ryby smażone - 3566 przepisów (strona:109/238)

RYBA PO GRECKU 853

maśle klarowanym). Jeśli wolisz zdrowszą wersję tego dania, rybę możesz ugotować na parze, wcześniej ją doprawiając solą i pieprzem. SOS: Cebulę pokroić drobną w kostkę odstawić. Warzywa zetrzeć na grubej tarce ręcznie lub za pomocą maszynki i odstawić. Cebulę podsmażyć na maśle/ oleju, po czym dodać do niej wszystkie warzywa i smażyć kilka minut. Dodać ok. 3/4 szklanki wody(...)cytryny. Pożądany smak potrawy powinien być słodko-kwaśny, dlatego przyprawiać potrawę, aż uzyskamy właściwy smak i konsystencję. Można dolać więcej wody, aby warzywa miały luźniejszą konsystencję. Rybę można wyłożyć na formę i pokryć ją warzywami, lub podawać od razu na talerz samodzielnie, lub ze świeżą sezonową sałatką. Potrawa doskonale smakuje również odgrzewana w piekarniku.  Smacznego! *Proporcje warzyw można dowolnie

Calzonella.com
Pulpety z dorsza z sosem śliwkowym. 160

panierowania bułka tarta, mąka olej do smażenia Sos śliwkowy. Składniki. 150 g powidła śliwkowe 1 jabłko drobno posiekane 1 łyżka octu winnego 3 łyżki wody 1 ząbek czosnku 2 łyżki rodzynek 3 goździki 0,5 łyżeczki imbiru sól, pieprz kilka orzechów włoskich Dorsza zalać gorącą wodą i zagotować. Usunąć ości i skórę. Rybę rozdrobnić widelcem, dodać resztę składników, dobrze wymieszać

Kulinarny karnet Christophera
Imprezowe krewetki z serem halloumi 156

Takie danie jest proste w wykonaniu i pyszne. Możecie użyć innego sera, ale taki co się aż tak mocno nie topi. Ser musi tylko zmięknąć. Krewetki

Kuchnia Pokoleń
Pstrąg pomarańczowy z pieczonymi ziemniakami i surówką 156

2 pstrągi pół pomarańczy 2 łyżki oliwy sól tymianek mąka do panierowania olej do smażenia ziemniaki sól pieprz papryczka słodka 1 łyżka surówka z kapusty 400

Gotowanie jest łatwe
Najprostsze sushi maki 155

Niekiedy nachodzi nas z żoną ochota na zjedzenie czegoś jeszcze ładniejszego od bigosu. W sukurs przychodzi wtedy kuchnia azjatycka, która udowadnia, że wodorosty, ryż i trochę ryby mogą stworzyć przepyszne danie. Jeśli nigdy nie jedliście sushi – spróbujcie koniecznie! Od razu zaznaczę: tak, wiem, że sushi teoretycznie nie powinno się wykorzystywać takiego zwykłego wędzonego łososia. Spróbujcie mi zabronić! Lista zakupów(...)wierzcie mi na słowo, spróbujcie sami. Po czwarte: jest zdrowy. Łosoś, ryż, ogórek i wodorost, bez smażenia. Zresztą spójrzcie, ilu lat dożywają Azjaci! Po piąte: Może być zróżnicowany. Do sushi tak naprawdę możecie użyć wielu innych składników! Ogórek, awokado, łosoś, tuńczyk lub inna ryba, paluszki krabowe, krewetki, śledź, sezam, kawior, papryka, szczypiorek… Warto pokombinować! Powyższy przepis jest świetną bazą

Proste-przepisy.pl
Moja wariacja na temat soljanki - Zupa rybna 127

) 100-150 g ryby (u mnie była to już rybka upieczona dzień wcześniej i nieskonsumowana od razu) pół puszki pomidorów mała marchewka mała pietruszka natka pietruszki garść oliwek czarnych garść oliwek zielonych 1 cebula  2 ząbki czosnku białe wino masło ostra papryka sól  pieprz Do średniego garnka wrzucamy pozostałości po rybie, zalewamy wodą (tak żeby szkielet(...)soli, jak zacznie się już rumienić dodajemy czosnek chwilę smażymy i dolewamy wina. Czekamy aż wino się zredukuję i zdejmujemy patelnie z ognia. Jak wywar będzie już gotowy bierzemy sito i przecedzamy wywar. Wybieramy marchewkę i pietruszkę resztę wyrzucamy. Wywar przelewamy spowrotem do garnka dodajemy cebulę i rybę (jeśli jest surowa to gotujemy jeszcze około 10 min, jeśli jednak posiadamy

Piekielna Kuchnia Pati
Pomidorowa zupa z pstrągiem i krewetkami 116

Uwielbiam zupy pomidorowe w każdym wydaniu, te z dodatkiem ryb i owoców morza szczególnie, gdyż to moje ulubione dodatki. Ta zupa ma w sobie wszystko co mieć powinna. Karmelizowaną cebulę z dodatkiem czerwonego wina, pyszne pomidory, które poza sezonem smakują lepiej z puszki. Delikatną rybę, przepyszne krewetki i smaczny makaron, prosto z Włoch. A całość uwieńczona świeżymi ziołami. Kochani(...)chwili dodajemy wszystkie przyprawy oraz pokrojoną paprykę w drobną kostkę. Całość smażymy kilka chwil i wlewamy wino. Redukujemy wino o połowę i wlewamy bulion oraz pomidory z puszki. Dodajemy przecież pomidorowy i całość gotujemy 10-12 minut. W tym czasie krewetki obieramy, jeśli tego wymagają a rybę pozbawiamy skóry i ości. Pstrąga kroimy w kostkę. Do gotującej się zupy dodajemy

