Delikatna ryba w sosie szpinakowym z dodatkiem śmietany i fety. Z przepisu wychodzą 3 porcje obiadowe. Najlepiej podawać z ryżem. 350 g filetów z dorsza 450 g mrożonego szpinaku 1 średnia cebula 4 łyżki fety 2 łyżki śmietany 18% sól do smaku pieprz do smaku 1 ząbek czosnku olej do smażenia Filety z dorsza opłukać i dokładnie natrzeć solą
Bullioświeżej ryby (dorsz, mintaj) - 1 czerstwa bułka - ok. ½ szklanki mleka (do namoczenia bułki) - 2 jajka - 1 cebula - 1 łyżeczka nasion – kolendra, kminek i gorczyca – uprażonych i roztartych w moździerzu - 2 – 3 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego - 2 łyżki ostrej musztardy - sól morska - mąka krupczatka do panierowania - olej rzepakowy lub oliwa do smażenia Dodatkowo: - foremka w kształcie obręczy
mojewypiekiinietylkoszczupaka ( lub innej ryby o jasnym, zwartym mięsie) 0,6 l wywaru rybnego 400 ml mleczka kokosowego 2 ząbki czosnku 2 małe papryczki chilli sok z połowy cytryny kawałek korzenia imbiru 2 łyżki masła sól sposób przygotowania Do rondla, na rozgrzane masło wrzucamy drobno posiekane ząbki czosnku, oraz również posiekany korzeń imbiru. Smażymy przez
Miód i pieprzudana propozycja na połączenie ryby i warzywa. Używając brokuła często pozostaje nam tzw "głąb"...wiele osób wyrzuca, a w nim tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie
R'n'G Kitchenbedziemy tego smażyć, ale upieczemy w piekarniku i to nie byle jak! Upieczemy ją na kamieniu- na czarnym granicie. Składniki na nasze kulki bulgurowe -kasza bulgur u mnie Piątnica -łosoś w pomidorach -pomidor, szczypiorek, sól morska u mnie Piątnica -jajo -pieprz -szczypiorek -ser żółty -bułka tarta Ugotuj kaszę bulgur, wystudz. Dodaj rybę w pomidorach. Włóż do miski, dodaj
Z Kuchni Do Kuchniszklanki gorącego wywaru z ryb ( w ostateczności warzywnego) z kostki natka pietruszki sól, pieprz do smaku 3 łyżki oliwy z oliwek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulkę pokrojoną w kosteczkę i czosnek. Kiedy czosnek się lekko zrumieni usuwamy go. Dodajemy świeże lub rozmrożone, umyte i pokrojone owoce morza ( oprócz krewetek) i smażymy przez ok 3 minuty. Dodajemy
Mia Cucina Sofieta9 płatów solonych śledzi, 1 jajko, 100 ml tartej bułki, 4 łyżki masła, 6 łyżek oleju Płaty śledzi wymoczyć, osuszyć. Jajko rozbełtać. Śledzie obtaczać w roztrzepanym
królestwo garówSkładniki: 6 sztuk nieduże filety dorsza, 1/2 szklanki mleko + 1/2 szklanki woda gazowana + 3/4 szklanki mąka pszenna + 1 sztuka jajko + do smaku: kucharek, pieprz ziołowy i
W Mojej Kuchni Lubięsmaku SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PLACUSZKI: Ziemniaki obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Odkładamy na sito w celu odsączenia. Dodajemy drobno posiekaną cebulkę, jajko , mąkę i doprwiamy do smaku. Smażymy niewielkie placuszki na mocno rozgrzanym oleju. DODATKOWO: Tatara z łososia skrapiamy sokiem z cytryny. Dodajemy posiekaną szarlotkę,ocet balsamiczny, oliwę i bardzo drobno posiekany koperek – dokładnie mieszamy. Wrzucamy kukurydzę i groszek(...)Bielsku Podlaskim przez Urszulę i Edwarda Siecińskich. Firma specjalizuje się przede wszystkim w produkcji łososia pod wszelkimi możliwymi postaciami: wędzonego na zimno, na gorąco, marynowanego, oraz świeżego. Sprowadzane są ryby z północnej Norwegii i Alaski. O PRODUKCIE : Tatar z Łososia firmy Suempol powstaje z łososia atlantyckiego wyławianego w Norwegii, gdzie żyje i rozwija się w krystalicznie czystej wodzie. Powstaje
