omlet z brzoskwiniami. Omlet z brzoskwiniami alfredo bo o nim mowa, to perfekcyjne połączenie słodkich brzoskwiń, aromatycznego cynamonu, zdrowej kurkumy i zaskakującej chili. Otulonych pysznym, puszystym plackiem w towarzystwie roszponki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE: CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU CHLEBKI NAAN(...)MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka – 5 sztuk jeśli są małe to 6 – Mąka – 2 płaskie łyżki – Brzoskwinie z puszki – 5 połówek – 100 ml zalewy z puszki brzoskwiń – Masło 1/4 kostki – Roszponka – duża garść – Cynamon do smaku – Kurkuma do smaku – Chili w płatkach odrobina do smaku – Cukier trzcinowy do smaku – Szczypta soli – Oliwa – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło
globuskulinarnydodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny smak roszponki. Smaczna i zdrowa nieoczywistość. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SZASZŁYKI CAPRESE Z OLIWKAMI SMAŻONA FETA Z SYROPEM KLONOWYM RUKOLĄ I OLIWKAMI SAŁATKA ARBUZOWA(...)POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki średniej wielkości 4 sztuki – Brzoskwinia z puszki – 2 połówki – Cebula czerwona mała – Płaty śledziowe w oleju / lub solone które będzie trzeba wymoczyć / – Pieprz czarny świeżo mielony – Roszponka garść – Oliwa z oliwek – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj ziemniaki w mundurkach. 2. Śledzie odsącz z oleju, osusz
globuskulinarnypomyślałam o szakszuce, ale niestety nie miałam już pomidorów 😔 Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - po przeglądzie moich kuchennych zapasów znalazłam awokado i końcówkę roszponki, która została po wczorajszej kolacji i zdecydowałam się na grzanki z jajkiem sadzonym i awokado 😀 Grzanki z jajkiem sadzonym i awokado - przepis na 2 sztuki Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować(...)kromki chleba, 2 jajka, garść roszponki, pół awokado, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, szczyptę chili, łyżeczkę masła klarowanego. 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 2. Kromki chleba połóż na blachę i upiecz w piekarniku. 3. Awokado umyj i przetnij na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny
Z notatnika dietetykaPyszności na talerzu, dla wszystkich, którzy mają ochotę w środku ponurej jesieni sprawić sobie odrobinę (albo całe mnóstwo!) kulinarnej przyjemności. Oto dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce – doskonała w swojej prostocie i smaku. Idealna na przykład na romantyczną kolację lub po prostu na każdą kolację, której sednem jest pyszne, lekkie i zdrowe jedzenie. Grillowane pyszności z wybornym sosem(...)przepisów na bułki i bułeczki, które uzupełnią także krewetkową sałatkę. Jej perfekcyjnym dopełnieniem jest sos, który z powodzeniem dodamy także do innych potraw. Dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce Składniki na 2 porcje: Składniki na marynatę krewetek: 225 g krewetek (u Agaty białe, surowe w pancerzach) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) 1 duży ząbek czosnku
KulinarneImpresje.plWiosną cały Rzym żyje najprostszą przekąską na świecie: bobem dodatkiem pecorino. Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym(...)dość długo. Dzisiaj polecamy Wam bardziej rozbudowaną wersję bobu z pecorino, bardziej sycącą, która nadaje się na danie lanczowe. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: ½ kg świeżego bobu Garść roszponki Kilka plastrów prosciutto Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu Skórka otarta z cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób
