śmietankowego, u mnie ricotta • 10 rzodkiewek • 1 średni ogórek wężowy • 1/2 żółtej papryki • kilka listków bazylii • pęczek szczypiorku • sól, pieprz do smaku • 2 łyżki żelatyny • 5 jajek • roszponka do dekoracji Wykonanie: • Żelatynę zalać w szklance minimalną ilością zimnej wody, tak aby tylko przykryła żelatynę. • Ugotować na twardo jajka, obrać ze skorupek i przekroić(...)drobną kostkę. • Szczypiorek i listki bazylii posiekać. • Wymieszać ser z warzywami, przyprawić solą i pieprzem. • Keksówkę wyłożyć folią spożywczą, na dnie położyć pojedyncze listki roszponki. • Do żelatyny wlać gorącą wodę do 1/3 wysokości szklanki i dokładnie wymieszać. • Połączyć żelatynę z masą serową. • Wyłożyć połowę sera do keksówki
To co kochamkrakersów • 6 jajek ugotowanych na twardo • 100 g sera żółtego • 8 łyżek majonezu • 1 puszka mielonki wieprzowej • 2 łyżki keczupu • sól, pieprz do smaku • szczypiorek i roszponka do dekoracji Wykonanie: • Na płaskim talerzu lub tacy rozłożyć obok siebie 12 sztuk krakersów (3×4). • Ser żółty zetrzeć na tarce o drobnych oczkach(...)białkami wierzch. • Sałatkę przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin lub na noc do lodówki. • Przed podaniem udekorować sałatkę szczypiorkiem i roszponką. Podsumowując warstwy sałatki od dołu to: • krakersy • ser żółty z majonezem • krakersy • mielonka z keczupem • krakersy z majonezem • białka i starte żółtka
To co kochamlimonki 3 łyżki oliwy Szczypta zielonej przyprawy do ryby 1 łyżka startego świeżego imbiru Sól do smaku 20 dag kolorowego ryżu 1 awokado ½ świeżego ogórka 2 szalotki 50 g roszponki 4 sztuki pomidorków paprykowych Sos winegret: 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka delikatnej musztardy 1 łyżka białego octu winnego 1/3 łyżeczki płynnego miodu Sól i pieprz do smaku(...)minut, trzymać w cieple do momentu zrobienia ryżu. Ryż ugotować na sypko jak w przepisie na opakowaniu, do lekko ciepłego dodać obrane i pokrojone w kostkę awokado, roszponkę oraz posiekaną szalotkę i ogórka, wymieszać. Sos winegret: Musztardę utrzeć z octem winnym, miodem, solą oraz pieprzem , powoli wlewać oliwę mieszać do połączenia, tak przygotowany sos wymieszać z ryżem
Wanilia i Kardamonśrednie marchewki 1 pietruszka 1 por kawałek selera 1 czerwona papryka 1 puszka pomidorów 2 łyżki masła klarowanego 3 łyżki ketchupu pikantnego sól pieprz papryka ostra bazylia sałata roszponka Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Marchewkę, pietruszkę, seler obrać i pokroić w kostkę. Masło rozgrzać w rondlu i podsmażyć warzywa mieszając . Dodać pokrojoną paprykę, por i chwilę smażyć. Do całości(...)wody, ketchup. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu aż warzywa będą miękkie. Na koniec dodać bazylię i ugotowaną kaszę. Wszystko wymieszać. Podawać na sałacie roszponce. kasza bulgur z warzywami
