zawsze, Hugo, który domagał się swojej porcji jedzenia. Dostał miseczkę z ulubioną rybką i zajął się pałaszowaniem, a ja zajęłam się przygotowaniem obiadu. Do mięsa przygotowałam sałatę rzymską z roszponką. To prościutkie połączenie pysznych składników doskonale nadaje na każdą porę roku. Latem będzie świetne do grilla, zimą idealne do obiadu lub jako samodzielna przekąska. Polecam. Składniki: • sałata rzymska 3 sztuki(...)małe) lub 1 sztuka (duża) • garść dojrzałych pomidorków koktajlowych • opakowanie roszponki • ½ czerwonej cebulki • 1 pęczek szczypiorku • 1 żółta papryka • sos winegret z tego przepisu Sposób przygotowania: 1. Sałatę umyć, osączyć z wody, porwać na kawałki i włożyć do misy. 2. Umyte pomidorki przekroić na połówki lub ćwiartki, dorzucić do sałaty. 3. Roszponkę porwać na mniejsze kawałki i dodać do misy
W mojej kuchnizawierają bardzo duży procent mięsa w mięsie. Jeśli chcecie zapoznać się z ich asortymentem zapraszam na stronę Hańderek a także do polubienia ich na fb Składniki: garść roszponki rzodkiewki zielony ogórek por pomidorki koktajlowe natka pietruszki polędwica z kurczaka Hańderek krem balsamiczny o smaku figowym Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić(...)plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu
Ala piecze i gotujebyłabym sobą gdybym nie dodała czegoś kolorowego, w tym przypadku była to papryka (można jej nie dodawać). W tej sałatce świetnie sprawdzi się zamiast papryki dodanie garści rukoli lub roszponki, wtedy sałatka będzie zielona i tak jak w pierwotnej wersji miało być. Oba warianty są bardzo smaczne i pasują z sosem musztardowo-majonezowym. Składniki: 1 dojrzałe awokado 2 ogórki(...)ząbki czosnku 1 cebula szalotka 1 mała papryka lub garść rukoli bądź roszponki 1 łyżka soku z cytryny pieprz sól sos musztardowo-majonezowy: 1 łyżeczka musztardy 1 łyżeczka majonezu 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu ryżowego lub jabłkowego 1/2 łyżeczki miodu lub cukru 1 łyżeczka startego świeżego imbiru lub 1/2 łyżeczki imbiru w proszku Przygotowanie: Ogórki umyć
Kuchcik gotujeczego się da, często wykorzystując resztki z lodówki. Dzisiejsza to efekt sama nie wiem co bym zjadła . Wszystkie składniki to tzw. końcówki. Łososia kawałek, kilka małych pomidorków, garść roszponki. Na sensowny posiłek za mało, więc na kanapkę idealnie. I oto ona: kanapka z łososiowym omletem. Może brzmi dziwnie, ale gwarantuję, że jest smaczna. Składniki: omlet (1 sztuka) niewielki kawałek fileta(...)cebula lekko zeszkliła się. Dodać do niej sos worcester, pieprz, śmietanę, natkę pietruszki i majonez. Wszystko razem wymieszać, doprawić solą do smaku. dodatkowo: chleb tostowy (najlepiej pełnoziarnisty) pomidor, roszponka (lub sałata) prażona cebulka (opcjonalnie) Kromki tostowego chleba opiec lekko w tosterze, piekarniku lub na patelni. Nie za mocno i nie za długo, aby chleb nie wysechł. Pierwszą kromkę posmarować
Codzienna kuchnia niecodziennaowoce i miksujesz – idealne rozwiązanie, jeżeli nie lubisz smaku zielonych liści, ponieważ nawet ich nie poczujesz. Przygotowując smoothie najczęściej sięgam po szpinak lub jarmuż. Tym razem zamieszczam przepis z roszponką, która została z wczorajszego obiadu i którą trzeba było zużyć. Poniższy koktajl jest słodki i ostry jednocześnie, a to ze względu na dodatek imbiru. W miejsce świeżych liści bazylii możesz(...)śmiało dorzucić listki mięty – wówczas koktajl zyska nieco bardziej orzeźwiający wymiar. Składniki: 2 spore garście roszponki (ok. 70 g) 3 łodygi świeżej bazylii 1 kiwi 2 dojrzałe banany 2 cm kawałek imbiru świeżo wyciśnięty sok z 2 dużych pomarańczy (ok. 350 ml) Roszponkę dokładnie umyj i osusz. Z łodyg bazylii poobrywaj wszystkie listki. Kiwi obierz i pokrój na mniejsze plasterki
