roszponka - 1923 przepisów (strona:41/129)

Przekąska 7 zbóż z łososiem 129

Moja rodzina często zabiera takie lunche do pracy. 150 g łososia wędzonego plastry 140 g serka chrzanowego 100 g 7 ziaren ryżu 1 papryczka chili koperek świeży 1 garść roszponki Plastry łososia smaruje serkiem chrzanowym, posypuję pokrojonym koperkiem, układam ziarna i zwijam w rulony. Kroję je na pół. Posypuje pokrojoną chili, podaję na roszponce. Przekąska szybka i prosta do zrobienia

wesoła kuchnia
Tarta chili con carne 153

wina • 1 łyżka czerwonej mielonej papryki słodkiej • 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego • 1/2 łyżeczki oregano • sól do smaku • 3 kostki gorzkiej czekolady (75-80%) ponadto: • 1 kulka sera mozzarella • roszponka Na rozgrzanej oliwie podsmażamy pokrojoną drobniutko cebulę, papryczkę i przeciśnięty czosnek i chwilę smażymy. Dodajemy wołowinę i podsmażamy na rumiano. Wlewamy bulion i wino i smażymy ok 20 minut. Dodajemy(...)kilka minut. Podpieczony spód wyjmujemy z piekarnika, wykładamy szybko nadzienie a na wierzch ścieramy mozzarellę. Wkładamy ponownie do piekarnika do tej samej temperatury na ok 15 minut. Wierzch dekorujemy roszponką

KUCHNIA POLSKA
Sałatka w koszulce z grzankami 163

Chrupiąca sałatka z chipsami z boczku, grzankami i jajkiem w koszulce. Dodałam do niej także ryż. Idealna na kolację, do pracy na lunch. 4 łyżki ryżu ugotowanego 1/2 opakowania roszponki 5 pomidorków koktajlowych 2 jajka 10 dkg boczku wędzonego 1/2 papryczki chili 3 pomidory suszone 1 bułka 1 łyżka masła 5 dkg sera pleśniowego lazur sos vinaigrette Na patelni rozgrzewam(...)chipsy. W garnku zagotowuje litr wody, dodaję łyżkę octu i zagotowuję. Do gotującej się wody wbijam jajka delikatnie i gotuję na wolnym ogniu około 3 minuty. Wyjmuję łyżką cedzakową. Roszponkę myję, osuszam, układam na talerz, dodaję chipsy z boczku, pokrojone pomidorki koktajlowe, pokrojony ser, chili, dodaję jajka, posypuję ryżem. Sałatkę polewam sosem, podaje z grzankami z pomidorami suszonymi

wesoła kuchnia
Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami 133

Pieczony normandzki camembert z gruszką, miodem i migdałami  Składniki: 1 Camembert de Normandie (dla jednej osoby) 2 gruszki 1 garść prażonych migdałów 1 garść roszponki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1 łyżka masła 2 łyżki oliwy 2 łyżki białego wytrawnego wina sól i pieprz 2 szczypty ziół prowansalskich 1 świeża bagietka Wykonanie: Gruszki umyć, jedną z nich obrać ze skórki(...)ziołami prowansalskimi, nałożyć przygotowaną gruszkę z rondelka, ozdobić rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut.  Pokrojone kawałki bagietki, skropione oliwą piec około 5 minut. Sałatę roszponkę należy dobrze opłukać, osuszyć, skropić oliwą oraz octem balsamicznym. Podawać z przygotowanymi kawałkami gruszki oraz podpieczoną bagietką. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Surówka z roszponki, gruszki i papryki 78

Bardzo smaczna surówka, nada się również na drugie śniadanie. Wystarczy dodać podsmażonego fileta z kurczaka, pokrojonego na paski. Składniki 1 opakowanie roszponki 2 szalotki 6 mini papryczek słodkich 1 gruszka nashi 2 łyżki sezamu 2 łyżki czarnego sezamu 2 łyżki pestek słonecznika 2 łyżki pestek dyni 75 ml oleju ryżowego 2 łyżki octu malinowego 2 łyżki śmietany 18% 2 łyżki(...)Gruszkę kroimy na ćwierć plasterki. Papryczki, szalotki i kruszkę mieszamy. Olej, ocet, śmietanę i miód dokładnie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ziarna prażymy na suchej patelni. Na roszponkę układamy papryczki, szalotki i gruszkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami, polewamy sosem

