skrobać albo odcinać skórę. Łosoś w zależności od grubości kawałka potrzebuje od 3-5 min z każdej strony, grillując go na patelni grillowej łatwo zauważyć zmianę koloru naszej ryby, gdy łosoś zmieni swój kolor do połowy przewracamy go na druga stronę. Razem z łososiem na patelnię grillową kładziemy bakłażana, po chwili dodajemy pieczarki, rumienimy je z każdej strony(...)łyżek posiekanej pietruszki Wino wlewamy na małą patelnie, doprowadzamy do wrzenia, i tak gotujemy około 1 min żeby alkohol odparował. Dodajemy masło, po jego roztopieniu dodajemy kapary i smażymy na małym ogniu około 4 min. Po tym czasie dodajemy pietruszkę i zdejmujemy z ognia. Gotowe warzywa przekładamy na talerz, bakłażana z pieczarkami posypujemy serem feta, łososia pokrywamy sosem winno kaparowo
Piekielna Kuchnia Patigroszku cukrowego, olej sezamowy, sos sojowy Łososia umyć, osuszyć i odkroić od skóry. Posiekać nożem na małe i ciut większe kawałki, aby jednak zachować fakturę ryby. Łososia wrzucić do miski, dodać jajko, posiekaną dymkę i kolendrę, sok z cytryny i sos sojowy, doprawić chili, solą i pieprzem, a na koniec wmieszać bułkę tartą. Masę dobrze wymieszać i uformować kotleciki(...)piekarniku nagrzanym do 210 stopni. W połowie pieczenia pulpeciki należy odwrócić na drugą stronę. Na patelni podgrzać trochę oleju sezamowego i chwilę przesmażyć przepołowione groszki cukrowe, pod koniec smażenia na dosłownie 30 sekund wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki kapustki pok choy, doprawić drobno pokrojonymi papryczkami i sosem sojowym, wrzucić na chwilę wcześniej ugotowany makaron soba i chwilę podgrzać wszystko razem
Plate of Joyoraz hvarską smutnicę, wino czerwone z dodatkiem mleka koziego. Co drugi dzień zaczynaliśmy od porannej wizyty na targu rybnym. Ambitny plan - przetestować w kuchni wszystkie dostępne gatunki i rodzaje ryb raz owoców morza – nie został zrealizowany mimo długich wakacji. Przegrzebki w sosie śmietanowym z mocnym akcentem estragonu to szybka, prosta i pachnąca świeżością potrawa. P rzywołuje wspomnienie(...)estragonu, 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki, ½ papryczki chili (drobno posiekane), 100 ml wytrawnego białego wina, sól, pieprz i cytryna do smaku, 3 łyżki masła do smażenia. Przygotowanie: Rozciąć muszle nożem, „wypatrosz” przegrzebki pozostawiając białe mięsko i pomarańczowy mlecz (jak ktoś lubi), wypłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. N a patelni roztopić 2 łyżki masła, smażyć przegrzebki oprószone
SzczyptaSmaQremontowej przerwie z prostym, ale bardzo aromatycznym przepisem na ziemniaki. Doskonałe zarówno na ciepło, jak i na zimno. Mogą być podawane jako dodatek do grillowanych mięs czy ryb, albo jako sałatka na ciepło. Ja swoje zrobiłam na patelni, ale równie dobrze można je przygotować w piekarniku. Pieczone cytrynowe ziemniaki Składniki na 3 porcje Czas(...)pół. Na szerokiej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy ziemniaki, przekrojona na 3 części w poprzek główkę czosnku, świeży rozmaryn, pieprzymy, solimy i przez 3-4 minuty smażymy ziemniaki. Następnie zmieszamy ogień, patelnię przykrywamy i smażymy ziemniaki przez 10-15 minut, po tym czasie dodajemy do nich pokrojoną w ósemki dokładnie umytą i sparzoną cytrynę
Kulinarne przygody GatityUwielbiam klimat jesieni. Jest... pełen tajemnicy.Zapachy wilgoci i usychających liści,Dymu z pieców mieszkańców,Oblepiają moje włosy. Ziemia pokryta dywanem czerwieni, złotai brązu.Szeleści on pod
W kuchni Karmel-itkispiżarni oraz w co wyposażyć kuchnię. Dopiero w dalszej części książki znajdziemy 120 przepisów podzielonych na 6 rozdziałów w zależności od wiodącego składnika: warzywa, kurczak, wołowina, wieprzowina, jagnięcina, ryby i dodatkowe przepisy . Każdy z przepisów jest opatrzony ilością porcji, czasem przygotowania i ilością kalorii, ale to standard każdej książki kucharskiej. Każde danie ma jedno lub kilka zdjęć(...)względem na medal (wiele innych książek brytyjskich autorów skupia się na potrawach z kuchni brytyjskiej, wymagających trudno dostępnych i drogich składników). Przykładowe przepisy: Makaron na kaca, Zupa z fenkułu, Smażony ryż po koreańsku z resztek, Meksykańska sałatka cesarska, Lepki kurczak z makaronem po chińsku, Risotto z kurczakiem i groszkiem, JFC (Jamie’s Fried Chicken), Cannelloni z kurczakiem i szpinakiem
