ryby smażone - 3566 przepisów (strona:160/238)

C - Rosyjskie bliny z łososiem i kawiorem 168

Na prawdziwe, rosyjskie bliny ochotę miałam od dawna. Problematyczna okazała się dostępność mąki gryczanej, bo na sklepowych półkach w miejscach na mojej standardowej trasie praca

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
SPAGHETTI POROWO-SEROWE 289

Do szczęścia wiele mi nie trzeba. Wystarczy odrobina słońca, uśmiech starszej pani w tramwaju, miłe słówko w sklepie czy przyjemne chwile z przyjaciółmi. I oczywiście dobre

W kuchni Karmel-itki
aromatyczny śledź po litewsku 239

śledź po litewsku Śledź, to obowiązkowy gość na wigilijnym stole. Dlatego dziś, pragnę podzielić się jeszcze jednym sposobem na przyrządzenie tej pysznej ryby. składniki  350-400 g  filetów śledziowych z zalewy 1 spora cebula dwie garści suszonych leśnych grzybów ( ok 20 g) 2 kiszone ogórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego(...)laurowe, posiekany pieprz.  Całość zalewamy olejem i  na niewielkim ogniu gotujemy przez pięć minut. Następnie do oleju, dodajemy drobno posiekaną  cebulę, oraz grzyby ( również drobno posiekane), smażymy pięć minut a następnie dodajemy cukier, majeranek, imbir i gałkę muszkatową. Mieszamy, dodajemy koncentrat, posiekane kiszone ogórki i sól, po czym trzymamy na ogniu jeszcze minutę,  zdejmujemy patelnię

Miód i pieprz
Makrela w panierce 193

źródłem składników mineralnych, jak i witamin. Zawierają wapń, fosfor, żelazo, jod, fluor witaminy: A, B1, B2, PP, D, E. Jak widać, nic tylko jeść ryby ☺ Szkoda, że ceny ryb nadal są zbyt wysokie 😔 No, ale cóż, przynajmniej dwa razy w tygodniu, powinniśmy je spożywać. Dzisiaj przestawiam popularną makrelę. Bardzo prosto przyrządzona, ale za to jaka smaczna! Wystarczy podać(...)papierowym ręcznikiem, lekko posolić i popieprzyć. Obtoczyć w mące, pamiętając, że nadmiar strzepujemy, później w jajku ze śmietaną i na końcu w bułce. Na patelni rozgrzewamy dobrze olej i smażymy z obu stron na rumiano. Usmażone wykładamy na ręcznik papierowy w celu odsączenia nadmiaru tłuszczu. Podajemy z dowolnymi surówkami, u mnie była to marchewka z jabłkiem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Kulinarne przemyslenia
Surówka z sałaty rzymskiej i papryki 228

bardzo delikatne i odrobinę słodkie. Razem tworzą dość zwarte główki. Sałatę rzymską je się głównie na surowo, ale wyjątkowa wytrzymałość jej liści sprawia, że można ją także grillować i smażyć. Wybornie smakuje zwłaszcza podsmażona na maśle z odrobiną czosnku. Tak przygotowaną ciepłą przekąskę można jeszcze urozmaicić posypując np. prażonymi orzechami lub serem pleśniowym. Dziś, na surowo – surówka z sałaty rzymskiej(...)surówek jest ogromna możliwość kombinacji. Składniki łączymy nie tylko dobierając smaki, ale również, kolory i witaminy w nich zawarte. Surówka z sałaty rzymskiej i papryki nadaje się do mięs, ryb… i nie tylko. Ja podałam do kaczki marynowanej w zalewie do ogórków . Wspaniale nada się też na przekąskę, czy do drugiego śniadania. Polecam. Smacznego. Wydrukuj przepis The post Surówka

mojewypiekiinietylko
Kurczak w sosie śmietanowo-ziołowym 258

moja wina, że bardzo go lubię! Jest łatwy i szybki w przygotowaniu a do tego w przystępnej cenie. Postaram się następnym razem przygotować danie rybne, uwielbiam ryby i owoce morza a na blogu zdecydowanie brakuje tego typu potraw. Tymczasem dzisiaj znowu kurczak - w sosie śmietanowo ziołowym. Jest to jedno z ulubionych dań mojego chłopaka. Najbardziej lubi jak podaję(...)papryka chili, gałka muszkatołowa, curry - oliwa z oliwek Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oliwie z oliwek. Gdy będzie już przesmażona dodać również pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Smażyć około 5 minut i przełożyć do miseczki lub innego naczynia. Patelnię zostawić do smażenia kurczaka. Mięso umyć, wysuszyć, oczyścić z błonek i pokroić w kostkę. Doprawić solą, pieprzem, szczyptą papryki

Zgrabne Gotowanie
Zapiekanka ze śledzi 129

Szybie danie wigilijne ze śledzikami. Wesołych Świąt Śledzie namoczyć w wodzie i tak zostawić na 12 godzin w lodówce. Następnie odcedzić i wysuszyć, pokroić w mniejsze

Kuchnia Pokoleń
Makaron z łososiem w sosie śmietankowo-koperkowym 200

Proste danie, które przyrządzimy w kilkanaście minut, w sam raz na letni obiadek. Łososia z makaronem łączy pyszny sosik ze śmietanki z dodatkiem aromatycznego koperku. składniki

Monia miesza i gotuje
Pasta z pieczonego łososia 204

Czasem bywa, że jedna i to bardzo uciążliwa myśl zaprząta nasz umysł. W ciszy jego zakamarków rozbrzmiewa niczym dźwięk trąby jerychońskiej – coś bym zjadł, coś

mojewypiekiinietylko
Śledź po litewsku 234

Ostatnia już propozycja przed świętami na wykorzystanie śledzia. Tym razem pyszny śledź po litewsku z aromatem wędzonych szprotek. Składniki: 4 filety ze śledzia 4 szprotki wędzone