Roślinna - blog wegańskiimprezowych stołach :) Wystarczy serek do smarowania, kilka ulubionych dodatków i w ten sposób otrzymamy swoją kompozycję smaków. Ja polecam Wam rollsy nadziane serkiem o smaku śmietankowym, wędzonym łososiem i roszponką, która nadaje ciekawej i chrupiącej struktury. Jeżeli chcecie sobie skrócić czas przygotowania, to zamiast naleśników można wykorzystać kupne tortille, chwilę podgrzać je w mikrofali/piekarniku (by były bardziej elastyczne), a resztę(...)się Wam nie rozwinie, no i same roladki wyglądają estetycznie :) Porcja dla 2-3 osób: * naleśniki- 4 bardzo duże szt. * serek śmietankowy- 1 opakowanie * wędzony łosoś- 4 plastry * roszponka- 2 garście Na całym naleśniku (nie oszczędzajcie przy krawędziach) rozsmarować serek, tylko przy jednej krawędzi ułożyć plaster łososia, na nim kilka gałązek roszponki, a następnie ciasno zwinąć w rulon- zaczynając
Kraina Miodem PłynącaSałatka z wędzonym łososiem i roszponką, to idealne zestawienie witamin, które możemy sobie zaserwować na lekki lunch do pracy lub na kolację. Intensywność łososia, ciekawy, kremowy smak awokado i roszponki oraz świeżość pomidorów malinowych, chrupkość grzanek i słonecznika sprawi, że zapomnicie o deszczu za oknem, a wspomnicie sobie lato:) Składniki : 100g roszponki 2 pomidory malinowe
zobacz ich smakusmażymy wcześniej naleśniki. Przekąska inspirowana jest zawijańcami ze szpinakiem, które serwowane są w Pizza Hut :) Łosoś wędzony znakomicie komponuje się z serkiem śmietankowym, ziołowym lub chrzanowym. Całości dopełnia świeża roszponka lub rukola wg gustu. Składniki: 5 naleśników opakowanie serka śmietankowego, ziołowego lub chrzanowego np. Almette 1 opakowanie świeżej roszponki lub rukoli posiekany koperek 150 g wędzonego łososia Naleśnika położyć(...)desce. Posmarować równomiernie serkiem. Ułożyć plastry łososia, posypać koperkiem i roszponką, Ciasno zwinąć. Układać ciasno obok siebie w plastikowym naczyniu. Na drugi dzień rolls'y będą bardziej zwarte, ale można je podawać w ten sam dzień. Gotowe pokroić ukośnie w grube plastry. Smacznego
Chocolate Muffin Blogczerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7(...)czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie 2-3 łyżki oleju (do smażenia) sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Do mielonego mięsa z indyka
Poezja smakusię ochotę na coś dobrego i ciepłego, to czas zajrzeć do lodówki. Zawsze znajdzie się coś godnego uwagi! I tak oto narodził się smażony makaron na roszponce. Dowolność składników jest całkowita. Kluczowa jest kolejność postępowani a. Składniki niezbędne Jajko Oliwa z oliwek, lub dowolny tłuszcz roślinny Cebula, sos sojowy, sos chili Makaron (w moim przypadku był(...)gryczany - soba) Składniki które były pod ręką Groszek zielony (mrożony) Seler naciowy Świeża papryka słodka oraz chili Żółta fasolka szparagowa Roszponka do dekoracji i stary żółty ser (twardy, np.: parmezan) Przygotowanie Zaczynamy od roztrzepania jajka z dodatkiem odrobiny sosu sojowego, które wlewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oliwy (najlepiej typu wok, by była wysoka i pozwalała nam swobodnie mieszać
