przystroić świeżą zieleniną i koniecznie zaserwować z kuflem schłodzonego witbiera, który doskonale komponuje się z tą potrawą. Smacznego
Ze smakiem i z pasjąSezon szparagowy w pełni. Następny pęczek szparagów jaki kupisz koniecznie przygotuj z zielonym groszkiem. Świetne połączenie smakowe, jednocześnie z kawałkiem ryby lub mięsiwa kompletny obiad i to jaki pyszny! Dodatkowo pięknie się prezentuje! Zdrowo, pięknie, pysznie i expresowo, bo potrzebujesz nie więcej niż 10 minut. Za to właśnie uwielbiam zielone szparagi! Idealna majowa sałatka. Zapraszam do przepisu! Składniki(...)orzechów włoskich 1 łyżka oleju 2 łyżki masła sól, pieprz Wykonanie: szparagi umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i odłamać zdrewniałe końcówki na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wyłóż szparagi. Smaż przez kilka minut. Dołóż zielony, zarożony groszek groszek i podlej zawartość patelni 2-3 łyżkami gorącej wody lub białym winem. Przykryj patelnię pokrywką i duś szparagi z groszkiem do miękkości
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!koniec udekorowane świeżą papryczką chili i szczypiorkiem. Podane z cząstkami cytryny do wyciśnięcia oraz opcjonalnie także z sałatką coleslaw . SKŁADNIKI / 2 porcje 2 filety białej ryby (dorsza bałtyckiego, morszczuka, mintaja) sól morska, pieprz 2 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka przyprawy curry w proszku 3 łyżki klarowanego masła 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej papryczki chili(...)wysypujemy mąkę pszenną i przyprawę curry w proszku. Mieszamy. Wkładamy filety i obtaczamy z każdej strony. Strzepujemy nadmiar posypki. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki klarowanego masła i smażymy filety po około 3 minuty z każdej strony, na średniej mocy palnika. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku. Wykładamy na talerz, posypujemy posiekanym szczypiorkiem i papryczką chili. Podajemy
cool and mintyprzepis na niesamowicie soczystego kurczaka w sosie serowym. Sos z serka tropionego robi się niezwykle szybko i jest fantastycznym pomysłem nie tylko do kurczaka , ale również do ryb Dorsz albo mintaj zapieczony w sosie serowym również zachwyci niejedno podniebienie – tak samo jak kurczak w sosie serowym! Idealny pomysł na rodzinny obiad … albo i romantyczną kolację. Podany(...)serek topiony śmietankowy – 100 g * serek topiony ze szczypiorkiem – 100 g * śmietana 18% słodka – 150 ml * sól, pieprz, papryka – do smaku * świeży szczypiorek * olej do smażenia DODATKOWO: * makaron SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Fileta z kurczaka oczyszczamy, delikatnie rozbijamy, umieszczamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika. W tym czasie na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
Ostra na SłodkoSkładniki: 1 pstrąg pół główki kapusty pekińskiej pęczek szczypioru pęczek natki pietruszki kilka kropel octu jabłkowego sól, pieprz szczypta tymianku i lubczyki kilka kropel cytryny kilka
Gaździnka warzyCiekawy pomysł na śniadanie fit! Bezglutenowy omlet z dodatkiem norweskiego łososia i kawioru! Pysznie, nietuzinkowo, zdrowo i energetycznie! ;-) Zapraszam! Składniki: - 1 żółtko - 2 białka - 2 łyżki
SMYKWKUCHNIRozmawiamy o podróżach, tych małych i tych dużych. Spakujmy więc plecaki, załóżmy wygodne buty i razem, jak na przyjaciół przystało, wyruszmy w nieznane. Wyciągnijmy kciuki, stojąc
W kuchni Karmel-itkiinnych potraw warzywnych. 13) Olej i sól z przyprawami włoskimi (zestaw w cenie promocyjnej) Olej z włoskimi ziołami to olej słonecznikowy tłoczony na zimno, jednak nadający się do smażenia w temp. do 200 ° C. Został on połączony ze zmielonymi ziołami takimi jak: cebula, oregano, bazylia, czosnek, tymianek i rozmaryn. Sól to mieszanka ziół takich samych jak te użyte do produkcji(...)roślinnego, który spaja całą kompozycję i uwydatnia smak. 14) Orzechy nerkowca - miękkie, lekko słodkie i pachnące. Uwierzcie, że zapach jest bardzo ważny - dwa razy natrafiłam na nerkowce, które cuchnęły... rybą! 15) Pestki dyni ciemnozielone - bardziej wartościowe od jasnozielonych, ponieważ zawierają więcej chlorofilu, pomagającego pozbyć się toksyn i metali ciężkich z organizmu. Ponadto przyczynia się on do usuwania szkodliwych bakterii
