Roszponkę spośród innych sałat wyróżniają maleńkie listki. Niech rozmiar listków Cię nie zwiedzie, bo ta najmniejsza z sałat zawiera 3 do 4 więcej beta-karotenu i witaminy C niż sałata masłowa. Wyróżnia ją delikatny, orzechowy smak i 21 kcal w 100 g, bo tak jak wszystkie sałaty i roszponka jest niskokaloryczna. Warto po nią sięgnąć, szczególnie teraz, bo idealna jest na wiosenne przesilenie - oczyści i odkwasi organizm. Ponadto osoby, które jedzą dużo liściastych warzyw są szczupłe, mają ładną cerę i rzadziej cho... czytaj dalej...
Właściwości miodu zależą od tego jakiego on jest pochodzenia. Pszczeli jest bakteriobójczy i antyseptyczne. Mimo tego ożywia mózg i korzystnie wpływa na pracę układu krwionośnego.
Czytaj dalej...Dieta Pegan inaczej Paleo-Vegan powstała z połączenia wegańskich zwyczajów i diety paleo, która opiera się na jedzeniu mięsa i ryb. Na czym to polega?
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...