Niedzielny kucharzWiosną cały Rzym żyje najprostszą przekąską na świecie: bobem dodatkiem pecorino. Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym(...)dość długo. Dzisiaj polecamy Wam bardziej rozbudowaną wersję bobu z pecorino, bardziej sycącą, która nadaje się na danie lanczowe. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: ½ kg świeżego bobu Garść roszponki Kilka plastrów prosciutto Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu Skórka otarta z cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób
Niedzielny kucharzLekka dietetyczna terrina z roszponki z jajkami przepiórczymi o smaku chrzanowym. Polecam bo jest naprawdę dobra, i można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia że kilogramów nam przybędzie. 8 plastrów szynki długo dojrzewającej 12 jajek przepiórczych 100 ml koncentratu na barszcz 30 ml octu winnego 12 plastrów długich ogórka zielonego ze skórą 75 g roszponki 125 g serka śmietankowego puszystego(...)rozpuszczam w mikrofalówce. Do gorącej żelatyny dodaję 100 ml jogurtu zimnego w ten sposób hartuję żelatynę i wlewam do pozostałego jogurtu. Masę dzielę na dwie części. Do połowy dodaję roszponkę i miksuje blenderem. Foremkę małą aluminiową o wymiarach 8 cm na 21 wykładam na dnie plastrami ogórka sześć sztuk. Foremkę przechylam po skosie w drugiej metalowej formie, układam coś
wesoła kuchniaSałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła prowansalskie curry słodka papryka papryka chili 2 większe ząbki czosnku oliwa z oliwek Polędwiczki
Karola gotujenaszym kraju owoc między innymi wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i ma jeszcze wiele innych zalet. Dlaczego więc nie połączyć go z roszponką, mozzarellą, słonecznikiem i zrobić sałatkę w 5 minut? W dodatku bardzo smaczną i niskokaloryczną. Do sałatki użyłem mozzarelli mini, można oczywiście wykorzystać normalną mozzarellę i ją pokroić na mniejsze kawałki. Polecam(...)wypróbować ten pomysł na sałatkę, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub inny lekki posiłek. Składniki 1/4 arbuza 8-10 kulek mozzarella mini 2 garści roszponki 2 łyżki słonecznika łuskanego Pieprz Przygotowanie Na talerz ułóż roszponkę i posyp ją słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza
Programista w kuchnikrokami, więc pora rozpocząć przygotowania do niej na poważnie. Kolejną propozycją na wielkanocny stół jest żółto zielona sałatka z awokado, jajkami i kukurydzą. Można ją przygotować dzień wcześniej, a roszponkę dodać przed samym podaniem. Ta sałatka swoimi kolorami na pewno ozdobi wielkanocny stół. Składniki: 1 puszka kukurydzy 2 dojrzałe awokado 3 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku(...)łyżek majonezu 2 łyżki ostrej musztardy 7 jajek sól i pieprz do smaku 2 duże garście roszponki Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w grubszą kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżka środek. Miąższ skropić sokiem z cytryny i pognieść widelcem. Nie musi być miazga, powinny zostać małe kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Roszponkę wypłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki / 2 porcje: – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 200 g mąki pszennej typu 500 – 100g szynki parmeńskiej – 50 g roszponki – 100g sera ricotta – sól i pieprz Przygotowanie: W misce roztrzepań jajka z 2 łyżkami mąki. Dodać troche mleka, kontynuować mieszanie dodając na przemian mąkę i mleko. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Odstawić ciasto na 10 minut, aby odpoczęło(...)międzyczasie umyć dokładnie roszponkę i osuszyć ją. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy lub rzepakowy, a kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana wylać na nią ciasto na jednego naleśnika. Za pomocą kuchennej łopatki odwrócić naleśnik po jakimś czasie na druga stronę i usmażyć. Zdjąć z patelni i tak samo postepować przy pieczeniu pozostałych. Po upieczeniu smarujemy każdy naleśnik serkiem ricotta, kładziemy