Ostra na Słodkoryb - przez co najmniej pół godziny mocz surową rybę w litrze wody z rozpuszczonymi dwiema łyżkami stołowymi sody oczyszczonej; opłucz i wysusz mięso przed przyrządzeniem; pozwala uniknąć zważenia się gotowanego mleka ; w tym celu dodaj do niego szczyptę sody oczyszczonej; sprawia, że schabowe są bardziej chrupiące ; w tym celu dodaj trochę sody oczyszczonej do tłuszczu, na którym będzie smażony
Trzeci talerzdodatek do mięsa lub ryby. Najsmaczniejsza jest cukinia młoda i można ją jeść bez obierania, starszą lepiej obrać, gdyż skórka jest twarda i nawet po obróbce cieplnej nie jest zbyt przyjemna do jedzenia. Cukinię przygotowałam najprościej jak tylko można, delikatnie musnęłam ją olejem rzepakowym i krótko podsmażyłam na patelni. Zbyt długo cukinii nie należy smażyć, gdyż zawiera
Kuchcik gotujeprzewracać np. kotlety czy ryby bez chlapania tłuszczem. Łowienie pierogów też nie powinno stanowić problemu, do większych gotowanych kulek polecam jednak bardziej zaokrągloną wersję. To co dla mnie jest najważniejsze, to te mały otwory dzięki którym nadmiar wody czy tłuszczu opada z powrotem do garnka/patelni. Przydałaby mi się jeszcze wysoka patelnia i komplet do smażenia bez brudzenia kuchni będę
Gotowanie i blogowaniewarzyw. Polecam,to kolejny sposób na przemycenie dzieciom ryby i kaszy jaglanej. 1 filet mrożonego dorsza 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej pęczek koperku 0,5 cebuli sól pieprz czarny żółtko 1 ząbek czosnku bułka tarta (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Filet rozmrozić, pokroić na mniejsze kawałki. W maszynce do mielenia mięsa zmielić rybę, kaszę jaglaną (można ją dodać bez mielenia(...)rybnej dodać żółtko, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie wymieszać. Jeśli masa jest zbyt rzadka, dodać trochę bułki tartej. Formować małe kotleciki, obtoczyć w tartej bułce i smażyć na rumiano z obu stron. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanienarybek, najprawdopodobniej już nigdy takiej nie zobaczycie. Duża ryba była kiedyś małą rybą. To rzecz, której nie da się obejść. Z powodzeniem za to można zamienić jedne gatunki ryb na inne. Znacie je wszystkie? A może nie wiecie, jak smaczny jest czarniak czy makrela (w innej postaci, niż wędzona)? Zanim podejmiecie decyzję, spróbujcie. To z pewnością się Wam przyda(...)marynowane śledzie (do złudzenia kojarzyły mi się z domowymi smakami i potrawą mojej mamy ), aromatyczne curry ze smażonym karpiem (nie róbcie przed ekranami "blee", wierzcie mi lub nie, ale był to jedyny karp w życiu, którego zjadłam ze smakiem; tak samo, jak reszta zdziwionych tym uczestników warsztatów), pieczoną w papilotach makrelę (moje danie! pyszne!) oraz czarniaka na kaszy owsianej
Życie zamknięte w smakuwarto też stosować świeże dojrzałe pomidory, aniżeli takowe z puszki. Świeże warzywa będą i zdrowsze i lepiej wyglądające. Z tych samych powodów nie gotujemy caponaty zbyt długo. Kilka minut smażenia plus 10-15 minut duszenia będzie dla większości składników całkowicie wystarczające. Ogromną zaletą caponaty jest to, że przy całym bogactwie składników i smaków jest bardzo prosta i szybka w przygotowaniu(...)sobie. Podobnie jak ratatouille i peperonata podawana jest również jako dodatek do innych potraw – w tym wypadku zwłaszcza takich, które lubią raczej kwaśne towarzystwo. Doskonale pasuje np. do ryb i owoców morza. Caponata 2016-09-30 21:37:46 Zdrowa, kolorowa, bogata w składniki, ale bardzo łatwa do przygotowania caponata z Sycylii. Interesująca alternatywa dla ratatouille i peperonaty. Zapisz
Kulinarna Pokusa