Mango Papaja
Dieta 5:2, czyli pomidorowa jajecznica i kotlety rybne 136

rozbełtać z przecierem, solą i pieprzem. Gdy cebulka będzie złota dodać jajka i smażyć do ulubionej konsystencji. Wartości: Wartość energetyczna: 246 kcal Białko: 14,0 g Węglowodany: 2,7 g Tłuszcz: 20,4 g Obiad: - 1oo g ugotowanej fasolki szparagowej mrożonej; - 50 g ugotowanej ryby; - 50 g ugotowanej kaszy jęczmiennej perłowej drobnej; - łyżka bułki tartej; - 1 jajko - przyprawy, koperek

dom-agi.pl
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 276

można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli(...)dodaj cebulę i smaż przez 5 minut. Następnie dodaj pastę curry i smaż przez kolejne 10 minut. Po tym czasie wlej mleko kokosowe i wodę i gotuj na małym ogniu około 10 minut, aby smaki się przegryzły. Dopraw do smaku sosem rybnym, ewentualnie solą i dodaj rybę. Gotuj przez przez 5-10 minut, aż ryba przestanie być surowa w środku

karmelowy
Łosoś pieczony w pergaminie-na azjatycką nutę 160

dzień i od święta.Do paczuszki z pergaminu możecie użyć każdej ryby,a zestaw dodatków dobrać według własnego uznania i smaku. W ten sposób przygotowany łosoś jest mieciutki,niezwykle soczysty,ropływajacy się w ustach.Jest również dietetyczny,bo przygotowany bez dodatku tłuszczu i smażenia,no i robi się własciwie sam. Składniki na 2 porcje: 2 kawałki fileta z łososia(...)siebie,a boki podwinąć pod spód pakunki z łososiem ułożyć na blaszce i piec na środkowej szynie w piekarniku nagrzanum do 180`C 15 minut.Piekarnik wyłączyć i pozostawić rybę w zamkniętym piekarniku jeszcze 5 minut rozwinąć pakieciki  i podawać  rybę y ulubionymi dodatkami.Ja podałam na placuszkach ziemniaczanych rösti

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Ryba po grecku 1208

pieprz mielona słodka papryka Filet z ryby przyprawić solą i pieprzem, obtoczyć w jajku i panierce (ja mieszam mąkę i bułkę tartą pół na pół). Usmażyć i pozostawić do wystudzenia. Seler, pietruszkę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cebulę pokroić w piórka. Do garnka wlać olej, włożyć cebulę i smażyć krótką chwilę ,po czym dodać pozostałe warzywa(...)doprawi ć do smaku solą,pieprzem,papryką i  cukrem.Wszystko razem dokładnie wymiesza ć i jeszcze chwilkę got ować . Gorącym sosem przykry ć ułożon ą na półmisku rybę. Odstawić do wystygni ęcia. Ryba najlepiej smakuje następnego dnia gdy przejdzie aromatem warzyw

Kolorowa kuchnia Elki
smażone śledzie w sosie pomidorowo-cebulowym na ostro... 152

Składniki: śledzie 1 kg, mąka pszenna - ile potrzeba, kucharek 3 łyżki, olej rzepakowy - ile potrzeba SOS: cebula 4 sztuki, olej rzepakowy 6 łyżek, cukier 2 łyżeczki

W Mojej Kuchni Lubię
Zupa rybna z sosem Mojo Verde Canario 197

smakowo dopracuje naszą prostą zupę :) Sos można przechowywać w lodówce przez kilka dni. Porcje: 4 Czas przygotowania: 45 minut Stopień trudności: łatwe Zupa Składniki: 300 g filetów z ryb ze skórą (np. dorsz i/lub łosoś)   100 g mieszanki owoców morza (kalmary, małże, krewetki) 1 l bulionu rybnego lub warzywnego 3 czerwone papryki 6-8 łyżek naturalnie warzonego sosu(...)oliwy, zeszklij cebulę, dodaj paprykę i czosnek, smaż 5 minut. Dodaj batata i smaż kolejne 5 minut. Warzywa zalej bulionem, dodaj naturalnie warzony sos sojowy Kikkoman, chili przekrojoną wzdłuż na pół, doprowadź zupę do wrzenia i gotuj 10 minut. Do zupy dodaj śmietanę, pokrojone ryby i owoce morza, gotuj 4 minuty, dopraw do smaku pieprzem i sokiem z cytryny

SzczyptaSmaQ
Fińskie wigilijne smakołyki 175

masło klarowane do smażenia Przygotowanie Wszystkie składniki wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na około 20 min. Smażymy na prawie suchej patelni, zwilżonej tłuszczem tak jak naleśniki nakładając porcje łyżką. Tuoresuolattu lohi - łosoś lub sieja marynowane w soli morskiej Składniki - na każdy kg ryby: 2 łyżki soli morskiej (niejodowanej) pół łyżki cukru lub miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Stripsy Rybne 221

pokrywką, lub pojemnika z wieczkiem) wsypujemy ok. pół szklanki mąki. Po kolei wkładamy do niego kawałki ryby (nie za dużo na raz, ok. 4-5 szt.) zamykamy i potrząsamy energicznie tak aby mąka "sama" pokryła kawałki mięsa. Mąki nie należy dociskać. Stripsy smażymy w głębokim oleju n a złoty kolor (przez ok. 4-5 minut z każdej ze stron

Słodka Strona