ryby smażone - 3566 przepisów (strona:137/238)

Tacos z wołowiną 227

Tacos to jedno z najpopularniejszych da ń  kuchni meksykańskiej. Składa się z tortilli wykonanej z m ą ki kukurydzianej, faszerowane wołowiną, kurczakiem lub w wersji wegetariańskiej z ryb ą  lub po prostu z samymi warzywami. W taco nie może tez zabraknąć warzywnej salsy z chili, świeżej kolendry oraz soku z limonki. Tacos możemy podawać z słynnym meksykańskim(...)wołowina mielona 250 g, cebula pół szt, koncentrat 2 łyżki, majeranek pół łyżeczki, czosnek 1 ząbek, chili pół szt, s ó l i pieprz do smaku, olej do smażenia, salsa: pomidory 2 szt, cebula pół szt, czosnek 1 ząbek, kolendra posiekana 2 łyżeczki, s ó l i pieprz do smaku, sok z limonki do smaku, Sposób przygotowania: Najpierw przygotowujemy warzywną

kulinarne odsłony pati
Bliny z serkiem chrzanowym i śledziem 218

Istnieje wiele domowych receptur przyrządzania ciasta na bliny, z różnych rodzajów mąki, z dodatkiem kasz czy ziemniaków. Podawane są na wiele sposobów, od prostych bez dodatków lub z gotowaną rybą, po eleganckie- ze śmietaną, kawałkami łososia, wędzonego jesiotra, solonym i marynowanym śledziem, rybnymi pastami i sałatkami, marynowanymi grzybami, kawiorem. Można też je podawać w wersji na słodko z konfiturami. Składniki(...)śledzi a'la matias Bliny: 22 g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1 płaska łyżeczka soli 370 ml ciepłego mleka 200 g mąki gryczanej masło klarowane do smażenia Do dekoracji: 1 cytryna pokrojona w plasterki Przygotowanie: Śledzie płuczemy (możemy je też wcześniej namoczyć, żeby nie były zbyt słone), osuszamy i kroimy w kosteczkę.  Do miski kruszymy drożdże, dodajemy cukier

Smakowity Blog Kulinarny
Tarta z jarmużem i wędzonym łososiem 185

Tarta z wędzonym łososiem, jarmużem i fetą. Przepyszne połączenie smaków na delikatnym spodzie z ciasta francuskiego. ok. 250 g ciasta francuskiego 100 g łososia wędzonego na

Bullio
Śledzie tradycyjne 186

Śledzie tradycyjne to najczęściej robione śledzie w moim domu na wigilię. Które śledzie w Waszym domu zasługują na miano śledzie tradycyjne? U nas bez wątpnienia śledzie

codojedzenia
Ach, ta dynia! KORZENNY DŻEM DYNIOWY. 204

Obrodziła mi dynia w tym roku dostatnio. żyję nią.Z rana dżem z dyni, w ciągu dnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią,a na wieczór

W kuchni Karmel-itki
Risotto z porami i łososiem 134

łososia, bo później nie będzie na to czasu. Kroimy na 2-3cm kawałeczki, oprószamy solą i pieprzem cytrynowym. Podsmażamy szybko na złoto na klarowanym maśle, pod koniec smażenia, skrapiamy sokiem z cytryny i zdejmujemy z patelni. Teraz risotto. Cebulę i czosnek drobno posiekać - zeszklić na rozgrzanym maśle (1 łyżka) najpierw dodając cebulę, a po chwili czosnek. Pora pokroić wzdłuż(...)ryż wchłonie płyn i powtarzamy czynność - i tak dopóki cały bulion nie zostanie wypity przez risotto. Teraz dodajemy łyżkę masła i parmezan. Danie robi się kremowe. Teraz dodajemy rybę, delikatnie mieszamy i możemy podawać. Warto zostawić kilka kawałków łososia, aby ułożyć je na każdej porcji - tak ładniej wygląda

