boczek. Zamieniając przaśną wędzoną wędlinę na mięso wędzonego na zimno łososia nie rezygnujemy z wędzonego smaku i dymnego aromatu, zmieniamy tylko jego intensywność, a w przypadku użycia ryby –również konsystencję całości. Ta jajecznica jest mocno wilgotna, puszysta i delikatna. Jajka wbijamy do głębokiej miski, wlewamy do nich śmietankę. Szczypior drobno siekamy, ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Jajka(...)dokładnie mieszamy. Nie solimy – zarówno łosoś jak i ser są już słone. Na patelni rozgrzewamy masło do spienienia, wlewamy ubite jajka, dodajemy pokrojonego na mniejsze kawałki wędzonego łososia. Smażymy całość na średnim ogniu, łopatką zeskrobując masę z patelni od dna. Tak przygotowana jajecznica, z dodatkiem tłustej śmietanki, ma jedną przewagę nad klasyczną – nie stanie się sucha i przesmażona. Smażymy
Karo in the KitchenBałkański przysmak śledziowy Bałkański przysmak śledziowy , to naprawdę zarąbiście smaczne śledzie , chyba nie ma lepszych . W sklepach są zazwyczaj po kaszubsku i ok nie są złe
Ogrodnik w podróżysprawdzi się na wigilijnym stole. Taką rybkę możecie przygotować 2-3 dni przed Wigilią. Dzięki zalewie octowo-pomidorowej skórka z karpia stanie się elastyczna i bardzo miękka, a sama ryba przejdzie aromatem tej zalewy. Przepis dodaje do dwóch akcji: Świąteczna rybka i Wigilia 2014 . Składniki 4-5 dzwonków z karpia 2 małe cebule sól, pieprz olej mąka pszenna zalewa(...)karpia umyć, osuszyć i przyprawić (solą oraz pieprzem). Odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju. Każdy dzwonek obtoczyć w mące i przesmażyć na patelni. Smażyć na średnim ogniu z obydwóch stron, aż uzyskamy złoty kolor. Przygotowane dzwonki ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. W międzyczasie cebulę obrać i pokroić w piórka. Przesmażyć ją na złoty kolor
UgotowaćJest to jeden z kilku rodzajów śledzi jaki króluje na naszym wigilijnym stole. Oczywiście takie śledzie można przyrządzać nie tylko na święta... zawsze jak przychodzi ochota
IMPRESJA SMAKUNa romantyczną kolację polecam włoskie smaki, zresztą moje ulubione smaki :)... składniki: 1 op. makaronu Tagliatelle 150 g wędzonego łososia 2 garści czarnych oliwek ok. 10
Bon Appetit Małgorzatypołudniowo-zachodnim wybrzeżu Indii. Tereny Kerali są kolebką indyjskiego chrześcijaństwa. Tam, według legendy, działał święty Tomasz Apostoł. Prawdopodobnie to właśnie z tradycji kulinarnej keralskich chrześcijan pochodzi danie przygotowywane z ryb w gęstym, kremowym, aromatycznym sosie. Potrawa ta zyskała wielką popularność wśród kolonizujących te obszary Europejczyków. Obecnie jest to jedna z bardziej znanych indyjskich potraw rybnych, serwowana powszechnie w restauracjach(...)kolendry 1 łyżka czerwonej pasty curry 5 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 1 cebula 150 ml wody 400 ml mleczka kokosowego 3 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki olej do smażenie sól, pieprz Do podania: 1 papryczka chilli ryż listki kolendry chlebki naan Przygotowanie: Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim drobno posiekane: cebulę, czosnek i imbir. Następnie dodajemy
Smakowity Blog KulinarnyPostny piątek to możliwość wypróbowania kolejnego przepisu z rybą w roli głównej. Przepis wyszukała jakiś czas temu w internecie siostra, ale nie jest w stanie teraz podać mi namiarów. Pozostała mi tylko kartka przyczepiona do lodówki ze skróconym przepisem. Siostrze wersja z pangą nie smakowała, więc wzięłam tym razem dorsza. Jestem jak najbardziej na tak :) Składniki: (porcja: 2 osoby) filet(...)dorsza 3 pomidory 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek sok z cytryny oregano koperek Wykonanie: 1. Pomidory kroimy w kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i z dodatkiem oregano smażymy na rozgrzanej oliwie. 2. Filet z dorsza kroimy na pół, polewamy sokiem z cytryny i posypujemy koperkiem. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. 3. Filety układamy w wysmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym
Pasja SmakuPatrzę w niebo. Zapadł już zmrok, próbuję policzyć gwiazdy, ale łuna bijąca od światła uniemożliwia ujrzenia większości z nich.Księżyc, niczym ugryziona bułka, pyszni się gdzieś