I LOVE LIFEŚwietna kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 350g obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka 350g marynowanej dyni 140g wędzonego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 70g roszponki 90g orzeszków ziemnych sól pieprz(...)łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Dynię odsączyć z zalewy, roszponkę umyć i osuszyć. 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a papryki pokroić w drobną kostkę. 3. Orzeszki uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. 4. Obrane mięso z wędzonego kurczaka pokroić w kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinynaszym kraju owoc między innymi wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i ma jeszcze wiele innych zalet. Dlaczego więc nie połączyć go z roszponką, mozzarellą, słonecznikiem i zrobić sałatkę w 5 minut? W dodatku bardzo smaczną i niskokaloryczną. Do sałatki użyłem mozzarelli mini, można oczywiście wykorzystać normalną mozzarellę i ją pokroić na mniejsze kawałki. Polecam(...)wypróbować ten pomysł na sałatkę, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub inny lekki posiłek. Składniki 1/4 arbuza 8-10 kulek mozzarella mini 2 garści roszponki 2 łyżki słonecznika łuskanego Pieprz Przygotowanie Na talerz ułóż roszponkę i posyp ją słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza
Programista w kuchnikoniec sezonu szparagowego i truskawkowego mam dla Was pyszną sałatkę, taką rozczochraną he :-). Oprócz szparag i truskawek znajdziemy w niej prażony słonecznik i ser camembert z chilli, oraz roszponka i odrobina oliwy extra virgin. Taka lekka i smaczna letnia propozycja :-). Udanej niedzieli Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 wiązka szparag truskawki słonecznik ser camembert z chilli oliwa(...)extra virgin 1. Szparagi gotuję w osolonej wodzie około 10 minut. Truskawki myję, dzielę na ćwiartki. Słonecznik prażę na suchej patelni. Ser kroję, roszponkę myję. 2. Na spód miski daję część roszponki, na nią część truskawek i sera. Następnie daję drugą część roszponki, truskawki, ser, układam szparagi, całość posypuję uprażonym słonecznikiem i skraplam oliwą z oliwek. Gotowe
kruche babeczkiŚwieże listki roszponki są tak delikatne i uniwersalne w smaku, że w sałatkach skomponują się niemal ze wszystkimi dodatkami. Poczułam lato. Chęć na owocowe orzeźwienie i lekkie posiłki nawet w wersji obiadowej jest nie do pokonania Sałatka, którą stworzyłam bazuje na delikatnej roszponce w towarzystwie pomarańczy, winogron i nektarynki i spokojnie może zaspokoić potrzebę na coś słodkiego w bardzo zdrowej(...)nich zawiera około 176 kcal, 3,3 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, 44,3 g węglowodanów i 5,8 g błonnika Wykonanie SAŁATKI Umyj i lekko osusz roszponkę. Ułóż ją na półmisku lub na dwóch talerzach. Z połówki jednej pomarańczy wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Nektarynkę umyj, przekrój na pół, usuń pestkę
