znakomicie, o nucie cytrynowej smakował wyśmienicie. Z ryżem i brokułami, świetnie komponował się smakowo i w tym towarzystwie wyglądał wyjątkowo. Danie proste, nawet banalne, a dzięki sposobie smażenia, łosoś wyszedł idealnie. Składniki ok. 3-4 porcje: 200 g ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben's , ½ czerwonej papryki chili, 300 g filetu z łososia norweskiego, 1 płaska łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego(...)dodatkiem trawy cytrynowej i pieprzu ziarnistego. Do ciepłego, nie gorącego oleju dodajemy łososia skórą do dołu i powoli podgrzewamy cały czas polewając wierzch olejem w którym się znajduje. Ryba przejdzie smakiem cytrynowym, będzie w środku delikatna i soczysta. Na sam koniec można ją na kilka sek. odwrócić z każdej str. żeby mieć pewność, że nie jest surowa (to nie jest
Moniki Smakołykipowinno się smażyć na smalcu, mnie na smalcu nie smakuje, dlatego używam oleju. Obracamy delikatnie, aby nie skaleczyć zamkniętej struktury mięsa. Układamy na papierowym ręczniku, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. Na pytania, dlaczego nie panieruję też w mące? Już odpowiadam, moje kubki smakowe źle znoszą mączny posmak. Dlatego nie używam jej do panierowania mięsa czy ryb, chyba
Dieta moja pasjagrecku. Małe okazy za chwilę zwiędną i trzeba je będzie wyrzucić, a póki są świeże, można je do czegoś wykorzystać. Nie miałam ostatnio dostaw ryb z zaufanego źródła, więc postanowiłam zamienić rybę boczniakami. Wyszło zdrowo, aromatycznie i pysznie :) Składniki : ok. 10 dużych boczniaków (starajcie się wybierać do tego dania płaskie okazy) 2-3 marchewki pietruszka kawałek selera korzeniowego(...)pora 2 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego łyżka lub dwie octu jabłkowego sól pieprz 2 łyżki oliwy extra virgine olej do smażenia Warzywa korzeniowe obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pora dobrze umyć. Przekroić go wzdłuż na 4 części i pokroić na kawałki o grubości ok. 3-4 mm. Warzywa przełożyć do garnka. Dodać liście laurowe
Weekendy w domu i ogrodzieryby. Lubię takie wszechstronne przetwory , bardzo ułatwiają życie Składniki : 5-6 małych cukinii – najlepiej różnokolorowych 1 główka czosnku 2 łyżki suszonych pomidorów w płatkach 2 łyżki zielonych oliwek bez pestek ( takich ze słoiczka ) 4 młode – duże cebule pęczek świeżej bazylii ( razem z łodygami ) kilka gałązek rozmarynu – świeżego kilka gałązek oregano olej do smażenia sól zalewa
Ogrodnik w podróżybazie zmielonego mięsa ryb morskich, najczęściej mintaja, dorsza lub morszczuka. Surimi w cieście - to pomysł na pyszną przekąskę - jak również na lekki posiłek. Tak przygotowane są pyszne na ciepło oraz po wystygnięciu. Ciasto możecie doprawić według własnego smaku. Tak czy inaczej - zapewniam, że znikną baaardzo szybko... 400-500g paluszków surimi mąka olej do głębokiego smażenia Ciasto: 1 jajko
Di gotujeDodaje do zmielonej ryby surowe jajko, drobno pokrojoną zielona cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy, kilka kropel soku z cytryny i ok.3-4 łyżki bułki tartej. Mieszam wszystko bardzo dokładnie do połączenia składników. Masę uklepuję łyżką i wkładam na ok.15 minut do lodówki. Po tym czasie lepię okrągłe, lekko spłaszczone kotleciki, każdy panieruję w bułce tartej. Smażę na średnio rozgrzanym
Kuchnia z widokiem na ogródzapraszam na pyszną zupę rybną, idealną na wielkopiątkowy postny posiłek. To moja ulubiona zupa rybna, gdyż nie ma specyficznego dla ryb ostrego zapachu i smaku, a kawałki ryby, które się w niej znajdują są soczyste i miękkie. W konsystencji i kolorze przypomina węgierską zupę gulaszową. Najsmaczniejsza jest na niedużych okonkach ale ja użyłam mrożonych filetów ze szczupaka, którego(...)leśny czort, diablik, demon o wyglądzie czarnego koguta. Postać z warmińskich i mazurskich bajek.Opiekun domu, jeśli gospodarze dbali o niego i wystawiali mu za próg talerz z jajecznicą smażoną na słoninie. W ludowych wierzeniach był on wielkim smakoszem i żarłokiem, jeżeli jajecznica mu posmakowała dbał o zdrowie, szczęście, a przede wszystkim o pomnażanie majątku swoich gospodarzy latami. Rybna zupa, zwana
Pieguskowa KuchniaTłusty Czwartek. Ale będzie tym razem zdecydowanie mniej tłusto. Tegoroczny Tłusty Czwartek pozbawiłam ciężkości, tłustości i poczucia przejedzenia. Tak, wiem, wiem, o to chodzi w ten
