ryby smażone - 3566 przepisów (strona:138/238)

Penne z wędzoną makrelą 208

naszego zdrowia oraz samopoczucia. Musimy jednak pamiętać, żeby nie popaść w skrajność :) Link do artykułu: http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psychologia/ortoreksja-ciemna-strona-zdrowego-odzywiania/j41mz Dzisiejszy przepis jest moim małym eksperymentem. Nigdy wcześniej nie łączyłam wędzonej ryby z pomidorami i jogurtem. Połączenie okazało się udane, a potrawa wyszła bardzo smaczna :) PENNE Z WĘDZONĄ MAKRELĄ (składniki na 1 solidną porcję lub 2 mniejsze) - makaron penne pełnoziarnisty - pół(...)sztuk) - jogurt naturalny (2 łyżki) - sól, pieprz, koperek Makaron zagotować. Pora pokroić w plasterki i przesmażyć z odrobiną oleju i soli, następnie dodać pokrojone w ćwiartki pomidorki koktajlowe. Smażyć około 3-4 min, dodać posiekaną makrelę wędzoną oraz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Doprawić solą, pieprzem oraz koperkiem. Ugotowany makaron wyłożyć na talerz, a na niego naszą makrelę. Wszystko posypać koperkiem

Zgrabne Gotowanie
Makaron z tuńczykiem i kaparami 217

Pomysł na szybki obiad. Makaron najlepiej pappardelle- szerokie wstążki z dodatkiem tuńczyka i kaparów. Proste i bardzo smaczne danie. składniki: 400 g makaronu 2 puszki tuńczyka

Monia miesza i gotuje
Dorsz w suszonych pomidorach na purée ziemniaczano-szpinakowym 207

cytryny blendujemy na gładką masę. 2. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Kładziemy na papierze filety z dorsza, smarujemy je pastą z suszonych pomidorów z każdej strony. 3. Pieczemy rybę w piekarniku nagrzanym do temperatury 170°C i pieczemy przez około 15 minut. Pur é e ziemniaczano-szpinakowe: 1. Ziemniaki myjemy, obieramy ze skórki, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości(...)gładkie puree. 2. Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody. Na patelni na łyżce oleju przesmażamy cebulkę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy się zarumieni dodajemy szpinak i drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy, po czym doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. 3. Do utłuczonych ziemniaków dodajemy podsmażony szpinak i dokładnie mieszamy. Purée ziemniaczano-szpinakowe gotowe :) Smacznego

W kuchni Katie
Domowy paprykarz z tuńczykiem 126

który trafiam - nie nadaje się do spożycia. Po prostu mi nie smakuje! Jednak nic straconego, bo można zrobić własny, domowy i przeeepyszny. Często przyrządzam go z różnymi gatunkami ryb i Wy również możecie użyć np. wędzonej makreli, szprotek, czy tuńczyka lub łososia z puszki. Polecam! 100g ryżu 1 marchewka (średnia) 1 cebula (spora) 3/4 puszki pomidorów 1 puszka (160g(...)Dodatkowo: 2 ziarna ziela angielskiego 1 listek laurowy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka ketchupu 1 łyżeczka papryki słodkiej paprya ostra w proszku sól, pieprz woda Ponadto: olej do smażenia Ryż ugotować w osolonej wodzie (może być odrobinę rozgotowany). Natomiast cebulę należy posiekać, a marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (ale nie na tych najmniejszych). Cebulę zeszklić (oprószoną solą

