Sałatka z roszponki, awokado i pomidorków koktajlowych , polana dressingiem z musztardy Dijon i soku cytryny. Świetny dodatek do dań obiadowych. Ja polecam tę sałatkę razem z “ Burgerami z łososia, brokuła i ziemniaków z koperkiem “. Taka kompozycja to pełnia smaków i co najważniejsze – witamin! Składniki: 100 g roszponki 1 dojrzałe awokado , pokrojone w kostki (kostki z awokado mają być lekko twardawe(...)delikatnie chrupiące) 10 pomidorków koktajlowych (około 100 g) sok z 1/2 cytryny 1 łyżka musztardy Dijon sól, pieprz Przygotowanie: Roszponkę umyć, osuszyć, przełożyć do miski. Pomidorki pokroić w ćwiartki, dodać do sałaty. Wrzucić kostki z awokado. Wymieszać. Przygotować dressing: W miseczce lub kubku wymieszać sok z cytryny z łyżką musztardy Dijon. Przyprawić solą i pieprzem. Odstawić. Sałatkę polać dressingiem przed
Moja DelicjaSałatka z roszponką i fetą, czyli jedna z najłatwiejszych propozycji sałatkowych. Sprawdzi się idealnie jako lekka kolacja albo dodatek do dań obiadowych. Przygotujecie ją błyskawicznie, lista składników jest bardzo krótka. Sama sałatka jest bardzo smaczna, idealna dla tych, którzy twierdzą, że nie mają czasu na zdrowe odżywianie… Sałatka z roszponką i fetą – składniki: roszponka, 100g, ser feta, 100g(...)mała czerwona papryka, 1 zielony ogórek, pieprz kolorowy, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka nasion dyni. Sposób przygotowania Najpierw myję i ususzam warzywa. Następnie wrzucam do miski roszponkę. Później ogórka kroję w ćwiartki, a paprykę w kostkę. Dorzucam warzywa do miski. Dodaję także pokrojoną w kostkę fetę. Na koniec doprawiam sałatkę świeżo zmielonym kolorowym pieprzem i polewam oliwą
Natka PietruszkiWiosna w ogrodzie rozgościła się na dobre, teraz czas na wiosnę na talerzu. Przełom marca i kwietnia to czas zbiorów roszponki. Te maleńkie zielone listki są pełne beta-karotenu, witaminy C, soli mineralnych, mają niski IG oraz 21 kcal w 100 g. Poza tym jest niezwykle delikatna i smaczna, dlatego warto zaprosić ją do swojej kuchni. Ponieważ w ogrodzie króluje(...)teraz forsycja, naturalnym jest, że wylądowała razem z roszponką w wiosennej sałatce. Pewnie nie wiesz, że kwiaty forsycji to ceniony materiał zielarski, zawierają 1% rutyny co jest wyjątkową sensacją w świecie ziół. Ponadto obniżają poziom glukozy we krwi, wzmacniają diurezę, działają rozkurczowo, uspakajająco i przeciwzapalnie. Stabilizują strukturę włókna kolagenowego. Są smaczne, kolorowe i warto wykorzystać je w kuchni. Idealne
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!energii, zarówno w głowie, jak i na talerzu. Jeżeli też takie są Wasze plany na tę zimę, podrzucam Wam ten prościutki przepis na szybciutką sałatkę. Sa ł atka z roszponką . Potrzebne nam będą: 200 g roszponki, 2 jabłka granny, sok z cytryny, 100 g orzechów, 2 łyżki octu winnego, oliwa z oliwek, sól, pieprz, ewentualnie curry. Przygotowanie: Myjemy liście roszponki(...)najdłużej zachowało swoją witalność i nie straciło kolorków). Na patelni możemy delikatnie podsmażyć nasze orzechy (przez jakieś 2 minuty). A dalej … Do miski wkładamy umytą roszponkę, dodajemy pokrojone w kosteczkę jabłko, orzechy, ocet, i odrobinę curry. Doprawiamy do smaku i mieszamy razem. Smacznego. Pozdrawiam serdecznie Beata Enregistrer 6 total views, 6 views today Tweetnij The post Iście
