zdajesz sobie sprawy, ile kuchnia daje możliwości. Nawet taką zwykłą roszponkę zamienić możesz na wykwintny dodatek do kuszącej ryby. Nie umiesz sobie wyobrazić, ile w mojej głowie kotłuje się pomysłów. Nawet taką zwykłą roszponkę potrafię podać w zupełnie nowej wersji. To się nazywa potęga kreatywności i blogerskiej wprawy. Dziś zapraszam wszystkich nie-wegetarian, którzy nie pogardzą soczystą, delikatną i bardzo(...)ramach zgłoszenia na kolejną, ostatnią już półfinałową rozgrywkę konkursu BlogerChef, gdzie to właśnie produkty marki Fit&Easy były tematem przewodnim przepisów. DORSZ GOTOWANY W MLEKU Z ZIOŁAMI I ROSZPONKĄ NA GORĄCO. /przepis własny;/ 2-4 porcje dorsz: 300g - 400g dużych, rozmrożonych filetów z dorsza ok. 3/4 litra mleka sól, pieprz cytrynowy świeże zioła: bazylia, mięta, tymianek roszponka: 2 opakowania
W kuchni Karmel-itkiŻeby każdy obiad nie był monotonny, warto poeksperymentować z surówkami i innymi dodatkami. Dziś u mnie gościła do obiadu sałatka z roszponki, pomidorków i cebuli. Nawet teraz o niej myśląc cieknie mi ślinka :-)Składniki:1 opakowanie (125 g) roszponki2 duże pomidory1 średnia cebula1 łyżka majonezu (opcjonalnie jogurt grecki)pieprz i sólświeża bazyliaopcjonalnie zioła prowansalskieWykonanie:Do miski włożyć umytą roszponkę(...)Pomidorki pokroić w kawałki i dołożyć do roszponki. Cebulkę pokroić na cienkie półksiężyce i rozdzielając je rękoma dołożyć do pozostałych składników. Dodać majonez, kilka rozdrobnionych listków bazylii, ewentualnie posypać ziołami prowansalskimi. Całość przyprawić opcjonalnie solą i pieprzem i wymieszać. Warto, by sałatka przegryzła się choć przez 20-30 minut. Ale jeśli nie masz czasu na wcześniejsze
Anielska Kuchnia AniPesto z roszponki to niecodzienny pomysł na wykorzystanie tej sałaty w kuchni. Zwykle roszponka jest bazą lub dodatkiem sałatki. Tutaj, razem z jarmużem zamienia się w pyszny i bardzo odżywczy sos pesto, który pasuje nie tylko do makaronu. W tym tygodniu przyglądam się bliżej sałatom zimowym, czyli takim, które rosną w sezonie zimowym. Dziś chcę skupić się na roszponce(...)zdecydowanie warta jest uwagi. Roszponka – sałata, która była chwastem Roszponka to sałata o drobnych liściach, która tak naprawdę wcale nie należy do rodziny sałat, ale do roślin kozłkowatych. Jest kuzynką bardziej popularnego i znanego nam kozłka lekarskiego. Włączyliśmy ją w poczet roślin jadalnych dopiero w minionym stuleciu, wcześniej uchodziła za chwast. Roszponka warzywna występuje naturalnie w przyrodzie, rozsiewając się
WiszniówkaWiosna się zbliża wielkimi krokami. Powoli będziemy zatem odchodzić od gorących zup i pieczonych mięs na rzec lekkich sałatek i zimnych przekąsek. Połączenie roszponki, selera naciowego i sera gorgonzola tworzy niezwykle delikatną i orzeźwiającą sałatkę. Całość uzupełniona prażonymi orzechami z wyśmienitym winegretem daje niezwykle fajny i wyjątkowy smak. Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2 Składniki: 2 garści roszponki(...)łyżka oleju z orzechów ziemnych (można pominąć jeśli nie mamy akurat w domowych zapasach) Kilka kropli soku z cytryny Kilka kropli białego octu winnego Świeżo mielony pieprz i sól Roszponkę myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy zgrubienia w okolicy korzenia. Suszymy i układamy na dwóch talerzach. Seler naciowy drobno siekamy i rozrzucamy na roszponce. Orzechy włoskie tłuczemy i rozrzucamy
