spełnienia marzeń :-) 1 arkusz ciasta francuskiego 10 dkg szynki 10 pomidorków koktajlowych 1 kulka mozzarelli duża 1 cebula czerwona 10 oliwek czarnych 5 pomidorów suszonych 50 g roszponki pieprz czerwony, natka pietruszki sos vinaigrette 1 kawałek sera feta 2 łyżki sosu pomidorowego 1 kawałek ogórka zielonego Z ciasta francuskiego wycinam koła o średnicy 8 cm. Użyłam do tego(...)piekę około 15 minut aż ciasto zarumieni się. Z resztek ciasta wycięłam gwiazdki za pomocą foremki małej i też upiekłam . Użyłam do dekoracji sałatki. W tym czasie myję roszponkę, układam na desce, dodaję kawałki sera feta, oliwki, pokrojone pomidory suszone, cebulę piórka, plastry szynki. Dodaję gwiazdki z ciasta. Polewam sosem, posypuję pieprzem czerwonym, natką
wesoła kuchniastołach królują z reguły ciężkie potrawy. Po wigilijnym przejedzeniu stawiam na świąteczne śniadanie na zielono. Warzywa to podstawa mojej kuchni, i musi być kolorowo na talerzu. 2 garście roszponki 1 marchewka ugotowana 6 jajek 6 oliwek czarnych natka pietruszki śledziki w sosie pomidorowym 2 łyżki orzechów włoskich 5 pomidorków koktajlowych 6 kulek mozzarella sól, pieprz sos vinaigrette 2 bułki masło(...)jajka. Z oliwek wycinam guziki za pomocą słomki. Słomką robię też otwory w jajkach na oczy i guziki. Z marchewki robię czapki, i nosy. Z pietruszki gałązek ręce. Na roszponce układam bałwany dodaję pomidorki, gwiazdki z marchewki, gwiazdki z ogórka, mozzarelle. Śledziki dodaję bez sosu pomidorowego.Z bułek wycinam gwiazdki foremką do pierników i robię z nich grzanki
wesoła kuchniapomarańczą i wędzonym łososiem poleca się nie tylko od święta. Korzystajcie teraz z cytrusowych dobrodziejstw, teraz jest ich czas. Na zdrowie. Składniki: 150 g wędzonego łososia 1 opakowanie roszponki 1 większa pomarańcza 1 mała czerwona cebula 1 łyżka ziaren siemienia lnianego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka musztardy 2 łyżki oliwy extra virgin sól pieprz (przepis na 2 porcje(...)wyciskamy sok i go wypijamy (ja dodałam go do sałatki i nie dość, że rozcieńczył sos, to spowodował, że sałatka była za słodka – nie polecam). Do miski wrzucamy roszponkę, kawałki łososia, kawałki pomarańczy, pokrojoną w drobną kostkę cebulę, siemię, sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Podobne przepisy: Sałatka z burakiem, mandarynką i camembertem Sałatka z łososiem, pomarańczami
Kardamonovydobrym tonie jest umówić się z gospodarzami, że jedno danie przygotowujecie Wy (jeśli w kolejne dni gospodarze nie wpadają z re-wizytą). Sałatka z burakami: 100 g rukoli lub roszponki 1 nieduży burak (ugotowany/upieczony) – można kupić już ugotowany na parze* duża garść posiekanych orzechów włoskich (możesz zamienić na pestki dyni lub słonecznika) 50 g sera kanapkowo-sałatkowego w kostce(...)naturalna lub smakowa) dressing: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżeczka musztardy dijon, 1 łyżeczka płynnego miodu, sól Na okrągły, płaski talerz wysypujemy rukolę lub roszponkę. Możemy to zrobić w kształcie wieńca lub rozsypać równomiernie po całym talerzu. Buraka (ugotowanego lub upieczonego w folii do miękkości) obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Rozsypujemy po sałacie. Fetę
Poezja smakuspisze się w różnego rodzaju sałatkach. Dodatek tofu wędzonego i warzyw to istne niebo! Składniki: 125g mozzarelli mini 90g tofu wędzonego 50g suchej kaszy bulgur 75g miksu sałat z roszponką 200g papryki czerwonej 10ml oleju lnianego przyprawy: sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania: Do wrzącej, osolonej wody wrzucić kaszę - gotować do wchłonięcia wody. Mozzarellę mini odsączyć z zalewy. Tofu(...)wędzone pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć nasiona i pokroić w kostkę. Składniki umieścić w misce. Dodać miks sałat z roszponką, ugotowaną kaszę, przyprawy oraz olej lniany. Całość dokładnie wymieszać. Odstawić na ok. 15 minut do przegryzienia smaków. Smacznego
Truskawkowa Fiestaszczypta cukru 2 łyżki oliwy 2 dkg drożdży farsz: 125g sera mozzarella 50 g sera niebieski blue 100 g szynki parmeńskiej 5 fig 8 oliwek czarnych 1 garść roszponki 1 cebula czerwona przyprawa do pizzy oliwa do polania Do miski wykruszam drożdże, dodaję 4 łyżki letniej wody, łyżkę mąki, cukier, mieszam i odstawiam zaczyn do wyrośnięcia(...)maksa u mnie 280 stopni. Im dłużej nagrzany tym lepiej. Wstawiam pizzę razem z papierem na kamień. Piekę około 10 minut. Po upieczeniu układam plastry szynki, oliwki, roszponkę. Posypuję resztą sera blue. Podaję z oliwą
