ryby smażone - 3566 przepisów (strona:134/238)

Ziemniaki w plasterkach zapiekane z cebulą 205

Sposobów na jego przygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też(...)przesadnie tłuste. Składniki dla 4 osób: 800g ziemniaków 600g cebuli (3 duże) 1/2 dużego pęczka pietruszki sól pieprz gałka muszkatołowa 3/4 szklanki bulionu 20g masła + 1 łyżka do smażenia Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w plasterki. Cebule obrać i pokroić w krążki. Pietruszkę posiekać. Na 1 łyżce masła zeszklić cebulę. Naczynie żaroodporne wysmarować niewielką ilością pozostałego masła. Na dnie naczynia

Pełny talerz
sałatka z cukinii 332

Efektowna i smaczna sałatka  ze strony  Jamie Oliver'a Dobry dodatek do  mozzarelli, sera koziego, wędlin, grillowanych ryb i mięs Składniki: 4 osoby 4 niewielkie cukinie sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 czerwone chilli  ząbek czosnku 1 garść świeżej mięty oliwa z oliwek extra virgin sok w yciśnięty z  1 cytryny opcjonalnie młody(...)bób lub groszek Przygotowanie Pokroić cukinie wzdłuż na bardzo cienkie plastry, bez obierania - używam obieraczki do warzyw. Rozgrzać  mocno patelnię grillową, plastry smażyć partiami, aż pokażą się czarne przypalone paski. Usmażone cukinie układać na dużym talerzu tak aby jak najmniej na siebie nachodziły Jeszcze ciepłe posypać odrobiną soli morskiej i pieprzu Wypestkowane chili i czosnek drobno posiekać. Posypać nimi

Stare Gary
Wycieczka do Brukseli i nowy dział na blogu 182

rybą, zmieloną jak na kotleciki rybne. Po obiedzie pojechaliśmy do hotelu Agenda Loiuse, po krótkim odpoczynku nadeszła pora na spacer po Brukseli. W kolejnym dniu wycieczka do Brugii i wizyta w Parlamencie Europejskim. Katedra św. Michała i św. Guduli w Brukseli Sikająca dziewczynka w Brukseli Grand Place Bruksela Manneken Pis Najlepsze na świecie są frytki belgijskie, to frytki dwukrotnie smażone

Moja smaczna kuchnia
Ryż smażony z jajkiem i krewetkami 165

  Coś dla krewetkożerców Składniki ryż 1/2 szklanki krewetki mrożone 100 g łosoś wędzony plastry 50 g marchewka 1 szt cukinia 1/2 szt jajka 2 szt

czarrna od kuchni
Śledzie z suszonymi grzybami i cebulą 182

Dziś pierwsza z propozycji wigilijno-bożonarodzeniowych śledzi. Będą następne! Składniki: kilka marynowanych płatów śledziowych 1 duża cebula duża garść suszonych grzybów sól, czarny pieprz, suszony rozmaryn

Czerwień i błękit
Śledzie panierowane w zalewie octowej 180

małe marchewki listek laurowy, pieprz kolorowy, ziele angielskie, gorczyca garstka rodzynek Wykonanie Śledzie dokładnie myjemy, jeśli mamy tuszki, płaty tylko płuczemy, osuszamy, lekko solimy panierujemy w mące krupczatce, i smażymy na oleju do zrumienienia. Gotujemy zalewę z wody i octu w proporcji 1:5 z wszystkimi przyprawami, cebulką pokrojoną w plastry, papryką w kostkę, marchewką w krążki, z miodem, cukrem(...)solą, rodzynkami. Zalewę chwilę pogotować około 5 minut. Ma być wyczuwalna jej słodkość. Śledzie ułożyć w naczyniu, najlepiej przykrywanym, można też w słoju zakręcanym, zalewamy zalewą tak aby wszystkie ryby były nią przykryte, a warzywa na wierzchu je przykrywały. Odstawiamy do ostygnięcia, spożywać następnego dnia, kiedy przejdą słodko-kwaśnym smakiem zalewy. Możemy się delektować ich smakiem nawet kilka

kgwjanczewo
Risotto z łososiem 176

Na 4 osoby: 1 szklanka ryżu do risotto 2 szklanki wywaru warzywnego (może być z kostki) 2 łyżki masła 1 opakowanie mieszanki warzywnej chińskiej 500

Jadło i czytadło
Tosty z pastą krewetkową podane z Witbierem 197

Tosty można przygotować w wielu odsłonach, mimo, że zazwyczaj przygotowywane są tradycyjne, np.: z masłem czosnkowym, z owocami , francuskie  czy przekładane serem i warzywami, to

Kraina Miodem Płynąca
Łosoś pieczony z nutą cytryny 210

odrobiną cytryny i upiekłam w piekarniku. składniki: 500 g łososia bez skóry sól,pieprz skórka otarta z cytryny sok z cytryny olej Filet łososia podzielić na dwie porcje. Rybę oprószyć solą, pieprzem oraz odrobiną startej skórki z cytryny. Następnie skropić delikatnie olejem i odrobiną soku z cytryny odstawić na minimum godzinkę do lodówki. Można też przygotować dużo wcześniej i odstawić(...)całą noc. Potem łososia ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i zapiekać ok 30 minut. Upieczonego łososia podałam ze smażonymi ziemniaczkami i domową sałatką warzywną ze słoiczka

