robię jej często, ale kiedy mam dość syte drugie danie i jest lato to jak najbardziej mi ona odpowiada :) Oczywiście można ja przygotować na wywarze mięsnym lub domowym rosole, ale wtedy nie będzie wegańska ;) Składniki na 3-4 talerzyki zupy: 1/2 główki dużego kalafiora 5 sporych ziemniaków obranych i pokrojonych w kostkę 1 mała marchewka obrana i pokrojona
Gotowanie...to proste !Zupa pomidorowa. Obok rosołu najpopularniejsza w Polsce. Królowa wszystkich zup. Robiona na wiele sposobów, począwszy od rodzaju pomidorów, poprzez sam wywar (mięsny/warzywny), a kończąc na dodatku ryżu, lub jak ktoś woli makaronu. Pyszna zupa uwielbiana przez dzieci, ale i dorosłych. Może być gęsta, zagęszczona śmietaną i mąką i podana z grubymi kluchami, zapewniająca dużą ilość węglowodanów, ale może też
Poezja Smaków - blog kulinarnychwili dodajemy różyczki kalafiora i białe części pora pokrojone w plastry. Na samym końcu wrzucamy posiekany czosnek, mieszamy i smażymy jeszcze przez chwilę. 3. Następnie zalewamy nasze warzywa rosołem, dodajemy ziele i liść (dodadzą delikatnego dodatkowego aromatu). Przykrywamy i gotujemy przez około 25 minut na wolnym ogniu. 4. Gdy warzywa będą miękkie, wyjmujemy liść, zupę miksujemy na gładki
Zasmakuj Kuchnilubi skrzydełka, dzisiaj pokażę prosty sposób jak bez cudowania zrobić to w domu. Skrzydełka płuczemy w zimnej wodzie, obcinamy to co jest zbędne. Nastawiamy wodę w garnku na rosół ... z włoszczyzną, zielem, liściem... Gotujemy 15-20 minut, potem wyjmujemy skrzydełka i robimy np. pomidorówkę z makaronem. Skrzydełka układamy na blaszce do zapieczenia. Do szklanki nalewamy olej 1/3 szkl
chleba naszegoZupy są smaczne, pożywne i szybkie w przygotowaniu. W naszym domu zupy są bardzo lubiane, każdy ma swoją ulubioną, np. mąż kocha rosół, syn ogórkową, wnusia i ja pomidorową....Marzenka...kurcze nie wiem, muszę się dowiedzieć :D No ale pieczarkową lubi każdy, taka z dodatkiem mięsnym jest sycąca i bardzo smaczna, można ją podać z ziemniakami ugotowanymi
Takie tam pichcenieKilka tygodni temu na blogu pojawił się przepis na kluski śląskie . Dzisiaj nadszedł czas na dalszą część klasycznego śląskiego obiadu, a właściwie łobiodu Z roladą śląską jest jak z rosołem lub bigosem. Co dom to inna receptura. Ta klasyczna przygotowywana jest z wołowego mięsa. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować je z wieprzowiny. Ta wersja będzie łatwiejsza
PatiGotujearomatyczny bulion. Oprócz wersji mięsnej istnieje także wersja wegetariańska, której farsz to słony ser (podobny do naszego bundzu). Ja postanowiłam przygotować wersję mięsną – wołowo-wieprzową. Farsz doprawiłam rosołem i dużą ilością zieleniny. Wyszły pyszne! W porównaniu do tradycyjnych pierogów są bardziej soczyste, no i ten pyszny bulion, który wypływa ze środka… Pycha! Chinkali z mięsem Składniki: Ciasto
PatiGotujeszczególnie osobom, które są wielbicielami kwaśnych, wyraźnych smaków. Składniki: 30 dag szczawiu (waga po oczyszczeniu i usunięciu końcówek) 1,5 l wywaru warzywnego bądź mięsno-warzywnego (można też wykorzystać rosół) 5 ząbków czosnku 2 łyżki masła szklanka śmietany (użyłam kremówki) 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 4 jajka 1 plaster szynki kawałek czerwonej papryki 2 łyżki kwaśnej śmietany kilka gałązek natki pietruszki