Kolizje SmakówProsta i orzeźwiająca sałatka o oryginalnym smaku. Anyżkowy smak fenkułu świetnie komponuje się ze słodką pomarańczą i kwaskowatym jabłkiem oraz jest nienarzucającym się dodatkiem do delikatnej roszponki. Kompozycja została wzbogacona o miękkie rodzynki i chrupiące orzechy włoskie. A wszystko to zostało przyprawione białym pieprzem, nadającym nutkę pikanterii. Sałatka ta stanowić może świetny dodatek do pieczonego kurczaka i białych ryb.Składniki(...)również wcześniej podpiec). Z połówki pomarańczy wycisnąć sok i wlać go do miski. Doprawić pieprzem i odrobiną octu. Odstawić na 30 minut, aż wszystko się zmaceruje. Następnie wrzucić roszponkę, polać olejem i dokładnie wymieszać. Gotowe!Do sałatki świetnie pasuje również seler naciowy
Food Squarebiałym winem, oraz 1 łyżeczki miodu, wymieszałam wszystkie składniki na dresing, tworząc coś w rodzaju majonezu. Pomidory pokroiłam w ćwiartki, ogórki wraz ze skórką w półćwiartki, wszystko wraz z roszponką wrzuciłam do szklanej miski, wlałam dresing, całość dokładnie wymieszałam. Ta sałatka to świetny dodatek do dań mięsnych, ale również solo smakuje doskonale. Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko(...)kwaśnym dresingiem The post Sałatka z roszponki, pomidorów i ogórków, ze słodko-kwaśnym dresingiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięBuraczek, buraczek ma czerwony fraczek, Z roszponk ą ”Fit&Easy” tańcował, Nóżek nie żałował, Feta wtórowała smaku dodawała, A na koniec wplecione, Orzeszki prażone oliw ą skropione Tańcowała roszponka z buraczkami Składniki na oko, bo zależy od tego jak jesteśmy głodni (tak na 1 osobę): 150 g serka feta opakowanie roszponki “Fit&Easy” 1 duży ugotowany burak garść(...)orzeszków pinii Do smaku: Sól, pieprz, koperek, cytrynowa oliwa z oliwek Kroimy ser feta i ugotowanego buraczka w kostkę, prażymy orzeszki na teflonowej suchej patelni. Roszponkę rozkładamy na talerzu (ładniej się prezentuje) dodajemy fetę i buraczek, posypujemy orzeszkami pinii, skrapiamy cytrynow ą oliw ą z oliwek i posypujemy przyprawami. Tym super lekkim, zdrowym i ekspresowym przepisem biorę udział w zabawie
Mia Cucina SofietaSałatka smaczna, zdrowa, kolorowa!!! :)Świeża roszponka, soczyste pomidorki koktajlowe, słodka mandarynka, chrupiące grzanki, a całość posypana pestkami dyni i skropiona miodowym winegret.Sałatka ta świetnie nadaje się na lekką i pożywną kolację, bądź jako danie obiadowe, np. z porcją grillowanego mięsa.Sałatka:* roszponka- 1 opakowanie* pomidorki kokatjlowe- 12 szt.* mandarynka- 2 szt.* pestki dyni- garść* chleb- 2 kromki* masło klarowane/oliwa-(...)smażeniaMiodowy dressing:* olej z pestek dyni- 6 łyżek* sok z cytryny- 4 łyżki* miód płynny- 1 łyżka* sól, pieprz- do smakuSałatka:Roszponkę umyć, osuszyć, pomidorki koktajlowe przekroić na pół, mandarynkę obrać i pokroić na małe kawałki.Rozgrzać masło na patelni, chleb pokroić na małe kwadraty i podsmażyć na maśle do zarumienienia.Miodowy dressing:Wszystko wymieszać i skropić sałatkę.Smacznego
Kraina Miodem PłynącaOrzeźwiająca, pyszna wręcz idealna sałatka owocowa w trochę innym wydaniu, czyli owoce podane na liściach roszponki i polane słodkim sosem balsamicznym (który wykorzystałam w bardzo popularnej na blogu sałatce z rukolą i jajkiem).'Moje' owoce można zastąpić każdymi innymi- wedle upodobań lub wykorzystać te, które macie dostępne w domu- i tak każde będą smakować wyśmienicie.Jedynie czego kategorycznie zmieniać(...)wolno, to dodatek słodkiego sosu balsamicznego! ;)))Jak najbardziej polecam- jest rewelacyjna! :) Sałatka 1 porcja:* roszponka- 1 garść* melon cantaloupe- 4-5 kulek* arbuz- 4-5 kulek* truskawki- 4-5 szt.* ananas- 1 plaster* rodzynki- 1 garśćSos balsamiczny:* ocet balsamiczny- 1/3 szklanki* miód- 1 czubata łyżkaSałatka:Umytą i osuszoną roszponkę ułożyć na talerzu i położyć nań owoce.Sos balsamiczny:Ocet wlać
