Cygańska potrawka ze skrzydełkami 215można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego! Składniki: 1 kg skrzydełek z kurczaka, sól, pieprz, majeranek, ostra i słodka papryka w proszku, przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi), liść laurowy, ziele angielskie, olej do smażenia Sos: Zalewa: 1 szklanka wody, mały słoiczek
Nie tylko w kuchni
Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką 220Zamiast tradycyjnej ryby po grecku, polecamy takie rozwiązanie. Nomen omen, ciekawi nas bardzo, skąd nazwa ryba po grecku"...ale w polskiej kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew(...)olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju
R'n'G Kitchen
Piernikowe boczniaki a'la śledzie po wegańsku 205prosty sposób zastąpić mięso i ryby w danym daniu, ale również jak łatwo podmienić cukier, czy gotować kompletnie bez glutenu. Jedną z potraw, które zrobiły na mnie największe wrażenie, były "śledziki" w oleju. Na pierwszy rzut oka nie miały one nic wspólnego z daniem wegańskim. Nic bardziej mylnego! Wystarczyło śledzia zastąpić smażonym boczniakiem . Nie będę twierdzić, że smak
Grunt to przepis!
Ryż jaśminowy po tajsku 336wlewamy masę do ryżu. Smażymy mieszając do chwili, aż masa jajeczna się zetnie. Doprawiamy do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki. Inspiracja – Kwestia Smaku . Ryż jaśminowy po tajsku może stanowić samodzielny posiłek lub być dodatkiem, np. do udek z kurczaka po tajsku (to będzie temat kolejnego wpisu), dań z ryb , czy krewetek . Zaletą kuchni tajskiej jest bardzo
mojewypiekiinietylko
Para do Sherry - Wystawa win hiszpańskich 183dodanie niewielkiej ilość sherry do wątróbki smażonej z cebulą, do pâté z wątróbki , pasztetów drobiowych, szczególnie z kaczki czy gęsi , galantyn drobiowych . Będzie również wspaniałym składnikiem marynat do mięs lub dodatkiem do sosów, do wieprzowiny i wołowiny. Schłodzone fino będzie idealne jako aperitif lub do hiszpańskich tapas ale i do dań z ryb , małży, homarów, krewetek. Manzanilla
królestwo garów
Ryba pod sezamową kołderką 194Maroku. Składniki 1 kg ryby (może być w całości albo filety z dorsza, halibuta, pstrąga itp.) 3 średniej wielkości posiekane cebule 1 papryczka chili bardzo drobno posiekana 1/2 szklanki soku z cytryny 1 szklanka pasty sezamowej tahini 50 g dowolnych orzechów bardzo drobno posiekanych (nie jest to konieczne) olej do smażenia (najlepszy będzie olej neutralny w smaku
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dorada - filety 188chcemy mieć rybę w panierce Przygotowanie: Ryby myjemy i filetujemy. Pozbywamy się ości, najlepiej jak jest to tylko możliwe. Skórkę pozostawiamy. Z każdej strony filety rybne skrapiamy sokiem z cytryny i przyprawiamy delikatnie przyprawiamy. Odstawiamy do lodówki na jakieś 2-3 godziny. Jeżeli mamy ochotę na rybkę w panierce to tuż przed smażeniem obtaczamy ją w mące. Ja zrobiłam
ClauditteMissCooking
Sos pomidorowy do pizzy 253ciasteczek, mięs, ryb, itd. Składniki: -4 cebule -marchew -koncentrat pomidorowy 30% - 200 ml -2 łyżki miodu -sól, pieprz -papryka słodka i ostra -majeranek, bazylia -olej, woda Cebulę kroimy w ćwierćplastry a marchew w drobną kosteczkę. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy do zeszklenia cebulę z marchewką. Dodajemy miód i smażymy ok. 5 minut. Dodajemy
Maminek kulinarny
Kuleczki rybne w zalewie 735wiem co jem. Moje są z ryby bez dodatku bułki, grysiku i innych składników, które można spotkać na sklepowych półkach. Mogą być przechowywane w lodówce przez kilka dni. Składniki: 500 g fileta z morszczuka lub dorsza 1 jajka 1 średnia cebula sól, pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej rzepakowy do smażenia Zalewa 5 łyżek cukru 1 litr
Ala piecze i gotuje
Dorsz w pergaminie z ryżem i słodką marchewką 295filety dorsza lub innej białej ryby dwa pergaminy z "Winiary pomysł na...Papirus soczysta pierś kurczaka z czosnkiem i ziołami" woreczek ryżu (u mnie z warzywami) kilkanaście małych marchewek łyżka masła łyżka cukru pudru Wykonanie: Filet opłukać i osuszyć. Pokroić na 4 części. Po dwa kawałki włożyć do każdego pergaminu i smażyć wg przepisu na opakowaniu. Ryż
Pasja Smaku