Di gotuje
Bezglutenowe warsztaty z Kawą Inka ... i Tomaszem Jakubiakiem ! 135

przygotowywaliśmy dania bez glutenu, wykorzystując do klasycznych przepisów, np pierogów - zamienniki mąki pszennej - tu gryczana. Na menu tego dnia składało się: *  żółte curry wegetariańskie z tajskimi warzywami i smażonym ryżem * kopytka z pieczonej dyni z estragonem i gulasz z gęsich serc i boczniaków * filety z pstrąga podane z dwiema sałatkami z soczewicy i świeżych warzyw * pierogi z mąki gryczanej(...)sosem z rydzów Stół przy samym szefie Tomaszu został szybko zapełniony... I nie ja znalazłam się w tamtym zacnym gronie ;) Ale, ale .... przy stole przygotowującym sałatki z soczewicy, rybę i pierogi, tez było zacnie. A na pewno wesoło ! Hmmm... i te kilkukrotne wizyty Tomasza Jakubiaka, też trzeba by jakoś wyjaśnić. Nie, nie to, że nam nie szło gotowanie, absolutnie

kolorowotorcikowo
Tuńczyk z makaronem penne 142

racji tego, że dziś piątek i że lubię ryby, moja propozycja to tuńczyk z makaronem penne :) Smacznie i pachnąco ;) Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym ok 10 oliwek 2 pomidory cebula ser wędzony 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego oliwa z oliwek makaron penne przyprawy (oregano, bazylia, pieprz, sól) Przygotowanie: Gotujemy makaron al dente. Cebulę i pomidory kroimy w drobną kosteczkę(...)Cebulę podsmażamy na oliwie i dodajemy do niej pomidory. Dusimy. Dodajemy odsączonego tuńczyka oraz koncentrat i smażymy ok 2 minut. Przyprawiamy. Tuńczyka wykładamy na makaron, dodając przekrojone oliwki i ser wędzony. Jemy na gorąco, jak i na zimno. Smacznego

ChilliJemy
Zupa rybna - prosta i szybka 304

nocy spędzonej w lodówce. Smaki się przegryzły, zupa, jak na tak prostą w przygotowaniu była bardzo dobra. Polecam! składniki ( 4 spore  porcje) 400 g filetów z ulubionej ryby (użyłam dorsza atlantyckiego) 3 - 4  łodygi selera naciowego 2 x 400 g pomidorów z puszki 1/2 cebuli 2 - 4 ząbki czosnku 500 ml bulionu najlepiej rybnego ale może być(...)koper włoski ostra papryka przygotowanie Seler umyć, obrać z włókien, pokroić w plasterki. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić seler, cebulę i czosnek, smażyć przez ok 5 - 6 minut na średnim ogniu. Dodać pomidory i bulion, wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, natkę pietruszki,  przyprawić koprem włoskim,  gotować ok 20 minut. Filety - umyte

Stare Gary
RESTAURACJA "ZIELONE SŁONIE - FUZJA SMAKÓW", POZNAŃ. 165

niczym, eleganckie i przytulne miejsce, wprawia w stan odprężenia i pozytywnie nastraja. Z pewnych względów zrezygnowałam z mięsnych dań i poprosiłam o wersję wegetariańską - dokładnie pescowegetarianizm - z możliwością jedzenia ryb i owoców morza (nie dociekajcie, dlaczego). Jako preludium podano amouse bouche , czyli mus z gęsi, natomiast mnie uraczono tatarem z łososia . Był odpowiednio zharmonizowany, przypadł mi do gustu, choć(...)Następnie na stół zawitała polędwica z dorsza na warzywnym spaghetti, z grzybowym duxelle (puree tak jakby) , chipsami z czosnku i rybnym veloute (sos na bazie bulionu rybnego i szampana). Ryba idealna, nie rozgotowana, aromatyczna,a przede wszystkim świeża. Spodobał mi się pomysł z warzywnym spaghetti. Wiosenny, kolorowy akcent, nadający chrupkości całemu daniu. Do tego grzybowa nutka i sos, jakże obłędny

W kuchni Karmel-itki
MAKARON Z KURKAMI I ŁOSOSIEM W SEROWYM SOSIE 157

Składniki makaron ok 200 g świeżego łososia ok 200 g kurek ok 150 g mascarpone 1/4 szkl dobrego, białego, wytrawnego wina  2 szalotki (możecie zastąpić

