Jako dodatek do obiadu , proponuję lekką surówkę na bazie sałaty roszponki , z dodatkiem bogatej w witaminy kapusty pekińskiej a ponadto soczystość pomidora i skropiona oliwą z pestek winogron sprawia , że taka surówka, zagości nie raz , nie dwa... na naszych stołach ;) Składniki: - op. sałaty roszponki - średnia kapusta pekińska - 2-3 pomidory - papryka czerwona - 2 ogórki kiszone - pęczek(...)szczypiorku - przyprawy - bazylia, tymianek, sól, pieprz - oliwa z pestek winogron Warzywa starannie umyć,osuszyć. Kapustę pekińską drobno poszatkować , roszponkę delikatnie "porwać", pomidora pokroić w niedużą kostkę , ogórka w półplasterki , paprykę w pół paski a szczypiorek drobno posiekać.Gdy mamy wszystkie składniki przygotowane , wrzucamy je do półmiska i przyprawiamy do smaku. Całość skrapiamy na końcu oliwą . Najlepiej zrobić surówkę
Różne smaki w kuchniszpinaku Bonduelle 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka masła 4 łyżki koncentratu pomidorowego 2 kulki mozzarelli 8 plasterków szynki (u mnie polędwica sopocka) 300 g pomidorków koktajlowych 2 małe garście roszponki sól, pieprz, zioła prowansalskie, oregano WYKONANIE Do miseczki wlać 100 ml wody, rozkruszyć drożdże i wymieszać do ich rozpuszczenia. Następnie dodać 100 g mąki, wymieszać i zostawić(...)odparuje nadmiar wody. Na koniec szpinak doprawić solą i pieprzem, po czym zostawić do ostudzenia. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół, mozzarellę odsączyć i pokroić w plasterki, roszponkę umyć i dobrze osuszyć. Piekarnik rozgrzać do temperatury 250 ° C. Wyrośnięte ciasto mocno uderzyć otwartą dłonią, po czym podzielić na dwie równe części (najlepiej w tym celu wykorzystać wagę kuchenną). Każde
Passions hobbies lifezwykle” sprawdza się najlepiej i wszystkim smakuje, jednak od czasu do czasu warto coś urozmaicić. Takim pomysłem okazały się właśnie te ruloniki z ciasta naleśnikowego z dodatkiem posiekanej roszponki, przełożone salami/szynką i serem mozarella. Wszystko oczywiście zależy od jakości użytych składników, mnie najbardziej smakowały te z szynką i serem. Najlepiej też podawać na ciepło, tuż po zapieczeniu(...)jajka 2 szkl. mąki 1 szkl. gazowanej wody mineralnej 2 łyżeczki ziół prowansalskich sól odrobina cukru 2 garści roszponki 2-3 kulki mozzarella około 100g tartej mozzarelli (można pominąć) szynka, lub salami Jajka wbijamy do naczynia. Roztrzepujemy rózgą kuchenną razem z mąką, mlekiem i wodą. Dodajemy odrobinę cukru, sól oraz zioła. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie dodajemy
Smaki Na Talerzuokazało się, że mam zapas tuńczyka. Jajca też były, i sałata się do mnie uśmiechała. I tak właśnie powstała moja sałatka. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – składniki roszponka – chociaż pewno rukola też byłaby ok 1 jajo puszka tuńczyka w sosie własnym czerwona cebula pomidorki koktajlowe łyżka oliwy arachidowej – uwielbiam. Możecie dać oczywiście zwykłą albo zrobić dressing(...)oliwą sałatka nabiera zupełnie innego smaku. Sałatka z tuńczykiem i jajkiem – przygotowanie Myjemy roszponkę, układamy ją na talerzu. Na nią rozkładamy równomiernie tuńczyka. Posypujemy wszystko czerwoną cebulką, pokrojoną w kostkę, a następnie rozkładamy ugotowane na twardo, i podzielone na ćwiartki jajko, i przekrojone na pół pieczątki koktajlowe. Wszystko skrapiamy oliwą, lub ulubionym dressingiem. Sałatkę można jeść od razu. Artykuł