WojnaNaSmaki.plWłoskie menu przygotował Wojtek Lewandowski, i pod jego kierownictwem dzielnie szykowaliśmy pyszne dania. Na początek sałatka z pieczonych buraków z gorgonzolą - rewelacja następnie - Sandacz po friulijsku, czyli ryba z szynką parmeńską i borowikami (Friuli Wenecja Julijska to nieduży region w północno-wschodnich Włoszech ze stolicą w Trieście). Na koniec risotto z giczą cielęcą pieczoną z warzywami(...)następnym razem Zapraszam do obejrzenia paru zdjęć. Zaczynamy gotowanie - szykujemy cielęce gicze i warzywa do giczek do piekarnika pieczone buraczki z dodatkami - ser i orzechy smażone grzyby do pstrąga
Stare Garylodówce :) totalna improwizacja, a już zamówiona na Boże Narodzenie :) Świetnie sprawdzi się na stole świątecznym czy sylwestrowym, a także na domowych przyjęciach czy piątkowym obiedzie. No i przede wszystkim ryby są bardzo zdrowe i powinniśmy je jeść przynajmniej raz w tygodniu, a najlepiej dwa razy. Składniki: 1/2 kg filetów rybnych (np. dorsz, morszczuk) 3 papryki czerwone 2 papryki żółte(...)smaku 3-4 łyżki śmietany 30% Dodatkowo : olej, jajka, bułka tarta Sposób przygotowania: Filety rybne myjemy, oprószamy delikatnie solą i pieprzem, panierujemy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Odsączamy na ręczniku papierowym. Na dużej patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, szklimy posiekany por, dorzucamy pokrojone w paseczki papryki i dusimy na wolnym ogniu do miękkości. Przyprawiamy
Kolorowy PrzepisownikJak już wspomniałam na swoim fanpagu : ze słodyczy najbardziej kocham śledzie! To znaczy, że raczej preferuję w smakach kwaśnych niż w słodyczach ;) To chyba
Bon Appetit MałgorzatyDzisiaj będą pozostałości po wczorajszym obiedzie, czyli kotleciki z kaszy gryczanej z wszystkim co jest w lodówce, a za wiele tam nie ma :-) Składniki: 250 g
pieprzny smaczekSkładniki (na dwie porcje): 130 gram makaronu bezglutenowego tj. z mąki kukurydzianej, jaglanej, gryczanej- ja użyłam makaronu z mąki kukurydzianej 1/2 puszki groszku bądź
Mango PapajaGdybym miała określić miętusa w dwóch słowach powiedziała bym ,, smakowite brzydactwo". Wszyscy którzy widzieli miętusa w całości, a nie takiego ze sklepu wiedzą o czym
Buniabaje w kuchniGroszek obrodził w tym roku bardzo obficie. Karmel-itka uradowała się na widok obwieszonych suto strączkami krzaczkówna swoim ogródeczku, gdzie zagląda zawsze, kiedy wraca wieczorem z
W kuchni Karmel-itkiPlacki z cukinii są dla mnie zawsze rarytasem. Wychowana na "plyndzach" poznańskich, uwielbiam każdą wersję placków,niekoniecznie właśnie ziemniaczanych. Robi się je szybko, można wykorzystać
W kuchni Karmel-itkiprocent czyli więcej niż mięso, które zawiera 12-13 procent. Białko fasoli jest zasadotwórcze, co pomaga utrzymać w organizmie równowagę kwasowo-zasadową, zwłaszcza, gdy jemy kwasotwórcze mięso, ryby czy jajka. Fasola zawiera lecytynę, która wzmacnia tkankę nerwową i mózg, poprawia koncentrację i zapamiętywanie. Jest bogata w potas, wapń i fosfor. Zawiera również(...)łyżki kaszy jaglanej ugotowanej • pęczek zielonej pietruszki • garść szpinaku świeżego • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • sól, pieprz do smaku • 1/2 łyżeczki majeranku • 1 jajko • oliwa do smażenia Wykonanie: • Cebulę pokroić w kostkę i posmażyć na 1 łyżce oleju. • Ugotowaną fasolę zmielić w maszynce razem z cebulą. • Połączyć z ugotowaną kaszą jaglaną
To co kochamodmiany ryba w curry. Składniki Marynata : 2 łyżki oliwy 4 ząbki czosnku 1 łyżka curry 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki sól do smaku 1 kg filetów dorsza 2 łyżki oleju 2 słodkie cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki curry 1 łyżka słodkiej papryki 3 puszki krojonych pomidorów bez skórki pół litra bulionu warzywnego 300 g czarnych oliwek(...)Przygotowanie Wszystkie składniki marynaty połączyłem, wymieszałem z filetami dorsza. Odstawiłem do lodówki. W głębokiej patelni rozgrzałem olej, zeszkliłem posiekane cebule i czosnek. Dodałem curry i mielona paprykę. Smażyłem, aż intensywnie zapachniało. Wrzuciłem pomidory, bulion, osączone oliwki, wymieszałem, dusiłem ok. 10 min. Następnie dodałem pokrojone w grube paski papryki oraz ziemniaki pokrojone w kostkę. Dusiłem jeszcze 15 minut