Śledź ala po kaszubsku z grzybami leśnymi 297maki :) A nowa odsłona śledzi korzennych Seko przypadła nam do bardzo gustu :) Składniki: 400 g Matjasa korzennego SEKO ok. 7 suszonych grzybów 4 cebule pokrojone w piórka olej do smażenia sól, pieprz ZALEWA: 0,7 l litr wody 1/2 szklanki octu 10 % 4 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 5 liści laurowych 10 ziarenek ziela angielskiego(...)Podsmażamy na rozgrzanym oleju razem z cebulą. Zalewamy odrobiną wody i chwilę dusimy. Wszystkie składniki zalewy mieszamy i zagotowujemy. Do zalewy dodajemy podsmażone grzyby z cebulą. Gorącą zalewą zalewamy ryby. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 1 dobę
Bon Appetit Małgorzaty
Bitki/kotlety ze śledzia (według przepisu z 1904 roku) 176Kotlety ze śledzia? Kiedyś też byłam tym zaskoczona, ale odkąd wypróbowałam dawny przepis z 1904 roku (*) - już nie raz je smażyłam! Co prawda wg oryginału
Di gotuje
Śledzie w zalewie z cynamonem i czerwonym pieprzem 196Tak przygotowane śledzie idealnie smakują jako przegryzka do mocniejszych trunków. Są ostre i wyraziste w smaku. Pozostawiają posmak pieprzu i cynamonu. 2-4 płaty śledziowe marynowane
VioletoweKucharzenie
Placuszki z cukinii z sosem jogurtowym i łososiem. 216Cukinia to warzywo, które uwielbiam, przede wszystkim za to, że jest niesamowicie uniwersalne. Można ją smażyć, upiec, zrobić z niej krem, czy puree, nafaszerować, a nawet
DefinicjaSmaku
Łosoś z makaronem w białym sosie 218SKŁADNIKI 1 makaron ugotowany al dante 300 g łososia 100 ml śmietany 30% 1 łyżka masła 1 cytryna 1 cebulka czerwona pęczek świeżego kopru sól, pieprz
w mojej kuchni
Shark steak na pomarańczowo 188Czyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza
Buniabaje w kuchni
Tuńczyk z grilla 270cytryny rozmaryn suszony sól, pieprz Rybę należy wyjąć z lodówki około 30 minut wcześniej, aby doszła do temperatury pokojowej. Wymieszać 3 łyżki oliwy z łyżką soku z cytryny, łyżeczką suszonego rozmarynu, solą oraz pieprzem. Tak przygotowaną marynatą zalać tuńczyka i odstawić na 15 minut, aby się zamarynował. Mocno rozgrzać patelnię grillową i smażyć na niej steki po 2-3 minuty
wyzwania kuchenne
pikantna zupa z leszcza 296ugotowaniu bardzo łatwo odchodzą od ryby), a mięso odkładamy do misy. Teraz w garnku rozgrzewamy masło i oliwę, a następnie dodajemy pora pokrojonego w plasterki, oraz dwa posiekane ząbki czosnku. Całość lekko szklimy, po czym dodajemy pokrojone w cząstki pomidory i marchew posiekaną na plasterki i resztę selera pokrojonego w słupki. Warzywa smażymy przez 3-5 minut i zalewamy
Miód i pieprz
Tatar z jelenia 196wylać zawartość na patelnię, smażyć na niezbyt dużym ogniu. Żółtko ma zostać płynne. Podawać tatara z jajkami i pieczywem (grzankami). Można podać z sosem grzybowym (przepis na sos w książce), sosem tatarskim lub bez sosu. Podczas warsztatów został przygotowany również tatar ze śledzia, sandacza, łososia, polędwicy wołowej oraz zupa grzybowa z rybami. A zanim zaczęłyśmy gotować, Karol Okrasa pokazał
królestwo garów
Smażony łosoś z makaronem i szpinakiem 237odstawić na 1 godzinę, rybę co jakiś czas obracamy. Cebulę pokroić w piórka, czosnek posiekać na cienkie paseczki, podsmażyć chwilę na rozgrzanym oleju, dodać szpinak i dusić do momentu odparowania nadmiaru wody. Doprawić gałką i solą. Makaron przygotować według instrukcji na opakowaniu. Dodać do szpinaku i wymieszać. W między czasie łososia smażymy na teflonowej patelni bez tłuszczu
kulinarnyswiatdomi
Pstrąg pieczony w ziołach 193zewnątrz. Do środka ryby wkładamy obficie koperek, natkę pietruszki i plasterek cytryny. Wstawiamy do pieczenia z odrobiną oliwy na 15-20 min. w temperaturze 180'C. PRZYGOTOWANIE cukinii: Cukinię myjemy i kroimy pod skosem w plastry. Przekładamy do miski i doprawiamy solą, pieprzem i czerwoną papryką w proszku. Przyprawioną cukinie smażymy na oliwie z obu stron. Usmażone plastry cukinii
kulinarnyJa
PADŁAŚ, POWSTAŃ, POPRAW DIADEM I ZAPIEPRZAJ – męski burger i kobiece narzekanie 225steki wsuwa średnie). Pod koniec smażenia na wierzch burgera kładę plaster żółtego, dobrego sera. Odstawiam, żeby soki w mięsie się uleżały. Burgery wymagają sosu. Ja w blenderze mieszam dwie łyżki majonezu, jedynie słusznego Kieleckiego, łyżeczkę musztardy, łyżkę jogurtu naturalnego, mały starty ząbek czosnku, jeden filecik anchovis (można pominąć, ale nie czuć smaku ryby), odrobinę pieprzu kajeńskiego, łyżkę startego parmezanu
ladykitchen