Monia miesza i gotuje
Krewetki z patelni 186

Krewetki. Wspaniałe mięso pełne białka. I tak niewiele potrzebują, żeby zadowolić nawet wybredne (Kochanie pozdrawiam Cię bardzo serdecznie) podniebienie. Chociaż jak przypomnę sobie moje pierwsze smażone

Pełny talerz
Penne z ostrymi małżami 165

ośmiornice są świetnym rozwiązaniem. Krewetki i małże smakują podobnie do kurczaka, więc miłośnicy "kuraka" spokojnie mogą próbować potraw z tymi składnikami w roli głównej. Mojej mamie przeszkadza zapach "ryby" w całym domu więc muszę szykować tego typu potrawy gdy nie ma rodziców w domu, a później szybko otwieram wszystkie drzwi i okna na oścież by wywietrzyć dom. Ciężko(...)Składniki na 2 porcje: 150 g  makaronu penne pełnoziarnistego 250 g małży (mogą być w zalewie, ale należy je wypłukać) Słodka papryka Ostra papryka Olej rzepakowy do smażenia Sól Natka pietruszki Przygotowanie: Makaron należy ugotować al dente. Małże (o ile są w skorupkach obrać) i wrzucić na rozgrzaną patelnię wysmarowaną odrobiną oleju. Przyprawić słodką i ostrą papryką, dodać soli

Czarnawisienka
Śniadaniowa ciepła buła z jajem i wędzonym łososiem 209

Idealna buła na śniadanie. Smakuje (powiem nieskromnie) wyśmienicie! Składniki na jedną bułę: 1 jajko Garść kiełków rzodkiewki 5 g otrąb pszennych 30 g papryki 2 plastry

Czarnawisienka
Chile to nie tylko wino 130

Moscatel de Alejandría. Ten aromatyczny winiak poddawany jest procesowi starzenia i podawany jest zazwyczaj z sokiem cytrynowym, białkiem i cukrem pudrem.   Jako że tematem przewodnim tegorocznego spotkania były ryby oraz owoce morza, Szef kuchni hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny(...)Trisquel, Sauvignon Blanc 2012 – Aresti. Idealne do ceviche. Przyjemna kwasowość, tropikalne aromaty i sporo ciała. Jako danie główne. Paila marina – zupa z małży, owoców morza i warzyw.  oraz smażony morszczuk, puree z dyni i ziemniaków, grillowane zielone szparagi i czerwona salsa . I wina - Reserva, Pinot Noir 2011 – Veramonte i Reserva Chardonnay 2014 – Montgras. Na deser zjedliśmy zapiekane owoce leśne

królestwo garów
Warzywne placuszki z botwinką 188

kremowej tekstury, a łodyżki botwinki chrupkości w środku. Placuszki najlepiej smakują z jogurtem – jeśli wolicie, aby były konkretniejsze, można też podać do nich, oprócz jogurtu, kawior czy wędzoną rybę. Warzywne placuszki z botwinką: 1 pęczek botwinki (liście i łodyżki – bez buraczków) 1 duża cukinia 1 mała marchewka 100 g sera kanapkowo-sałatkowego typu feta (użyłam czosnkowej w kosteczkach(...)ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki posiekanej świeżej bazylii lub 1 łyżeczka suszonej 3-4 łyżki mąki pszennej sól morska, świeżo mielony pieprz olej lub oliwa z oliwek do smażenia do podania: jogurt naturalny przyprawiony wyciśniętym czosnkiem, posiekanym koperkiem i solą listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Cukinię i marchewkę obieramy, a następnie trzemy na tarce jarzynowej

Poezja smaku
Kotlety z dorsza z suszonymi pomidorami i kaparami 135

nadają się na danie główne, lecz na zimno doskonale sprawdzą się jako dodatek do kanapek. Kotlety z ryby są mięciutkie i pyszne. Jeśli przeszkadza Ci tranowy posmak morskiej ryby wystarczy ją co najmniej na godzinę przed przyrządzeniem skropić sokiem z cytryny. Dzisiejsze kotleciki aromatyzowane dodatkiem suszonych  pomidorów i kaparów zadowolą najwybredniejszych smakoszy. Zapraszam do przepisu. Składniki(...)dorsza 8-10 suszonych pomidorów z zalewy 3-4 łyżki kaparów ze słoiczka 1 jajko sok z cytryny bułka tarta do farszu i do obtaczania sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: z filetów usunąć skórę i ewentualnie pozostałe ości, skropić sokiem z cytryny. Zmielić w maszynce do mięsa odsączyć z zalewy suszone pomidory i kapary, następnie drobno posiekać mielonego dorsza

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania