ryby smażone - 3566 przepisów (strona:150/238)

Wargowskie plyndze. Spotkanie bloggerów 22.09.2012. 165

  W sobotę, 22.09, część wielkopolskich blogerek spotkała się na dworcu w Poznaniu. Marysia (Gruszka z fartuszka), Kasia ( W Krainie Smaku), Karolina (Moje Codzienne Przyjemności),Ewelina

W kuchni Karmel-itki
Roladki z rzodkwi japońskiej z łososiem wędzonym 163

Rzodkiew japońska/daikon (jap. 大根 Raphanus sativus longipinnatus), to prawdziwa bomba witaminowa. Znajdziemy w niej mnóstwo cennych witamin (C, PP oraz witaminy z grupy B), soli

mojewypiekiinietylko
Ryba w occie - Wigilia 2016 135

Świąt Bożego Narodzenia bez ryb w occie, robię je także na inne okazje, ale Święta to obowiązkowo.Zawsze robię je kilka dni wcześniej, wtedy są najlepsze, muszą dobrze przejść zalewą octową. Składniki:   2 kg pstrąga filetowanego sól, pieprz do smaku mąka pszenna Zalewa:   4 szklanki wody 1 szklanka octu 6 %  2 cebule białe 4 listki(...)filetowałam go i wymoczyłam w  soli ( 2 godzinki moczył się).Odcisnęłam z wody i wyłożyłam na tackę jeden obok drugiego( pokroiłam go w mniejsze kawałki by lepiej się smażyło).Obsypałam pstrąga solą i pieprzem ziołowym mielonym, skropiłam delikatnie sokiem z cytryny. Obsypywałam mąką i smażyłam na rozgrzanym oleju.Zagotowałam wodę z solą,cukrem i octem, przelałam do miski. Dodałam

Różowa kuchnia
Zupa pomidorowa z krewetkami 168

świeżymi pomidorami, ziołami i krewetkami. Jeśli chcecie możecie na koniec dodać do niej nieco soku z limonki. Zawsze to nowy smak zupy pomidorowej. Zamiast krewetek możecie dodać kawałki ulubionej ryby - jeśli chcemy zupę pomidorowo - rybną, zaś kawałki kurczaka, by uzyskać zupę pomidorową z kawałkami mięsa. Zamiast natki proponuję wtedy drobny szczypiorek. Składniki: 1 kg świeżych pomidorów 1 kg krewetek(...)rozgrzanej oliwie podsmażcie pokrojony w talarki czosnek i do zeszklenia pokrojoną drobno szalotkę. Po tym czasie dodajcie pomidory pokrojone w większą kostkę - wcześniej sparzone i obrane ze skóry. Smażcie aż zmiękną, doprawcie solą i pieprzem. 2. Następnym krokiem będzie dodanie passaty i posiekaną natkę pietruszki. Odstawcie patelnię na bok. 3. Do garnka wlejcie szklankę wody, dodajcie przyprawy i vegetę

Zasmakuj Kuchni
Naleśniki po bretońsku 167

Nalesniki po bretońsku, inaczej zwane Galette Bretonne są popularne w Bretanii oraz Normandii. Podawane są zazwyczaj na słono. Nadzieniem mogą być warzywa, ryby, mięso, a nawet jabłka, najbardziej popularne są te z kombinacją sera (Ementalera), szynki i jajka. W takiej właśnie wersji nazywają się Galette Complete. Składniki: 40 dag mąki razowej 30 dag mąki pszennej 2-3 jajka(...)wsypać obie mąki, wymieszać, wbić jajka, dodać olej, przyprawić solą do smaku. Miksować dodając po odrobinie wody i mleka, po czym odstawić na 2 godziny, jeszcze raz wymieszać. Następnie smażyć cienkie naleśniki, odwrócić i na usmażoną górę wbić jajko, można delikatnie rozprowadzić widelcem, położyć plasterek szynki i ser. Smażyć na małym ogniu do czasu ścięcia się białka

Tradycyjna Kuchnia
Turcja - nadmorski smak 103

małże nadziewane ryżem Pisałem we wcześniejszych postach o Turcji, iż rzekomo tam byłem. Oczywiście, oprócz przepięknych widoków tureckiego kraju pozostały mi w głowie rozmaite smaki - różne

Right Behind The Kitchen
Lasagne ze szpinakiem i łososiem 177

Składniki: pół opakowania makaronu lasagne 300g filetu z łososia 450g mrożonego szpinaku 1 cebula pokrojona w kostkę 3 ząbki czosnku sól pieprz biały oliwa Sos beszamelowy

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron z cukinią i wędzonym łososiem 336

Niedawno robiłam makaron z cukinią  i bardzo nam zasmakował.więc zrobiłam ponownie. Ale tym razem danie wzbogaciłam wędzonym łososiem i koperkiem. Wyszło pysznie:) składniki: 250