Kulinarne Inspiracje
Warsztaty kulinarne z FRoSta „Ryby i owoce morza” 195

dwójka wzięła udział w tych smakowitych warsztatach sponsorowanych przez firmę FRoSTA , które odbyły się pod fachowym okiem Witka Iwańskiego ( szefa kuchni restauracji Aruana w Serocku). Gwiazdą tego spotkana były… Ryby i Ostrygi , których większość z nas nigdy sama nie obrabiała, a nawet nie jadła, przynajmniej dla mnie i dla Piotrka to był debiut kulinarny. Ostrygi przyjechały prosto z Berlina(...)afrodyzjak Menu: Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i sosem berneńskim (Sauce béarnaise to sos przygotowany na bazie sosu holenderskiego z dodatkiem estragonu) z chlebkiem panco, do których podano nam cydr. Smażona dorada z zielonym pesto z rukoli i bazylii, surówką z cykorii, sałaty rzymskiej, szczypioru i rzodkiewki. Przy okazji tego spotkania, nauczyłam się filetować doradę, Witek stwierdził, że bardzo zgrabnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Łosoś pachnący rozmarynem 182

Uwielbiamy ryby, łososia szczególnie, dzisiaj podam Wam przepis na delikatnego, grillowanego łososia pachnącego rozmarynem.  Uwierzcie, to raj dla podniebienia:)  Szybko i smacznie, gorąco polecam :) łosoś 60 dag świeżego filetu z łososia (dobra jakość w KLIK ) Pieprz cytrynowy Sól morska Rozmaryn Olej łosoś Łososia oczyszczam z łusek i dzielę na odpowiednia dla siebie kawałki. Każdą porcję oprószam solą(...)pieprzem cytrynowym i obsypuję rozmarynem, można również dodać gałązki świeżego.  Odstawiam rybkę na pół godziny. Po tym czasie smażę łososia z obu stron na rumiano ( po parę minut), na patelni grillowej lekko natłuszczonej olejem.  Podaję od razu. polecam na grilla: KLIK łosoś łosoś łosoś

Takie tam pichcenie
Śledź po kaszubsku 139

wiem jak to jest, ale z początkiem grudnia, rok w rok, nachodzi mnie ogromna ochota na śledzie ! A ponieważ i mój mąż jest wielbicielem tej pysznej ryby, przyrządzam je na różne sposoby. Na blogu znajdziecie także  śledzia w oleju z cebulą ,  śledzia w sosie czosnkowym  oraz  śledzia w oleju z pieczonymi burakami .  Będą(...)osób Składniki: 5 filetów śledziowych 1 duża cebula porządna garść rodzynek 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 łyżeczki cukru sól morska olej do smażenia Wykonanie: Dzień przed przygotowaniem śledzi rodzynki wsypujemy do miseczki, zalewamy je winem, przykrywamy.  Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Delikatnie przesmażamy na patelni na rozgrzanym oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy

Kulinarne przygody Gatity
Gyros - rodem z Grecji, w wersji polskiej :) 145

samej Grecji podaje się ją jednak w nieco innej wersji. Jednak, Kochani nie ukrywajmy, jesteśmy narodem niezwykle kreatywnym – i chwała nam za to! Nikt w Grecji nie słyszał o rybach po grecku, ani też nikt w Izraelu nie słyszał o karpiu po żydowsku ;) Ale Grecy z pewnością słyszeli i świetnie znają GYROS – potrawę, pod nazwą której skrywa się pita(...)sałatka przekładana ;) Składniki: Średnia kapusta pekińska Puszka kukurydzy konserwowej 2 filety z kurczaka Przyprawa Gros 2 cebule 2-3 papryki czerwone 6 – 7 ogórków konserwowych Ketchup, majonez, olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Mięso kroimy na kawałeczki. Przyprawę do gyrosa rozpuszczamy w ¾ szklanki wody, dodajemy łyżkę oleju. Wlewamy do mięsa i zostawiamy na ok. 30 minut. 2.   Paprykę, cebulę

Kuchnia smaków
Karp w najprostszym wydaniu 159

Według mnie najlepsze karpie to te do ok 1,5 kg wagi maksymalnie. Karpia należy oczyścić z łusek, wnętrzności i obciąć płetwę grzbietową i płetwy boczne

Jemy Pijemy
Rolada szpinakowa z łososiem 346

Jeśli brak Wam pomysłów co przygotować na spotkanie ze znajomymi, oto moja bardzo fajna i efektowna propozycja :) Składniki: Ciasto: opakowanie mrożonego, rozdrobnionego szpinaku czosnek, 2 ząbki

Taste Of My Day
KAPUSTA Z GRZYBAMI. 201

Krzątanina w kuchni. Buchająca para, terkoczące pokrywki, skwierczący tłuszcz. Tu coś spadnie, tam coś brzęknie,ktoś coś powie, drugi szepnie, gwar i chaos. A w tym

W kuchni Karmel-itki
ŁOSOŚ SMAŻONY W CZARNYM SEZAMIE 136

Łosoś to idealny pomysł na obiad, rybę zwykle podaję z kaszą jaglaną i warzywami. Dzisiaj w pysznej marynacie z dodatkiem  czarnego sezamu .  Składniki: filet z łososia  2 łyżeczki czarnego sezamu  pieprz  szczypta soli himalajskiej  łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy  3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Sos sojowy przelej(...)cytryny,oliwę, łyżeczkę miodu, pieprz, szczyptę soli i dokładnie wymieszaj.  Łososia zamarynuj i odstaw na 15 minut.  Następnie obtocz łososia w czarnym sezamie   i smaż na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony.  Gotowego łososia przełóż na talerz

Kukuleczki
Co jeść przed treningiem? 162

przed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne i produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia(...)warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin

Menmagazine
Co jeść przed treningiem? 173

przed treningiem należy unikać białego ryżu, makaronu z oczyszczonej mąki, kaszy manny, wszelkiego rodzaju płatków kukurydzianych oraz bardzo dojrzałych owoców. Unikajmy również potraw tłustych i smażonych na głębokim oleju, w czasie treningu będziemy czuć się ociężali i senni. Odpuśćmy także warzywa kapustne i produkty o wysokiej zawartości błonnika, które mogą powodować wzdęcia(...)warzywa korzeniowe. Kolejnym ważnym składnikiem odżywczym jest białko, budujące tkankę mięśniową. Wysiłek fizyczny przyśpiesza metabolizm, dlatego rośnie zapotrzebowanie na białko. Uzupełniamy je jedząc półtłusty twaróg, jogurty, białe mięso, ryby i owoce morza. W przypadku tłuszczu wybierajmy oliwę z oliwek, olej lniany, orzechy, pestki słonecznika i dyni, które oprócz zdrowego tłuszczu są źródłem witamin

Menmagazine
Szparagi clasico z halibutem fantastico 148

masła 3-4 żółtka sok z 1/2 cytryny sól, świeżo mielony pieprz kolorowy filet z halibuta płatki migdałów kandyzowane owoce tropikalne ziarna czarnego sezamu sok z cytryny do skropienia ryby Przygotowanie: Szparagi gotujemy tak, jak to widać na zdjęciu poniżej. Główki powinny wystawać ponad poziom wody, gdyż potrzebują znacznie mniej czasu. Średnio można założyć, że cienkie szparagi potrzebują(...)prosto, a do jedzenia przeznaczyłam tylko te części z "kwiatkiem". Oczywiście, że można jeść same szparagi, tylko po co? Zatem może rybka? Najlepiej morska! Nadarzyła się okazja na halibuta. Rybę należy osuszyć ręcznikiem i posolić przynajmniej z godzinę przed przyrządzaniem. Sól musi mieć czas by zadziałać higroskopijnie. Następnie Hońka umyśliła sobie, że można by zaszaleć z "panierką". Zatem pokroiła kandyzowane

Karczma Honorietty
Domowy paprykarz z kurczaka 119

Paprykarz zdecydowanie należy do smaków mojego dzieciństwa. Zmodyfikowałam nieco to danie, zastępując rybę- kurczakiem. Idealnie smakuje na ciepło, na zimno, na kanapkach czy jako dodatek do dań. Składniki: 1 szklanka ryżu 2 filety z kurczaka 1 puszka pomidorów 4 papryki czerwone 1 cebula 1 strączek chilli sól, pieprz mielona czerwona papryka 1 ząbek czosnku liść laurowy olej Wykonanie: Ryż ugotować(...)półmiękko i odstawić. Paprykę pokroić w paski razem z chilli oraz cebulą i czosnkiem. Następnie rozgrzać olej na patelni, zeszklić cebulę z czosnkiem i włożyć pokrojone filety. Smażyć około 15 minut, dodać paprykę, chilli, ryż doprawić do smaku, włożyć liść laurowy i dusić następne 15 minut na wolnym ogniu

Tradycyjna Kuchnia