Eat me! Fit me!wiecie, że roszponka zwana również roszpunką bogata jest w witaminę A która wspomaga wzrok, zapobiega powstania nowotworów, działa uspokajająco? Roszponka wspomaga również trawienia,działa kojąco zatem zachęcam do wprowadzenia tej sałaty do waszej diety. Na blogu znajdziecie kilka przepisów w których użyłam roszponki,najczęściej dodaję ją do sałatek, a dziś zachęcam do przygotowania pysznego koktajlu do którego oprócz roszpunki(...)potrzebujecie banana i wody proste prawda? :) Składniki na dwa koktajle: 2 banany 15 g roszponki woda niegazowana Przygotowania: Banany kroję na mniejsze kawałki wrzuca do kielicha, dodaję roszponkę, wodę i miksuję na gładki koktajl
KukuleczkiZapraszam Was na pyszne, a co najważniejsze zdrowe zielone smoothie. Taka szklaneczka łączy w sobie mnóstwo cennych składników. Dziś połączenie 4 wspaniałych składników: seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka. Spróbujcie. Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka 2016-04-27 21:45:22 Write a review Save Recipe Print(...)lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki* * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy do misy blendera. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą w małe kawałki łodygę selera naciowego oraz sok wyciśnięty
Słodkie okruszkiWĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających(...)się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawtedy potrafił pisać, w dodatku po łacinie? A czym właściwie były te jajka? To po prostu jajka w koszulkach podawane na pszennej bułce z francuskim serem z pleśniową skórką, roszponce i oblane konfiturą z czarnego bzu. Mnich Sureau sam przygotowywał wszystko: sam wypiekał bułki pszenne, sam produkował ser na modłę francuską, roszponkę miał z własnego ogródka i konfiturę z własnego(...)czarnego bzu również sam robił. I dochodzimy już do sedna. Po kilku latach postanowiłem odtworzyć przepis mistrza Sureau. Nie robiłem sam konfitury, nie robiłem sam sera, roszponki sam też nie sadziłem. Mogłem sam zrobić pszenną bułkę, ale uznałem, że zwykła tradycyjna kajzerka spisze się doskonale. Zatem oto czego potrzebujemy: kajzerka trochę roszponki francuski ser Carré de l'Est (taki kremowy
Marder&Marder ManufactureŚwieży mix młodych listków sałat: rukoli, roszponki, baby szpinaku, czerwonej sałaty baby jest bazą do stworzenia fantastycznych, orzeźwiających sałatek. Sałatki na bazie młodych listków możesz zaserwować na śniadanie z chrupiącą grzanką, jako dodatek do dań obiadowych, do tłustej kiełbaski z grilla. Wszystko zależy od dodatków jakimi uraczysz mix sałat, a wariantów jest całe mnóstwo i jeszcze więcej. W dzisiejszej propozycji(...)kcal Orzeźwiający mix sałat z pomidorkami, fetą i mozzarellą oraz lekkim dressingiem z miodowego vinegret. Świeża sałatka z sosem winegret. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 1 opakowanie mix sałat (rukola, roszponka, baby szpinak, młoda botwinka) 200 g pomidorków koktajlowych, różnych pół słoiczka suszonych pomidorów w oleju 150 g mozzarelli w mini kuleczkach pół opakowania sera à la feta Favita
ProstePesto.plSałatka warzywna z grzankami jest smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu. Zasmakuje zarówno tym starszym, jak i tym najmłodszym. Do jej przygotowania będziemy potrzebowali (składniki na 2 porcje): 250g roszponki 200g pomidorków koktajlowych (żółtych i zielonych) 150g ogórka szklarniowego 100g czerwonej papryki 80g czerwonej cebuli 20ml oliwy z oliwek gotowe grzanki lub kilka kromek chleba sól i pieprz według uznania(...)Sałatka warzywna z grzankami – przepis Jeśli nie masz gotowych grzanek chleb pokrój w kostki. Następnie smaż na patelni do zarumienienia. Roszponkę, pomidorki, ogórka i paprykę umyj. Osusz warzywa. Następnie roszponkę wrzuć do miski. Obierz ogórka oraz cebulę ze skórki. Pokrój pomidorki, paprykę, ogórka oraz cebulę. Dodaj pokrojone warzywa do miski, w której znajduje się roszponka. Gotowe grzanki lub chlebowe
