ryby smażone - 3566 przepisów (strona:115/238)

ZUPA OGÓRKOWA BIELONA Z BOCZKIEM 141

masła 1 łyżka mąki sól ziele angielskie ********************************* Gotujemy smak z różnej włoszczyzny i ryby i ziemniaków, wlewamy bulion z ogórków i Gotujemy około godziny.Podsmażamy lekko mąkę na maśle , zaprawiany tym zupę ,zabielamy śmietaną i wkładamy poszatkowane i ugotowane osobno ogórki ,Zagotować.Na rozgrzanej patelni smażymy paski bekonu na chrupiaco ,wkładamy do zupy.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
SZASZŁYKI Z PIERSI KURCZAKA 139

centymetrowe plastry. Nadziewam na patyczki do szaszłyków, smaruję oliwą i  smażę na grillowej patelni. Piersi z kurczaka można podawać z sosem typu tzatziki: jogurt grecki,kiszony ogórek,czosnek,koperek,ser feta,pieprz. Składniki miksujemy. Sos idealnie pasuje do pieczonych mięs a także ryb. Smacznego

potrawyregionalne
Kotleciki z kaszy jaglanej. 155

wbić jajko i wyrobić na jednolitą masę .Formować kotlety ,obtoczyć w mące i smażyć na odrobinie oliwy z dwóch stron na rumiano . Trzeba je ostrożnie przekładać na drugą stronę ,bo łatwo się rozpadają .Podajemy ciepłe z keksem jogurtu i prażonym słonecznikiem .U mnie była jeszcze ryba ,ale to już nie jest konieczne

Ladylaura.
Mini kotlety rybne w zalewie 154

vegety 2 łyżeczki cukru 1 duża cebula Kilka listków laurowych Ziele angielskie Wykonanie: Rybę i boczek mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach. Dodajemy 2 jajka, bułkę tartą namoczoną mlekiem. Przyprawiamy solą , pieprzem i formujemy małe kotlety ok 3cm. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju przez kilka minut z obu stron. Usmażone kotleciki układamy w naczyniu

Smaki Ewy
Makaron penne z tuńczykiem i curry 241

sosem. Dobrze przyprawione curry. Z kawałeczkami tuńczyka. Proste, smakowite i szybkie danie z rybą morską. Zapraszam! Składniki: Puszka tuńczyka w kawałkach w oleju; 250 g makaronu penne; 330 g kwaśnej, gęstej śmietany o zawartości tłuszczu 18%; 1 czubata łyżeczka curry; 4 ząbki czosnku; Olej/oliwa do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Czosnek obrać, przecisnąć

Gospodyni Miejska
Kuchnia skandynawska i sandacz z burakami 175

czas najwyższy zdradzić, jaka kuchnia w tym miesiącu będzie tematem przewodnim W Kuchni Wieczorem . Zapraszam Was na kilka wpisów z daniami ze Szwecji, Danii i Norwegii. Surowy klimat, sporo ryb, proste przyprawy jak sól, pieprz, czosnek, szczypior czy koperek, ale również pieczywo i doskonale znane nam warzywa. To wszystko będzie się pojawiać w tym miesiącu. Możecie liczyć na sławne(...)sandacza płytko naciąć nożem od strony skóry (w odstępach ok. 2 cm). Skropić oliwą, solą i pieprzem. Smażyć po 2 minuty z każdej strony, zaczynając od skóry. Zdjąć z patelni. Na patelnię wsypać 1/3 łyżeczki kuminu, garść świeżego koperku, dodać szpinak. Smażyć minutę. Zdjąć z ognia, dodać masło i sok z 1/2 cytryny. Wymieszać. Na talerzach ułożyć sałatkę z buraków, szpinak

W kuchni wieczorem
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 190

coś lżeszego. Dziś makaron orkiszowy (odkąd go odkryłam mam mniejsze wyrzuty sumienia, że karmię rodzinkę niezdrową pszenicą, bowiem makarony to u nas podstawa, przynajmniej u moich dzieci...) z łososiem smażonym bez tłuszczu, z sosem na bazie mascarpone. U nas wszyscy go uwielbiają, może zasmakuje również i Wam... :-) Składniki: - kawałek łososia (u mnie filet ze skórą ok.350g) - 150g mascarpone - ząbek czosnku(...)świeżo mielony pieprz + makaron orkiszowy 400g (lub pszenny) - koperek do posypania Łososia umyć, wytrzeć w papierowy ręcznik, zdjąć skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się makaronu, ale można zwykłą

Smaczne Zdrowe
Saudações de Lisboa 202

aromatyczną wieprzowinę. Nie mogło oczywiście zabraknąć oliwy, oliwek i pikantnych przypraw.     Czas przygotowania: 20 minut Porcje: 4-6 Składniki: Zupa wiosenna 9-składników Hortex, 400 g ryb morskich (np. dorsz,  łosoś), 200 g surowych krewetek (całych, nieobranych), 250 ml białego wytrawnego wina, 100 g pikantnej kiełbasy z papryką(porco, choriso itp.), 100 g surowego boczku, szklanka(...)plastrach i krewetki, smażyć 2-3 minut. Wyjąć krewetki i obrać, pancerzyki przełożyć na patelnię, zalać winem, dodać piri piri, dusić na małym ogniu 5-7 minut, dodać bulion i zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito. Krewetkowy wywar przelać do rondla z kiełbasą i boczkiem, dodać przyprawy i Zupę wiosenną Hortex, na wierzchu położyć ryby pokrojone w duże kawałki. Gotować