R'n'G KitchenPrzed świętami zawładnęło mną całkowite zawirowanie kulinarne. Przygotowania, kombinowanie co by tu jeszcze wymyślać przekładają się częstym publikowaniem przepisów na blogu. Ciasta, desery, ryby, zupy ... aż do zakąsek i dodatków. Tym razem publikuję pyszny domowy smalczyk, bez którego również nie wyobrażam sobie świąt:) Ogórek kiszony, świeże pieczywo i smalczyk- idealna zakąska/ zagryska! Polecam! Składniki: 1 kg słoniny ½ kg suszonych(...)bardzo powoli. Gdy tłuszcz nieco się wytopi wrzucamy drobno pokrojoną cebulę , posiekany czosnek i pokrojone grzyby (dzień wcześniej wymoczone w wodzie). Po godzinie całość doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Smażymy całość jeszcze pół godziny .Smalczyk zlewamy do kamionki lub słoika. Jeżeli nie mamy grzybów można spróbować z suszonymi śliwkami i jabłkiem w równej proporcji
Tradycyjna KuchniaKolejne szybkie danie z udziałem ryby. Łososia zazwyczaj kupuję w Biedronce i do ekspresowych potraw używam Marinero wędzonego z pieprzem. Wystarczy wrzucić go na parę minut do mikrofali bądź piekarnika i gotowe. Dobre rozwiązanie dla ludzi, którzy cierpią na brak czasu. Oczywiście można go z powodzeniem jeść na zimno. Łosoś, szpinak(...)czosnku; pieprz, gałka muszkatołowa. Zaczynam. Na początku zajmuję się szpinakiem, wrzucam na patelnię i czekam aż się rozmrozi. Następnie dodaję cebulę pokrojoną w piórka, smażę dalej aż większość wody wyparuje. Po tym czasie kroję ser w kostkę, dodaję do całości cały czas mieszając i po 5 minutach zdejmuję z ognia. Na sam koniec przyprawiam czosnkiem
Życie na widelcuzepsuje się go nadmiarem soli i przypraw. Moje okonie obsmażyłem i udusiłem w śmietanie z brązowymi pieczarkami. Jeśli nie znajdziecie brązowych, dodajcie białe pieczarki. Jeśli nie lubicie patroszyć ryb, gotowe tuszki bez głów i łusek możecie kupić w dobrym sklepie rybnym. Ja znalazłem je w w Zajeździe pod Złotym Okoniem w Serocku. Kosztowały niecałe 40 zł za kilogram(...)dzwonka i zalać mlekiem na co najmniej 2 godziny (a najlepiej na całą noc) wraz z 1 posiekanym ząbkiem czosnku. Wyjęte z mleka dzwonka obtoczyć w mące i smażyć na złoto na klarowanym maśle, po czym zdjąć z patelni. Na tym samym tłuszczu zeszklić posiekaną cebulę i ząbek czosnku. Dodać pocięte w plastry brązowe pieczarki i smażyć, aż odparuje
W SMAKpodajemy go od razu. Placki mandaryńskie. Placki obok ryżu są ulubionym dodatkiem do dań w Chinach Północnych .Są one prawie zawsze dodawane do pokrojonego w paski mięsa i ryby. A do kaczki po pekińsku po prostu nie może ich zabraknąć. Składniki: 300 g mąki pszennej 0,25 l wrzącej wody 1-2 łyżki oleju sezamowego ¼ łyżeczki soli Wykonanie(...)kawałków. Każdy kawałek rozpłaszczyć , połowę posmarować olejem sezamowym i nałożyć na pozostałe ,tworząc pary. Pary rozwałkować na placki o średnicy 15 cm. Patelnię posmarować olejem sezamowym ,smażyć placki ,aż się wybrzuszą ,z obu stron ,potrząsając patelnią ,aby nie przywarły. Smażyć ,aż powstaną brunatne plamki. Po usmażeniu natychmiast przykryć
Kulinarny karnet Christopheraciemnego 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu teriyaki (opcjonalnie) 40 ml białej wódki 40 ml octu ryżowego 50 ml miodu oleju 2 woreczki ryżu basmati Przygotowanie: Rybę kroimy w dość dużą kostkę (około 3 cm ) i obtaczamy w mące ziemniaczanej. Imbir i papryczkę chilli siekamy drobno. Dymkę kroimy w kawałki. Gotujemy ryż. Przygotowujemy sos. Miód(...)patelni rozgrzewamy olej. Dodajemy imbir i papryczkę chili. Podsmażamy. Dodajemy łososia i podsmażamy przez około 4 minuty. Ja wolę bardziej wysmażonego, jeśli ktoś lubi różowego w środku wystarczy smażyć przez 2 minuty. Łososia należy mieszać delikatnie ponieważ łatwo się rozpada. Całość zalewamy wcześniej przygotowanym sosem i podgrzewamy do momentu, aż zgęstnieje. Na końcu dodajemy dymkę. Zdejmujemy
Mania Gotowania