Karczma Honoriettyświeżo mielony czarny pieprz - 3 łyżki mrożonego groszku - sól himalajska - 1 pomidor - garść roszponki - kilka zielonych oliwek - 1 młoda cebula - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek i gotować przez 30 minut - Kalafiora podzielić na małe różyczki - Pomidora sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, pozbawić gniazd(...)nasiennych i posiekać w kostkę - Roszponkę umieścić na sitku i dokładnie umyć - Oliwki posiekać w paski - Kalafiora i groszek ugotować na parze na aldente, przelać zimną wodą - Cebulę obrać, posiekać w piórka, umieścić na sitku i sparzyć wrzątkiem - Roszponkę przełożyć na talerz - Na sałatę wyłożyć kalafiora, groszek, pomidora, oliwki i cebulę - Sałatkę posypać ziołami, solą i pieprzem; skropić oliwą
Wegańska kuchnia orientalnaKasza jaglana z adzuki + roszponka z burakami i oliwkami Składniki: - 100g kaszy jaglanej - sól himalajska - 2 łyżki ugotowanej fasolki adzuki(...)łyżeczki kurkumy - 100g roszponki - 2 upieczone buraczki - kilka zielonych oliwek - 1 łyżeczka oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * fasolkę adzuki można zastąpić ciecierzycą lub soczewicą Wykonanie: - Buraczki umyć, owinąć folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 200 0 C przez około godzinę (widelcem sprawdzić, czy są już miękkie) - Warto upiec większą porcję buraczków za jednym razem i wykorzystywać je przez
Wegańska kuchnia orientalnaoryginalne danie. Zapraszamy do wypróbowania i eksperymentowania z faszerowaniem warzyw. Przepis Składniki: 12 dużych pieczarek 150 g gotowanej szynki 200 g serka wiejskiego, lub innego twarożku garść szpinaku, lub roszponki średnia cebula 2 łyżki oleju sól pieprz gałka muszkatołowa Niestety u nas o tej porze ciężko dostać świeży szpinak, dlatego zastępujemy go bardzo popularną w Niemczech roszponką. Przygotowanie: Szpinak(...)roszponkę myjemy, suszymy i siekamy na dość duże kawałki. Odcinamy nóżki od pieczarek i kroimy je w małą kostkę. Kapelusze pieczarek, lekko czyścimy. Pokrojone nóżki pieczarek, razem z posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju. Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy twarożek i całość
KasiaiKrzysiu.plSkładniki: 2 dorady opakowanie roszponki ryż jaśminowy 2 plasterki cytryny koperek świeży sól i pieprz folia aluminiowa sos winegret Pieczona dorada w folii z roszponką P rzygotowanie: Ugotuj ryż jaśminowy. Ponieważ ryż gotuje się ok 20 minut a ryba piecze 10. zacznij od wstawienia ryżu. 1. Doradę opłucz , ponacinaj wzdłuż rybę. Posól i posyp(...)czasie przygotuj sos winegret: 3 łyżki oleju lnianego, 1 łyżka octu winnego białego, sok z cytryny. Wymieszaj aż powstanie kremowy sos. 4. Na talerzu rozłóż roszponkę, polej sosem winegret. Połóż upieczoną rybę i podaj ryż w osobnym naczyniu. Ja ugotowałam ryż cytrynowy! Fajnie smakuje
AZgotuj!pasta zawdzięcza awokado (szczególnie polecam awokado odmiany hass, które ma ciemną pomarszczoną skórkę, a miąższ jest aksamitny i ma lekko orzechowy smak). Do tego szczypta czarnuski, plastry pomidora, listki roszponki ulubione pieczywo, świeżowyciskany sok z cytrusów i pyszne śniadanie gotowe :) SKŁADNIKI 1 dojrzałe awokado odmiany hass 4 jajka ugotowane na półtwardo 1/2 szalotki 1/2 pęczka szczypiorku 1 łyżka startego sera(...)grana padano 1 łyżka jogurtu naturalnego sok z 1/4 cytryny śól morska świeżozmielony pieprz dodatkowo czarnuszka pomidory czerwona cebula roszponka ulubione pieczywo SKŁADNIKI Jajka gotujemy na półtwardo, tzn tak aby żółtko było delikatnie ścięte i miało intensywny pomarańczowy kolor. Żeby uzyskać jajka o takiej konsystencji, wkładam je do rondelka zalewam zimną wodą i wstawiam na palnik. Ustawiam minutnik
DefinicjaSmaku