Cześć! W mojej kuchni na dobre zawitała już wiosna, dlatego też w dzisiejszym wpisie przedstawię Wam świetny przepis na pyszną, orzeźwiającą sałatkę z roszponką i pomidorkami koktajlowymi. Continue reading Sałatka z roszponką at Blog kulinarny Kurkanielotka.pl
kurkanielotka.plprzepis. Polecam Składniki: – 2 bakłażany – 250g ugotowanej ciecierzycy (u mnie gotowa ze słoika) – 1/2 papryki czerwonej lub żółtej – 1 cebula czerwona – 1 opakowanie roszponki – 12 pomidorków koktajlowych – 1 łyżka oliwy z oliwek – 1 łyżeczka soli gruboziarnistej – zielenina wg smaku (u mnie po garści świeżej bazylii, świeżego koperku i świeżej pietruszki(...)imbir starty na drobnych oczkach i miód i wszystko dokładnie wymieszać. Ciepłe bakłażany polać sosem, wymieszać dokładnie i odstawić do wystygnięcia. Do chłodnych bakłażanów dodać, ciecierzycę, umytą i osuszoną roszponkę, posiekaną zieleninę i pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i jeszcze raz wszytko dokładnie, lecz delikatnie wymieszać. Smacznego Sałatka z pieczonych bakłażanów z ciecierzycą Sałatka z pieczonych bakłażanów z ciecierzycą Sałatka
Smaki Arminesól, pieprz, płatki chili olej rzepakowy do smarowania nadzienie: 8 jajek przepiórczych 8 oliwek zielonych 8 oliwek czarnych kawałek ogórka zielonego 4 pomidorki koktajlowe 100 g kabanosów 1 garść roszponki 1 garść kiełków pieprz czerwony kulki 50 g tofu Koszyczki 8 sztuk. Makaron gotuje aldente w osolonej wodzie i odcedzam. Przekładam do miski, dodaję pieprz, papryczkę chili płatki, ser żółty(...)dociskam. Piekarnik nagrzewam do temp 180 stopni i zapiekam koszyczki około 20 minut aż zaczną się lekko rumienić. Jajka gotuję na twardo 2-3 minuty. W koszyczkach układam roszponkę, kiełki, plaster ogórka, pokrojone tofu, oliwki i jajko obrane. Z kabanosów robię rączki koszyczków. Żeby się trzymały wkładam w końcówki kabanosa kawałek wykałaczki i przytwierdzam do koszyczków. Posypuje pieprzem czerwonym
wesoła kuchniadobrej jakości 100g szynki szwarcwaldzkiej 200ml śmietanki (30-36%) 200g gorgonzoli dolce 1 gruszka 2 łyżki miodu np. tymiankowego 0,5 łyżeczki tymianku 30g orzechów włoskich (opcjonalnie) rukola i roszponka do podania (opcjonalnie) sól i pieprz Danie jest mega szybkie w przygotowaniu, wyjątkowo sycące i smaczne. Przyrządzić można je na kilka sposobów, podam Wam 2 warianty. Gruszkę kroimy na mniejsze(...)rozpuści a śmietanka zawrze. Po tym czasie do sosu wrzucamy gnocchi i podgrzewamy, by stały się ciepłe. I gotowe! Kluseczki można podać z dodatkiem rukoli i roszponki. Danie można także zapiec i podać w formie zapiekanki, na pewno przybędzie kalorii, ale i smaku. Podwójcie jedynie ilość składników powyżej. Opcjonalnie do wersji zapiekanej: 200g mozzarelli
Cooking Monsterdodatkiem wiśni. Połączenie może niektórym wydawać się dziwne, ale zapewniam, że smakuje fajnie :) Składniki : - szklanka ugotowanej kaszy gryczanej niepalonej, - 1 szklanka wypestkowanych świeżych wiśni, - czerwona cebula, - sól, rozmaryn, - roszponka, - feta, sos : - 1 - 2 łyżki oleju, - 2 - 3 łyżki octu winnego ( dałem domowy malinowy ), - sól, pieprz. Wykonanie : Wiśnie i krążki czerwonej cebuli posypane solą, rozmarynem i skropione olejem upiec w piekarniku(...)Najlepiej zrobić to na jednej blasze, na dwóch kawałkach papieru. Upieczone wymieszać z kaszą i sosem. Na talerzu ułożyć roszponkę, na to sałatkę z kaszy i pokrojoną w kostkę fetę. Całość posypać świeżo zmielonym pieprzem
