dodaniu kolejnych składników można wyzerować ciężar już położonych produktów. Polecam. 2. Silikonowe szczypce Mała rzecz, a cieszy. Zamiast brudzić kolejne widelce i łopatki, proste szczypce chwycą kawałek mięsa lub ryby i przewrócą je na drugą stronę w mgnieniu oka. Są też niezastąpione do nakładania spaghetti lub innych makaronów w kształcie nitek. Spokojnie można je obsłużyć jedną ręką, ponieważ otwierają(...)naciśnięciu uchwytu znajdującego się z tyłu. No i łatwo się je myje. 3. Termometr kuchenny Choć korzystam z niego rzadko, to w tych rzadkich momentach jest niezastąpiony. Większość potraw smażonych na głębokim tłuszczu wymaga temperatury oleju 180 stopni. Jeśli wrzucimy sajgonki, gdy olej jest chłodniejszy, tylko nim nasiąkną zamiast się usmażyć. Jeśli będziemy czekać zbyt długo, istnieje ryzyko, że tłuszcz
W kuchni wieczorembazylia suszona mielone wieprzowo-wołowe dobrze wyrobić z jajkiem, bułką odciśniętą z wody, cebulą pokrojoną w kostkę, przyprawą barbecue z solą, zmiksowaną w blenderze włoszczyzną, tartą bułką na oleju smażyć owalne mielone kotlety na rumiano z obu stron dołożyć pomidory pokrojone i bazylię pod przykryciem dusić z 10 minut na małym ogniu smaczne mielone i na ciepło do ziemniaków(...)zimno do pieczywa.......SMACZNEGO!!! mieszanka przypraw grill barbecue Royal Brand: produkt naturalny, nie zawiera glutaminianu sodu, bez soli - skład: papryka, chili, rozmaryn, cebula, koperek, tymianek - zastosowanie: do mięs, drobiu, ryb na grilla lub na patelnię - opakowanie: 70 gram
W Mojej Kuchni LubięSkładniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana
OliveandThymeOstatnio ciągle używam sera gorgonzola, było kurczak faszerowany gorgonzolą , kurczak zapiekany z gorgonzolą i teraz czas przyszedł na łososia. Składniki 300-350 g łososia 3/4 opakowania
Piekielna Kuchnia PatiSkładniki: 2 większe pstrągi 80g masła 100ml białego półwytrawnego wina 100ml bulionu warzywnego 2 cebule ząbek czosnku sól, pieprz pół pęczka natki pietruszki Przygotowanie: Masło
Gaździnka warzyhttp://kuchniapepin.blogspot.com/2013/12/krokiety-z-dorsza.html Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej============.SKŁADNIKI *80 dkg
w mojej kuchnipieprz Sposób przygotowania: Bulion postawić na kuchence i pilnować aby był cały czas gorący. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzać oliwę, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać i ryż i smażyć, cały czas mieszając do czasu aż stanie się lekko przezroczysty. Zajmie to ok. 2 minut. Dodać wino i mieszać aż do jego całkowitego odparowania. Wlać chochelkę gorącego bulionu i gotować(...)garnku z bulionem zostanie nam jego ostatnia porcja. Ok. 3 minut przed końcem gotowania dodać łososia pokrojonego w kostkę i ostatnią chochelkę bulionu. Mieszać bardzo ostrożnie, aby ryba się nie rozpadła. Całe gotowanie risotto powinno zająć od 15-20 minut. Powinno mieć kremową konsystencję, ale absolutnie nie może być rozgotowane. Ryż powinien pozostać lekko al dente. Na końcu do risotto
Obiad za dychęWariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;). Składniki: Farsz: 300 - 350 g liści jarmużu(...)twarogu półtłustego, 200 g piersi z kurczaka, 2 duże ziemniaki, 1 duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, sól, pieprz, słodka i ostra papryka w proszku, majeranek, olej do smażenia Ciasto na pierogi: 1/2 kg mąki pszennej, 1 małe jajko, 1 łyżeczka soli, 1 łyżka oleju lub oliwy, około 250 ml gorącej wody Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej
Nie tylko w kuchniViolaPassion Szybki, inny sposób na kotlety. W moim domu.rodzinnym w piątek nie jadło się mięsa,zazwyczaj była to ryba. Taki wynalazek często robiła moja mama,by urozmaicić nam menu. Składniki: (na 8/9 kotletów) 10 ugotowanych na twardo jajek 1 jajko surowe 1 szczypior posiekany drobno 1 sucha bułka namoczona w wodzie i wyciśniętą 300 g pieczarek Bułka(...)tarta do panierki Sól,pieprz Sposób: Ugotowane jajka obieramy i tarkujemy na tarce polecam większe oczka. Pieczarki myjemy tarkujemy na dużych oczkach i Smażymy bez oleju na patelni. Następnie odstawiamy do wystudzenia. Jajka ,pieczarki, szczypiorek ,wyciśniętą bułkę,surowe jajko wsadzamy do większej miski dodajemy sól i pieprz i mieszamy do czasu aż wyrobimy masę. Następnie