MODA NA BIOSałatka księżniczki Roszpunki z roszponką Za siedmioma górami , ośmioma morzami i kilkoma kartonami z gratami ..mieszkała księżniczka . Złotowłosa Roszpunka i była piękna , bo jadła ciągle zdrową roszponkę .. Dzięki temu żyła długo i szczęśliwie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height(...)height: 1em;" /> Składniki : 1 mała główka sałaty lodowej ( lub pół większej ) 1/2 świeżego ogórka ( średnio – długiego ) 6-7 pomidorków koktajlowych ( truskawkowych lub rzymskich ) 1/2 pęczku szczypiorku garść roszponki ( lub dwie garści ) 1 jogurt grecki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka – płaska , cukru sól , pieprz do smaku Sałatę , płukamy i rozrywamy palcami , wrzucając do miski . Dodajemy , obranego ze skórki , pokrojonego
Ogrodnik w podróżywybierać. To my ustalamy reguły naszej kuchennej zabawy. Uwielbiam, gdy smaki na moim podniebieniu mieszają się ze sobą. Dlatego proponuje wam dziś: korzenną słodką gruszkę, nieco ostrzejsze pesto z roszponki i słodko-kwaśną cebulkę. Do tego wytrawne kapary i wspaniale soczysty stek. Niebo w gębie! I choć może spędzicie w kuchni nieco więcej czasu niż zwykle, to zapewniam(...)wasze zmysły. Co więcej, będziecie prosili o dokładkę! :) Rostbef z owocowo-warzywnymi dodatkami - dwa plastry rostbefu wołowego - po 70g każdy - pieprz, sól, oliwa z oliwek Pesto z roszponki - 100g roszponki świeżej - ząbek czosnku - dwie łyżki octu winnego jabłkowego - duża łyżka musztardy - pół szklanki oliwy z oliwek - pieprz, sól Gruszka - 1 duża gruszka - czubata łyżka miodu - szczypta cynamonu
Sajkofanka smakupołączeniu z bazylią i sokiem z cytryny nadaje charakteru i doskonale komponuje się z jajeczkami przepiórczymi, oliwkami, czerwoną cebulą i pomidorkami. Aby sałatka prezentowała się atrakcyjnie, jako bazę wykorzystajcie roszponkę, której kępki wyglądają świetnie na talerzu 🙂 Do przygotowania sałatki wykorzystałam produkty premium z serii Kwintesencja Smaku , które znajdziecie tylko w sklepach E.Leclerc. Produkty charakteryzują się czarno-złotymi opakowaniami(...)produkowane wyłącznie przez sprawdzonych dostawców. Przepis na sałatkę z jajkami przepiórczymi Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 minut Składniki roszponka 4 jajka przepiórcze kilka pomidorków koktajlowych oliwki zielone nadziewane migdałami czerwona cebula oliwa z oliwek do polania pieprz do smaku SOS: 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny garść liści bazylii Przepis 1 Roszponkę myjemy. Jajka gotujemy
Kuchnia Bazyliiomlet z brzoskwiniami. Omlet z brzoskwiniami alfredo bo o nim mowa, to perfekcyjne połączenie słodkich brzoskwiń, aromatycznego cynamonu, zdrowej kurkumy i zaskakującej chili. Otulonych pysznym, puszystym plackiem w towarzystwie roszponki. INNE PYSZNE PRZEPISY NA ŚNIADANIE I/LUB KOLACJE: CHLEBKI NAAN Z TZATZIKI RZODKIEWKĄ RUKOLĄ I BAZYLIĄ CRÊPES SUZETTE NALEŚNIKI Z POMARAŃCZAMI PO FRANCUSKU CHLEBKI NAAN(...)MINUT CO POTRZEBUJESZ: – Jajka – 5 sztuk jeśli są małe to 6 – Mąka – 2 płaskie łyżki – Brzoskwinie z puszki – 5 połówek – 100 ml zalewy z puszki brzoskwiń – Masło 1/4 kostki – Roszponka – duża garść – Cynamon do smaku – Kurkuma do smaku – Chili w płatkach odrobina do smaku – Cukier trzcinowy do smaku – Szczypta soli – Oliwa – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Na rozgrzanej patelni rozpuść masło