R'n'G Kitchen
Sałatka z grillowanym kurczakiem, winogronem i pomarańczą 128

SKŁADNIKI: 1 filet z kurczaka dwie duże garści rukoli dwie duże garści roszponki 1 pomarańcza garść winogron (drobne, zielone) garść posiekanych orzechów włoskich łuskane pestki dyni sos: 3 łyżki miodu 1-2 łyżki musztardy 3 łyżki oliwy z oliwek sok z połowy cytryny sok z połowy pomarańczy PRZYGOTOWANIE: Składniki sosu mieszamy, możemy doprawić solą i pieprzem (niekoniecznie). Filet z kurczaka(...)układamy na rozgrzanej patelni grillowej polewając sosem. Grillujemy z każdej strony co jakiś czas polewając.   Ugrillowane odkładamy do ostygnięcia. Resztę sosu pozostawiamy do polania sałatki. Rukolę i roszponkę opłukujemy, rwiemy i układamy na dużym talerzu/półmisku. Kurczaka kroimy na małe kawałki i układamy. Pomarańczę obieramy (najlepiej nożem, aby pozbyć się całego albedo (białej części) i ostrym   nożem filetujemy

Gotowanie jest łatwe
Sałatka z pomidorkami, kukurydzą i serkiem sałatkowym 300

SKŁADNIKI: dwie duże garści rukoli dwie duże garście roszponki 10 szt. pomidorków koktajlowych opakowanie serka sałatkowo-kanapkowego 150g kukurydzy z puszki garść łuskanych pestek z dyni  PRZYGOTOWANIE: Rukolę i roszponkę opłukujemy i rwiemy. Wrzucamy do dużej miski, dodajemy pokrojone na ćwiartki lub połówki pomidorki i dosypujemy kukurydzę. Ser kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki.   Siekamy pestki dyni

Gotowanie jest łatwe
Ryba w sałatce z jajem 113

jogurtowym i mamy pyszne połączenie. Suma dostałam od rodziny, ale można zastąpić go inną rybą wędzoną. Sum jest delikatny, maślany i rozpływa się w ustach. sałatka: 1/2  opakowania roszponki 2 jajka 5 pomidorków koktajlowych 5 pomidorów suszonych papryczka chili żółta 1 cebula czerwona 25 dkg suma wędzonego 5 dkg sera pleśniowego natka pietruszki sos: 2 łyżki jogurtu greckiego(...)łyżka majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Jajka gotuję na twardo i obieram. Roszponkę myję, osuszam i układam na talerzu. Dodaje kawałki suma wędzonego, połówki jajek, pomidorki koktajlowe, pomidory suszone, pokrojoną w piórka cebulę, ser, pokrojoną papryczkę chili. Składniki sosu mieszam, doprawiam solą, pieprzem. Sosem polewam sałatkę i posypuje natką

wesoła kuchnia
Groszek zielony zapiekany na gryczanym spodzie 160

łyżki masła sklarowanego 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego 2 jaja 150 ml śmietanki wiejskiej 100 g startego żółtego sera orzechy posiekane do wysypania foremki sól, pieprz do smaku roszponka do dekoracji Ugotuj groszek w lekko osolonej i posłodzonej wodzie. Posiekaj drobno cebulę i zeszklij ją na 1 łyżce masła sklarowanego. Do ugotowanej kaszy dodaj cebulę i siemie lniane. Wymieszaj dokładnie(...)masę solą i pieprzem , dodaj groszek i ser. Rozlej masę na spodzie po czym zapiecz w nagrzanym piekarniku w temperaturze  180 st. C.  Podawaj porcje udekorowane różyczkami roszponki

Gotuj Sam!
Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą 660

łyżki jogurtu naturalnego łyżka majonezu łyżeczka tartego chrzanu sól 2 rzodkiewki szczypiorek 1/4 czerwonej papryki 2 jajka na twardo 2 białe kiełbasy parzone garść roszponki WYKONANIE: 1. Jogurt, majonez, chrzan i szczyptę soli połączyć w sos. 2.  Rzodkiewki, jajka i biała kiełbasę pokroić w plasterki. 3.  Paprykę pokroić w drobną kostkę, szczypiorek posiekać. 4.  Na talerzu rozłożyć(...)roszponkę, posypać papryką i ułożyć plasterki rzodkiewki, jajek i kielbasy. 5. Polać sosem chrzanowym i posypać szczypiorkiem. ZAPRASZAM NA FILM - Sałatka wielkanocna z białą kiełbasą! Jeśli spodobał Ci się film  subskrybuj mój kanał YouTube *Facebook:  https://www.facebook.com/AtlasSmakow/ *Instagram:  https://www.instagram.com/atlas_smakow/

