Dzień dobry :-) Dziś lekka sałatka, idealna na kolację z mandarynką, żurawiną, roszponką, szynką parmeńską i orzeszkami nerkowca. Całość posypana przyprawą Włoskie Zioła Knorr i skropiona oliwą z oliwek. My takie lekkie sałatki lubimy bardzo :-) Miłego dnia wszystkim życzę :-) Składniki na 3 porcje: 1 opakowanie roszponki 5 - 6 mandarynek 1/2 szklanki żurawiny 1/2 szklanki orzechów nerkowca 1 opakowanie mini kulek mozzarelli(...)przyprawa Włoskie Zioła Knorr oliwa z oliwek extra virgin szynka parmeńska 1. Roszponkę myjemy. Mandarynki obieramy i dzielimy na kawałeczki. Kulki mozzarelli odsączamy z zalewy. 2. Na talerzach rozkładamy roszponkę, następnie szynkę parmeńską, kulki mozzarelli, mandarynki, żurawinę i orzeszki nerkowca. 3. Całość posypujemy przyprawą włoskie zioła i skrapiamy oliwą z oliwek. Smacznego
kruche babeczkiDzień dobry :-) Dzisiaj witam Was szybką sałatką idealną na śniadanie. Mamy tutaj roszponkę, żurawinę, orzechy nerkowca, pomidorki cherry i greek white marki Violife, który jest odpowiednikiem znanej nam fety. Violife jest to wegańska alternatywa sera. Coraz częściej sięgamy po przepisy, w których nie ma mięsa. Próbujemy nowych dań jakimi są hummusy i pasty, a burgery roślinne powoli zastępują te wołowe(...)Teraz są też dostępne już w Polsce. Produkty tej marki możemy kupić już w wybranych sklepach Auchan, E.Leclerc, Netto, Selgros, Spar, Stokrotka, Żabka i czasowej ofercie w Biedronce. Składniki: roszponka kilka pomidorów cherry 1/2 bloku greek white Violife orzechy nerkowca żurawina oliwa extra virgin 1. Roszponkę myjemy, wrzucamy do miseczki. Pomidorki kroimy na połówki, blok greek white w kotkę
kruche babeczkiOdpowiednia na obiad nie tylko w ciepłe dni ILOŚĆ PORCJI: 1 CZAS PRZYGOTOWANIA: 10 MINUT SKŁADNIKI: – Sałata rzymska mini – Mozzarella – 5 mini kulek – Cieciorka gotowana – 4 łyżki – Ogórek gruntowy – Roszponka – garść – Marynowana czerwona cebula / Cebula mała czerwona, łyżka octu ryżowego, łyżka wody, odrobina cukru i soli / – Jogurt naturalny gęsty – Ząbek czosnku – Świeżo mielony pieprz czarny do smaku – Świeżo mielona sól(...)zalewy i zrumień na suchej patelni. Dodaj do sałatki. 5. Ogórka umyj i pokrój w plasterki, mozzarellę przekrój na pół i wszystko dołóż do całości. Dodaj kilka listków roszponki. 6. Na koniec dołóż marynowaną cebulkę, popieprz i posól do smaku najlepiej świeżo mielonym zarówno pieprzem jak i solą. Print SAŁATA RZYMSKA Z GRILLOWANĄ CIECIORKĄ Course Salad Cuisine Polska Keyword Sałata
globuskulinarnyGenialne również na obiad i kolację – Odpowiednie na deser ILOŚĆ PORCJI: 6 NALEŚNIKÓW CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINUT SKŁADNIKI: – Jajka – 7 sztuk – Cukinia – 1 średnia sztuka – Marchewka – 1 średnia sztuka – Roszponka – garść – Ser tarty Grana Padano – Nasiona chia – Mleko – 250 ml – Mąka typ 550 – 125g – Masło rozpuszczone 25g – Sól – Masło do natłuszczania patelni i do warzyw PRZEPIS: 1. Rozpuszczone masło, mleko(...)pozostaną jędrne. Uwaga trzeba tego pilnować gdyż tak cienkie paski szybko są gotowe. 4. Na talerz wyłóż gotowe jajko, posyp je delikatnie nasionami chia, dodaj porcję warzyw oraz roszponkę, oraz posiekaną dymkę. Print GALETTE COMPLÈTE NALEŚNIKI PO BRETOŃSKU Course Breakfast Cuisine French Keyword GALETTE COMPLÈTE, Jajka, Naleśniki po bretońsku Prep Time 30 minutes Cook Time 30 minutes Servings
globuskulinarnynasze codzienne dania. Tym razem na obiad zagościła sałatka z łososiem. Ta sałatka to po prostu bomba witaminowa. Słony łosoś wędzony na zimno, jajka na twardo, delikatna w smaku roszponka, słodkie pomidory i papryka. Rewelacyjne połączenie smaków. Do tego pięknie wygląda, jest zdrowa i robi się ją błyskawicznie. Sałata jest sycąca dlatego znakomicie nadaje się na drugie śniadanie(...)lekki obiad. 220 g łososia wędzonego na zimno 70 g roszponki 4 jajka L 10 pomidorków koktajlowych 1/4 czerwonej papryki 1/2 czerwonej cebuli 1 łyżka posiekanego świeżego koperku 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny sól i pieprz do smaku Jajka ugotować na twardo i obrać. Roszponkę przebrać, umyć i osuszyć. Jajka obrać i pokroić
