roszponka - 1923 przepisów (strona:30/129)

Brie z owocami z parowaru 215

parowania jest bardzo krótki i już po chwili można się zajadać :D Składniki :  125g sera Brie  kilka winogron zielonych bezpestkowych  3 łyżeczki borówek amerykańskich  garść roszponki  Ser Brie odwijamy z papierka i kładziemy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie w parowarze. Winogrona i borówkę amerykańską myjemy, przekładamy oddzielnie do małych pojemników do przechowywania żywności odpornych(...)wysokie temperatury. Po czym wkładamy do parowaru na drugi poziom. Włączamy urządzenie na 10 minut. Roszponkę układamy na talerzu. Po 10 minutach, jak parowar się wyłączy, na roślinę przekładamy ser brie i owoce. Zachęcam do dzielenia się ze mną waszymi komentarzami, spostrzeżeniami czy uwagami, a także zdjęciami waszych potraw, które są chociaż po części inspirowane moimi przepisami :) Pozdrawiam i smacznego

Parowar Faceta
Morelowo-żurawinowa pierś w olejowych ziołach z amarantusem 257

oleju Kujawskiego Cytryna z bazylią 50g suszonych moreli  30g suszonej żurawiny z sokiem z granatu filet z piersi kurczaka  4 łyżki ziarna amarantusa bio 5 łyżek sałaty roszponki Przyprawy : curry pieprz czarny   Filety z piersi kurczaka myjemy, odsączamy nadmiar wody, oczyszczamy i wycinamy kieszonkę. W otwór kładziemy na spód suszone morele, na nie żurawinę(...)nazywanego w tradycji indiańskiej "świętą roślinę". Docenianą przez cywilizacje Majów, Azteków i Inków.   Resztę wrzątku wlewamy do zbiornika na wodę i włączamy parowar na 20 minut. Sałatę roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy na talerz. Polewamy ją 1 łyżeczką oleju kujawskiego z cytryną i bazylią.    Jak minie 20 minut i urządzenie da nam sygnałem dźwiękowym znać

Parowar Faceta
Jajka sadzone na boczku z roszponką i kozim serem 215

solą i pieprzem. Smażymy tylko z jednej strony tak, aby białko się ścięło, a żółtko pozostało płynne. Bułkę przekrawamy na pół i smarujemy masłem. Najpierw kładziemy umytą i osuszoną roszponkę, potem plasterek koziego sera, plasterki boczku i jajko. Smacznego

Oryginalny smak
Sałatka z roszponką, wędzonym łososiem i kozim serem 413

ładniki:100 g wędzonego łososia100 g białego koziego sera8 pomidorków koktajlowychokoło 60 g roszponkiDressing:5 łyżek oliwy z oliwek1 łyżeczka musztardy francuskiej1 łyżeczka miodu1 łyżka soku z cytrynysól, pieprzPrzygotowanie:Roszponkę myjemy, osuszamy i przekładamy do miseczki. Dodajemy pokrojone na ćwiartki (mniejsze na pół) pomidorki koktajlowe i pokrojony w kostkę kozi ser. Łososia pokrojonego w cieniutkie plasterki zwijamy w małe ruloniki

Oryginalny smak
Japońskie koreczki 270

boczkowym czipsem.  Jak dla mnie bomba! Składniki: 4 jajka łyżka drobno pokrojonego pora łyżka pokrojonej w minimalną kostkę marchewki (marchew kroimy julienne i następnie w kostkę) garstka  roszponki FIT&EASY cienkie plastry boczku wędzonego sól, pieprz mix sałat FIT&EASY ACTIVE Wykonanie: Boczek smażymy na chrupko, wkładamy w kawałek ręcznika papierowego i od razu formujemy(...)wykałaczce. Jajka wbijamy do miseczki  delikatnie roztrzepujemy widelcem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, wsypujemy cienko pokrojonego pora, marchewkę, pokrojoną roszponkę. Mieszamy starając się nie spienić jajka. Nagrzewamy patelnię, Wylewamy część jajek na patelnię cienką warstwą, kiedy zaczną się lekko ścinać łopatką zaczynamy zwijać je jak naleśnika i pozostawiamy na brzegu patelni, po czym wlewamy kolejną porcję masy jajecznej

Malinowe Pocałunki
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 184

ciekawą wariacją na temat sosu tzatziki i sałatką ze słonecznych pomidorów. Do dzisiejszej wyprawy potrzebowałem: 4 kotlecików jagnięcych z kością (400 gram), 250 gram pomidorków koktajlowych, 250 gram sałatki roszponki, 200 gram ziemniaków, 1 cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej(...)rzymskiego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając, aż ziemniaki zrobiły się miękkie i lekko przyrumienione. Roszponkę wymieszałem w misce z pokrojonymi na połówki pomidorami koktajlowymi, 2 pokrojonymi w półplasterki szalotkami, kilkoma czarnymi oliwkami, wierzchnią warstwą skórki z cytryny, sokiem z cytryny, 4 łyżkami oliwy