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ocet balsamiczny i już mamy sałatkę. Niestety mój Niejadek sałatkami gardzi, ale rodzice chętnie z sałatkami eksperymentują. Tym razem prosta sałatka z moją ulubioną szynką parmeńską, a do tego roszponka, słodkie kaki i borówki oraz chrupiące płatki migdałów, czyli słodko-słono i pysznie. Sałatka z roszponki z kaki, szynką i borówkami Składniki: Sałatka(...)roszponki 2) 100 g szynki parmeńskiej lub innej długo dojrzewającej 3) 2 szt kaki 4) ok. 120 g borówek 5) kilka cienkich plastrów parmezanu 6) 6 łyżek płatków migdałowych
Na kulinarnym poligonieświetnie współgra z orzechami. Przygotowałam dzisiaj przepis na sałatkę, która pozwala wyeksponować selerowe walory. Skomponowałam ją z warzyw, które mają sezon w zimie, a dokładnie w styczniu. Są to: roszponka, cykoria i burak. Dodałam do niej też ziarna prażonego słonecznika, a smak podkręciłam serem feta. Ta sałatka to istna bomba witaminowa, więc spróbujcie jej choć raz w sezonie zimowym. Jeśli(...)cursor: pointer; position: absolute; right: 10px; top: 10px; width: 32px; height: 31px; background: url(https://wiszniowka.pl/wp-content/plugins/freshmail-integration/assets/images/close.png); } Zimowa sałatka z selerem i cykorią Składniki: 2 cykorie 200-250 g roszponki 1/4 (ćwiartka) korzenia selera 2 buraki 1 duża gruszka 100-150 g sera feta 1 łyżka rodzynek 2 łyżki ziaren słonecznika (można też użyć orzechów włoskich) 1 łyżka octu balsamicznego
WiszniówkaPomysł na drugie śniadanie lub lekką kolację - sałatka z roszponką, ogórkiem, czerwoną cebulką, awokado i jajkiem w koszulce. Całość polana sosem musztardowo-miodowym. Sałatka smaczna i szybka do przygotowania. Składniki na 1 porcję: 2 garście roszponki 1 mały ogórek 1/2 miękkiego awokado 1/4 małej, czerwonej cebuli sól, pieprz sos musztardowo-miodowy 1 łyżeczka musztardy miodowej 1 łyżeczka oleju odrobina(...)wbić jajko. Gotować 2,5-3 minuty na średnim ogniu (czas liczyć od momentu wlania jajka do wody). Przygotowane jajko delikatnie wyjąć za pomocą łyżki cedzakowej. Odcedzić. Roszponkę przełożyć na talerz. Ogórka umyć, obrać ze skórki i pokroić w cienkie słupki. Miąższ z awokado pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę posiekać. Składniki na sos połączyć ze sobą. Na roszponce ułożyć: ogórka
UgotowaćNajprostsza sałatka jaką znam - z 4 składników + sos... z roszponki z dodatkiem pestek dyni, ziaren słonecznika i suszonej żurawiny. Gotowa w 10 minut! Sałatkę taką podawali jako dodatek na śniadanie w hotelu, w którym ostatnio byliśmy i dla mnie była to najlepsza sałatka z wielu tam dostępnych. Mogłam ją jeść codziennie, do różnych dań ciepłych i zimnych. Jest(...)mnie ocet zamieniłam na glazurę balsamiczną o smaku czarnej porzeczki, dzięki temu otrzymałam świetny sos słodko-kwaśny z wyczuwalny, przyjemnym smakiem czarnej porzeczki. Genialne połączenie smaków! Składniki: 1 op. roszponki garść ziaren słonecznika garść pestek dyni garść suszonej żurawiny 2-3 łyżki oliwy 1 łyżeczka miodu 1 łyżka glazury balsamicznej o smaku czarnej porzeczki Octim sól, pieprz Wykonanie: Roszponkę myjemy