Krylowa KuchniaPołączenie warzyw i serów z owocami pojawia się u nas bardzo często. Słodkie grillowane morele, podane na ciepło z maślanym awokado, słonym serem, roszponką i orzeźwiającym dressingiem z pikantną nutą, są świetnym daniem na lato. W upalne dni taka sałatka w towarzystwie lekkiego pieczywa jest super sposobem na szybki obiad. 2 porcje: 100 g roszponki 5 moreli awokado Hass(...)dressing mieszamy. Morele przekrawamy na pół, nacieramy oliwą i grillujemy z obu stron na rozgrzanej patelni. Obrane awokado kroimy w plasterki i wraz z morelami układamy na umytej roszponce. Całość posypujemy pokruszonym serem feta i listkami mięty, polewamy dressingiem i podajemy z pieczywem lekkim Sonko. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Roszponka z grillowanymi morelami, awokado i fetą
Mienta blogtylko wieczory) to idealna okazja na przygotowanie sałatki. Zajmie to tylko chwilę, nie trzeba nawet ruszać kuchenki ani piekarnika, a będzie można zjeść pyszną kolację. Sałatka z roszponką i twarogiem - przepis na 2-3 porcje Do przygotowania sałatki będziesz potrzebować: pół opakowania roszponki, 120g twarogu półtłustego, 6 pomidorków koktajlowych, garść orzechów włoskich, łyżkę oliwy z oliwek, pół łyżeczki zielonej czubrycy(...)sól do smaku. 1. Roszponkę umyj i wsyp do miski. 2. Twaróg pokrój w kostkę, pomidorki na pół, a orzechy posiekaj. 3. Przygotowane składniki dodaj do roszponki i wymieszaj. 4. Oliwę dopraw czubyrcą i solą, tak przygotowanym sosem polej sałatkę
Z notatnika dietetykatylko, pasuje do każdego rodzaju mięs. Jest lekka i prosta w przygotowaniu . Czas przygotowania: 20 minut Ilość porcji: >4 osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI: 100 g roszponki 200 g sera typu feta 2 pomidory 1 żółta papryka 1 mały zielony ogórek szklarniowy 4 ogórki kwaszone 7 pomidorów suszonych w oleju z żurawiną 20 szt zielonych oliwek(...)papryką 3 łyżki oleju z pomidorów suszonych (olej po pomidorach suszonych z żurawiną) 1 łyżeczka musztardy sarepskiej 1 łyżeczka miodu 1 łyżkę soku z limonki marki LIMMINI 1. Roszponkę płuczemy i przekładamy do miski. Paprykę i pomidora kroimy w kostkę a ogórka szklarniowego obieramy i kroimy na 4. Pokrojone warzywa dodajemy do roszponki. 2. Następnie kroimy ogórka kwaszonego, pomidory suszone
karolgotujeWrap z warzywami i fasolą [366 kcal/ W: 62,7 g/ B: 13 g/ T: 9 g] pełnoziarnista tortilla 30 g awokado sok wyciśnięty z połowy cytryny 30 g roszponki pół papryki ogórek 50 g białej fasoli z puszki ketchup sól, pieprz Awokado obierz, przełóż do miski, rozgnieć, dopraw sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Placek tortilli podsmaż przez(...)minuty na patelni. Następnie posmaruj go pastą z awokado. Na niej ułóż roszponkę, pozostałe warzywa pokrojone w paski oraz fasolę. Całość polej ketchupem. Zwiń tak jak tortillę. RAZEM: 2029 kcal / W: 318,3 g / B: 59,9 g / T: 65 g WTOREK: Śniadanie: Kanapki z ,,serkiem wiejskim” i warzywami [408 kcal
365 dni dookoła kuchniRoszponka inaczej roszpanka lub roszpunka, która tak naprawdę nie jest sałatą, choć za sałatę się ją uważa. Kiedyś traktowana jako chwast, dziś doceniamy ,to że zawiera mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Z roszponki, pomidora i ogórka przygotowałam właśnie sałatkę obiadową. Muszę przyznać że polana vinegretem smakuje wybornie. 40 g świeżej roszponki 250 g ogórków koktajlowych 1/2 dużego ogórka szklarniowego(...)pęczka szczypiorku 1/2 czerwonej cebuli Na sos: 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki octu jabłkowego 1 łyżka musztardy stołowej sól i pieprz Roszponkę i resztę warzyw umyć,szczypiorek drobno posiekać. Pomidorki pokroić na połówki, a ogórek pokroić obieraczką do warzyw w cienkie paseczki, cebulę pokroić w półplasterki. Wszystkie składniki sosu wymieszać ze sobą. Warzywa umieśćić w misce, polać