O kuchni z uczuciemKremowe pesto z bazylii , z dodatkiem młodych listków pokrzywy. SKŁADNIKI: 2 porcje (np. 4 gniazda ) suchego jajecznego tagliatelle 1 mała puszka sardynek w oliwie 150 g zielonego: u mnie roszponka, ale może być rukola, szpinak lub mieszanka łącznie z bazylią 100 ml dobrej oliwy 4-6 ząbków czosnku 2 łyżki nieprażonych nasion słonecznika (mogą być też pestki dyni lub mieszanka(...)Wykonanie: Nastawić posoloną wodę na makaron i ugotować go al dente, czyli nie za miękko. Do malaksera wrzucić zielone, czyli to z czego robimy pesto np.: bazylia, rukola, szpinak, roszponka itp. Dodać do malaksera również oliwę, oliwę odsączoną z sardynek i jedną całą sardynkę lub dwie czy trzy jeśli są malutkie), posiekany czosnek, słonecznik (jeśli go stosujemy lub mieszankę), łyżkę
Sztuka gotowania w/g Samirykromki ulubionego chleba z ciepłym i rozpływającym się w ustach serem pleśniowym, słoną szynką szwarcwaldzką, przełamane słodyczą soczystej i świeżej figi oraz skropione równie słodkim sosem balsamicznym + kilka gałązek roszponki dla nadania lekkości i kontrastu... Ach, jak ja uwielbiam to połączenie struktur, kolorów, a przede wszystkim smaków! Pycha, mówię Wam, niebo w gębie! :) Proporcji nie podaję, tu matematyka jest prosta(...)szynki, a co do figi to polecam podwoić ilość plasterków :) chleb -> ser pleśniowy -> szynka szwarcwladzka -> figi -> piec 10 minut- 12 minut w 180 stopniach -> roszponka -> słodki sos balsamiczny. Smacznego
Kraina Miodem Płynącagarść winogron 2 figi 60 g sera pleśniowego ziarna słonecznika, sezamu, dyni kilkanaście listków rukoli kilka roszponek oliwa sok z cytryny Winogrona kroimy na pół, figi na małe cząsteczki, dodajemy listki roszponki i rukoli i pokrojony w kostkę ser. Posypujemy ziarnami, skrapiamy sokiem z cytryny i doprawiamy oliwą
Gotowanie jest łatwereszta sosu z pieczarkami i porem (czyli pół porcji z TEGO przepisu) 1 łyżka posiekanego koperku 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku 1 duża garść posiekanej roszponki 1 garść porwanej cykorii radicchio (dla koloru), może być więcej roszponki w zamian sól, pieprz Ugotować dowolny makaron. Sos podgrzać w garnku tak, aby było mocno ciepły. Zdjąć z palnika
Posadzone i zjedzonesmakuje wyśmienicie. Sałatka jest tak prosta, że każdy sobie z nią poradzi a smakuje wyśmienicie. Biorąc po kawałku z wszystkich składników mamy słodko słony i kwaśny smak. Składniki: roszponka jeżyny maliny arbuz ser śródziemnomorski Petida oliwa z oliwek Przygotowanie: Na talerzu rozłożyć umytą i osuszoną roszponkę. Na wierzchu ułożyć jeżyny, maliny, arbuz i ser pokrojony w kostkę
Ala piecze i gotujeDecision was perfect – have fun cooking! SKŁADNIKI (1 porcja): 2 jajka 150 g kurek 2 łyżki mleka (u mnie 2%) 25 g Grana Padano 1 łyżeczka masła garść roszponki (opcjonalnie) INGREDIENTS (1 portion): 2 eggs 150 g chanterelles 2 tablespoons of milk (for ex. 2%) 25 g Grana Padano 1 teaspoon of butter handful lambs lettuce (optional) Umyj jajka(...)roszponkę i oczyść porządnie kurki. Wbij jajka do miski, dodaj mleko i roztrzep wszystko widelcem lub trzepaczką, jak Ci wygodniej. Dodaj przyprawy i raz jeszcze porządnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła. Pokrój większe kurki tak, aby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości i wrzuć na patelnię, smaż przez chwilę po czym duś na średnim ogniu przez około