Atlas Smaków
Placuszki z pastą rybną z suma 113

łyżeczki soli olej rzepakowy do smażenia farsz: 40 dkg wędzonego suma 10 dkg sera twarogowego 1 pomidor suszony 2 łyżki majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego pieprz papryczka chili roszponka 5 pomidorów suszonych 5 pomidorków koktajlowych pieprz czerwony Do miski przekładam drożdże, dodaję cukier, połowę letniego mleka, i mąki tyle żeby zaczyn miał konsystencję kwaśnej śmietany. Odstawiam na 30 minut(...)Rybę obieram ze skóry i ości, kawałek odkładam do dekoracji. Do ryby dodaję ser, łyżkę majonezu, jogurt, pieprz, pomidor suszony, i miksuję blenderem. Na placuszki wykładam pastę, kawałek ryby, roszponka, chili, pomidory, posypuje natką i pieprzem. Drugą łyżką majonezu dekoruję placuszki

wesoła kuchnia
Grillowany oscypek z sosem żurawinowym i orzechami włoskimi 130

żurawiny dodałam łyżkę octu balsamicznego i wody, ale nie jest to konieczne. Można dodać sam dżem żurawinowy prosto ze słoiczka, będzie równie smaczne. Polecam Składniki: 1 oscypek garść roszponki 1 łyżka orzechów włoskich 3 łyżki dżemu z żurawiny 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka wody mineralnej (opcjonalnie) Przygotowanie: Oscypka pokroić na plastry (około 1 cm). Patelnię grillową (lub zwykłą teflonową(...)ładnie się przyrumienią i będą miękkie. Do miseczki przełożyć dżem, ocet balsamiczny i wodę mineralną (opcjonalnie). Wymieszać. Orzechy włoskie uprażyć na suchej patelni i posiekać. Na talerz wyłożyć roszponkę, na to plastry sera. Następnie polać sosem żurawinowym i posypać uprażonymi orzechami włoskimi. Smacznego To też może Cię zainteresować: → Grillowany ser kozi z buraczkiem, orzechami włoskimi, rukolą i dressingiem z czarnego

Oryginalny smak
Sałatka z komosą ryżową i pieczonymi warzywami (burakiem i marchewką) 171

brakuje mi wiosny, więc staram się ją przemycić na talerzu.  Składniki na 2 porcje: ½ szklanki (ok.80g) suchej komosy ryżowej (u mnie kolorowa Radix-bis) 2 garści mixu sałat, roszponki   itp. 1 większy burak 2 spore marchewki 1 łyżeczka rozmarynu 4 łyżki oliwy z oliwek Sok z cytryny do smaku sól Przygotowanie: Blachę od piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia(...)wody). Od momentu zagotowania wody i po posoleniu, gotować na wolnym ogniu ok. 15 minut do miękkości, wyłącz palnik i pod przykryciem pozostaw do pochłonięcia wody. Mix sałat lub roszponkę rozłożyć na większym talerzu. Następnie wyłożyć ugotowaną komosę ryżową, a na nią pieczone warzywa.  Całość polać mieszanką oliwy z sokiem z cytryny. Ja już nie dawałam więcej soli oraz

Fabryka pomysłów
Stek tuńczyka z kaszą i olejem pistacjowym 115

nadający ostrości marynowany pieprz zielony. Składniki 400-500 g steku z tuńczyka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 100 g kaszy bulgur 1/2 łyżki masła dwie garści roszponki 1 łyżka marynowanego pieprzu zielonego 50 ml oleju z pistacji 1 łyżka miodu pistacje Przygotowanie Stek przez kilka godzin marynujemy w sosie sojowym wymieszanym z cukrem palmowym. Kaszę gotujemy(...)sypko, dodajemy odrobinę masła dla aromatu. Olej mieszamy z miodem, polewamy nim roszponkę. Stek grillujemy przez 2-3 min z każdej strony. Kroimy na plastry. Podajemy z posiekanymi pistacjami i marynowanym pieprzem

R'n'G Kitchen