Kraina Miodem PłynącaDzisiaj nadszedł czas na pochwalenie się moją roszponką. Za chwilę będzie można już ją jeść. :) Oczywiście tym większa radocha, że wyhodowana z nasionek. 2013/06/08 2013/05/12 2013/04/27
Brzuszki ŁakomczuszkiPierwszy raz jadłam roszponkę usmażoną, na ciepło. Jestem zachwycona! W ogóle zmienia smak na jeszcze lepszy, delikatniejszy. A kiedy się smaży... Tak listki się nadymają, tworzą zielone baloniki i bach! Pękają jak bańki mydlane. To pod wpływem celulozy, która pęcznieje, a aparaty szparkowe się nie otwierają, stąd dochodzi do wybuchu. SAŁATKA Z CUKINIĄ,ROSZPONKĄ I CAMEMBERTEM NA CIEPŁO. /własny(...)porcja 2 garście sałaty roszponki 1/2 małej zielonej cukinii 1/2 sera camembert garść kiełków brokuła olej z pestek winogron sól, pieprz kolorowy Cukinię kroję w plasterki i przesmażam na oleju z pestek winogron. Do smażących się cukinii, wrzucam sałatę, mieszam i czekam, aż podwiędnie, po czym się zredukuje. Wrzucam też kiełki i wszystko razem smażę ze sobą
W kuchni Karmel-itkidlatego dla przywołania wiosny zrobiłam wczoraj na kolację wiosenną sałatkę. Wyznaję zasadę, że najlepsze jest połączenie niewielu składników, dlatego policzyłam tylko do trzech :) Po pierwsze rozpościeramy dywan z roszponki, na którym wylegiwać się będą pomidorki koktajlowe... to już dwa... i po trzecie - cheddar. Trzy składniki, trzy kolory... jakże wiosennie :) Wszystko skąpane w delikatnym winegret i skropione octem balsamicznym. Nic dodać(...)ująć... i byle do wiosny :) Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Składniki (porcja dla dwóch osób) 1 op. roszponki, 5-10 dag cheddara, 250 g pomidorów koktajlowych, odrobina sosu balsamicznego, Sos winegret : 5 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżeczka musztardy Dijon, 2 łyżki z cytryny, 1 łyżka miodu, szczypta soli, Roszponkę wykładamy na platerę, na to układamy
Delicious TitbitsSałatka z roszponką i serem feta. O rety nie… pewnie, każdy pomyśli.. kolejna sałatka ! Tak, to kolejny przepis na pyszną sałatkę . Drugi miesiąc roku, większość z nas ma noworoczne postanowienia, by troszkę zgubić zbędnych kilogramów, więc znakomitym sposobem jest wprowadzenie do diety więcej warzyw , tym samym sałatki są świetnym wyborem. Sałatki są niesamowite, sałatki są tak wszechstronne(...)można jeść sałatki do końca życia i nigdy nie zjeść tej samej sałatki dwa razy. Pyszne połączenie ogórka , pomidora , roszponki, słonecznika , papryki i sera feta to magiczne połączenie. Ceramika od @ceramics_elling.pl Roszponka jest jedną z najdelikatniejszych sałat. Roszponka jest pełna składników odżywczych i przeciwutleniaczy, które chronią przed rakiem i chorobami układu krążenia. Zawiera także luteinę, która zapobiega zwyrodnieniu plamki żółtej
Zdrowy Styl Joannywykorzystać np gotując bigos, leczo lub zapiekanki. A z takich lżejszych rzeczy to co powiecie na sałatkę? Jesteście zainteresowani, to zapraszam do kuchni. Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 250 g roszponki opakowanie pomidorków koktajlowych (ok 200 g) 1/2 zielonego ogórka, obranego ze skórki 1/2 filiżanki wytrawnego białego wina 3 łyżki oliwy z oliwek szczyptę pieprzu cytrynowego 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki(...)miodureszta składników jest dowolna: kawałek szynki (pokrojonej w kostkę, podsmażonej na suchej patelni) kawałki sera W misce umieszczamy umytą roszponkę, dokładamy pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe oraz pokrojonego ogórka (tak jak Wam pasuje). Jeżeli chcecie dodać mięso/szynkę, polecam w tym momencie „wrzucić” na patelnię. Teraz możemy przygotować dressing – w naczyniu umieszczamy wino, musztardę, miód, oliwę