Wyprawy kulinarne
Sałatka z wędzonym łososiem i przepiórczymi jajkami 193

faszerowanych papryczkami piri piri zawijamy mały plasterek wędzonego łososia. Ugotowane na twardo przepiórcze jajka (3-4 minuty od zagotowania) kroimy na ćwiartki. Pomidory koktajlowe również kroimy w ćwiartki. Garść roszponki Fit&Easy skrapiamy sosem przygotowanym z rozgniecionego ziarenka anyżu Kamis, szczypty chilli, 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki octu balsamicznego z Modeny Kamis, 1/2 łyżeczki sosu ostrygowego. Roszponkę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Jajo w koszulce na pełnoziarnistej grzance 209

koszulce na pełnoziarnistej grzance Dwie porcje:  - 3/4 rondelka wody - łyżka octu (może być winny)  - 2 jaja - 2 kromki chleba pełnoziarnistego - cebula czerwona  - ząbek czosnku - kilka listków roszponki - papryka marynowana ze słoiczka - 2 plastry sera koziego Dresing: -  łyżka miodu - 2 łyżki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy francuskiej - pieprz, sól Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką(...)smarujemy delikatnie masłem z czosnkiem. Na suchej, rozgrzanej patelni układamy grzanki i smażymy z obu stron na rumiano. Na grzance układamy plasterek sera koziego, następnie plastry czerwonej cebuli, paprykę, roszponkę i jajo. Na koniec polewamy dresingiem musztardowo-miodowym i podajemy na stół. Idealny początek dnia

Sajkofanka smaku
Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym 269

ziaren słonecznika robi to całą robotę. Jestem pewna, że Wam zasmakuje! Sałatka z jajem poche, tuńczykiem i pesto migdałowo-słonecznikowym Składniki na dwie porcje:   - 3 duże garści roszponki  - 3 liście sałaty masłowej porwane na kawałki - 8 pomidorków cherry - puszka tuńczyka w zalewie własnej - 2 jaja w koszulce - kilka orzechów włoskich - garść kaparów Pesto migdałowo-słonecznikowe: - garść prażonych(...)pieprzem i solą, dorzucamy płatki i ziarna - blendujemy. Później dolewamy partiami oliwę, a na koniec dodajemy miód, sok z cytryny i ewentualnie doprawiamy. A teraz pora na sałatkę. Roszponkę i sałatę masłową płuczemy, rozdzielamy na dwie równe porcje.Pomidorki płuczemy, kroimy na pół. Tuńczyka i kapary odsączamy z zalewy.    Przygotowanie jaj: W rondelku zagotowujemy wodę z łyżką octu

Sajkofanka smaku
Myslac o wiosnie. Salatka. 221

kazdym dniem beda stawaly sie wieksze i silniejsze. Czas zimowego snu powoli dobiega konca. Jeszcze tylko pare tygodni. Wymyslajac coraz to nowe, wiosenne salatki jakos dotrwam do kresu zimy. Roszponka z pomarancza i kurczakiem skladniki: 200g roszponki 1 pomarancza 1 piers kurczaka garsc prazonych platkow migdalowych tymianek slodka papryka w proszku dresing: 1 lyzka balsamiko 2 lyzki oliwy z oliwek

Przysmaki Karolki
Polędwiczka wieprzowa w sosie truskawkowym 78

być coś smaczniejszego? Idealne na przystawkę zarówno na ciepło jak i na zimno. Danie to powstało na ostatnich warsztatach Polska Gotuje jako Danie Fit. Składniki: ? 1 polędwiczka wieprzowa ? garść roszponki Marynata: ? 1 cebula ? papryka wędzona w proszku ? sól, pieprz ? 5 łyżek oleju do smażenia Sos ? 200 g truskawek lub 1/2 opakowania mrożonych Hortex ? 100 g cukru – 1/2 szklanki(...)złoty kolor. ? Z cukru rozpuścić karmel, dodać truskawki i wino. ? Gotować aż płyny się zredukują do połowy. ? Sos truskawkowy zmiksować. ? Podawać polędwiczki pokrojone w plastry z sosem i roszponką

To co kocham
Jajka z boczkiem zapiekane w bułce 61

serem żółtym. Rodzinka będzie zachwycona i nawet niejadki się skuszą. Składniki: ? 8 bułek kajzerek ? 8 plastrów boczku wędzonego ? 8 jajek ? sól, pieprz do smaku ? mały kawałek sera żółtego ? roszponka Wykonanie: ? Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. ? Do każdej bułki włożyć plaster boczku tak, aby wystawał na zewnątrz. ? Wbić po jajku, posypać solą i pieprzem. ? Ser żółty pokroić na paski(...)poukładać na obwodzie jajka. ? Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 st.C przez 12 minut. ? Podawać z roszponką

To co kocham
Serowa terrina wiosenna z jajkiem 60

białego sera śmietankowego, u mnie ricotta ? 10 rzodkiewek ? 1 średni ogórek wężowy ? 1/2 żółtej papryki ? kilka listków bazylii ? pęczek szczypiorku ? sól, pieprz do smaku ? 2 łyżki żelatyny ? 5 jajek ? roszponka do dekoracji Wykonanie: ? Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę. ? Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić na połówki. ? Rzodkiewki, ogórek(...)paprykę pokroić w drobną kostkę. ? Szczypiorek i listki bazylii posiekać. ? Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem. ? Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. ? Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać. ? Połączyć żelatynę z masą serową. ? Wyłożyć połowę  sera do keksówki, na to położyć połówki jajek i przykryć resztą sera

To co kocham