SzczyptaSmaQ
TAJSKA ZUPA Z KREWETKAMI I BIAŁĄ RYBĄ 174

TAKĄ 1 łyżka tartego imbiru 1 łyżka soku z limonki 1 łyżeczka cukru trzcinowego 2 łyżeczki sosu rybnego DO PODANIA: cienki makaron ryżowy, natka pietruszki, świeża kolendra WYKONANIE Rybę i krewetki rozmrażamy jeśli były zamrożone. Układamy na papierowych ręcznikach do odsączenia. Dorsza kroimy w grubą kostkę. Makaron wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i zostawiamy na 10-15 minut(...)smażymy na średnim ogniu, cały czas mieszając, przez około 2 minuty. Dodajemy pastę curry i pokrojoną paprykę oraz starty imbir. Podsmażamy 1-2 minuty, dolewamy gorący bulion i mleczko kokosowe. Dodajemy cukier trzcinowy, sos rybny i sok z limonki. Zagotowujemy całość, zmniejszamy ogień do małego i gotujemy ok. 3 minuty. Do lekko gotującego się wywaru dodajemy krewetki i pokrojoną rybę

cool and minty
Pieczone pulpety z łososia 141

Myśleliście kiedyś o pieczeniu pulpecików w piekarniku? Ja tak, ale dopiero niedawno zrealizowałam ten pomysł. W przeciwieństwie do dwóch innych wersji (gotowanych czy smażonych) ta wersja jest delikatniejsza w smaku i chudsza. Kuleczki nie ociekają tłuszczem, są delikatnie chrupiące. Cud, miód, malina. Jest to świetna propozycja na obiad dla alergików (zapewne nie wszystkich), ale takie cudo nie zawiera glutenu, jajek(...)wcześniej). Gdy pulpeciki będą prażyły się w piekarniku możecie poświecić czas gościom lub dziecku. Do przygotowania pulpetów z łososia w sosie koperkowym potrzebujemy (9 sztuk): 350 g filetu z ryby (ja wykorzystałam łososia, ale może to być każda inna ryba) 1 marchewka, drobno starta 1 filiżanka kaszy gryczanej (ilość przed ugotowaniem) koperek świeży lub suszony sól, pieprz do smaku

Szybko Tanio Smacznie
Chowder w stylu "Manhattan". 158

masła 3 plastry bekonu pokrojone na małe kawałki 2 posiekane cebule 2 ząbki czosnku 2 łodygi selera naciowego w plasterkach 3 ziemniaki pokrojone w kostkę 1 litr wywaru z ryb lub z kurczaka 2 łyżeczki świeżego tymianku 3 plasterki świeżego imbiru 1 łyżeczka chilli 2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki otartej skórki z pomarańczy 1 łyżka przecieru pomidorowego puszka krojonych(...)dużych świeżych krewetek 300 g świeżego łososia lub dorsza pokrojonego w kostkę sól, pieprz, cukier do smaku 2 łyżki świeżej natki pietruszki W dużym rondlu stopić masło i smażyć 5 min na małym ogniu bekon, cebulę, czosnek i seler naciowy, aż wszystko zmięknie, lecz nie przyrumieni się. Następnie dodać ziemniaki, zalać wywarem i wsypać przyprawy oraz zioła. Pozostawić trochę skórki

Kulinarny karnet Christophera
FISHBURGER 120

posiadamy takiej funkcji na dnie umieścić naczynie żaroodporne, wypełnione wodą. KOTLETY RYBNE 70 dag ryby (u mnie szczupak) 1 duża cebula 2 ząbki czosnku szczypiorek 2 jajka kawałeczek słoninki lub boczku 1 czerstwa kajzerka sól, pieprz, mąka do panierowania, olej Rybę (bez skóry) zmielić z cebulą, czosnkiem, słoniną i namoczoną i odciśniętą bułką. Dodać jajka, pokrojony szczypiorek sól, pieprz(...)dobrze wyrobić na jednolitą masę. Formować kotleciki wielkości bułek, obtoczyć w mące i smażyć na rozgrzanym oleju do zrumienienia. DODATKI sałata ogórek kiszony majonez keczup Bułki hamburgerowe przekroić na pół, miąższ polać odrobiną oleju i zrumienić na suchej patelni. Każdą połówkę posmarować odrobiną majonezu. układać warstwowo kawałek sałaty, kotleta rybnego, majonez, keczup, plasterki ogórka i przykryć drugą połówką. Można spiąć

Pieguskowa Kuchnia
Kotleciki rybne z sosem chilli 129

przygotowania takich pysznych kotlecików możecie wykorzystać właściwie każdą białą rybę. U mnie był sandacz, ale równie dobrze pasowałby np. dorsz. Dodatek kolendry i sosu chilli nadaje im nieco orientalnego posmaku - takiego jak lubię! Ciasto jest zwarte więc nie obawiajcie się problemów ze smażeniem

Milion Smaków
Kulinarny weekend w Londynie - Wycieczka po Borough Market z Celią Brooks + Linkowe Party! 139

kwaśnawy smak i na pewno nie przypadnie do gustu każdemu. Stoisko z rybami i owocami morza. Niezwykłe, bo nie kupuje produktów na targu rybnych, tylko korzysta z usług własnych rybaków. Dlatego wszystkie sprzedawane na nim owoce morza są bardzo bardzo świeże. Spróbowaliśmy tu dwóch specjałów - smażonych przegrzebek oraz gravlaksa, czyli surowego łososia marynowanego w soli, cukrze, koperku i burakach

Chilli Czosnek i Oliwa