globuskulinarnydodanie mu nieco niecodzienności. Sałatka ze śledziem w tym połączeniu łączy idealnie wszystkie smaki, słodką brzoskwinię, słone śledzie, neutralne ziemniaki, gorzkość oliwy, pikantność świeżo mielonego pieprzu i delikatny smak roszponki. Smaczna i zdrowa nieoczywistość. INNE PYSZNE SAŁATKI TU NA BLOGU: SZASZŁYKI CAPRESE Z OLIWKAMI SMAŻONA FETA Z SYROPEM KLONOWYM RUKOLĄ I OLIWKAMI SAŁATKA ARBUZOWA(...)POTRZEBUJESZ: – Ziemniaki średniej wielkości 4 sztuki – Brzoskwinia z puszki – 2 połówki – Cebula czerwona mała – Płaty śledziowe w oleju / lub solone które będzie trzeba wymoczyć / – Pieprz czarny świeżo mielony – Roszponka garść – Oliwa z oliwek – 2 łyżki PRZEPIS: 1. Ziemniaki obierz pokrój w kostkę i ugotuj do miękkości. Jeśli masz więcej czasu, ugotuj ziemniaki w mundurkach. 2. Śledzie odsącz z oleju, osusz
globuskulinarnypomyślałam o szakszuce, ale niestety nie miałam już pomidorów 😔 Ale nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło - po przeglądzie moich kuchennych zapasów znalazłam awokado i końcówkę roszponki, która została po wczorajszej kolacji i zdecydowałam się na grzanki z jajkiem sadzonym i awokado 😀 Grzanki z jajkiem sadzonym i awokado - przepis na 2 sztuki Do przygotowania grzanek będziesz potrzebować(...)kromki chleba, 2 jajka, garść roszponki, pół awokado, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, szczyptę chili, łyżeczkę masła klarowanego. 1. Piekarnik nagrzej do 180 stopni C. 2. Kromki chleba połóż na blachę i upiecz w piekarniku. 3. Awokado umyj i przetnij na pół. Jedną połówkę obierz ze skórki i pokrój w cienkie plasterki. Skrop je sokiem z cytryny
Z notatnika dietetykaPyszności na talerzu, dla wszystkich, którzy mają ochotę w środku ponurej jesieni sprawić sobie odrobinę (albo całe mnóstwo!) kulinarnej przyjemności. Oto dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce – doskonała w swojej prostocie i smaku. Idealna na przykład na romantyczną kolację lub po prostu na każdą kolację, której sednem jest pyszne, lekkie i zdrowe jedzenie. Grillowane pyszności z wybornym sosem(...)przepisów na bułki i bułeczki, które uzupełnią także krewetkową sałatkę. Jej perfekcyjnym dopełnieniem jest sos, który z powodzeniem dodamy także do innych potraw. Dietetyczna sałatka z grillowanymi krewetkami na roszponce Składniki na 2 porcje: Składniki na marynatę krewetek: 225 g krewetek (u Agaty białe, surowe w pancerzach) 2 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno (20 g) 1 duży ząbek czosnku
KulinarneImpresje.plWiosną cały Rzym żyje najprostszą przekąską na świecie: bobem dodatkiem pecorino. Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym(...)dość długo. Dzisiaj polecamy Wam bardziej rozbudowaną wersję bobu z pecorino, bardziej sycącą, która nadaje się na danie lanczowe. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: ½ kg świeżego bobu Garść roszponki Kilka plastrów prosciutto Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu Skórka otarta z cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób
Niedzielny kucharzWiosną cały Rzym żyje najprostszą przekąską na świecie: bobem dodatkiem pecorino. Proponujemy wam bardziej rozbudowaną wersję tego dania: z roszponką i prosciutto. Bardzo prosty sposób na przygotowanie sałatki z bobu. Czas : 15 minut Poziom trudności: Bardzo proste Liczba porcji : 2 Sałatka z bobu, pecorino i prosciutto W Polsce sztandarowym sposobem podania bobu jest wersja minimalistyczna i najprostsza, czyli z topionym(...)dość długo. Dzisiaj polecamy Wam bardziej rozbudowaną wersję bobu z pecorino, bardziej sycącą, która nadaje się na danie lanczowe. Przepis pochodzi z bloga Gimmesomeoven.com Składniki: ½ kg świeżego bobu Garść roszponki Kilka plastrów prosciutto Kilka cienkich plasterków pecorino lub parmezanu Skórka otarta z cytryny 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny 4 łyżki oliwy Przygotowanie: Krok 1 Opłucz bób