W kuchni Karmel-itkiKarmel-itkę poniosła wyobraźnia. Zaczęła fantazjować, jakby tu te truskawki przyrządzić nietypowo, inaczej niż wszyscy. Kupiła świeże piersi kurczaka i wiedziała już, co ma zrobić.A
W kuchni Karmel-itkisię je coraz bardziej aby znów dobrze się ze sobą czuć. Jak pewnie wiecie kasza jaglana ma silne właściwości antyoksydacyjne i można ją spożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie. Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry! JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY? SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej(...)składniki zmiksuj na gładką masę, za pomocą blendera; masę odstaw na 15 minut nagrzej gofrownicę i przesmaruj ją pędzelkiem nasączonym w oleju, możesz użyć oleju kokosowego bądź rzepakowego Gofry smażymy na troszeczkę wyższej temperaturze niż te tradycyjne. Czas pieczenia jest dwa razy dłuższy niż standardowo, dzięki temu nadmiar wilgoci dobrze odparuje, a gofry będą chrupiące. SALSA WARZYWNA - 1/4 papryki
SMYKWKUCHNISzwecji śniadania są podobne do tych polskich. Zwykle na talerzu znajdują się kanapki z szynką czy żółtym serem, jajka oraz ryby. Popularne są także naleśniki podawane na słodko z bitą śmietaną. Szwedzkie pannkakor, bo tak się nazywają, są bardzo cienkie, delikatne, chrupiące na brzegach. Ciasto jest dosyć rzadkie. Początkowo obawiałam się tej konsystencji. Zupełnie niepotrzebnie! Dla mnie są idealne(...)bitą śmietaną. Składniki: 1 szkl. mąki pszennej 2 szkl. mleka 3 jajka 3 łyżki roztopionego masła szczypta soli Wykonanie: Wszystkie składniki wymieszać na jednolitą masę. Odstawić na pół godziny. Smażyć na patelni z obu stron (opcjonalnie natłuszczonej, pominęłam). Powinny być rumiane. Podawać z dżemem i bitą śmietaną
zadanie-gotowaniePycha, jednym słowem niebo w gębie. Super szybkie, smaczne i mega sycące danie. Jego przygotowaniu sprosta każdy. Jeżeli lubicie ryby i makaron to w 100 % to danie jest dla Was;) Bardzo polecam;) Składniki: 100 gramów makaronu nitki łyżka masła 3 ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki majonezu 2 łyżki jogurtu naturalnego puszka tuńczyka w sosie(...)zawsze. Cebulę pokroić w plastry i podsmażyć na rozgrzanym maśle, gdy będzie już zrumieniona dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę podsmażyć. Kolejno dodajemy odsączonego tuńczyka oraz makaron, chwilę smażymy. Danie oprószamy solą i pieprzem do smaku. Na sam koniec dodać majonez wraz z jogurtem oraz pokrojony na mniejsze kawałki ser. Całość podsmażać do czasu rozpuszczenia się sera. Wyłożyć na talerze
Krakowskie smaki AniPowłoka patelni zapobiega przyklejaniu się potraw - już po krótkiej chwili od położenia produktu można go przesunąć bez obaw, że jest przyklejony do powierzchni. Zapobiega to zrywaniu na przykład skóry ryby. Grillowane produkty wyglądają ładnie i są nienaruszone. Nie musimy używać dużej ilości tłuszczu , możemy nawet z niego zrezygnować. Potrawy i tak opieką się wspaniale, a nasza(...)środku była mocniej wysmażona, niż to, co leżało na brzegu. Po wyłączeniu płytki dość długo jeszcze utrzymała się temperatura umożliwiająca smażenie. Łatwość mycia - wystarczy ciepłą jeszcze patelnię zalać wodą z odrobiną płynu do mycia naczyń, kiedy przestygnie można bez problemu czy wysiłku umyć ją. Smażenie produktów odbywa
Codzienna kuchnia niecodziennaPysze, złociste, kotleciki z ryby....Delikatne mięsko, dzieciakom bardzo przypadły do smaku Składniki: 1/2 kg filetu z morszczuka 2 marchwie 1 cebula pół pęczka natki pietruszki 4 łyżki mleka 1 jajko 6 łyżek bułki tartej sól pieprz rozmaryn gałka muszkatałowa majeranek bułka tarta do panierki Wykonanie: Filety mielimy przez maszynkę, dorzucamy też cebulę i marchew. Razem mielimy. Natkę pietruszki(...)drobno siekamy, dorzucamy do masy rybnej. Dodajemy mleko, bułke tartą i jajko.Dodajemy sól, pieprz, majeranek, gałkę muszkatałową, rozmaryn do smaku. Formujemy płaskie kotleciki, panierujemy w bułce tartej, smażymy na rumiano na wolnym ogniu
Z Majeczką w kuchniSkładniki: Filet z łososia ocet balsamiczny sok z cytryny sól ziołowa (u mnie PRYMAT) świeżo mielony czarny pieprz Wykonanie: Filet podzielić ma mniejsze części. Umyć i
The Sweet Damsel