Przepisy Mikołajaproszku do pieczenia farsz: 4 jajka 100 g łososia wędzonego 1 kawałek ogórka zielonego 3 pomidorki koktajlowe 50 g serka z tofu 10 g tofu 6 oliwek czarnych roszponka pieprz czerwony olej rzepakowy Ciasto gofry: Płatki owsiane zmieliłam w młynku do kawy. Mąkę owsianą przesypuję do miski, dodaję mleko owsiane, żółtka, proszek do pieczenia, sól, pieprz, paprykę, i masło(...)jajko. Smażę aż się zetnie białko. Gofry podaję z jajkiem serce, serkiem z tofu. Kawałek tofu kroję na plastry i przesmażam na patelni grillowej. Na gofry układam oliwki, pomidorki, roszponkę, ogórka, plastry łososia, posypuję kulkami pieprzu
wesoła kuchniaSkładniki/1 porcja: – 2 jajka, – łyżka masła – sól i pieprz – parmezan do posypania do podania: roszponka, kilka pomidorów, pieczywo Przygotowanie: Jajka wbić do miski, dodać wodę, przyprawić solą i pieprz. Lekko ubić. Na patelni roztopić masło i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Wlać masę jajeczną. Poczekać chwilę, aż zacznie się ścinać. Można poruszać energicznie patelnią, by oddzielił się(...)niej spód omletu. Gdy omlet się lekko zetnie posyp parmezanem . Przełóż na talerz składając na pół. Podawać z ulubionymi dodatkami np. roszponką, pomidorkami i świeżym pieczywem. Artykuł Omlet francuski pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEWięc do dzieła! Składniki: 1 niepełna szklanka suchego makaronu - u mnie pełnoziarnisty 1/2 żółtej papryki 2-3 łyżki zielonych oliwek kilka pomidorków koktajlowych 1 ząbek czosnku sól, pieprz garść roszponki oliwa z oliwek Sposób przygotowania: 1. Na lekko osolony wrzątek wrzucić makaron i gotować. 2. W międzyczasie pomidorki i oliwki przekroić na połówki, paprykę w paseczki. Na patelni rozgrzać odrobinę(...)zmiażdżony czosnek, chwilkę dusić, po czym dodać pomidorki, paprykę i oliwki. Chwilkę dusić co chwilę mieszając. Ugotowany i odcedzony makaron przełożyć na patelnię z warzywami, dodać łyżkę oliwy, garść roszponki i całość chwilkę poddusić - dosłownie 15-20 sekund. Dodać odrobinę pieprzu. 3. Gotowe danie przełożyć na talerze i zajadać. Smacznego
Kuchnia domowa Aniszklanki ziaren słonecznika 5 suszonych pomidorów 2 ząbki czosnku chili pieprz sól Guacamole: 1 duże dobrze dojrzałe awokado 1 nieduży ząbek czosnku 1 łyżka soku z limonki Dodatkowo: roszponka lub inna zielenina ulubione bułki czerwona cebula czerwona papryka majonez wegański Instructions Kotlety: Ziarna słonecznika delikatnie podprażyć na suchej patelni. Suszone pomidory, odsączone z zalewy, drobno posiekać. Marchew umyć, obrać(...)ponownie wymieszać. Burgery: Bułki chwilkę podpiec w piekarniku. Każdą bułkę przekroić na pół i obie połowy posmarować wegańskim majonezem lub sosem jogurtowym . Następnie na jedną połowę nałożyć trochę zieleniny (roszponka, sałata, rukola, szpinak), gotowy kotlet, cienki plaster czerwonej papryki, plasterek czerwonej cebuli oraz trochę guacamole i przykryć drugą połową. Podawać lekko ciepłe od razu po przygotowaniu (same kotlety można przechowywać
Fitsweet.meczerwonej ( mnie pół na pół) 100 g przecieru pomidorowego sól himalajska lub kłodawska pieprz czarny świeżo mielony zioła prowansalskie oregano bazylia inne ulubione zioła lub przyprawy świeża bazylia, rukola, roszponka Ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Dodać całe jajka i majonez, który można pominąć albo zastąpić gęstą tłustą śmietaną z dodatkiem ulubionych przypraw. Masę wyjąć na dużą blachę(...)serowa świetnie komponuje się także z innymi dodatkami jak pieczarki, boczek, szynka, oliwki oraz sosami np. czosnkowym, BBQ czy pomidorowym. U mnie zawsze jest serwowana z zieleniną czyli rukolą, roszponką i bazylią. Smacznego! — BTW samego spodu pizzy:620 g, 1755 kcal, B 122 g, T 138 g, W 5 g. W 100g: 283 kcal
