roszponka - 1923 przepisów (strona:29/129)

Zielony koktajl z jarmużem i tropikalnym akcentem 182

koktajl. Osobiście nie przepadam za jarmużem, ale w takiej postaci jest praktycznie niewyczuwalny. Dodatkowo koktajl ma idealnie kremową konsystencję, bo zakupiłam ostatnio blender wysokoobrotowy. SKŁADNIKI 1/2 dużego ananasa garść roszponki 3 duże liście jarmużu 2 kiwi 1 banan 600 ml wody WYKONANIE Ananas obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Banana i kiwi obrać ze skóry. Jarmuż i roszponkę umyć

Passions hobbies life
Zielony koktajl z ananasem 149

zimne, jesienne dni. Dlatego też powstał ten koktajl. Jest przepyszny, a zarazem dostarcza nam potrzebnych witamin i mikroelementów.  SKŁADNIKI 1/2 dużego ananasa 1 banan 3 garście roszponki 60 g mrożonego szpinaku pęczek natki pietruszki 700 ml wody WYKONANIE Ananas obrać ze skóry i wyciąć twardy środek. Banana obrać ze skóry. Roszponkę i natkę pietruszki umyć. Wszystkie składniki umieścić

Passions hobbies life
Orzeźwiający koktajl z jagodami i roszponką 131

pewno Wam zasmakuje. A wierzcie mi jest pełen witamin, więc warto skosztować dla własnego zdrowia i pięknej sylwetki ;-)  SKŁADNIKI 2 banany 1 limonka 200 g jagód 2 garście roszponki 1 kiwi 700 ml wody WYKONANIE Banany i kiwi obrać ze skórki i wrzucić do misy blendera. Dodać umyte jagody, roszponkę, sok wyciśnięty z limonki i wodę, po czym włączyć

Passions hobbies life
Tarta z żółtym serem, szynką i roszponką 133

Przepis autorski (mój).   Uwielbiam tarty - te wytrawne i na słodko.... Pychota!   Tu przedstawiam Wam bardzo prostą propozycję z mnóstwem sera, z szynką i delikatną roszponką. Można ją uznać za szybką przekąskę, śniadanie, obiad czy kolację.  Idealnie smakuje na ciepło - jak i po ostygnięciu.  Pominę opisywanie kuszącego zapachu, który towarzyszy podczas jej pieczenia - sami sprawdźcie. Polecam(...)około 28-30 cm) Ciasto: 200g mąki pszennej 150g masła   1 jajko 1 szczypta soli   Farsz:   250g szynki 150g żółtego sera 1 cebula 1 garść roszponki 2 jajka 200 ml śmietany 18% (u mnie gęsta) sól, pieprz Opcjonalnie: żółty ser do posypania wierzchu Ponadto:   olej do smażenia Przygotować ciasto. Mąkę przesiać, w środku zrobić wgłębienie

Di gotuje
ROSZPONKA Z BURAKAMI 149

wykorzystała rukolę, sam słonecznik i cebulę z własnego ogródka.  Zaskoczyła nas bardzo, bo w imieninowym standardzie była zawsze jarzynowa z majonezem. A tu proszę! Taki rarytas!  :) SKŁADNIKI: roszponka (albo rukola) 3 - 4 buraki (upieczone lub ugotowane) czerwona cebula prażony słonecznik, płatki migdałów i orzechy włoskie SOS: 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki musztardy(...)ząbki czosnku 1 łyżka miodu 1/2 szklanki oleju SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Składniki na sos łączymy ze sobą i miksujemy. Natomiast składniki na sałatkę układamy kolejno na płaskim talerzu. Rozrzucamy liście roszponki (i / lub rukoli - jak kto lubi). Następnie układamy plastry buraków oraz czerwoną cebulę pokrojoną w piórka. Wszystko posypujemy uprażonym słonecznikiem, płatkami migdałów i orzechami włoskimi. Na koniec skrapiamy sosem. Smacznego

wege i kropka
Sałatka z roszponką 153

Zachodzę dziś rano do ogrodu, a tu łan roszponki. Z daleka wyglądało, jakby ziemia zarosła zielskiem i zanim doszłam do niej już w głowie miałam nieznośna myśl "znowu pielenie". Tym razem było ciecie. Po prostu nożyczkami pościnałam sobie roszponkę, z której zrobiłam przepyszna sałatkę. Potrzebujemy: Czytaj więcej

Tylko pysznie
Sałatka zielono-czerwona 124

następnie jako sałatka kolacyjna. Myślę też, że świetnie sprawdzi się jako dodatek do mięs z grilla. 2 kalarepy 1 ogórek zielony 1-2 pęczki rzodkiewek 1 czerwona cebula roszponka (ilość wg uznania) pęczek koperku pęczek natki pietruszki 6 łyżek oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka soli pieprz Opłukane warzywa kroimy: ogórek wraz(...)ocet jabłkowy, dodajemy łyżeczkę soli, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną drobno pietruszkę z koperkiem. Mieszamy, po czym odstawiamy na kilka minut. Pokrojone warzywa mieszamy w misce, dodajemy opłukaną roszponkę, zalewamy przygotowaną marynatą i gotowe