Kuchnia MagdaLenyProsty przepis na lekką, chrupiącą sałatkę z młodych ziemniaków, rzodkiewki i roszponki. Całość uzupełnia idealnie świeży, ale też i aromatyczny sos cytrynowo-czosnkowy. Sałatka ziemniaczana wcale nie musi być ciężka – wystarczy dobrać odpowiednie towarzystwo dla ziemniaków – dodać świeże, wiosenne warzywa – chrupiącą rzodkiewkę, ogórki gruntowe, roszponkę, szczypiorek. Kremowy i aromatyczny sos fajnie rozpieszcza kubki smakowe. Koniecznie wypróbujcie, dopóki(...)plasterki szerokości ok. 7 mm. Umyj szczypiorek i go posiekaj. Oczyść rzodkiewki, umyj je i pokrój w plasterki. Umyj i pokrój w plasterki ogórki. Na talerzach rozłóż umytą roszponkę, plasterki ziemniaków, rzodkiewki, ogórków. Całość posyp szczypiorkiem i tuż przed podaniem polej sosem, a potem wcinaj na zdrowie. Składniki SAŁATKA 500 g ugotowanych, młodych ziemniaków pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 3 ogórki
Eat me! Fit me!warzywniku wybujały szparagi, więc czas zacząć sezon na nie :) W sklepie trafiłam na promocję roszponki i fenkułów, więc pomyślałam o połączeniu warzyw typowo jesiennych z typowo wiosennymi. Wyszła aromatyczna i bogata w smaku sałatka, idealna na ciepłą przegryzkę lub lunch. Składniki (na 4 porcje): pojedyncza pierś kurczaka garść szparagów 2-3 łyżki oleju pół łyżeczki kozieradki płaska łyżeczka ostrej papryki(...)szczypta czarnego pieprzu pół łyżeczki soli + szczypta ok. 70 g roszponki fenkuł (koper włoski) 4 rzodkiewki natka pietruszki dobra oliwa lub olej lniany Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Przerzucić na patelnię. Kurczaka polać olejem i posypać przyprawami. Wymieszać i włączyć palnik pod patelnią. Odłamać twarde części szparagów i pokroić je na kawałki (im bliżej główek, tym kawałki powinny
Weekendy w domu i ogrodzieskładnikami, które nie mogą po prostu nie rozpieszczać! Figi <3, parmezan, gorgonzola, szynka serrano, kwaśny granat i pomidorki, całość z chrupiącymi orzeszkami pinni i zieloną rukolą wymieszaną z roszponką. Problemem był jedynie sos, który będzie łączył się ze wszystkimi składnikami – wybrałam stojący w lodówce sos balsamico, który przygotowałam kilka tygodni wcześniej z octu balsamicznego i miodu. Wykonanie Umyj(...)osusz delikatnie rukolę, roszponkę, figi i pomidorki. Jeśli masz chwilę i duże okno w kuchni możesz zrobić sos ;p Krem balsamiczny to po prostu zredukowany octet balsamicznym z miodem i ewentualnie z dodatkami. Potrzebujesz jednej łyżki miodu i 10 łyżek octu balsamicznego. Zanim zaczniesz go przyrządzać uchyl okno w kuchni Wlej na patelnię ocet balsamiczny dodaj czubatą łyżkę miodu. Podgrzewaj
Eat me! Fit me!Idealna sałatka na kolację lub drugie śniadanie do pracy. Dzięki dodatkowi kaszy kuskus jest delikatna i bardziej sycąca. 2 garście roszponki 1 mały pomidor 50 g sera sałatkowo-kanapkowego 1/2 awokado 1/4 szklanki kaszy kuskus 1/4 szklanki wrzątku 2 łyżki oliwy pieprz czarny sok z cytryny sól Umytą i odwirowaną roszponkę rozłożyć na głębokim naczyniu. Kuskus zalać gorącą wodą, przykryć(...)Można odrobinę posolić. Kaszy nie trzeba gotować, w miarę upływu czasu wchłonie całą wodę i będzie gotowa do jedzenia. Wystudzoną kaszę delikatnie przemieszać, aby ziarenka się rozdzieliły. Wyłożyć na roszponkę razem z pokrojonym w kostkę pomidorem, serem i awokado. Skropić sokiem z cytryny, oliwą i oprószyć świeżo mielonym pieprzem czarnym. Smacznego :) Kategoria: A-Z WYTRAWNIE , Dania jednogarnkowe , Dania wegetariańskie