Niedzielny kucharzLekka dietetyczna terrina z roszponki z jajkami przepiórczymi o smaku chrzanowym. Polecam bo jest naprawdę dobra, i można się nią zajadać bez wyrzutów sumienia że kilogramów nam przybędzie. 8 plastrów szynki długo dojrzewającej 12 jajek przepiórczych 100 ml koncentratu na barszcz 30 ml octu winnego 12 plastrów długich ogórka zielonego ze skórą 75 g roszponki 125 g serka śmietankowego puszystego(...)rozpuszczam w mikrofalówce. Do gorącej żelatyny dodaję 100 ml jogurtu zimnego w ten sposób hartuję żelatynę i wlewam do pozostałego jogurtu. Masę dzielę na dwie części. Do połowy dodaję roszponkę i miksuje blenderem. Foremkę małą aluminiową o wymiarach 8 cm na 21 wykładam na dnie plastrami ogórka sześć sztuk. Foremkę przechylam po skosie w drugiej metalowej formie, układam coś
wesoła kuchniaSałatka z roszponki z serem feta nadaje się na każdą porę dnia. Jest doskonała na śniadanie, obiad i kolację. To fanatyczny dodatek do mięs. Jest minimalistyczna jeśli chodzi o ilość składników i bardzo łatwa do przygotowania. Składniki na sałatkę z roszponki z serem feta (4 - 5 porcji): 300 g roszponki 300 g pomidorków koktajlowych 2/3 puszki kukurydzy 200 g sera(...)pokroić w średniej wielkości kostkę. Wszystkie składniki przesypać do miski i wymieszać. Gotowe! Propozycja obiadowa (2 porcje): Pieczone ziemniaki z soczystymi i aromatycznymi polędwiczkami z kurczaka oraz sałatką z roszponki z serem feta 2 duże ziemniaki 4 polędwiczki z kurczaka 2 duże pieczarki sól pieprz zioła prowansalskie curry słodka papryka papryka chili 2 większe ząbki czosnku oliwa z oliwek Polędwiczki
Karola gotujenaszym kraju owoc między innymi wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i ma jeszcze wiele innych zalet. Dlaczego więc nie połączyć go z roszponką, mozzarellą, słonecznikiem i zrobić sałatkę w 5 minut? W dodatku bardzo smaczną i niskokaloryczną. Do sałatki użyłem mozzarelli mini, można oczywiście wykorzystać normalną mozzarellę i ją pokroić na mniejsze kawałki. Polecam(...)wypróbować ten pomysł na sałatkę, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub inny lekki posiłek. Składniki 1/4 arbuza 8-10 kulek mozzarella mini 2 garści roszponki 2 łyżki słonecznika łuskanego Pieprz Przygotowanie Na talerz ułóż roszponkę i posyp ją słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza
Programista w kuchnikrokami, więc pora rozpocząć przygotowania do niej na poważnie. Kolejną propozycją na wielkanocny stół jest żółto zielona sałatka z awokado, jajkami i kukurydzą. Można ją przygotować dzień wcześniej, a roszponkę dodać przed samym podaniem. Ta sałatka swoimi kolorami na pewno ozdobi wielkanocny stół. Składniki: 1 puszka kukurydzy 2 dojrzałe awokado 3 łyżki soku z cytryny 1 pęczek szczypiorku(...)łyżek majonezu 2 łyżki ostrej musztardy 7 jajek sól i pieprz do smaku 2 duże garście roszponki Jajka ugotować na twardo, wystudzić, obrać ze skorupek i pokroić w grubszą kostkę. Awokado przekroić, wyjąć pestkę i wydrążyć łyżka środek. Miąższ skropić sokiem z cytryny i pognieść widelcem. Nie musi być miazga, powinny zostać małe kawałki. Szczypiorek drobno posiekać. Roszponkę wypłukać