Matylda Gotujeogórkom jest dość mokra, nie wymaga przygotowania dressingu. :) Sałatka nr 3: Propozycja idealna na śniadanie. Wymaga ciut więcej pracy i składników niż dwie pozostałe, ale uwierzcie mi ... Warto! Składniki: roszponka szynka parmeńska chleb tostowy parmezan oliwa cytrynowa jajka ocet jabłkowy świeżo zmielony kolorowy pieprz Wykonanie: Roszponkę umyj, rozłóż na talerzu. Na suchej patelni podsmaż szynkę parmeńską, następnie połam(...)parmezanu, następnie przełóż na patelnię, na której smażyła się wcześniej szynka. Zrób grzanki. W garnku zagotuj wodę z odrobiną octu (najlepiej jabłkowego) i ugotuj jajka w koszulce. Na roszponce ułóż parmezanowo - cytrynowe grzanki, posyp je kawałkami szynki parmeńskiej. Na wierzchu ułóż jajko w koszulce. Posyp całość świeżo zmielonym pieprzem. Zetrzyj na całość jeszcze odrobinę parmezanu. Podawaj. Smacznego
Garniec Magaliecodziennie, bo nie zawsze mamy na to czas, ale może być idealną propozycją na weekend . Nasza zdrowa kanapka, to praktycznie same witaminy :) A smak… no właśnie połączenie delikatnej roszponki, z odrobiną ostrości kiełek rzodkiewki, a całość uzupełnia rozpływające się żółtko z jajka gotowanego w koszulce :) Pyszności :) Najlepiej do takiej kanapki użyć razowego pieczywa z ziarnami, niestety tym razem(...)Zdrowa kanapka z jajkiem w koszulce – składniki (na dwie porcje) 1/2 bagietki (najlepiej razowej z ziarnami) 1/2 ogórka zielonego 6 pomidorków koktajlowych 4-6 plasterków szynki kiełki rzodkiewki roszponka oliwa 2 jajka Zdrowa kanapka – przygotowanie Bagietkę dzielimy na dwie części, a następnie kroimy wzdłuż na pół, ale nie przecinamy do końca. Na dolną kromkę polewamy odrobiną oliwy, układamy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj mam propozycję na śniadanie. Sałatka z roszponką, pomidorami, słonecznikiem i wędzoną piersią z kurczaka. Delikatna, zdrowa, zielona, sycąca. Do przygotowania w jedną chwilę. Do tego kromka chleba i mamy pyszne śniadanie. Składniki: 125 g roszponki (opakowanie) 1 pojedyncza wędzona pierś z kurczaka 4 dojrzałe pomidory 2 czubate łyżki słonecznika kilka łyżek oliwy extra vergine łyżeczka octu balsamicznego sól(...)smaku Wykonanie: Roszponkę myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Pierś z kurczaka kroimy w drobną kostkę. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki i kroimy w ósemki. Dodajemy słonecznik, oliwę i ocet balsamiczny. Całość lekko solimy i dokładnie mieszamy. Smacznego
Smak mojego domuTweetnij Składniki: 1 cukinia, 1 banan, garść roszponki, mleko ryżowe, odrobina syropu z agawy. Przygotowanie: Wstępnie kroimy w grubsze kawałki cukinię, banan i dokładnie myjemy roszponkę. Wkładamy do blendera, dodajemy mleko ryżowe. Miksujemy. Gotowe. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 24 total views, 24 views today Tweetnij The post Proste smoothie owocowo-warzywne: cuknia, banan, roszponka appeared first
MODA NA BIOMoże niezbyt atrakcyjnie wyglądający, ale za to bardzo zdrowy koktajl z jagodami, roszponką, kiwi, szpinakiem i melonem :-) SKŁADNIKI 80 g roszponki 1/2 żółtego melona 40 g szpinaku 80 g jagód 1 kiwi 500 ml wody WYKONANIE Kiwi obrać ze skóry, roszponkę, szpinak i jagody umyć, melon przekroić na pół i nożem wyciągnąć nasiona. Wszystkie powyższe składniki wrzucić do misy
Passions hobbies lifePierś kaczki z różowym miękkim środkiem i chrupiącą wytopioną skórką. Podana na cienkich plastrach pieczonego buraczka. Z dodatkiem świeżej roszponki lub innej sałaty np. rukoli lub gotowej mieszanki sałat. Skropiona pysznym i bardzo aromatycznym imbirowo-miodowym dressingiem. Opcjonalnie posypana pestkami granatu lub zrumienionymi na patelni orzechami włoskimi. Przepyszne połączenie smaków. Pieczoną kaczkę i buraczki można przygotować dzień wcześniej(...)czasu podania przechowywać w lodówce. SKŁADNIKI / 4 porcje 2 piersi kaczki 2 nieduże buraki 2 garści roszponki sól morska świeżo zmielony czarny pieprz oliwa DRESSING 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki miodu 2 ząbki czosnku starte na tarce ¹⁄₂ papryczki chili /drobno posiekanej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka skórki otartej z cytryny 1 płaska łyżeczka startego imbiru (jest