W kuchni Karmel-itkiProsta i względnie szybka w wykonaniu przystawka na przyjęcie urodzinowe czy imprezkę sylwestrową. Składniki na kuleczki : ok 40 dag filetu z dorsza ( 2 płaty ) 2 jajka
Mechanik w kuchniTruskawkowe szaleństwo. I płomienny romans z tofu, rozniecany pieprzem, obficie zakrapiany octem balsamicznym. A na to wszystko spokojnie zezwala zielona z zazdrości sałata. SAŁATKA Z
W kuchni Karmel-itkiproduktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i jego przetwory oraz jaja laktowegetarianizm Z produktów zwierzęcych dopuszcza jedynie mleko i przetwory (za wyjątkiem serów podpuszczkowych) owowegetarianizm Wyklucza wszystkie rodzaje mięs i ryb, dopuszcza jedynie jaja weganizm Dieta bardzo restrykcyjna, wyklucza wszystkie produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym także miód. Dopuszcza jedynie warzywa, owoce, zboża i nasiona roślin strączkowych i grzyby. Weganizm(...)zwierzęcych, wełnę, większość kosmetyków, produkty testowane na zwierzętach itp. witarianizm Dopuszcza jedynie owoce i warzywa w formie nieprzetworzonej. ” Ogień zabija” to wiodące przesłanie witarian i frutarian, negują duszenie, pieczenie, smażenie itp. - dopuszczają jedynie produkty w postaci surowej. frutarianizm Zbliżony do witarianizmu, z tym że należy spożywać minimum 75 % surowych owoców, resztę stanowią warzywa (ortodoksyjni frutarianie spożywają jedynie owoce, które spadły
Powiedz dietom nienadchodzącego wyjazdu na wyspy hiszpańskie. Chodzę ciągle uśmiechnięta, nucę pod nosem i oczom wszystkich ukazuje się moje najlepsze "ja". Także w kuchni udziela mi się "gorący" nastrój. Już niedługo ryby i owoce morza będą stanowiły główny składnik mojej diety, toteż przygotowuję organizm na powrót do nadmorskich korzeni;) Dziś przygotowałam "Złocistą złocicę" z przepisu Nigelli. Będziecie o niej sporo czytać(...)sklepie na sos Worcestershire! Składniki (2 porcje): 1 jajo odrobina oliwy czosnkowej szczypta soli i pieprzu kaszka kukurydziana do grubej panierki 2 filety z soli olej kukurydziany do smażenia Na zaostrzony sos tatarski: skórka i sok z połowy cytryny pół łyżeczki soli morskiej w płatkach bądź 1/4 łyżeczki soli zwykłej gęsta kwaśna śmietana (100 g) 2 łyżeczki małych kaparów
Gotowanie to kochanieinną wędzoną rybę czy szynkę. Jednak według mnie najlepsza jest z łososiem. Myślę ze taka rolada może być fajną i elegancką przystawką na każde przyjęcie czy spotkanie. Zapraszam!!!! Składniki: 150 g wędzonego łososia, 250 g serka naturalnego ( ja użyłam Piątnicy), 500 g szpinaku ( rozdrobnionego), 2 ząbki czosnku, 4 jajka, sól, pieprz, olej lub oliwa do smażenia Wykonanie: Szpinak podsmażamy
Passion of CookingSkładniki na 2 porcje: 200 g dorsza (filet) lub innej białej ryby 3 garści porwanej salaty lodowej kilka zielonych oliwek (opcjonalnie) 2 suszone pomidory z oliwy 1 mała cukinia 3-5 łyżek oliwy z oliwek(...)łyżka soku z cytryny Wykonanie: Cukinię kroimy na półplasterki i podsmażamy na oliwie. Dodajemy dorsza pokrojonego w kostkę i smażymy, po czym doprawiamy solą i pieprzem ( musimy uważać aby dorsz się nie rozpadł). Cukinia musi być al dente Na talerzu układamy sałatę, na nią kładziemy usmażonego dorsza i cukinię. Następnie dokładamy suszone pomidory pokrojone w cienkie paski i oliwki przekrojone
IMPRESJA SMAKUPrzepis ten powstał z kombinacji kilku przepisów znalezionych w necie. Te na pstrąga po żydowsku są bardzo do siebie podobne. Ja postanowiłem dodać rodzynki i nie przecierałem sosu. Lubię smażoną cebulę z pomidorami, a rodzynki i tak by przez sitko nie przeszły;) Pstrąga przyprawiłem wg przepisu, który znalazłem jakiś czas temu w koperkowej kuchni . Ugotowałem go wtedy na parze, zamiast(...)masła, garść posiekanej pietruszki (resztę zostawiamy nieposiekaną), trochę posiekanej cebuli i wyciśnięty ząbek czosnku. Mieszamy wszystko widelcem. Staramy się nie zjeść wszystkiego z pieczywem chrupkim, żeby zostało trochę do ryby:) Pstrąga myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, nacieramy posiekaną cebulą, drobno pokrojonym ząbkiem czosnku, solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do środka ryby wkładamy masełko razem z natką
Gotuj z Misiem