Krylowa Kuchniadobry :-) Brrr jak zimno :-( U Was też tak? Wszyscy zakichani, wirusów mnóstwo :-( Ja mam dla Was propozycję na pyszne i szybkie śniadanko z dużą ilością warzyw. Tortilla z łososiem, roszponką, papryką, ogórkiem i oliwkami. Robi się ekspresowo, smakuje super :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 3 porcje: 3 placki tortilli 1 średnia papryka 1/2 opakowania roszponki 3 ogórki(...)kilka oliwek zielonych łosoś wędzony 125 g serek kanapkowy 1. Placki tortilli smarujemy serkiem kanapkowym. Paprykę kroimy w paski, ogórki obieramy i również kroimy w paski, oliwki na połówki. Roszponkę myjemy, osuszamy. 2. Na tortille posmarowaną serkiem układamy roszponkę, następnie pokrojone w paski ogórki i paprykę, oraz oliwki. Na końcu rozdrobnionego wędzonego łososia. Zawijamy. Gotowe. Smacznego
kruche babeczkimasz w środku Po uprażeniu wrapów przystępujemy już do łatwiejszego etapu, czyli nadziewania. Nasze nadzienie to pokrojone na cienkie plastry i podgrzane na patelni pastrami, a także awokado i roszponka. W roli uniwersalnego sosu do wrapów wystąpiła mieszanka majonezu, musztardy oraz ketchup’u. Sposób ten został zapożyczony od mojej lunchowej towarzyszki z poprzedniej pracy (pozdrowienia dla Januszka! ) i sprawdza(...)zarówno na obiad, lunch, jak i przekąskę. Placki powstały z siemienia lnianego, są więc zgodne z dietą Keto, Paleo i LowCarb. Nadzienie to w moim przypadku pastrami, awokado oraz roszponka, ale można je swobodnie dopasować do swoich potrzeb oraz kuchennych stanów magazynowych. Dania Danie główne , Lunch , Przekąska Kuchnia Amerykańska Keyword wrap Porcje 5 porcji Czas przygotowania 30 minut Czas gotowania
Modern Cave Girlsałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem(...)polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno
Niedzielny kucharzsałatki z melonem i szynką. Wytrawno słodkie smaki podkreśla dodatek pomidorków truskawkowych i malin. Kontrapunkt dla miękkich składników stanowią pestki dyni i pokruszone pistacje. Tło dla całości tworzy roszponka. W tej roli równie dobrze sprawdzi się zwykła sałata, albo liście bazylii. Sałatkę w melona można przygotować z wyprzedzeniem, zabezpieczyć np. folią spożywczą i wstawić na kilka godzin, a przed podaniem(...)polać dresingiem. Tak samo postępujemy, gdy sałatkę z melona chcemy zabrać do pracy. Składniki: Mały dojrzały melon 8 plastrów koziego sera kremowego (50 g) Kilka plastrów prosciutto Garść roszponki Garść pomidorków koktajlowych Garść nasion dyni Garść pistacji Dresing 2 łyżki octu balsamicznego 1 łyżeczka miodu 2 łyżki soku z cytryny 6 łyżek oliwy ½ łyżeczki soli Przygotowanie: Krok 1 Pistacje drobno
Niedzielny kucharzUwielbiam proste i smaczne obiady. Jednym z nich są wątróbki drobiowe pieczone w boczku w piekarniku, które najlepiej podać na świeżej roszponce lub liściach sałaty. Warto dodać także odrobinę tymianku, który wzbogaci ich smak. Tak przygotowany obiad nie zawiera glutenu i sprawdzi się także u osób, które przestrzegają zasad diety paleo. Oczywiście w sezonie grillowym można bez problemu przygotować(...)zewnątrz, gdzie smakują jeszcze lepiej niż w domu. Przepyszny, niedrogi obiad. Gorąco polecam! Składniki 300 g wątróbki drobiowej 8 plastrów boczku 50 g roszponki 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz, tymianek Przygotowanie Wątróbkę czyścimy, myjemy pod wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Plastry boczku przecinamy na pół w poprzek (jeden plaster boczku spokojnie wystarcza na owinięcie dwóch wątróbek). Na boczku układamy
Programista w kuchni