dorszowe wątróbki Z ostatniej morskiej wyprawy prócz dorodnego dorsza, przywiozłem ze sobą również rybie wątróbki. Jest to rarytas wysoko ceniony w wielu kuchniach, który nie wiedzieć czemu u nas jest mocno niedoceniany. A szkoda bo zapewniam, że umiejętnie przygotowana wątróbka z dorsza, oprócz wielu cennych składników, dostarczy(...)rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną kostkę cebulę Dodajemy posiekany drobno czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę, oraz pomidory z puszki całość smażymy przez 5-7 minut. Następnie do patelni dorzucamy drobno posiekaną papryczkę chilli, sól, cukier , koncentrat pomidorowy, oraz sok z cytryny i dusimy dalsze
Miód i pieprzPaprykarz z makreli często przyrządzam na kolację, jest bardzo smaczny i aromatyczny. Zupełnie inaczej smakuje niż ten z puszki, przynajmniej mamy pewność z czego go przygotowujemy
Bajeczna KuchniaŚledzie z dodatkiem suszonych śliwek i cynamonu i miodu.Mają wspaniały smak , przypominający smak piernika .W moim domu nie może ich zabraknąć na świątecznym stole. Składniki
Bajeczna KuchniaPrzepyszne danie, ja byłam zachwycona. Smak przepyszny i nie trzeba już nic nic więcej, po takim obiedzie każdy będzie syty i zadowolony. Nie przeraźcie się tego
Kuchnia PokoleńŚledzie to bardzo dobra przekąska w każdej postaci, dziś przygotowuję śledzika ze śliwką suszoną. SKŁADNIKI: 5 śledzi marynowanych 20 dag. śliwek suszonych bez pestek 6 średnich
Kuchnia BeatyŁosoś to jedna z ryb, która bardzo często gości w moim domu. Zawsze przygotowywałam go w piekarniku, ale nawet najsmaczniejsza potrawa szybko się nudzi. Także postanowiłam poszukać nowej inspiracji i nowego przepisu. Przepis ten dostałam od kuzynki i powiem szczerze, że się w nim zakochałam. Jest bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. Łosoś z tego przepisu wychodzi bardzo(...)filety z łososia, 3 łyżeczki masła ( czubate), 0,5 kg warzyw na patelnię, sól, pieprz Wykonanie: Łososia myjemy, osuszamy. Każdy filet przekrajamy na pół. Posypujemy solą i pieprzem. Smażymy z każdej strony na masełku na małym ogniu. Dodajemy warzywa. Dusimy na małym ogniu, do momentu aż warzywa będą miękkie. Przyprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Smacznego
Passion of CookingStoję kolejny kwadrans na autobusowym przystanku. No pięknie, jak zwykle godziny szczytu oznaczają porażkę komunikacyjną. Poszłabym pieszo. Ale wtedy akurat podjedzie zbawienie w
W kuchni Karmel-itkiW lampce mieni się czerwone wino. Patrzy na nią swoim przenikliwym wzrokiem i czeka, czeka co zrobi. Czy wypije? Czy spojrzy w oczy? Czy coś powie
W kuchni Karmel-itkiblogu znajdziecie całą masę przepisów z łososiem ... bo to jedna z naszych ulubionych ryb i dań do przygotowania. Tym razem postanowiliśmy zrobić grillowanego łososia z pyszną, orzeźwiającą sałatką z kuskusu, pomidorów i ogórka zielonego. Cały ten przepis opiera się w gruncie rzeczy na przygotowaniu sałatki z kuskus. Sałatka z kuskus z pomidorami i ogórkiem - przepis: Kuskus zalewamy wrzącą wodą(...)siekamy. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Sałatkę wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Grillowany łosoś - przepis: Łososia myjemy, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na patelni grillowej, posmarowanej wcześniej odrobiną oleju kokosowego przez ok. 5 minut z każdej strony. Smażenie zaczynamy od strony bez skóry. Grillowanego łososia podajemy razem z przygotowaną chwilą wcześniej sałatką
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Owoce morza z makaronem i polane pysznym sosikiem. Smacznego Przygotowanie owoców morza – jeśli macie mrożone to wrzucić owoce do miseczki i zalać wrzącą wodą. Zostawić
Kuchnia PokoleńPrzepyszny przepis Karola Okrasy. Kotlety jak marzenie, smakują wybornie <3 Składniki 500 g mięsa z karpia 2 łyżki masła oliwa 100 g wędzonego boczku 1
R'n'G KitchenMaj, czerwiec i kolejne miesiące, aż do zwieńczenia sezonu warzywno-owocowego w października to naprawdę wspaniały czas, jeśli chodzi o względy gastronomiczne
W kuchni Karmel-itkiPotrawa robiona specjalnie na konkurs "kreatywne gotowanie". Zadanie polegało na stworzeniu dania z 3 składników podstawowych: ziemniaki, łosoś i szpinak. Zobaczcie jak wyszło? Składniki na 10
Bon Appetit Małgorzatypokazać jej, że dzięki mnie polubi jednak cynamon. Poza tym takie gruszki z aromatem cynamonu i rozmarynu doskonale wpiszą się w świąteczne menu. Doskonale pasują do karpia czy innej ryby. Oczywiście crunch z kiełbasy, boczku czy bekonu można pominąć w wieczór wigilijny gdy nie jemy mięsa, a aromat wędzonki można uzyskać dzięki kropli płynnego dymu (liquide smoke) . Takie gruszki(...)ostrego sosu chili 1 łyżeczka ciemnego octu balsamicznego 1 łyżka masła lub oleju Wykonanie: Gruszki obrać i przekroić na pół. Jeśli świeże gruszki są nazbyt twarde obgotuj je przed smażeniem przez kilka minut obgotować by zmiękły a następnie osączyć. Jeśli nie chcesz ich obgotowywać, pokrój gruszki w ćwiartki. Gruszki z puszki też się do tego doskonale nadają, ale wybierz takie
Sztuka gotowania w/g Samirysiły można łatwo ją usunąć.W razie gdyby złamała się trzeba będzie wetknąć palec do worka i poszukać jej końca.Nie jest to jakoś nadzwyczajnie nie miłe zajęcie.Patroszenie ryb wydaje mi się dużo bardziej niewdzięcznym zajęciem. ciemna nakrapiana błonka na worku może być również usunięta ale nie jest to konieczne.Nie ma to wpływu na smak.Jeśli mątwa będzie(...)mątwy są gotowe w kilka do kilkunastu sekund.No chyba,ze traficie na wyjątkowo duże osobniki to czas trzeba odpowiedni przedłużyć.Z tak delikatnym mięsem trzeba indywidualnie poszukać odpowiedniej długości smażenia. Same worki natomiast i tu również zależnie od ich wielkości/grubości potrzebują nieco więcej czasu niż delikatne macki.Inna kwestia to czy pokrojone są w krążki czy są faszerowane
Sztuka gotowania w/g Samiry