Szybko Tanio Smaczniełyżki soku z cytryny4 łyżki oliwy z oliweksuszone oreganoWarzywa myjemy. Cukinię i cebulę kroimy następnie podsmażamy na oliwie. Pomidorki przekrawamy na pół. Ser kroimy w paseczki. Na półmisku układamy roszponkę, pomidorki, cukinię, cebulę, tuńczyka z puszki, cieciorkę z puszki, ćwiartki jajek, mieszankę warzywną, żółty ser, wszystko posypujemy prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika, a na jajkach układamy kawior (jeśli mamy
Bon Appetit Małgorzatywiesz,ze roszponka jest nie tylko smaczna,ale i bogata w wartosci odzywcze ?ROSZPONKA WARZYWNA(Valerianella lokustaL.) nalezy do rodziny kozlkowatych.Wlasciwie to zimowa salata.Jest jeszcze jednak osiagalna,poniewaz jej zbior trwa od pazdziernika do maja.To wspaniala salata,ktorej liscie zawieraja duze ilosci witaminy C(dwa razy wiecej niz cytryny i np.salaty maslowa),witaminy z grupy B,prowitamine A oraz zwiazki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!niej tluszcz ( oliwa,maslo),gdyz wlasnie rozpuszczony w tluszczu karoten zmnienia sie w witamine A.Marchewka a`la spaghetti marynowana w swiezo wycisnietym soku z pomaranczy w towarzystwie zielonej roszponki ( wlasnie zawitala do nas pierwsza zimowa salata) wyglada zachecajaco? Pewnie,ze tak.Zapraszam zatem do przepisu.Tak przygotowana marchewkanie tylko super wyglada,ale i wysmienicie smakuje.To zdrowy dodatek do ryb,miesa,moze(...)porcje:300 g marchewki2 lyzki oleju5 lyzek swiezo wycisnietego soku z pomaranczy1 lyzka soku z cytryny1 lyzeczka mioduszczypta soli i pieprzupodprazone wiorki kokosowesuszone platki chili-opcjonalnie 120 g roszponki+winegretWykonanie:marchewke obrac i przy pomocy spiralnego nozyka pociac w cienkie paseczkirozgrzac w szerokim rondlu 2 lyzki oleju i na malym ogniu podsmazyc marchewke przez okolo 2 minuty 5 lyzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!śródziemnomorskim),4 papryczki kolorowe mini,1 cebulka dymka,1 ząbek czosnku,50 g sera camembert (z pieczarkami),2 łyżki oliwy z oliwek,pieprz do smaku,½ papryczki chili,2 garście roszponki,szczypiorek. Przygotowanie:Papryczki kroimy w plasterki, a cebulkę i czosnek w kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy paprykę z cebulką i czosnkiem. Ser camembert kroimy na mniejsze(...)dente i odcedzamy. Do papryki z cebulką (cały czas patelnia jest podgrzewana) dodajemy makaron, salami, ser camembert i delikatnie mieszamy.Na środku talerza nakładamy garść umytej i osuszonej roszponki, a na nią nakładamy gorący makaron prosto z patelni .Całość doprawiamy pieprzem i posypujemy posiekanym szczypiorkiem i dodajemy kilka plasterków papryczki chili. Smacznego
Moniki SmakołykiSkładniki: 2 garście roszponki, 1 plasterek pomarańczy, 1 plasterek grapefruita, 1 plasterek ananasa, kilka malin. sos: 2 łyżeczki soku z cytryny, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, pieprz, sól. Przygotowanie: Roszponkę układamy na talerzu. Plasterki cytrusów kroimy na 8 kawałków i odcinamy skórki. Układamy kawałki pokrojonego plasterka ananasa oraz maliny. Przygotowujemy sos z soku z cytryny, oliwy
Aga w kuchniSkładniki: 2 garście roszponki, 1 garść malin, 1/2 sera camembert, kilka orzechów włoskich, 1 łyżeczka cukru. Przygotowanie: Roszponkę układamy na talerzu. Następnie kroimy sera camembert w trójkąciki i układamy na talerzu. Dodajemy kilka malin i rozłupane orzechy włoskie. Pozostałe maliny posypujemy cukrem i rozgniatamy widelcem. Takim malinowym musem polewamy sałatkę przed podaniem