Ola la LCHFbagietki ) łyżka sosu tatarskiego 3 krople tabasco 4 krewetki tygrysie usmażone w panierce – można zrobić w domu wg. tego przepisu albo kupić gotowe w Biedrze i podgrzać garstka roszponki lub innej sałaty (umytej i osuszonej) kilka plasterków pomidora kilka plasterków ogórka kiszonego Przepis na kanapkę z krewetkami w panierce shrimp po boy Pieczywo nacinamy, ale nie przekrawamy na pół(...)żeby nadzienie nie wypadało. Każdą kanapkę smarujemy sosem tatarskim, skrapiamy kilkoma kroplami tabasco, wykładamy roszponką, krewetkami i plasterkami pomidora i ogórka. Kanapka z gofra z jogurtem greckim i marakują Gofry powinny być jedzone zdecydowanie częściej, zwłaszcza że dobrze się kojarzą i można je łatwo przerobić na kanapki. Wystarczy ułożyć na nich ulubione nadzienie i kanapka gotowa. Wcale nie są też
Ugotowane pozamiatanepikantnego, oraz struktur – chrupiących i kremowych. Do tego często stosowana przeze mnie posypka z orzechów i gotowe. Rozkosz. Składniki (na 2 porcje): 4 garście umytej i osuszonej roszponki 2 średnie buraki 100g kremowego sera koziego Na posypkę z orzechów: kromka razowego chleba bez skórki 3 łyżki obranych orzechów włoskich Dressing: 4 łyżki soku z pomarańczy 1 łyżeczka gęstego octu(...)Jeszcze lekko ciepłe buraki kroimy w średniej wielkości kęsy. Przekładamy od miski i polewamy kilkoma łyżkami dressingu, mieszamy i odstawiamy na chwilę. W tym czasie na talerzu układamy umytą roszponkę, i kawałki sera – ja rozdzielam je palcami i układam równomiernie na talerzu. Na talerz rozkładam też burkami, razem z sokami. Całość polewamy pozostałym dressingiem. Na sam koniec posypujemy kruszonką
Smaczna Stronajajka szczypta soli nadzienie: 150 g serka puszystego 3 łyżki jogurtu greckiego pieprz 1/2 mango papryczka chili czerwona 6 koreczków śledziowych w oleju z cebulką natka pietruszki roszponka 1/2 cebuli czerwonej 6 pomidorów suszonych Ptysie: Do garnka wlewam wodę, dodaję masło, sól i zagotowuję. Do wrzątku wsypuje mąkę i cały czas mieszam energicznie. Ciasto zrobi się lśniące i zacznie(...)chili pokrojone, cebulę, pieprz, natkę i mieszam. Serek mieszam z jogurtem za pomocą blendera, albo łyżką. Na ptysiach wyciskam ser, w środek wkładam pomidora suszonego, dodaję mango, koreczek śledziowy, roszponkę i natkę
wesoła kuchniaRoladki z tortilli z łososiem i sałatami – Składniki: 1 pszenny placek tortilli o średnicy ok. 25 cm 60g łososia wędzonego 1 duża garść mixu sałat (u mnie z roszponką) – ok. 40g 3 czubate łyżeczki (ok. 40g) serka chrzanowego NaTurek, Almette lub tym podobne (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na roladki z tortilli z łososiem i sałatami, czyli(...)serkiem chrzanowym (lub innym ulubionym, ale dobrze by było, żeby to był jednak nieco ostry serek – np. cebulowy, czy ze szczypiorkiem). Równomiernie rozsypać mix sałat (u mnie z roszponką, ale można też użyć innego według uznania), a na wierzch rozłożyć plastry wędzonego łososia. Zwinąć placek tortill w dość ścisły rulon, a następnie należy szczelnie owinąć w folię spożywczą
Kulinarne Przebojepomidorków koktajlowych 1/4 ananasa świeżego 2 mandarynki 1 pomarańczo 1/2 szklanki oleju lnianego 1/3 szklanki rodzynek sułtanek 1 garść orzechów włoskich 1 burak pieczony pieprz czerwony 1/2 opakowania roszponki Formę od tarty smaruję olejem, układam warstwowo arkusze ciasta filo. Końce wystające za mocno odcinam. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 170 stopni na 10-15 minut. Śledzie kroję na kawałki(...)przekładam do miski, dodaję rodzynki, pokrojoną cebule w piórka i zalewam olejem lnianym. Odstawiam na kilka godzin najlepiej. Roszponkę myję osuszam, układam na podpieczonym cieście filo, dodaję pokrojone pomidorki koktajlowe, ananasa pokrojonego, mandarynki cząstki obrane z błonek. Pomarańczo obieram i kroję na plastry. Dodaję do sałatki. Śledzie , cebulę, rodzynki też dodaję. Z buraka pieczonego wykrawam gwiazdki i nakłuwam
wesoła kuchnia