Smaki Na Talerzu
Lekka sałatka ze szparagami 138

więc o nie jedząc szparagi.  Zielona sałatka ze szparagami składniki dla 2 osób: pęczek zielonych szparagów 1 pomidor malinowy 1 szalotka 100-120 g sera feta 2 garście roszponki dresing natka pietruszki - spora ilość, u mnie pół pęczka 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sól, pieprz wykonanie: Szparagi myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Ja moje obrałam(...)plasterki, ale zachowujemy w całości kwiatek. Wrzucamy do osolonego wrzątku na 2 minuty, a następnie przelewamy obficie zimną wodą by przerwać proces gotowania. Do dwóch salaterek wkładamy po garści roszponki. Na sałacie rozkładamy przestudzone szparagi, pokrojonego na spore kawałki pomidora. Wszystko posypujemy pokruszonym serem. Przygotowujemy dresing, którym skrapiamy sałatkę i zajadamy. smacznego

Przysmaki Karolki
Zielony sok cytrusowy z roszponką 124

Pyszny, cytrusowy sok pełen zdrowia i energii. Temu smakowi trudno się oprzeć ;-) A do tego jest dziecinnie łatwy w przygotowaniu. SKŁADNIKI 60 g roszponki (2 garście) 1 czerwony grejpfrut 3 pomarańcze 1/2 limonki 350 ml wody WYKONANIE Pomarańcze, grejpfruta i limonkę przekroić na pół, wycisnąć sok i przelać do misy blendera. Dodać umyte liście roszponki i wodę, zmiksować. Przelać

Passions hobbies life
Zielony sok pełen zdrowia 123

pijać zielone koktajle. Poniżej proponuję Wam smaczną wersję pełną witamin i mikroelementów. Dajcie się skusić, bo warto! ;-) SKŁADNIKI 3 kiwi 1 banan 1 bardzo mały pęczek pietruszki 60 g roszponki (2 garście) 700 ml wody WYKONANIE Kiwi i banana obrać ze skórki. Pietruszkę i roszponkę umyć. Umieścić wszystkie składniki w misie blendera, dodać wodę i włączyć urządzenie. Gotowy napój przelać

Passions hobbies life
Zielony koktajl z roszponką, kiwi, szpinakiem i bananem 161

się ze sobą pewne owoce i warzywa, co da nam pyszny smak pełen witamin ;-) Nie taki więc diabeł straszny jak go malują. SKŁADNIKI 2 kiwi 1 banan 50 g roszponki 60 g szpinaku 500 ml wody WYKONANIE Kiwi i banana obrać ze skórki. Szpinak i roszponkę umyć. Wszystkie składniki wrzucić do misy blendera, wlać wodę i zmiksować. Podawać z mieszadełkiem

Passions hobbies life
Pesto z rukoli i roszponki 145

Kolejne pesto-nie-pesto, bo nie bazyliowe. Tym razem wersja z rukoli i roszponki, dzięki nim pesto jest lekko ostre i wyraziste. Konsystencja idealna, a pesto jest doskonale do wszystkiego. Jako danie wystarcza na 2 porcje makaronu. 50 gram rukoli 50 gram roszponki 3 łyżki słonecznika 100 ml oliwy/oleju 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka

Czerwony Gupik
Sałatka z chorizo i mozzarellą 165

podać jako letnie danie lub jako przekąska na spotkaniach z przyjaciółmi. Zaletą tej sałatki jest to, że przygotowuje się ją bardzo szybko. Spróbujcie :) Składniki: 100g kiełbasy chorizo 2 garści roszponki 3 jajka ugotowane na twardo 1 czerwona papryka 100g mozzarelli pomidor  czerwona cebula garść mini grzanek ( można je uprażyć na patelni z odrobina masła lub kupić gotowe) sól, pieprz(...)listki bazylii papryka ostra i słodka w proszku 3 łyżki oliwy Przygotowanie: Warzywa myjemy i kroimy. Mozzarellę, jajka oraz chorizo kroimy w plastry i razem z roszponką oraz warzywami wkładamy do miski. Oliwę razem z papryką słodką, ostrą, bazylią oraz solą i pieprzem miksujemy i polewamy nią sałatkę. Podajemy z mini grzankami, które możemy wymieszać z sałatką. Smacznego

ChilliJemy
OBIADOWA SAŁATKA Z MIODOWO-JOGURTOWYM DRESSINGIEM 175

Szybka, prosta i bardzo uniwersalna sałatka z sałaty lodowej, roszponki i pokrojonej w cieniutkie piórka szalotki. Z pysznym miodowo-jogurtowym dressingiem z dodatkiem musztardy ziarnistej. Można podać ją jako dodatek do obiadu lub - wzbogacić o pokrojone w kostkę awokado, pomidorki cherry  oraz ugotowane na twardo jajko, wędzonego łososia lub plastry grillowanej piersi kurczaka - i zjeść na lunch czy kolację(...)jogurt naturalny. Mieszamy do połączenia składników. SAŁATKA : Poszatkowaną sałatę lodową i pokrojoną szalotkę wkładamy do miski, polewamy oliwą, skrapiamy sokiem z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem, delikatnie mieszamy. Dodajemy roszponkę. Przed samym podaniem sałatkę ponownie delikatnie mieszamy i polewamy częścią przygotowanego dressingu.  Pozostały  sos przelewamy do małej miseczki i podajemy oddzielnie

cool and minty