Pobite gary Barbaryusmażeniu jeszcze do piekarnika ale juz sprzedaje wam swój prosty patent. Używamy skrzydełek gotowanych . Nie dość że możemy mieć zupę na obiad w moim przypadku był to rosół to następstwem naszych czarów mamy drugie danie. Tak powstało moje danie , nie miałam co zrobić juz z ugotowanym drobiem Składniki 6-8 osób około 1 kg skrzydełek około 1/2 łyżki soli
Viola cooks with passionPewnie znajdzie się mnóstwo osób, które nie cierpią gotowanego kurczaka i stwierdzą, że takie mięso jest bez smaku... Ja od maleńkości lubiłam wyjadać mięsko z maminego rosołu, a potem sama gotowałam je w okresie nasilonych problemów żołądkowych. Gotowany kurczak jest nie tylko lekkostrawny i dietetyczny, ale może być naprawdę smaczny oraz aromatyczny, a powstały wywar jest po prostu rewelacyjny. Polecam
Di gotujesmaku śmietana 30% 200 ml sok z cytryny 2 łyżki Dodatkowo: ziemniaki 1 kg masło 2 łyżki sól 1 łyżeczka Do garnka wlałam wywar rosołowy (wczorajszy rosół), dodałam pietruszkę i marchewkę startą na tarce oraz buraczka startego.Gotowałam koło 15 minut i dopiero wtedy dodałam pokrojoną botwinkę i gotowałam do mi miękkości.Przy końcu wlałam śmietanę i dodałam
Różowa kuchniasię jakieś trzy godziny. Wpadłam do domu głodna, jak wilk i byłam wdzięczna sama sobie, że mam w lodówce ugotowaną quinoę i bulion na kościach. Mógłby to być również rosół, albo wywar warzywny, w ostateczności taką zupę da się przygotować na wodzie, trzeba tylko zadbać o jej odpowiednie doprawienie. Zupę zrobiłam w 15 minut (1 porcję z użyciem rozdrabniacza), nawet
Quinoa Raz!szklanek sól, pieprz 2 ziela ang listek laurowy Wykonanie: Na masełku podsmażamy drobno posiekaną cebulkę, pokrojone ziemniaczki, marchew oraz cukinię. Kiedy się przyrumienią przekładamy do garnka, zalewamy rosołem- tyle aby zakryło warzywa. Dodajemy ziele ang, listek laurowy, gotujemy do miękkości warzyw. Na patelni szklimy czosnek, wrzucamy do zupy, doprawiamy solą, pieprzem, podgotowujemy jeszcze ok 5 minut. Plastry boczku zrumieniamy
Z Majeczką w kuchniwręcz banalnie prosta. Warzywa podsmażamy na patelni. Ja dodaję tylko trochę soli i pieprzu. Następnie wsypuję kuskus i jeśli mam pod ręką (a po niedzieli zwykle jest) bulion albo rosół, to dolewam. Jeśli nie mamy lub nie chcemy używać bulionu mięsnego, to jak najbardziej sprawdzi się warzywny, albo po prostu woda. Pamiętajcie by doprawić jeszcze kaszę przed podaniem
Karczma HonoriettySkładniki: - 1/2 pęczka zielonych szparagów (250g) - 1/2 kg młodych ziemniaków - 2-3 ząbki czosnku - 1 łyżka oliwy z oliwek - 2 łyżki masła (dałam klarowane) - 1 litr bulionu jarzynowego (lub rosołu) - 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku - 200g kwaśnej śmietany (u mnie 18%) - 4 łyżki koperku - 4 łyżki szczypioru - ser feta - sól do smaku (gdyby była taka potrzeba) W garnku rozgrzewamy masło
Smaczne Zdrowe