cool and mintyZdrowy koktajl, w którym występują jedynie cukry naturalne z owoców, tj. z truskawek i banana. W smaku bardzo pyszny. Najlepiej podawać go schłodzony. SKŁADNIKI 125 g roszponki (u mnie 1 opakowanie FreshLine) 200 g truskawek 1 banan 3 liście sałaty masłowej 1 duży liść kalarepy 2 kefiry (2 x 400 g) WYKONANIE Roszponkę, truskawki, liście sałaty i liść kalarepy umyć(...)skórki. Wszystkie warzywa i owoce umieścić w misie blendera, po czym wlać kefiry i włączyć urządzenie. Dobrze zmiksowany koktajl przelać do wysokich szklanek i udekorować truskawkami lub liśćmi roszponki
Passions hobbies lifepieprzem i solą, smażoną na klarowanym maśle. Podałem je z ziemniakami, przy okazji dzieląc się z Wami moim sekretem na najlepsze purée pod słońcem oraz lekką sałatką z roszponki i truskawek. Mam nadzieję, że danie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii(...)rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól 1 łyżka masła 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% Sałatka: opakowanie roszponki kilka truskawek 100 g orzechów włoskich 100 g sera roquefort 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego * PRZYGOTOWANIE Polędwiczki Polędwiczki umyj, pozbaw
Food SquareSałatka Italiana, kolejny przykład sałatki niebywale prostej a jednocześnie bardzo smacznej. Roszponka idealnie pasuje tutaj w zamian za listki bazylii jednakże bez bazylii ta sałatka nie mogła się obejść. Składniki : sałata roszponka kilkanaście pomidorków koktajlowych mozzarella w mini kuleczkach bazylia suszona olej rzepakowy z oliwą z oliwek Przygotowanie : Roszponkę oczyść z ewentualnych korzonków i rozłóż na talerzu, dodaj
Mechanik w kuchniRoszponkę spośród innych sałat wyróżniają maleńkie listki. Niech rozmiar listków Cię nie zwiedzie, bo ta najmniejsza z sałat zawiera 3 do 4 więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata masłowa. Wyróżnia ją delikatny, orzechowy smak i 21 kcal w 100 g, bo tak jak wszystkie sałaty i roszponka jest niskokaloryczna. Warto po nią sięgnąć, szczególnie teraz, bo idealna jest(...)ładną cerę i rzadziej chorują. Surówka ładnie się prezentuje i jest wyjątkowo smaczna. Smak lekko kwaśnego winegretu przełamują słodkie winogrona, a orzeszki zadbały o chrupiacą teksturę. Składniki: 1 op. roszponki 2 garście ciemnych winogron bezpestkowych orzeszki pinii 3 łyżki oliwy, oleju 1 łyżka jasnego octu winnego lub soku z cytryny 1 łyżeczka miodu Wykonanie: sałatę wypłukać, następnie osuszyć w wirówce
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Roszponka – bogata w potas, żelazo, wapń oraz witaminy A i C. Działa pobudzająco na system trawienny, a uspokajająco na układ nerwowy. By była świeża i krucha należy przechowywać ją w lodówce w plastikowej torebce. Wiosna w pełni, więc dobrze zjeść coś lekkiego i zdrowego. Często ostatnio robię sałatki, które zabieram do pracy. Dziś proponuję sałatkę z roszponką. Składniki(...)garści roszponki 3-4 średniej wielkości rzodkiewki pokrojone w plastry 5-6 pomidorków koktajlowych przekrojonych na pół sok z 1/3 cytryny W misce umieścić powyższe składniki, skropić sokiem z cytryny, wymieszać i gotowe. Prosta, szybka, smaczna
Niebieski kubek z kawa