Kolizje Smaków
Kurczak Saltimbocca 199

klasyczne dania inspirują kucharzy do kreatywności i Saltimbocca przygotowywana jest przez wielbicieli kuchni włoskiej na całym świecie także z innych rodzajów mięs, takich jak jagnięcina, wieprzowina, drób czy ryby. U mnie Saltimbocca w wersji z kurczakiem, a do tego puree z batatów i sałatka z bobu i fasolki szparagowej z orzeźwiającym dressingiem cytrynowym. Smacznego! Składniki: 2 pojedyncze piersi kurczaka(...)zamarynowania na przynajmniej pół godziny. Na filetach kładziemy listki szałwii i każdy zawijamy w plastry szynki parmeńskiej. Rozgrzewamy patelnię, wlewamy 3 łyżki oliwy i kładziemy filety szałwią do dołu. Smażymy po około 3 minuty z każdej strony. Usmażone mięso odkładamy na talerz, przykrywamy folią. Na tę samą patelnię wlewamy wino, miód i gotujemy na większym ogniu, aż zredukuje się

Smakowity Blog Kulinarny
Kwaśnica 242

żadnych innych warzyw za wyjątkiem ziemniaków. Tradycyjnie do jej przygotowania używa się wywaru sporządzonego na wędzonych żeberkach. Poprzez kuchni węgierskiej w niektórych rejonach przygotowuje się ją na wywarze z ryb. Ja jednak dzisiaj pozostanę wierny tradycji,tylko lekko ją modyfikując. Składniki: 500g żeber wędzonych 500g kapusty kiszonej 300ml kwasu z kiszenia kapusty 3 duże ziemniaki liść laurowy ziele angielskie(...)zawdzięcza dodatkowi kwasu octowego. Na pytanie jaką wybrać, odpowiadam: kiszoną! Do podgotowanych żeberek i kapusty dodajemy sok z kiszenia kapusty, aby osiągnąć dość kwaśny smak. Ziemniaki kroimy na talarki. Smażymy je w głębokim tłuszczu, aż do osiągnięcia brązowego koloru. Na talerz wykładamy kwaśnicę, na niej układamy żeberka a całość posypujemy talarkami z ziemniaka

Jacob Tastes
Makaron soba z tuńczykiem i kurczakiem w sosie sojowo-anyżowym! 197

makaronem z mąki gryczanej, znany głównie w kuchni azjatyckiej. Danie mnie na prawdę urzekło, wyszło przepyszne, mięso tuńczyka jest bardzo treściwe i wcale nie przypomina w smaku typowej delikatnej ryby. Jest bardzo sycące. Polecam Wam też przyrządzenie steków z tuńczyka, są obłędne! Ale to już temat na inny post. Dzisiaj zapraszam do wspólnego można by rzecz wokowania, bo dziś(...)kurczaka i tuńczyka kroimy w sporą kostkę, nacieramy posiekanym chili i imbirem. Odstawiamy do lodówki na 30 minut do godziny. Czosnek siekamy bardzo drobno, na oleju w woku smażymy mięso, czosnek, około 2 minuty z każdej strony po tym czasie zalewamy sosem sojowym , tak aby utworzyło sos. Sos doprawimy octem ryżowym, anyżem i solą. Smażymy w woku ciągle mieszając około

SMYKWKUCHNI
Niezbędnik grillowicza czyli ruszt bez tajemnic 240

gospodarza – W TRAKCIE: Wybór grilla. Dla mnie prawdziwy grill to grill węglowy, tylko i wyłącznie. Maszyny gazowe i elektryczne to już nie to samo. Smak mięsa jest patelniany, przypominający smażenie w domu, a przecież nie o to chodzi. Także wybór już padł: grill węglowy, i najlepiej z pokrywą. To nie żart – naprawdę warto jest zainwestować parę groszy więcej i zakupić(...)zardzewiałych kratkach, bo choćbyśmy mieli najwyższej jakości mięso w aromatycznej marynacie to popsujemy smak bez dwóch zdań. O sposobie na proste czyszczenie grilla napisałam niżej. Marynaty. Tłuszcze. Mięsa. Ryby. Warzywa. No i dobra. Ogarnęliśmy miejsce, mamy pełną zastawę, grill rozpalony, na rozżarzonych węgielkach pojawiła się cienka warstwa popiołu, bez ognia – jesteśmy gotowi na poziom 2. Nie jestem zwolenniczką gotowych

upichcona
Grillowane warzywa z mozzarelą 231

Kolejna propozycja na zdrowy, w miarę lekki i bardzo aromatyczny lunch. Dodatek świeżego rozmarynu, suszonego oregano, czosnku i chilli sprawia, że warzywa nie są nudne. Mięso lub rybę zastępuję mozzarella. SKŁADNIKI 1/2 bakłażana 1/2 cukinii 1/2 papryki 5 ząbków czosnku 5 gałązek rozmarynu 2 łyżeczki oregano 1/2 papryczki chili z pestkami 1 – 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)posiekanym rozmarynem, suszonym oregano i czosnkiem pokrojonym w plasterki. Dokładnie mieszamy by oliwa i zioła dokładnie pokryły wszystkie warzywa. Rozgrzewamy patelnię grillową. Przy pomocy pędzelka smarujemy ją olejem rzepakowym. Smażymy warzywa aż będą miękkie. Na koniec dodajemy ryż i wszystko razem podsmażamy. Przekładamy warzywa na talerze i układamy na nich kawałki mozzarelli. Mozzarellę należy wyjąć wcześniej z lodówki, by osiągnęła

OstryKęs