rosół - 7682 przepisów (strona:356/513)

Kipi kasza 288

Sałatka z kaszy gryczanej nieprażonej, żółtej papryki, selera naciowego i moreli w winie, sałatka z quinoi z dynią, marchewką, curry i imbirem. Krupnik z kaszą perłową, żur z pęczakiem, rosół z kostką z kaszy manny. Na obiad cannelloni z kaszą gryczaną, serem białym i boczkiem albo spaghetti z pulpetami z kaszy orkiszowej i kurczaka z sosem pieczarkowym. Na kolację burgery

GRUBY WAŁEK
Kurczak rozpływający się w ustach 187

rozpływającego się w ustach (4 porcje): 4 udka z kurczaka sól pieprz papryka słodka i ostra Gotować posolone udka z kurczaka przez godzinę. Najlepiej wykorzystać je w celu zrobienia rosołu lub zupy na bazie mięsa. Wyłowić udka i doprawić je pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Smażyć na rozgrzanej patelni na skórce przez kilka minut

Karola gotuje
Góralskie sylwestrowo - noworoczne smaki! 169

pani Magdy, ponieważ niestety pęknięta rura pokrzyżowała nasze plany... Co się odwlecze to nie uciecze! :) Zupa Sylwestrowa kwaśnica. Ja lubię takie smaki :) U pani Ani była jeszcze pomidorowa i rosół - niebo! Dania główne Sylwestrowe mięso na słodko (kurczak z morelą w sosie) z kluskami i lekką sałatką. Mięciutkie i soczyste. Polecam jeśli ktoś lubi takie połączenia. Ja preferuję mięsa słone

Karola gotuje
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem 257

sklepowych :(.  Zdjęcia są autorstwa Julity Strzałkowskiej.  Nasz warsztatowy team w składzie: ja, Ola , Asia i Dorota przygotowałyśmy dosłowną petardę w postaci : Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym Składniki: Piersi z kurczaka 4szt Tymianek świeży Rozmaryn świeży Cytryna    2szt Sól i pieprz Oliwa wędzona Masło klarowane Kurczaka Zagrodowego marynujemy w soli, ziołach i skórce

Malinowe Pocałunki
Solianka - zupa naszych wschodnich sasiadow 167

Solanka to tradycyjna zupa z kuchni rosyjskiej i ukraińskiej, popularna także w innych byłych republikach ZSRR np na Białorusi. Jest gęsta, ugotowana na mięsnym, rybnym bądź grzybowym rosole. Niezależnie od wersji zupa powinna mieć słono-kwaśny smak, uzyskiwany dzięki dodatkom czyli wody po kiszeniu, kiszonym ogórkom, a także cytrynie, oliwkom lub kaparom . Koniecznie dodaje się także śmietanę i dużo przypraw

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Karkówka na zimno z sosem tatarskim z "Kuchni na plebanii" 214

Kuchnia na plebanii " ( tutaj możecie przeczytać recenzję). Książki niezwykłej, pełnej dawnych receptur, polskich, zapomnianych już często, smaków i bezcennych porad, które nadają potrawom, to " coś ", czego nie znajdziemy w rosole " z kostki " czy w zupie " z kartonika ". Przepis, który widzicie poniżej jest autorstwa Ilony Kilian z plebanii w Kołczygłowach na Kaszubach. W nawiasach kwadratowych podałam użyte przeze mnie ilości poszczególnych

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Pikantne naleśniki z kapustą i mięsem 160

mleka  250 ml wody  szczypta soli 2 łyżki mąki razowej ok 250 g mąki pszennej 1 łyżka oleju słonecznikowego 1 łyżka siemienia lnianego mięso z rosołu (obrane ze skóry i kości) 1 duża cebula  kilka liści kapusty pekińskiej 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 ostre papryczki zielone 1 łyżka masła klarowanego  około 5 dag żółtego sera

Gotuj Sam!
Botwinka marmurkowa 179

kompletny obiad, bo było w niej mięso i był ryż, który został z obiadu z dnia poprzedniego. Zacznę od tej pierwszej. Botwinka marmurkowa 1 pęczek botwinki 1,5 litr rosołu drobiowego 1 łyżka majeranku 1 duże jajo 1 łyżka masła sól, pieprz biały do smaku sok z połówki cytryny  szczypta gałki muszkatołowej Obierz botwinkę. Liście  i buraczki pokrój

Gotuj Sam!
Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 175

Dziś proste placki. Pozostało mi z dnia poprzedniego 100 g drobnego makaronu, który ugotowałam do rosołu. I ten właśnie makaron z dodatkiem cukinii  są podstawą tego dania. Placki makaronowo cukiniowe ze słonecznikiem 100 g ugotowanego drobnego makaronu 1 niewielka cukinia 2 duże jaja 1 czubata łyżka mąki pszennej pół szklanki słonecznika sól, pieprz do smaku rukola i pomidorki koktajlowe

Gotuj Sam!
Makaron naleśnikowy z ziarnami. 211

przesmaż na patelni razem z ziarnami tak, by był chrupiący. Podawaj jako dodatek do zupy kremowej na przykład z dyni. Makaron naleśnikowy możesz podać również  jako dodatek do rosołu

Gotuj Sam!
Zupa imbirowa 184

Rozgrzewający rosół z lekko orientalnym akcentem. Składniki 2 udka z kurczaka 20 g suszonych grzybów mun 1 mała puszka groszku 1,5 l bulionu drobiowego 4 dymki szczypiorek 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka oleju sezamowego sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kurczaka gotujemy do miękkości w lekko

R'n'G Kitchen
Juszka - prosta i pożywna. 182

którym wielu z nas wyrosło i wspomina mniej lub bardziej przyjemnie. Ja akurat lubiłam i lubię do dziś, pamiętam ten smak przypalonej cebuli, która była obowiązkowa jak w rosole.  Mam dwa swoje nawyki które w tym przypadku stosuję. Jest to suszony grzybek i już na talerz kleks gęstej śmietany. Wiele osób prosi o postne dania, takie na czas przedświąteczny

Dieta moja pasja
Pasztet z mięsa rosołowego 191

Dziś propozycja, którą możecie wykorzystać na zbliżające się święta, ale nie tylko.  Bardzo często zostaje mi mięso po gotowaniu rosołu. Obieram je wtedy dokładnie, by nie zaplątała się żadna kosteczka i mrożę. Gdy już ilość je odpowiednia przepuszczam przez maszynkę, dodaję pozostałe składniki i piekę pyszny pasztet. Składniki na 1 małą keksówkę: 700g mięsa rosołowego 70g suszonych grzybów

Kuchnia w czekoladzie
Wigilijny czerwony barszczyk z pieczonych buraków 197

nożyka zdejmijcie skórkę. Usuniecie ją z łatwością. W momencie wyłączenia piekarnika nastawcie warzywny bulion. Do około 4-5 litrów wody powinny trafić wszystkie warzywa, cebula lekko przypalona jak do rosołu, dwa ząbki czosnku, ziele angielskie, liście laurowe i pół łyżeczki soli. Całość gotujcie aż warzywa zmiękną. Pozostawcie w garnku wyłącznie czysty bulion i dołóżcie do niego pokrojone buraki, jabłka pokrojone

Pichceniomania