https:KKuchniaMniamPyszna, aromatyczna sałatka z serem pleśniowym, roszponką i drobiowymi kabanosami. Jeśli nie lubicie serów pleśniowych - śmiało możecie zastąpić camembert mozzarellą (wtedy też można roszponkę zastąpić rukolą, by sałatka nie była za mdła :)) SKŁADNIKI 125 g roszponki 200 g sera camembert 150 g kabanosów (u mnie paluszki drobiowe) 8 plastrów suszonych pomidorów świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek kilka(...)listków bazylii PRZYGOTOWANIE Roszponkę myjemy i osuszamy na papierowym ręczniku. Ser kroimy w kostkę, kabanosy i pomidory na małe kawałki. Całość skrapiamy oliwą, doprawiamy pieprzem i oprószamy posiekanymi listkami bazylii. Smacznego
Moje Kuchenne RewelacjeProsta, szybka i bardzo smaczna sałatka z roszponką, pomidorami, czerwoną cebulą i tuńczykiem z puszki. Idealna na drugie śniadanie jak i późną kolację. Najlepiej przygotować ją przed samym podaniem i na pojedynczych talerzach. Składniki: 150 g roszponki 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 2 małe czerwone cebule 2 pomidory jogurt grecki (kilka łyżek) sól, pieprz ewentualnie oliwa z oliwek(...)sezam do posypania Roszponkę umyć, osuszyć. Pomidory umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić. Tuńczyka odsączyć z zalewy. Na talerzach (lub półmisku) ułożyć roszponkę, następnie dodać pokrojone pomidory, cebulę i kawałki tuńczyka. Całość posypać solą oraz pieprzem i ewentualnie polać oliwą z oliwek. Przed samym podaniem na sałatkę nałożyć jogurt grecki i całość posypać
UgotowaćRoszponka ma lekko orzechowy smak. Zielona, pełna witaminy C i żelaza. Źródło prowitaminy A, witamin z grupy B.Znajdziemy w niej wapń i fosfor. Roszponka działa pobudzająco na trawienie i kojąco na system nerwowy – ma również działanie uspokajające. Awokado często nazywa się owocem alfabetu, ponieważ zawiera w sobie prawie wszystkie rodzaje witamin: A, C, E, K i witaminy z grupy(...)też korzystnie w zapobieganiu chorobom układu krążenia i serca. Jest bardzo kaloryczny około 220kcal/100gram i do tego tłusty 23 grama tłuszczu na każde 100 gram owocu. Składniki: 1 szt.awokado roszponka 0,5 szt. czerwonej cebuli 4 szt.suszonych pomidorów 10 szt.czarnych oliwek 4 plastry szynki parmeńskiej 125 g. mozzarelli 1 łyżka bialego sezamu 1 łyżka czarnego sezamu 2 kromki bułki
potrawyregionalnePoniższa sałatka będzie idealna na lekkie śniadanie jak i późną kolację. Połączenie roszponki, pomidora, mango i grillowanego ananasa - smak doskonały. Sałatka prosta i szybka w przygotowaniu. Najlepiej wygląda i smakuje od razu po przygotowaniu (składniki sałatki już po 1-2 godzinach od zmieszania puszczają sok). Składniki: 100 g roszponki 1 pomidor 1/2 świeżego ananasa 1/4 mango 2 łyżki miodu(...)łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny sól, pieprz Roszponkę umyć i osuszyć. Pomidora umyć i pokroić w grubą kostkę. Mango obrać i pokroić w kostkę. Ananasa obrać i pokroić w grube plastry. W szklance wymieszać sos sojowy wraz z 1 łyżką oleju. Przygotowaną marynatą zalać ananasa. Następnie zgrillować go na patelni lub grillu elektrycznym. Ostudzić
Ugotowaćkawałek papryczki chilli bez pestek 1 łyżka octu jabłkowego 1 łyżka kremu balsamicznego bianco (można pominąć lub zastąpić zwykłym, ale zepsuje on kolor salsy) kilka gałązek świeżej kolendry roszponka z vinegretem 2-3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka ziarnistej musztardy świeżozmielony pieprz sól morska 2 garści roszponki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Steki z tuńczyka myjemy i dokładnie(...)patelni i dać im parę minut aby odpoczęły. W słoiczku umieszczamy wszystkie skłądniki na sos, zakręcamy słoiczek i potrząsamy nim aż do uzyskania jednolitej emulsji. Powstałym sosem zalewamy roszponkę i mieszamy. Na talerzu układamy roszponkę, na roszczponce stek z tuńczyka, na steku pomarańczową salsę, na końcu posypujemy świeżo posiekaną kolendrą. Smacznego
DefinicjaSmaku