Aga w kuchniSkładniki: 1 garść roszponki Fit&Easy, kilka żółtych pomidorków, 2 łyżki kiełków, 1 łyżka orzechów włoskich, 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól, pieprz. Przygotowanie: Roszponkę układamy w miseczce. Układamy połówki żółtych pomidorków, obrane orzechy włoskie i kiełki. Następnie robimy sos z oliwy z oliwek, soku z cytryny, pieprzu i soli
Aga w kuchniSkładniki: 250 g roszponki, 2 filety z kurczaka, 8 pomidorków koktajlowych, 20 g kiełków rzodkiewki, ½ małej dyni, sól do smaku, 1 łyżka musztardy, pieprz do smaku, zielone oliwki, olej rzepakowy do smażenia, Sos: 100 g jogurtu naturalnego gęstego, 2 łyżki ziarenek kapary, pieprz świeżo zmielony. Przygotowanie: Filet z kurczaka płuczemy, z dwóch stron musztardą smarujemy, na patelni lub grillu(...)pieprzu dodajemy. Mięso studzimy, następnie na paski kroimy. Z dyni gwiazdki wycinamy, łyżkę oleju podgrzewamy i na nim je podsmażamy, aż piękny złotawy kolor uzyskamy. Do wydrążonej dyni roszponkę wkładamy, pomidorki w plasterki, oliwki, dokładamy. Kurczaka na sałatkę układamy, gwiazdkami dyniowymi całość rozświetlamy. Kiełkami rzodkiewki całość ozdabiamy i tuż przed podaniem sosem jogurtowym polewamy. Sos: Kapary rozdrabniamy, z jogurtem
Moniki SmakołykiSałatka z roszponką, wędzoną piersią kurczaka i czosnkowym sosem Ci, którzy znają mnie osobiście, wiedzą jak bardzo zmieniła się moja dieta w ciągu ostatniego półrocza. Prawie nie ruszam wieprzowiny i wołowiny, nie piję też kawy, którą zawsze uwielbiałam ani czarnej herbaty. Również cukier rzadko gości w moim menu, a jeśli już gości to trzcinowy albo miód. Generalnie jem trzy posiłki(...)samych warzyw. Przeważnie z różnymi wersjami czosnkowego sosu, rzadziej np. z olejem z orzechów włoskich lub oliwą z oliwek. Dzisiaj proponuję Wam taką właśnie sałatkę z moją ulubioną roszponką oraz kilkoma plasterkami wędzonej piersi kurczaka. Podaję ją z czosnkowym sosem i grzanką. Jest pyszna, zdrowa i można się nią całkiem przyzwoicie najeść :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówsztuk): 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mleka 1 jajko Szczypta soli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Składniki na farsz: 1 kulka mozzarelli 7 łyżek roszponki 5 pieczarek 1/2 cebuli Olej rzepakowy Rapso do smażenia Przepis na naleśniki: Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej mleko, jajko oraz szczyptę soli. Całość miksujemy do uzyskania jednolitej masy(...)kroimy w drobną kosteczkę i podsmażamy na oleju. Do cebulki dodajemy pokrojone w talarki pieczarki. Wszystko smażymy na złoto. Następnie na naleśniki nakładamy startą na grubych oczkach mozzarellę, łyżkę roszponki, łyżkę cebuli z pieczarkami i zwijamy w rulon. Postępujemy tak, aż do wyczerpania składników. Naleśniki możemy podsmażyć na patelni przed podaniem
Emcia Pichcijuż zapomniałam jego smak a przecież jest taki smaczny. Ostatnio więc kupiłam. Zjedliśmy ze smakiem a kawałek wykorzystałam do tej pysznej i bardzo kolorowej sałatki. składniki: 2-3 garście roszponki kawałek melona ok 150 g 12 kulek małej mozzarelli 6 plastrów szynki dojrzewającej kolorowe zioła do sałatek Kamis oliwa do skropienia 5-6 kwiatków nasturcji Melona pokroić na małe kawałki(...)talerzach ułożyć listki roszponki. Następnie na sałacie ułożyć kulki mozzarelli oraz kawałki melona. Pomiędzy ułożyć zwinięte kawałeczki szynki. Całość posypać przyprawą do sałatek i skropić delikatnie oliwą. Sałatkę udekorować jeszcze kolorowymi płatkami nasturcji i podawać