Viola cooks with passionfiletów z mintaja,morszczuka bądź dorsza 3 jajka ugotowane na twardo 1 cebula 1 jajko 2 łyżki bułki tartej sól,pieprz płatki kukurydziane Filety z ryby zmielić w maszynce razem z cebulą,wbić jajko,dodać bułkę tartą oraz sól i pieprz.Dokładnie wyrobić gładką masę.Obrać jajka ugotowane na twardo,dość grubo posiekać - dodać do masy rybnej i delikatnie(...)wymieszać. Płatki kukurydziane przemielić w blenderze lub wsadzić do foliowego woreczka i potraktować wałkiem do ciasta - przesypać na talerz.Z rybnej masy formować kotleciki i obtaczać w płatkach kukurydzianych,smażyć na oleju na złoty kolor. Jeśli posmakują Wam te kotleciki to dajcie znać i spróbujcie z pieczarkami,przepis tutaj http://jaworskaanna7.blogspot.com/2015/09/kotleciki-rybne-z-pieczarkami.html Ostatnio również spotkała mnie kolejna miła niespodzianka
Niespełnione zdolności kulinarneprzedstawiam niepozorny dodatek do dania głównego, który bardzo pozytywnie zaskoczył mnie swoim smakiem. Zwyczajny por duszony w śmietance z dodatkiem gałki muszkatołowej, doskonale komponuje się z mięsami jak i rybami. Polecam gorąco, tym bardziej, że jest dziecinnie łatwa i szybka w przygotowaniu:) Scroll down for recipe in English Pory w śmietanie (4-5 porcji) Składniki: 2 łyżki masła(...)jasnozielone części, pokrojone na plasterki 1 szklanka śmietanki 36 % duża szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu i dodaj masło. Włóż pory i smaż przez 14 do 16 minut lub do miękkości. Wlej śmietankę i dopraw gałką muszkatołową. Gotuj przez kolejne 3 – 4 minuty, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku solą i pieprzem
karmelowyobiad, to koniecznie mięso lub ryba? Niekoniecznie. Nawet dla nie wegetarian, taki posiłek, to odskocznia od codzienności...kotleta i ziemniaków. Polecam zwłaszcza osobom lubiącym urozmaicenie codziennych posiłków. Składniki: 500 g ryżu 3 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 szklanki pokrojonego szczypiorku 1/4 szklanki pokrojonego świeżego lubczyku 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki curry(...)sól i pieprz czarny do smaku bułka tarta olej do smażenia Sos: 1 szklanka gęstego jogurtu 3 łyżki majonezu 1 łyżka soku z cytryny 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę 1/2 łyżeczki tymianku 5 główek szparagów sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Ryż ugotować do miękkości, przestudzić. Dodać do ryżu cała pokrojoną drobniutko zieleninę, czosnek przeciśnięty
Gosia gotujedorsza doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec smażenia dodać pokrojone suszone pomidory. Ostudzonego dorsza podzielić na mniejsze kawałki. Dodać do pora. Dodać również natkę pietruszki. Wyrośnięte ciasto chwile wyrobić. Podzielić na 6 części. Z każdej uformować placuszek(...)czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Ryby są super
Moja Galeria Smakuoczkach. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek i smażymy drobno posiekaną cebulkę oraz czosnek. Koper włoski (fenkuł) drobno siekamy i wrzucamy na patelnię razem z tartą dynią. Całość smażymy kilka minut, następnie dodajemy ryż Arborio, dokładnie mieszamy i wlewamy wino. Dusimy całość minutę lub dwie aż część wina odpruje, następnie dodajemy bulion- partiami, niech ryż "pije" bulion powoli(...)mniejsze kawałki, każdy z nich doprawiamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem. Na rozgrzanej patelni prażymy migdały z dodatkiem szczypty soli. Siekamy migdały dość drobno i posypujemy nimi kawałki ryby. Dorsza układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 7-9 minut. Ostatni szlif... Na talerzu układamy risotto, posypujemy całość tartym parmezanem oraz
Mango PapajaZapraszam na pyszne nalesniki z farszem rybno-serowym. Składniki: 200 g mąki pszennej 2 żółtka 150 ml mleka 100 ml gazowanej wody mineralnej 1/2 łyżeczki
Gosia gotuje