OliveandThyme
Dziki łosoś w batatach i koprze włoskim 175

Bardzo często na naszym stole gości ostatnio dziki łosoś. Jeżeli jeszcze go nie próbowaliście to zachęcam do przygotowania jakiejś potrawy z takim łososiem w roli głównej

Ze smakiem i z pasją
Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 355

Dzień dobry, Dziś przygotowałam dla Was przepis na empanadas, czyli rodzaj chrupiących pierogów z nadzieniem z tuńczyka i pomidorów . Takiego pieroga można śmiało wziąć do ręki

Chilli Czosnek i Oliwa
Pstrąg z sosem cytrynowym 186

Odwiedziłem dzisiaj sklep z niskimi cenami (codziennie) i mój wzrok padł na świeżego pstrąga. Postanowiłem tym razem spróbować usmażyć pstrąga w Papirusie Winiary. Okazało się, że

Gotuj z Misiem
Włosko-polskie risotto ze świeżym pstrągiem i kurkami 139

dodatków do niego. W poprzednim poście zachwalałem rarytasy ze sklepu rybnego w Pruszczu Gdańskim, w tym między innymi naszego głównego bohatera - pstrąga . I będąc na pomorzu nie należy kojarzyć ryb tylko i wyłącznie z tymi, które żyją w wodach słonych. Mając do wyboru wiele rozmaitości, kupiłem duuuży filet pstrąga, który następnie został oczyszczony z ości za pomocą pincety. Cienkim(...)patelni. Ryba jest tak delikatna, że wystarczy jej ok. 1,5 minuty pod kołderką z gorącego ryżu aby białko pstrąga ścięło się całkowicie. Mięso dzięki temu zachowuje swój niepowtarzalny aromat i soczystość. Na wierzch dodajemy kilka łyżek masła aby risotto miało kremową konsystencję oraz posiekany szczypiorek. Gdy masło roztopi się, całość delikatnie mieszamy aby nie zniszczyć ryby. Doprawiamy ewentualnie

Right Behind The Kitchen
Zapiekanka szpinakowa z cukinią 272

Zapiekanka wegetariańska na obiad lub kolację. Może być to fajny dodatek dodatek do mięsa lub ryby. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 6 Składniki: 350 g szpinaku mrożonego 250 g cukinii 125 g sera mozzarella 100 g ryżu 330 g jogurtu greckiego 4 jajka 3 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 1 łyżka oregano 1 łyżeczkę pieprzu(...)gałki muszkatołowej 2 łyżeczki soli Przygotowanie: Ugotować ryż i ostudzić. Szpinak można rozmrozić wcześniej lub rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelnie, wrzucić kostki zamarzniętego szpinaku i smażyć około 10-15 minut. Następnie dodać czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy (gałkę muszkatołową, pieprz i 1 łyżeczkę soli). Cukinię pokroić w półplasterki i dodać

KuchniaWeDwoje.pl
Co zrobić z otwartym winem ? 208

potrawy. Białe do białego, czerwone do czerwonego. I nie chodzi tylko o walory smakowe, ale również estetyczne - risotto zabarwione czerwonym winem nie wygląda apetycznie. Jeśli więc przygotowujemy kurczaka, indyka, ryby, owoce morza czy wspomniane risotto, lepiej użyć wina białego. Czerwone mięso, dziczyzna i wszystko, co podaje się w ciemnych sosach możemy podlać winem czerwonym. Do wszelkich potraw jednogarnkowych wino(...)smaku . Taniny zawarte w winie sprawiają, że mięso staje się bardziej kruche, tak więc wino świetnie nadaje się do marynowania . Wino można również wykorzystać do deglasowania . Jeśli w trakcie smażenia coś nam przywarło do patelni, wystarczy wlać trochę wina i poczekać, aż się zagotuje i połączy z tym, co zostało na patelni. Zawartość patelni można potem dodać do potrawy albo

Mechanik w kuchni

Proponowane wyszukiwania