Monia miesza i gotujeBomba witaminowa! Samo zdrowie, uwielbiam takie sałatki. Wspaniałe połączenie wszystkich składników, koziego sera i granatu. Warto jej spróbować, szczególnie dlatego, że jej przygotowanie zajmuje 5 minut! Składniki: 300 gram roszponki garść kukurydzy ziarenka granatu ( granat kroimy na pół i nad miseczką porządnie uderzamy w niego tłuczkiem, nasiona będą same wypadały :)) 200 gram sera koziego prażone płatki migdałowe- garść(...)łyżka oliwy z oliwek W dużym naczyniu układamy umytą i wysuszoną roszponkę, kukurydzę, kozi ser- kruszymy w dłoniach, nasiona granatu. Polewamy całość łyżką oliwy z oliwek i posypujemy prażonymi migdałami. Gotowe, smacznego
Mango Papajapyszna sałatka to świetna propozycja na lekki obiad. Jest pyszna i sycąca. Idealna! SKŁADNIKI (porcja dla 2 osób) 2 garście roszponki 1/2 puszki tuńczyka w kawałkach w oleju* 1/2 awokado 8 pomidorków koktajlowych 2 wiejskie jajka ocet balsamiczny z Modeny oliwa z oliwek czarny sezam *Używam tuńczyka w oleju, mimo, iż jest bardziej kaloryczny od tego w sosie własnym, ponieważ(...)zdecydowanie bardziej odpowiada mi smak tego pierwszego. WYKONANIE Na talerzu rozkładamy roszponkę, przekrojone na pół pomidorki i awokado pokrojone w cienkie plastry. Skrapiamy składniki oliwą z oliwek i polewamy octem balsamicznym. Na sałacie układamy ćwiartki ugotowanego jajka, a na środku układamy kawałki tuńczyka. Całość posypujemy ziarnami czarnego sezamu
OstryKęsnadal makaron Czaniecki króluje bo kolejna paczuszka do mnie zawitała:) składniki: 200 g makaronu Czaniecki kokardki 150 g wędzonego łososia w cienkich plastrach 300 g pomidorków cherry 2 garście roszponki 5 łyzek oliwy 1 łyżeczka musztardy dijon Kamis 1 łyżka soku z cytryny sól z pieprzem Kamis do smaku Makaron ugotować al'dente, przelać wodą i dobrze osączyć. Pomidorki cherry(...)pokroić na ćwiartki. Do makaronu dodać wędzonego łososia podzielonego na małe kawałeczki, pokrojone pomidorki i listki roszponki. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. W słoiczku wymieszać oliwę, musztardę, sok z cytryny, doprawić do smaku solą z pieprzem. Gotowym sosem skropić sałatkę. Jeszcze raz wszystko wymieszać i podawać. Paczuszka z pysznymi makaronami Czaniecki
Monia miesza i gotujeSałatka wiosenna z roszponką, tuńczykiem i przepiórczymi jajkami Już dawno miałam ochotę na taką wiosenną sałatkę. Roszponka nadaje się do nich idealnie - świetnie smakuje, wystarczy ją umyć i wrzucić do miski czy śniadaniowego pudełka. Do tego przepiórcze jaja, które podobno są zdrowsze od kurzych, a przede wszystkim w sałatkach wyglądają uroczo :) Całości smaku dodała nowość firmy Winiary - Sos Wiosenny
Kraina Tysiąca SmakówMakaron fusilli, pesto z roszponki, pieczona pierś kurczaka, suszone pomidory, brokuł, groszek, kukurydza :) Jeśli chodzi o makaron to moją ulubioną potrawą jest i będzie zawsze makaron z jajkiem :) Jak już go gotuję, to zawsze więcej, żeby zostało właśnie do jajka na kolację. Tymczasem na obiad makaron jest zawsze opcją łatwą i szybką - wystarczy parę ulubionych dodatków i pyszne danie gotowe(...)Dziś podałam go z upieczoną w rękawie miękką i soczystą piersią z kurczaka oraz warzywami , które z makaronem zawsze komponują się świetnie. Do tego pesto z roszponki i suszone pomidory . Całość polałam odrobiną maślanego sosu, który powstał przy pieczeniu mięsa. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smaków