wesoła kuchniasprawdzi się nie tylko jako danie do pracy, ale też będzie pięknie wyglądała na stole. Wszystkie składniki tworzą bardzo zgraną kompozycję smakową. SAŁATKA LUNCHOWA Składniki: 1 opakowanie roszponki 1/2 filetu z kurczaka (+sól, pieprz i 1 ząbek czosnku) sól i pieprz 1 mango 1 pomidor 1 czerwona cebula garść kiełków rzodkiewki dressing: 3 łyżki oliwy truflowej(...)Filet z kurczaka nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na ok. 30 minut, a następnie smażymy na oliwie, studzimy, kroimy na kawałki. Na talerzu układamy roszponkę, dodajemy pokrojone kawałki kurczaka,pomidora,mango, posiekaną cebulę, oraz kiełki rzodkiewki. Całość polewamy dressingiem z wymieszanej oliwy z octem, solą i pieprzem
Bon appetit mon amieakie tortille przygotujemy równie szybko co kanapki:). W środku znajdziemy kurczaka i hummus. 4 tortille 200g hummusu 2 filety z kurczaka 1 marchewka 1 papryka 2 duże garście roszponki 2 ogórki 2 plastry sera żółtego olej sól, pieprz, papryka słodka 1. Filet kroimy w kostkę, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na łyżce oleju. Ogórki, paprykę i marchewkę kroimy(...)słupki. 2. Tortille smarujemy hummusem, układamy kurczaka, roszponkę, paprykę, marchew i ogórki. Zwijamy, składając z przeciwległych brzegów, następnie zwijamy w rulon. W miejsce łączenia wkładamy po 1/2 plastra sera. 3. Tortille podsmażamy na suchej patelni zaczynając od strony z łączeniem. Przed podaniem przekrawamy na pół. tortilla, kurczak, filet, hummus, przekąska, fit, dietetyczna, impreza, imprezowa, przekąska, przekąski
Szefowa kuchniTortilla - polecam zamiast kanapek do pracy. Dzisiaj w wersji z serem i chrupiącymi warzywami. 2 tortille 2 łyżki keczupu 1 papryka 2 duże garście roszponki 2 ogórki 4 plastry sera żółtego olej sól, pieprz, papryka słodka 1. Ogórki i paprykę i marchewkę kroimy w słupki. 2. Tortille smarujemy keczupem, układamy po 1 i 1/2 plastra sera. Następnie układamy roszponkę
Szefowa kuchniłyżka oliwy · 1 łyżka przyprawy do kurczaka · Sól · 7 listków roszponki Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy, odcinamy odstające części. Doprawiamy przyprawą do kurczaka oraz solą. 2. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą i układamy mięso. 3. Szparagi(...)Pieczemy w rozgrzanym piekarniku 30 minut w 180 ° C, 7. Dziesięć minut przed końcem pieczenia układamy obok mięsa pomidory. 8. Danie gotowe, przed podaniem układamy roszponkę. 9. Smacznego
Kulinarna Chwilaskorzystać z ciasta gotowego, co jest oczywiście znacznie szybsze Składniki: 1 ciasto francuskie 100 g wędzonego łososia w plastrach, 100 g serka mascarpone 15 pomidorków koktajlowych Pieprz, zioła prowansalskie Roszponka Ciasto kroję na prostokąty wielkości ok. 10 x 5 cm. Prostokąty układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdy prostokąt smaruję mascarpone, zostawiając mały rant z każdej strony. Układam(...)ziołami. Boczki zakładam do środka (patrz ostatnie zdjęcie). Blaszkę wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 minut, aż ciasto się zarumieni. Każdy kawałek dekoruję roszponką i przekąska z łososiem gotowa. Smacznego Artykuł Przekąska z łososiem pochodzi z serwisu Słodki sentyment
Słodki sentymentjakże pysznego. serowe kulki: 100 g groszku mrożonego 70 g sera topionego ementaler 2 łyżki mielonych migdałów sałatka: 50 g łososia wędzonego 1 garść roszponki 4 pomidory koktajlowe 1/3 ogórka zielonego 30 g sera topionego ementaler 1 kawałek papryki czerwonej 3 łyżki groszku mrożonego sos ziołowy Groszek przekładam na patelnię, wlewam 50 ml wody(...)ostudzony do pojemnika, dodaję ser i miksuję blenderem. Dodaję migdały i mieszam. Można doprawić według uznania. Pastę wstawiam do zamrażalnika na 30 minut. Lepiej formuje się kulki potem. Roszponkę myję i osuszam, układam na talerzu, dodaję pokrojone pomidorki, kulki serowe, pokrojoną paprykę, groszek podgotowany albo przesmażony. Dodaję łososia i plastry zielonego ogórka. Plastry ogórka skroiłam obieraczką do warzyw. Sałatkę
wesoła kuchniaWiosenna sałatka z jajem i łososiem w roli głównej. Do tego rzeżucha która jest bardzo zdrowa. 70 g roszponki 3 jajka 100 g łososia upieczonego 4 pomidorki koktajlowe 1/3 ogórka zielonego papryka wędzona oliwa ziołowa Jajka gotuję na twardo. Obieram, kroję na pół, wydrążam żółtka. Żółtka miksuję blenderem z łososiem. Jajka nadziewam pastą. Układam na roszponce
wesoła kuchnia