Poranek na słodkowody warzyw do zimnej wody (do miski z zimna woda i lodem lub przelania na sitku zimna woda) aby zatrzymać proces gotowania. ) Posiekać cebulę,włożyć do rondla i smażyć z brukselką kilku minut w niewielkiej ilości oliwy z oliwek, aż cebulka nabierze złotego koloru. Dodać zmiażdżony czosnek i gotować 1 do 2 minut. Na koniec dodać przecier pomidorowy, curry(...)obiad gotowy:)) Blanszowanie warzyw Blanszowanie to proces termiczny polegający na poddawaniu produktów krótkotrwałemu, ale intensywnemu ogrzaniu. Sama nazwa pochodzi z języka francuskiego (blanche). Blanszować można warzywa, owoce, mięsa, ryby. Do blanszowania warzyw możemy użyć wrzącej wody - wówczas wrzucimy warzywa na chwilę do wrzątku, po czym wyjmiemy i natychmiast ostudzimy w niskiej temperaturze. Zamiast wody można użyć roztworu soli. Najbardziej
w mojej kuchniOstatnio jadłam głównie ryby, więc dla odmiany postanowiłam zrobić piersi z indyka w najprostszy sposób jaki znam :-) Jak się okazało obiad był pyszny. Dodatkowym atutem jest to, że danie robi się szybko. Dla mnie to istotny fakt, bo wracam późno z pracy i wolę zdążyć zjeść obiad, a nie jeść obiado-kolację. Dla osób lubiących obfite obiady polecam zrobienie(...)czterech sznyclów. Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 2 filety z piersi z indyka 1 jajko 1 szklanka bułki tartej (mniej więcej) margaryna do smażenia do smaku: sól, pieprz biały, papryka słodka PRZYGOTOWANIE Filety umyć i przełożyć na deseczkę. Przykryć przejrzystą folią spożywczą i rozbić tłuczkiem, następnie przyprawić z obu stron solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. W talerzu
Passions hobbies life"Ile gołębi, spójrz!"Słyszę zachwyt w głosiku małego chłopca. Biega za nimi,śmieje się i piszczy z radości. Mama, poważna pani z miasta,przygląda się zdegustowana
W kuchni Karmel-itkiKotleciki rybne to miła odmiana dla tradycyjnie podanej, usmażonej lub upieczonej ryby. Wybrałam mintaja, ale można zrobić je z każdej wyfiletowanej ryby. 500g mrożonych filetów z mintaja 1 małe jajko 3 łyżki bułki tartej 1 pęczek koperku 2 łyżki skórki otartej z cytryny sól, pieprz olej + mąka i bułka tarta do panierki 1. Filety drobno siekamy(...)sól, pieprz i 2 łyżki skórki z cytryny łączymy ze sobą w misce. Mieszamy ręką do momentu aż masa stanie się klejąca. Formujemy nieduże kotlety. 3. Na rozgrzanym oleju smażymy obtoczone w bułce i mące kotlety po około 4 minuty z każdej strony do uzyskania złotego koloru
Szefowa kuchnibędzie w naszym kraju wigilijnego stołu na którym nie będzie choć jednego dania ze śledzi. Ja również z przyjemnością podaję kolejny przepis na tę pyszną rybę składniki 500 g filetów śledziowych z solnej zalewy 3 cebule 1,5 łyżki cukru 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki octu 5 łyżek wody 2 liście laurowe(...)żeby nie przypalić cebuli). Do przesmażonej cebuli dodajemy koncentrat pomidorowy, ocet, półtorej łyżki cukru, szczyptę soli i pieprzu, oraz wodę, całość mieszamy i na niewielkim ogniu smażymy jeszcze przez dwie, trzy minuty. Następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy zawartość. Płuczemy f ilety śledziowe. Opłukane śledziowe filety, kroimy w trzy centymetrowe kawałki i wkładamy
Miód i pieprzgłówne czy zupy, ale przepisy są posegregowane ze względu na kategorie produktowe, co mi się bardzo podoba! W książce Lidla pojawiają się między innymi takie rozdziały jak KAPUSTA, ZIEMNIAKI, RYBY, PTACTWO czy SERY I MLEKO. W Kuchni Polskiej znajdziemy różnorodne przepisy – i te tradycyjne, i te bardziej nowoczesne – co ważne, z naszych rodzimych produktów. Co prawda, niektóre(...)przepisy jak: Schab zapiekany z porami i suszonymi grzybami Uda gęsie w sosie z czarnych porzeczek z miodem pitnym Pierogi z serem, kaszą gryczaną i miętą Barszcz czerwony podstawowy Smażone okonie z chlebową sałatką Kuchnia Polska według Karola Okrasy została wydana po to, aby docenić i zapamiętać smak KUCHNI POLSKIEJ NASZYCH CZASÓW W sobotę 5 listopada, wraz z innymi blogerami
Kuchnia Bazylii