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki / 2 porcje: – 2 jajka – 1 szklanka mleka – 200 g mąki pszennej typu 500 – 100g szynki parmeńskiej – 50 g roszponki – 100g sera ricotta – sól i pieprz Przygotowanie: W misce roztrzepań jajka z 2 łyżkami mąki. Dodać troche mleka, kontynuować mieszanie dodając na przemian mąkę i mleko. Przyprawić do smaku sola i pieprzem. Odstawić ciasto na 10 minut, aby odpoczęło(...)międzyczasie umyć dokładnie roszponkę i osuszyć ją. Na małej patelni rozpuścić olej kokosowy lub rzepakowy, a kiedy patelnia będzie dobrze rozgrzana wylać na nią ciasto na jednego naleśnika. Za pomocą kuchennej łopatki odwrócić naleśnik po jakimś czasie na druga stronę i usmażyć. Zdjąć z patelni i tak samo postepować przy pieczeniu pozostałych. Po upieczeniu smarujemy każdy naleśnik serkiem ricotta, kładziemy
I LOVE LIFEŚwietna kolorowa sałatka ze świeżej roszponki, kolorowych papryk, aromatycznego wędzonego kurczaka, żółtego sera, słodkiej marynowanej dyni z nutą cynamonu oraz chrupiących orzeszków to doskonały pomysł na szybką przekąskę i pełnowartościowe drugie śniadanie. Składniki: 350g obranego mięsa z wędzonego udka kurczaka 350g marynowanej dyni 140g wędzonego sera 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 70g roszponki 90g orzeszków ziemnych sól pieprz(...)łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majonezu 3 łyżeczki musztardy francuskiej 1 łyżka miodu sól pieprz Wykonanie: 1. Dynię odsączyć z zalewy, roszponkę umyć i osuszyć. 2. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a papryki pokroić w drobną kostkę. 3. Orzeszki uprażyć na suchej rozgrzanej patelni. 4. Obrane mięso z wędzonego kurczaka pokroić w kostkę
Szalona Kuchnia Ewelinynaszym kraju owoc między innymi wspomaga pracę serca, pomaga obniżyć ciśnienie krwi, jest doskonałym źródłem przeciwutleniaczy i ma jeszcze wiele innych zalet. Dlaczego więc nie połączyć go z roszponką, mozzarellą, słonecznikiem i zrobić sałatkę w 5 minut? W dodatku bardzo smaczną i niskokaloryczną. Do sałatki użyłem mozzarelli mini, można oczywiście wykorzystać normalną mozzarellę i ją pokroić na mniejsze kawałki. Polecam(...)wypróbować ten pomysł na sałatkę, która świetnie sprawdzi się także jako drugie śniadanie lub inny lekki posiłek. Składniki 1/4 arbuza 8-10 kulek mozzarella mini 2 garści roszponki 2 łyżki słonecznika łuskanego Pieprz Przygotowanie Na talerz ułóż roszponkę i posyp ją słonecznikiem. Odsącz mozzarellę i dodaj do roszponki. Arbuza pokrój w niewielkie kwadraty lub inny, dowolny kształt. Z kawałków arbuza
Programista w kuchnikoniec sezonu szparagowego i truskawkowego mam dla Was pyszną sałatkę, taką rozczochraną he :-). Oprócz szparag i truskawek znajdziemy w niej prażony słonecznik i ser camembert z chilli, oraz roszponka i odrobina oliwy extra virgin. Taka lekka i smaczna letnia propozycja :-). Udanej niedzieli Wam życzę :-) Składniki: 1 opakowanie roszponki 1 wiązka szparag truskawki słonecznik ser camembert z chilli oliwa(...)extra virgin 1. Szparagi gotuję w osolonej wodzie około 10 minut. Truskawki myję, dzielę na ćwiartki. Słonecznik prażę na suchej patelni. Ser kroję, roszponkę myję. 2. Na spód miski daję część roszponki, na nią część truskawek i sera. Następnie daję drugą część roszponki, truskawki, ser, układam szparagi, całość posypuję uprażonym słonecznikiem i skraplam oliwą z oliwek. Gotowe
kruche babeczkiŚwieże listki roszponki są tak delikatne i uniwersalne w smaku, że w sałatkach skomponują się niemal ze wszystkimi dodatkami. Poczułam lato. Chęć na owocowe orzeźwienie i lekkie posiłki nawet w wersji obiadowej jest nie do pokonania Sałatka, którą stworzyłam bazuje na delikatnej roszponce w towarzystwie pomarańczy, winogron i nektarynki i spokojnie może zaspokoić potrzebę na coś słodkiego w bardzo zdrowej(...)nich zawiera około 176 kcal, 3,3 g białka, tylko 0,7 g tłuszczu, 44,3 g węglowodanów i 5,8 g błonnika Wykonanie SAŁATKI Umyj i lekko osusz roszponkę. Ułóż ją na półmisku lub na dwóch talerzach. Z połówki jednej pomarańczy wyciśnij sok. Pozostałe obierz, podziel na cząstki i usuń błonki. Nektarynkę umyj, przekrój na pół, usuń pestkę