Martyna Cooksdłużej. Całość natomiast polałam sosem na bazie octu balsamicznego, celem nadania aromatyczności i włoskiego klimatu. Chyba nie pogardzicie takim lunchboxem do pracy? Składniki na 1 porcję: Garść roszponki 40g suchego makaronu świderki Malma 30g sera brie naturalnego 1/3 czerwonej papryki 1 większa figa Sos balsamiczny: 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego ½ łyżeczki miodu Ulubione zioła Przygotowanie: Makaron ugotować(...)osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Odlać i opłukać zimną wodą, aby był chłodny. Na talerzu ułożyć roszponkę, na niej ułożyć ugotowany makaron, pokrojoną w grubszą kostkę paprykę oraz ser brie. Na sam koniec ułożyć pokrojoną na cząstki figę. Składniki sosu dokładnie ze sobą wymieszać. Polać nim sałatkę. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówViolaPassion Niczego nie muszę tu dodawać ,zachęcać czy namawiać. Po prostu niebo w gębie. Składniki: 2 osoby 500g Combra jagnięcego z kością 2 garści roszponki wodnej 6 łyżek wody różanej 4 łyżki oleju migdałowego 1/2 garści zmielonych migdałów 2 łyżki oleju sezamowego sól,pieprz Zazwyczaj mięso baranie marynuję minimum 24 h w mleku ,czosnku i rozmarynie. Ale nie dzisiaj(...)jest bardzo delikatne i szlachetnie. Nie potrzebuje naszej większej ingerencji. Kolor mięsa powinien być jasno różowy i mieć warstwę tłuszczyku ok.0.7-1 cm Sposób; Migdały mielimy w młynku dodajemy roszponkę ,olej sezamowy,wodę różaną i olej migdałowy i blendujemy do czasu uzyskania jednolitej konsystencji,dodając szczyptę soli i pieprzu Mięsko smarujemy wodą różaną z odrobiną soli. Ważne jest
Viola cooks with passionWspaniała zdrowa i ożezwiająca sałatka pochodząca również z Syrii. Nie ma nic tu dla nas nowego składniki są dla nas znane jedynym dodatkiem jest słodycz syropu z granatu,i roszponka Składniki: 1/2 Sałaty lodowej 1/4 kapusty białej drobno posiekanej 1/2 ogórka zielonego kilka słodkich pomidorów polecam koktajlowe 1 większa papryka 1 większa czerwona cebula 2 natki pietruszki 1 roszponka grzanki
Viola cooks with passionPotrzebujemy: Naleśniki - TU najprostszy przepis w 5 minut Farsz: 600-700 g pieczarek 2 cebule średniej wielkości 6-7 kopiastych łyżeczek płatków drożdżowych nieaktywnych sól, pieprz garść rukoli i/lub roszponki (opcjonalnie) bułka tarta (na panierkę) Przygotowanie: Pieczarki obieramy, ścieramy na tartce na dużych oczkach. Cebulę kroimy w kostkę. Wszystko razem mieszamy, dodajemy sól i pieprz i wrzucamy na patelnię(...)odrobiną oleju. Dusimy na małym ogniu do momentu, aż woda z pieczarek odparuje. Kiedy warzywa będą już gotowe odstawiamy do ostygnięcia - potem dodajemy płatki drożdżowe oraz posiekaną roszponkę i rukolę. Kiedy nasz farsz stygnie bierzemy się za smażenie naleśników. Jeszcze ciepłe naleśniki napełniamy farszem, zawijamy i obtaczamy w bułce tartej. Jeżeli naleśnik będzie zbyt suchy bułka nie będzie się trzymała
Bananowe Polesprawdziły się w połączeniu z kozim serem i słodkim dressingiem. Składniki 200 g jeżyn 100 g miękkiego koziego sera naturalnego 100 g miękkiego koziego sera z miodem garść roszponki garść rukoli 1 szalotka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 35 g posiekanych orzeszków piniowych czarny pieprz Przygotowanie Roszponkę i rukolę rozłożyłem na talerzu. Posypałem niezbyt drobno posiekaną
R'n'G Kitchen