Monia miesza i gotuje
Przystawka z przegrzebkow i kalafiora 146

kazdym razem gdy mam sprobowac tego specjalu mam w gardle wielka kluche. Ale zyjatka morskie i owszem lubie, nie wszystkie, nie zawsze i nie wszedzie, ale jednak lubie. Obok ryb, ktorymi nie gardze, najbardziej do gustu przypadly mi slodkie przegrzebki. Pamietam gdy jadlam je pierwszy raz u naszych przyjaciol poznanych tu we Francji. Nie wiedzialam czego sie spodziewac(...)sklepach az roi sie od roznych promocji. Wlasnie dzieki takim promocjom moglam nabyc za nieduze pieniazki dorodne i dosc spore przegrzebki, ktore tym razem przygotowalam wedlug przepisu Gordona Ramsaya. Smazone przegrzebki z puree z kalafiora skladniki: okolo 15 duzych przegrzebkow 1 lyzeczka curry sol morska, swiezomielony czarny pieprz maly kalafior lub pol wiekszego 30 g masla 2 lyzki mleka 100ml

Przysmaki Karolki
Lato, gdzie jesteś? 161

Spoglądam na zalany deszczem świat za oknem. Pada już trzeci dzień. Smutno się na sercu robi,kawa z miodem nie pomaga. Na czekoladę brakuje ochoty. Lato

W kuchni Karmel-itki
PIECZARKI W CIEŚCIE PIWNYM W OCCIE. 217

I kolejny z rzędu wieczór słyszę głośną muzykę, śmiech i gwar dobiegający z budynku naprzeciwko. Karnawał! W oknach przemykają postacie w smokingach pod muszką i balowych

W kuchni Karmel-itki
Co zrobić z wczorajszymi ziemniakami? Najlepsze placuszki na świecie! 389

bliższe, tak więc placuszki jadam teraz albo z mieszanką sałat z jogurtem bądź śmietaną, bądź z dodatkiem sosu grzybowego. Są też bardzo delikatnym i pysznym rozwiązaniem do pieczonych ryb. Placuszki ziemniaczane można robić na wiele różnych sposobów, ja dzisiaj zdradzę Wam dwie wersje. Tą na słodko i tą wytrawną. Placki z "wczorajszych" ziemniaków przypadną też Waszym pociechom, nasza chrześnica(...)szczypiorek, 2-3 ząbki czosnku podsmażonego na maśle, w zastępstwie możesz też użyć serka kremowego o smaku czosnku bądź ziołowego, dodaj go wtedy łyżkę do masy - olej rzepakowy do smażenia Z w/w składników zagniatamy jednorodną masę. W dłoniach formujemy zwarte kule, które spłaszczamy i smażymy na rozgrzanej patelni. Placuszki podajemy wedle uznania na słodko lub wytrawnie. Życzę Smacznego! Zapraszam

SMYKWKUCHNI
PULPECIKI Z KAPUSTĄ PEKIŃSKĄ W SOSIE POMIDOROWYM. 275

Słońce już znika za horyzontem, ale ciepło wciąż czuję w powietrzu. Zapach zbliżającej się wiosny, niemożliwe? A jednak. Co rano, kiedy wolno się spieszę na pociąg

W kuchni Karmel-itki
Pulpeciki rybne w sosie słodko-kwaśnym 146

oryginalnej są z kalmarów i mrożonych krewetek, ja wolę jednak białą rybę :) W wersji bezglutenowej bułkę tartą należy zastąpić np. mąką z amarantusa. 4 filety z morszczuka (lub innej ryby) 1 łyżka przyprawy chińskiej 5 smaków bułka tarta 1 żółtko 2 łyżki mąki ziemniaczanej natka pietruszki sól pieprz Sos: 1 cebula 1 puszka ananasów 1 łyżka przecieru pomidorowego(...)Dodać żółtko, mąkę ziemniaczaną, natkę, sól i pieprz. Wszystko zmiksować. Bułkę tartą wymieszać z przyprawą 5 smaków. Z masy rybnej formować małe kulki, obtaczać w bułce z przyprawą i smażyć na patelni na złoty kolor. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce oleju. Ananasa pokroić w małe kawałki (ja użyłam połowy ananasów z puszki), paprykę pokroić w większą kostkę

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Poniedziałkowy "fit" - Omlet z suszonymi pomidorami i porem 193

oleju z masłem. W omletach fajne jest to, że możemy przygotować je na wiele sposobów, począwszy od tych klasycznych z szynką, serem, warzywami i rozmaitymi ziołami poprzez połączenia z rybami czy też wersje na słodko.  Kompozycja smaków stale się poszerza i może zaskoczyć niejednego smakosza. Dziś u nas omlet z suszonymi pomidorami i porem, którego śmiało można zastąpić(...)łyżką oliwy przekładamy na patelnię. Dodajemy pokrojonego pora i podsmażamy.  Jajka wbijamy do miseczki dodajemy mleko, doprawiamy solą i pieprzem i roztrzepujemy. Przygotowane jajka wlewamy na patelnię i smażmy, aż się omlet zetnie.  Przekładamy na talerz, dla wygody można złożyć na pół

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki

Proponowane wyszukiwania