Eat me! Fit me!wiecie, że roszponka zwana również roszpunką bogata jest w witaminę A która wspomaga wzrok, zapobiega powstania nowotworów, działa uspokajająco? Roszponka wspomaga również trawienia,działa kojąco zatem zachęcam do wprowadzenia tej sałaty do waszej diety. Na blogu znajdziecie kilka przepisów w których użyłam roszponki,najczęściej dodaję ją do sałatek, a dziś zachęcam do przygotowania pysznego koktajlu do którego oprócz roszpunki(...)potrzebujecie banana i wody proste prawda? :) Składniki na dwa koktajle: 2 banany 15 g roszponki woda niegazowana Przygotowania: Banany kroję na mniejsze kawałki wrzuca do kielicha, dodaję roszponkę, wodę i miksuję na gładki koktajl
KukuleczkiZapraszam Was na pyszne, a co najważniejsze zdrowe zielone smoothie. Taka szklaneczka łączy w sobie mnóstwo cennych składników. Dziś połączenie 4 wspaniałych składników: seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka. Spróbujcie. Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka Zielone smoothie pełne zdrowia. Seler naciowy + jabłko + mandarynka + roszponka 2016-04-27 21:45:22 Write a review Save Recipe Print(...)lower depending on your calorie needs. Does this look wrong? Składniki 1 łodyga selera naciowego 3 mandarynki 1 słodkie, soczyste jabłko około 1/2 szklanki wody mineralnej 4 liście roszponki* * ! nie listki, ale całe liście jak na zdjęciu Przygotowanie Jabłko obieramy i kroimy, wrzucamy do misy blendera. Następnie dodajemy liście roszponki, pociętą w małe kawałki łodygę selera naciowego oraz sok wyciśnięty
Słodkie okruszkiWĘDZONY ŁOSOŚ, ROSZPONKA I PLACUSZKI Z BATATÓW Dzisiaj chciałabym wam polecić proste i wykwintne danie, które możecie przygotować na przykład na zbliżające się Walentynki. Jest to jedno z moich ulubionych dań, zainspirowane przepisem popularnego francuskiego szefa kuchni Cyrila Lignac’a, stosunkowo proste w przygotowaniu, i niezwykle efektowne. Możecie nim zaskoczyć gości. Wędzony łosoś świetnie komponuje się z delikatnym smakiem rozpływających(...)się w ustach placuszków z batatów i kwaskowatym smakiem roszponki doprawionej oliwą z oliwek, cytryną i jabłkiem Granny Smith. Możecie podać tę sałatkę na przystawkę, ale równie dobrze zaserwować ją jako danie główne. Czas przygotowania: około 50 minut Dla 4 osób Składniki na placuszki: 200 g batatów 1 jajko 1 łyżka jogurtu naturalnego 50 g mąki pszennej 1 łyżka
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskawtedy potrafił pisać, w dodatku po łacinie? A czym właściwie były te jajka? To po prostu jajka w koszulkach podawane na pszennej bułce z francuskim serem z pleśniową skórką, roszponce i oblane konfiturą z czarnego bzu. Mnich Sureau sam przygotowywał wszystko: sam wypiekał bułki pszenne, sam produkował ser na modłę francuską, roszponkę miał z własnego ogródka i konfiturę z własnego(...)czarnego bzu również sam robił. I dochodzimy już do sedna. Po kilku latach postanowiłem odtworzyć przepis mistrza Sureau. Nie robiłem sam konfitury, nie robiłem sam sera, roszponki sam też nie sadziłem. Mogłem sam zrobić pszenną bułkę, ale uznałem, że zwykła tradycyjna kajzerka spisze się doskonale. Zatem oto czego potrzebujemy: kajzerka trochę roszponki francuski ser Carré de l'Est (taki kremowy
Marder&Marder Manufacture